Article Image

Hogyan kerüljük el a csaló ügyfeleket?

Tanácsokat adunk, hogyan tudud elkerülni a csalókat a Qjob.hu-ra feltett feladatok teljesítése során

Sajnos az ügyfelek között néha előfordulnak olyan emberek, akik kihasználják a Qjob.hu által felépített bizalmat, és becsapják a szakembereket.  

Számos csalási módszert sikerült idejekorán felfedeznünk, azonban sosem árt az óvatosság! Javaslataink segítenek, hogya feladatok elvégzése során ne kerülhess a csalók hálójába. 

Egy megrendelő története 

Egyszer elromlott a mosógépem. Találtunk egy nagyon olcsón dolgozó szakembert. A mester néhány percig turkált a készülékben, majd magabiztosan kijelentette: tönkrement a szivattyú. És micsoda szerencse! Épp van nála egy megfelelő új, amelyet kész 20 000 Ft-ért beszerelni, munkadíjjal együtt.  

A mester elkérte a régi szivattyút, mondván, szétszereli darabjaira. A javítás után a készülék valóban elkezdett működni, de kétségek gyötörtek: problémafeltárás első látásra, volt is nála új alkatrész, és elvitte a régit.

Az neten olvastam, hogy a mosógép gyakran eldugul a macskaszőrtől, nekem pedig két macskám is van. A mosógép szerelők elég gyorsan kitisztítják, ehhez nem kell kicserélni a szivattyút. 

A mai napig nem tudjuk, becsaptak-e bennünket, vagy sem. Még azt sem tudjuk, hogy mosógép szerelő valóban kicserélte-e az alkatrészt, vagy csak úgy csinált, mintha.  

Óvatosabbnak kellett volna lennünk: megkérni, hogy mutassa meg a régi és az új szivattyút, beszéljen a hibájáról. El kellett volna kérni az új alkatrész papírjait, a régit pedig megtartani. 

A kockázatmentes üzlet 

A feladat létrehozásakor fizetési módként add meg aválaszd a Kockázatmentes üzlet opciót. 

A Kockázatmentes üzlet lehetővé teszi a feladatok ellenértékének kényelmes és biztonságos kiegyenlítését, valamint a feladatok teljesítéséért járó díjazás bankszámlára történő küldetését. A bankszámládon az összeget befoglaljuk, amely csak akkor került át a szakemberhez, ha a feladatot teljesítette.

Ha te is és ő is igazolja, hogy a feladat elkészült, és miden rendben volt, az összeg átkerül a szakemberhez.  

Ha mégsem teljesült a feladat, az összeg továbbra is marad a számládon.


Ne halogasd az időd, hozz létre feladatot most és használd ki 100%-osan a Qjob.hu adta lehetőségeket. Qjob.hu - csak megbízható szakemberek!

Hozz letre egy feladatot


Ez megrendelőnek is kényelmes, és a szakembernek is biztonságos: ha olyan feladatról van szó, ami megelőlegezett pénzt igényel, mondjuk egy bevásárlás, szakemberként csak a Kockázatmentes üzlettel feltett feladatokat válaszd. 

Legyél  óvatos az olyan feladatokkal, amelyek kiadásokat igényelnek a részedről!

A csalási séma itt rendkívül egyszerű. A csaló ügyfél arra kéri meg a szakembert, vegyen meg egy terméket, jegyet, ajándékot, váltson be egy kupont, fizessen egy szolgáltatásért az interneten, töltse fel a telefon vagy egy virtuális számla egyenlegét, vagy utaljon át pénzt egy harmadik félnek. 

Ugyanakkor a feladatban egy másik, költségekkel nem járó szolgáltatást ír le: lakástakarítás, teherszállítás, hűtőszekrény-javítás stb. Amíg a szakember a rendelésre utazik, az ügyfél felhívja és kéri, hogy sürgősen töltse fel a telefonját, vagy vegyen meg valamilyen árut, megígérve, hogy kifizeti, amikor találkoznak. 

Gyakran a sajnálatra épít: „kisbaba van a háznál, nem tudom kire hagyni”, „tegnap eltörtem a lábam, nem tudok elmenni.” Ugyanakkor rendkívül udvarias, előzékeny, mindent pontosan elmagyaráz, mindig rendelkezésre áll. Pontosan addig a pillanatig, ameddig a szakember át nem utalja a pénzt. 

A potenciálisan csalásveszélyes feladatok általános jellemzője, hogy először a saját pénzed kell költened. 

Javasold szakemberként a Kockázatmentes üzleten keresztüli fizetést. A megrendelő elutasítja? 

Kérdezd meg, miért. Ha azt mondja, nincs ilyen lehetősége”, „a kártyája le van tiltva, vagy egy kevéssé ismert banknál van, ahol lassú a pénzmozgás”, mond azt, nincsen nálad a szükséges összeg, javasold, hogy találkozzatok, és személyesen, és átvételi elismervény ellenében átveszed a teljesítéshez szükséges  készpénzt. 

Ha az ügyfél nem tud előleget fizetni, és nem is hajlandó más lehetőségeket megfontolni, érdemes elgondolkodnod.. 

Ha az elutasításod után a megrendelő  negatív értékeléssel kezd zsarolni, azonnal lépj kapcsolatba az ügyfélszolgálattal! 

Vigyázz az olyan feladatokkal, ahol mobilalkalmazást kell telepítenied, vagy weboldalt kell tesztelned.

Ha a megrendelő  olyan mobilalkalmazás letöltését kéri, amelynek telepítéséhez SMS-t kell küldened, vigyázz!. Az ilyen programok segítségével a csalók hozzáférhetnek a telefonod által elért banki alkalmazásokhoz, és atudtod nélkül pénzt vehetnek le a számládról! 

Amegrendelő kérésére ne telepít nem ellenőrzött alkalmazásokat, és ne küldjSMS-t rövid, vagy túl hosszúnak tűnő, külföldi telefonszámokra.  

Nem javasoljuk azt sem, hogy megadd bankkártya adataidat gyanús webhelyeken és mobilalkalmazásokban, ha  a megrendelő ezt kéri.

Gondosan tanulmányozd amegrendelő profilját! 

  • Nézd meg, mikor regisztrált az ügyfél a Qjob.hu-ra: minél régebb óta van a szolgáltatásban, annál megbízhatóbb. 
  • Olvasd el más szakemberek, megrendelőkértékeléseit. Lehet, hogy rendszeresen hoz létre olyan feladatokat, amelynek során áruk megvásárlását kéri, és mindig kifizeti a feladatok ellenértékét. Ha mégsem, akkor nézd meg, milyen feladatokat hoz létre, nem tűnnek-e gyanúsnak. 
  • Figyeld meg azoknak a szakembereknek az értékelését, akik értékelést hagytak. 

A viszonteladók 

A hagyományos szakemberek mellett a Qjob.hu-n vannak „viszonteladók” is. Ezek a felhasználók elvállalják a feladatokat, majd olcsóbban továbbadják, és elteszik maguknak a különbséget. 

A „viszonteladók” felismerése érdekében nézd meg feliratkozott kategóriáit és profilját. Nem valószínű, hogy egy törékeny titkárnő foglalkozik falvéséssel. A „viszonteladók” gyakran nyíltan megírják: „Szakembereink minden tőlük telhetőt megtesznek!”

Röviden összefoglalás azoknak, akik nem tudják elolvasni a teljes posztot:   

  • Ajánlatod megadásakor válaszd a Kockázatmentes üzletet fizetési módként. 
  • Legyél óvatos, amikor teljesíted a megrendelőolyan kérését, ahol a saját költségeden kell fizessevalamiért. 
  • Az ügyfél kérésére ne telepíts gyanús alkalmazásokat vagy programokat a a telefonodra, számítógépedre. 
  • Ellenőrizd  a megrendelő értékeléseit! 

Kövesd ezeket az egyszerű szabályokat, és megvédheted magad és pénzed a csalóktól! 


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Hagyj megjegyzést