Article Image

Hogyan lehet kedvtelésből tartott állatokkal foglalkozni, és hogyan lehet boldog?

Szakmemberek – az állatok gondozásával szerzett jövedelemről.

Tóth Éva - kutyakiképző, 32 éves

Gyerekkorom óta szeretem az állatokat. A szakma kiválasztásakor nem sokáig gondolkodtam: felmerült, hogy állatorvos leszek, de végül képzett állatgondozó lettem, utána pedig elvégeztem egy kutyakiképző tanfolyamot is. A szabadidőm nagy részében ma már a Qjob.hu-n keresztül dolgozom kutyakiképzőként. Szeretem tanítani az állatokat.

Nemrégiben egy vadon élő macskafélét, egy szervált tanítottam. Ennek a történetnek azonban semmi köze sincs az állatkerthez vagy a cirkuszhoz. Az a szervál, amellyel én dolgoztam, kényszerből lett háziasítva.

A kiképzésnek köszönhetően a betegem már képes volt egy órát sétálni a futópadon, anélkül, hogy kimerült volna.

Véleményem szerint egy vadállatból háziállatot csinálni felér egy kínzással. Gondolom, mondanom sem kell, a szervál veszélyes ragadozó.

Ennek ellenére a gazdái megtették a szükséges intézkedéseket: az állat megkapta az összes kötelező macskaoltást. Testmozgással is foglalkoztunk, hogy a szervál megőrizze a kondícióját: egy lakásban tartott vadmacska ugyanis nem tud aktív életet élni, például a terhelés hiánya miatt 6-7 hónap alatt elsorvadhatnak a hátsó lábai. A kiképzésnek köszönhetően a betegem már képes volt egy órát sétálni a futópadon anélkül, hogy kimerült volna.

A háziállatoknál, különösen a kutyáknál, általában minden probléma és baj forrása a nevelés hiánya. Ha a tulajdonos nem tudja egyedül kiképezni a háziállatát, akkor a Qjob.hu-n kereshet szakértő segítséget.

Leggyakrabban tizenéves kutyákkal érkeznek a kutyakiképzőhöz, amikor a jellemük és szokásaik megváltoztatása már nem könnyű. Én azt tanácsolom, hogy 3-4 hónapos korban kezdjék el a tréningezést. A kutya személyisége csak ekkor kezd kialakulni, és az állat még könnyen elfogadja az utasításokat.

A Qjob.hu-n dolgozó kutyakiképzők óradíja a szakmai ismeretektől, az alap- és középfokú speciális oktatástól függ.

„Nekem a Qjob-ról szerzett munkák jelentik az egyetlen jövedelemforrásomat. Havonta mintegy 300 ezer forintot tudok így megkeresni, ami nem kevés. Soha nem dolgoztam senkinek, csak magamnak.” – osztja meg történetét Éva.

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

Kiss Eszter, kisállatszitter, 29 éves

„Gyerekkorom óta szeretem az állatokat. Mindig nyúztam a szüleimet, ha voltak valahol eladó kiscicák vagy kiskutyák, menjünk, nézzük meg őket. Az első kutyust hétévesen kaptam. A férjem pedig nemrég egy német boxer kutyakölyköt ajándékozott nekem. Esténként levittem sétálni, és láttam, hogy egy kutyasétáltató hat-hét kutyát sétáltat egyszerre. Megkérdeztem tőle, hogy bírja. Megtudtam, hogy összességében semmi bonyolult nincs benne. Ekkor kezdtem el hasonló pénzkereseti lehetőségen gondolkodni. Figyelni kezdtem a hirdetéseket, hátha valaki keres kutyasétáltatót.

Az első kutya, akit ránk bíztak, egy shar pei fajtájú szuka volt. Amikor két háziállat volt az otthonunkban, úgy éreztük, mintha két óriási elefánt dübörögne a lakásban.

Valószínűleg a mi kutyánk jólneveltségének is köszönhetően döntöttünk úgy, hogy megpróbálunk a gondjainkba venni egy állatot.

Az első kutya, akit ránk bíztak, egy shar pei fajtájú szuka volt. Amikor két háziállat volt az otthonunkban, úgy éreztük, mintha két óriási elefánt dübörögne a lakásban. Akkor azon kaptam magam, erősen gondolkodom, hogy rögös út áll még előttünk. Ennek ellenére megcsináltuk.

Úgy döntöttünk, továbbra is fogadunk be kutyákat gondozásra, ezúttal a Qjob.hu-n keresztül. Ez inkább az én ötletem volt, de a férjem támogatott, és fél év alatt kialakult az állandó ügyfélkörünk, akik rendszeresen megkerestek bennünket. Egy szép nap rájöttünk, hogy a saját kutyánkon kívül mindig vannak más állatok is a lakásban.”

„Egyszer egy fél évre nálunk hagytak egy kutyát gondozásra. A gazdái időnként eljöttek meglátogatni az állatot. És amikor hazavitték a kutyát, az neheztelése jeleként a lakásban végezte el a dolgát.

A tulajdonosoknak ez nem igazán tetszett, és visszahozták, nem szeretnénk-e örökre magunkhoz venni a kutyát. Természetesen beleegyeztünk. Tehát a munkánknak köszönhetően a kutyánknak lett egy barátja, aki most szintén velünk él.

Az elején a gondozást a főállásunk mellett csináltuk, és ez nem is rossz keresetkiegészítési lehetőség: 40-45 ezer Ft-ot hozott havonta. Most mintegy 400 ezer forintot keresünk a Qjob.hu-n keresztül, igaz, ebbe a költségeket még bele kell számolni.

Ez a jövedelem már arra ösztönzött, hogy megfordítsam az időbeosztásomat, és annyi időt fordítsak a háziállat-gondozásra, amennyit csak lehet. A legújabb, hogy a háziállat-gondozás mellett ápolási szolgáltatásokat is nyújtok. A különféle fajták jellemzőinek ismerete révén szaktanácsot tudok adni az embereknek, hogyan gondozzák a kedvencüket, mikor, milyen eboltásra vigyék, és hogyan is neveljék az őket..”

Molnár Péter, 25 éves, állatorvos, terapeuta

„Gyerekként nagyon sok háziállatom volt. És nemcsak játszani akartam velük, hanem segíteni is szerettem volna rajtuk. Ezért lettem állatorvos. A praxisomban az állatokkal kapcsolatos történetek inkább szomorúak, mint szokatlanok vagy viccesek. A háziállatokkal kapcsolatos emberi ostobaság és az saját gyógyítási kísérletek gyakran az állatok halálához vezetnek. Volt egy eset, amikor egy nő az utolsó pillanatban hozta el hozzám a kutyáját: megállt a szíve. Megkérdeztem tőle, hogy mióta volt rosszul a kutya, és kiderült, hogy az asszony egy teljes órát pazarolt készülődésre és sminkelésre. A bevételem furcsa módon az évszaktól függ. A tél a legjövedelmezőbb évszak: tavasszal az emberek felkészülnek a városon kívüli utazásokra, és az ügyfelek száma megnövekszik.”

Sípos András, 34 éves, állatorvos, egy mobil kozmetikai szalon alapítója

„Saját szolgálatikutya-tenyésztő és kiképző központunk van. Rájöttünk, hogy sokba kerül a kutyák szalonokba történő szállítása, ezért átalakítottunk egy autót mobil kutyakozmetikává. A szolgálati kutyák ápolásával kezdtük, majd ezt követően a házi kedvencek kerültek a porondra.

Az első hat hónapban nehéz volt ügyfeleket találni a Qjob.hu-n, elsősorban ajánlások útján kaptunk munkát.

A kutyatenyésztők hozzászoktak ahhoz, hogy elviszik a háziállataikat a szalonba, leülnek, és várják, hogy rendbe hozzák kedvenceiket, vagy a város másik végébe utaznak egy jó szakember után, figyelmen kívül hagyva az elvesztegetett időt. Az első hat hónapban nehéz volt ügyfeleket találni a Qjob.hu-n, elsősorban ajánlások útján kaptunk munkát.

Egyszer egy 18 éves kutyát hoztak hozzánk, akit egyetlen ápolószalon sem fogadott. Ápolás közben a kutyáknak állniuk kell, gyakran elég sokáig, és ez a kutyus túlélt egy agyvérzést is, így elég gyenge lábakon állt.

A Qjob.hu-n keresztül egyeztettük a feladatot, kimentünk a címre, és a kutyakozmetikusunk gyorsan elvégezte a feladatot. A kutya egyetlen egyszer sem mutatott elégedetlenséget vagy félelmet a rendbetétele során.

A gazdi elmondása szerint, pár nap múlva ez a kedves, öreg kutya jelét sem mutatta a szépészkedés okozta stressznek, és jöhetett a kutyaséta.

Sajnos akadnak más, agresszív vagy félénk kutyákkal kapcsolatos történetek is, de bármilyen kutyával hajlandóak vagyunk foglalkozni, függetlenül azok természetétől, tulajdonságaitól.

Egy nap csak öt-hat helyre tudunk kimenni. Noha számunkra nehéz több ügyfelet kiszolgálni, megpróbálunk egy átlagos piaci árat fenntartani, és azért sikerül boldogulni. Most van elég pénzünk ahhoz, hogy fedezzük az autó és a felszerelés költségeit. Úgy gondolom, hogy ha nem lenne a Qjob.hu, akkor sokkal kevesebb munkánk lenne, és nem biztos, ki tudnánk gazdálkodni a költségeket, hogy segíthessünk az állatoknak!

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Takarítás és házimunka

Hagyj megjegyzést