Hogyan lehet „problémamentesen” beszerelni egy ajtót?

Ajtó- és zárszerelési útmutató

Hogyan válasszunk ajtót?

Építkezés és felújítás eseténa nyílászáróajtóválasztásnál a fő szempont az ajtó szerkezete és az anyaga, amelyből készült. Ettől függ, mennyilesz az élettartama,milyen könnyen lehet tisztán tartani.

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

Például, ha fürdőszobaajtót választunk, annak elsősorban pára-, extrém esetben pedig teljesen vízállónak kell lennie! Ezért egy ilyen ajtó lehet üvegből, műanyagból vagy akár tölgyfából is, de semmiképpen sem lehet pl. Masonite ajtó belső üregekkel, amelyek végül az ajtólap belülről induló korhadását hozhatják.

Ha bejárati ajtóról beszélünk, akkor a fő kritérium a biztonság. Ezért az ajtó anyaga acél, vagy acélvázas legyen, ne törékeny műanyag. Egy jó ezermester könnyen el tud választani, de ha bizonytalanok vagyunk, feltétlen forduljon szakemberhez!

Az egyszerű beltéri ajtók ára 12-15.000 forintnál kezdődik.

Egy jó bejárati ajtó 80.000-100.000 forinttól indul, függ a mérettől, biztonsági besorolásától.

Hogyan válasszunk szerelvényeket és zárat?

Vásárláskor ellenőrizze a szerelvényeket és az ajtózár sértetlenségét!

Az ajtókhoz szükségesek még kilincsek, zsanérok. Ha saját maga veszi meg az ajtót, ne felejtse el helyben ellenőrizni az összes szerelvény hiánytalan meglétét.

Ha nem akar hibázni, hívjon ki egy mestert a vásárláskor, vagy kérje az szakeladó segítségét, aki azonnal ellenőrzi,minden alkatrész rendelkezésre áll-e.

A szerelvényeken nem érdemes spórolni. Általában az olcsó szerelvény nagyon gyorsan tönkremegy, és fennáll a veszélye annak, hogy maga az ajtólap is megsérülhet.

„Egyszer egy fiatal lány ügyfelem lecseréltette egy beltéri ajtó zárját, és az elérhető legolcsóbbat kérte helyette.Figyelmeztettem, gyorsan tönkremehet. Másnap felhívott, és azt mondta, hogy letört a  kilincs, mert én rosszul csináltam meg. Valójában a kilincsazért esett ki, mert a termék eredetileg rossz minőségű volt. Természetesen mindent kijavítottam, de a lány nem volt hajlandó megváltoztatni a véleményét.”

Kenderesi József, zárszerelő mester

A szabványnak megfelelően a biztonsági zárak négy osztályba sorolhatók. A beltéri ajtókhoz elegendő első osztályba tartozó zárakat választani, a bejárati ajtókhoz pedig az összes többit.

A kiválasztás során a legfontosabb szabály: a zárnak meg kell felelnie az ajtó tervezési jellemzőinek. Tehát egy nehéz fémajtóba nem teszünk faajtókba való zárszerkezetet.

A mesterek nem javasolják elektronikus zárak felszerelését sem a lakásajtókra. Ezek inkább irodákhoz valók. Szintén érdemes mellőzni a forgó elemmel rendelkező, és az automatikusan zárózárakat is.

A bejárati ajtóba megerősített zár kell, „páncéllal”, ez növeli a betörésállóságát. Az ilyen zárak árai 12-14.000 forinttól indulhatnak a zár típusától és osztályától, valamint a gyártótól függően. Egy beltéri ajtózár ára kb. 2000 forintnál kezdődik.

Hogyan válasszuk ki a jó szakembert?

Az ideális eset, ha találunk egy szakembert az ajtók,zárak megvásárlása előtt.

A jó mester nemcsak  a kívánságait teljesíti, hanem egy olyan szakember is, aki megkönnyíti az életét minden szakaszban: az ajtó megvásárlásától kezdve a helyiségben előforduló rejtett hibák feltárásáig.

A mester kiválasztásakor érdemes megnézni a róla szóló értékeléseket. Próbáljon odafigyelni a nyilvánvaló dolgokra. Például az ügyfelek a QJob.hu-n gyakran megírják, hogy a mester eltakarítja-e a maga után a szemetet, tiszta-e cipője, vagy munka közben válaszol-e a telefonhívásainkra.

Tudja meg, hogy tud-e a mester számlát adni.. A jogi személyiséggel nem rendelkező vállalkozásnál dolgozó mesterek és a regisztrált önálló vállalkozók szerződést tudnak kötni Önnel és nyugtát is tudnak kiállítani. A szerződésben szerepelnie kell a munkára vonatkozó garanciának is, ezzel védve lesz minden váratlan, esetleges komplikációtól.

„Én vehetek ajtót vagy zárata gyártótól is,olcsóbban  eladva az ügyfélnek, mintha ügynöktől vagy szaküzletben vásárolná meg.. Az ajtó- zárjavításjó minőségének érdekében csak kipróbált, tartóstermékekkel dolgozom, hogy ne legyenektovábbi kérdések a zárakkal és a szolgáltatásaimmal kapcsolatban. Most két fő beszállítóm van, akikkel együtt dolgozom,szerződést kötöttem velük.”

– Bolgovics Antal, lakatos

Amikor felhívja a szerelőt, tisztázzon mindent, ami fontos az Ön számára. Például, hogy milyen szakaszokból áll a munka, hogy tud-e a mester különféle árkategóriájú ajánlatokat adni, képes-e generálkivitelezőként mindent elvégezni.

Egy jó mester biztosan elmondja, hogyan lehet elérni a legjobb eredményt. Például, hogy a szerelés előtt jobb kiegyenesíteni a falakat, vagyívelt falaknál nehéz beilleszteni az ajtót és takarólécekkel úgyborítani, hogy az szépen nézzen ki, és jól nyíljon és záródjon.

Ha csak szerelni hívja a mestert, küldje el előre az ajtók helyének fotóit. Kérdezze meg, hogy mit kell tennie és vennie.

Egy régi ajtó leszerelésekor néha előkerülhet egy-két érdekes dolog. Például egy régi, alacsony mennyezetes házban ajtócserekor két lehetőség van: vagy kibontjuk felfelé a falat és helyet csinálunk az új, magasabb ajtónak, ekkor szükség szerint ügyleni kell a megfelelő áthidalóra, vagy az ajtót igazítjuk méretre, azaz előzetesen egyedi méretű ajtót rendelünk. Ezt meg kell beszélni, mivel a munkaköltségek eltérőek lesznek.

- Kovács P, nyílászáró szerelő

Mit kell még figyelembe venni?

Készüljön fel arra, hogy egy hozzáértő mester elkérheti a papírjait

Készítse elő a dokumentumokat! A szabályok szerint a bejárati ajtók szerelése a tulajdonos jelenlétében történik. A hozzáértő mesterek elkérik a papírokat az ügyféltől. Legalább a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját. Ha Ön a lakást bérli, kérje meg a bérbeadót, hogy jöjjön el.

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

Zajos munka - reggel és délután

Ha az ajtónyílás szélesítésével járó ajtószerelést szeretnénk, akkor sokkal jobb reggelre kihívni a szerelőt, hogy még, időben be tudja fejezni. Egy ajtó beszerelése 1-2órát vesz igénybe, az ajtónyílás szélesítésével együtt pedig kb. kétszer olyan hosszú ideig tart. Az új zárak beszerelése 20–90 perc.

Mit kell még figyelmbe venni?

Ne feletkezzen meg régi nyílászárója sorsáról! Az ajtók nagy méretűek, tárolásuk nehézkes. Ha úgy ítéli meg, a kivett ajtó még használható, akár meg is hirdetheti, de ha nem szeretne vele vacakolni, kérje meg az jatószerelőt, szállítsa el. Előfordulhat, ez plusz pár ezer forintba kerül, de megéri, hiszen az ilyen, építőanyagoknak minősülő nyílászárókatnem teheti ki lomtalanításkor.

Mennyi az annyi?

Ami az árakat illeti: a QJob.hu-n regisztrált mesterek munkadíja zárcsere esetén 5.000 forintnál kezdődnek. A zárbetétcsere mintegy 3.000 forintba kerül.

Az ajtó behelyezése egy kész nyílásba azt jelenti, hogy a mesternek nem kell semmit fúrni-faragnia. Betette az ajtót egy tiszta nyílásba, és rögzítette. Egy ilyen munkáért a aQjob-on kívül akár12.000-15.000 Ft-ot is kérnek.

Gerzson, ajtó- és zárszerelő mester

Milyen munkát szabad átvenni?

  1. Az ajtónak „szintben” kell lennie: az ajtószárny nyitott állapotban nem mozog, és  résmentesen csukódik, dehol nem lóg, vetemedik.
  2. Ha az ajtó beltéri, akkor nem kell külön erőfeszítést tennie az ajtó becsukásához.
  3. A bejárati ajtó minden zárjának szabadon kell záródnia. Például, a felső és az alsó zár gyakran normálisan nyílik, de a biztonsági retesz beragad. Ez általában a gyártó hibája, de odafigyelhet erre.Ha Ön ezermester, akkor akár maga is megjavíthatja, vagy megkérhet egy Qjob szakembert. .Ez az Ön belátásán múlik, azépítkezés és felújítás mindig nagy odafigyelést igényel.

Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Miklós Építkezés és felújítás