Hogyan ne fizessen kétszer a felújításért, és hogyan kímélje ezzel az idegeit

Lakásfelújítással foglalkozó szakemberek a felújítás leggyakoribb buktatóiról

Azt mondják, hogy ha a házastársaknak sikerül túlélniük egy felújítást, és nem válnak el, akkor a házasságuk tényleg erős.

Valójában, ha az ember nem követi el a tipikus hibákat, a katasztrófa elkerülhető. A Qjob.hu-n regisztrált tapasztalt mesterek elmondják, hogy mit nem kellene csinálni.

1

Fillérekért elvégzett felújításról álmodozni

„Igen, én magam is meg tudom csinálni!”– gondolják sokan, így akarva spórolni. De még ha valaki ezermester is, a felújításra elmehet az egész szabadsága, egy doboz Seduxen és a költségkeret kétszerese. És a végén még mindig fel kell fogadnia egy mestert, aki mindent helyrehoz.

Hozz létre egy feladatot! Legyél szakember

Egy laikusnak nehéz felbecsülnie a munka mennyiségét és sajátosságait. Egy csomó részletet kell figyelembe venni: az anyagok mennyiségét és minőségét, azok viselkedését a felújítás során, a felületi tulajdonságokat, a bekötési rajzokat, a vakolatok száradási idejét és így tovább.

Mindenki gyorsan és olcsón akarja, de a tényleges teljesítési határidő és a tényleges költségek csak a folyamat során derülnek ki.

Mindenki gyorsan és olcsón akarja, de a tényleges teljesítési határidő és a tényleges költségek csak a folyamat során derülnek ki. Sohasem tudhatod, mi rejlik a régi tapéta és parketta alatt. „Ne fukarkodjanak, hiszen még ebben a házban akarnak élni”– mondják egyhangúlag a mesterek.

Egyszer konyhaszekrényeket kellett újra felszerelni más emberek után. Kiderült, hogy az a fal, amelyre rögzítették, üreges téglából készült. Ehhez nem alkalmasak a közönséges tiplik. Különlegesekre volt szükség. Ezek természetesen drágábbak. A korábbi mesterek feltették a szekrényeket, ahogy tudták, megkapták a fizetést, és a lehető leghamarabb távoztak.

Egy héttel később a gazdát majdnem megölte egy szekrény, amely a tiplikkel együtt lejött a falról. Ugyanez történt a többi szekrénnyel is. Ennek eredményeként a megrendelőnek kétszer kellett fizetnie.

József, munkatapasztalat: 30 év

Megmondani a mesternek, hogy mit kell tennie, például telefonos diagnosztizálás keretében. A burkoló vagy villanyszerelő felfogadása előtt ki kell őt hívnia a lakására, aki szakértő szemmel felméri a terepet, meghatározza a „buktatókat”, és felbecsüli a költségeket és a határidőket. Csak ezután érdemes döntést hozni: megállapodik a mesterrel, rábízza a költségvetést, vagy keres egy másikat. A szakipari befejező munkák esetén mindig jobb az eredetileg tervezett összeg 20%-át tartalékban tartani. És az sem árt, ha van elképzelésünk, hogy honnan szerezzük be a szükséges anyagokat. Burkolásnál maradva például ott a dr. padló.

2

Tapasztalattal nem rendelkező mesterben megbízni

A kezdő mesterek természetesen olcsóbbak, mint a tapasztalt szakemberek. De fennáll annak a veszélye, hogy a munka minőségével kapcsolatos kifogásra válaszul azt kapja, hogy „És mégis mit várt ennyi pénzért?”

A szakmunkákhoz (vízvezeték cseréje, huzalozás) jobb speciális szakembereket vagy igazán nagy tapasztalattal rendelkező embereket hívni. Mivel a villanyszerelő feladatai közé nem tartozik a járólap lerakása, és a burkoló nem szerel villanyt. Ugyanez vonatkozik a vízbekötésre: csak minősített szakember,vízvezeték-szerelővégezheti. Ettől függ a lakók biztonsága.

Mindig tanulmányozza a megrendelők megjegyzéseit. Ha egy mester szolgáltatási díjai túl alacsonyak, és a munkájáról szóló minden értékelésben hibákról és problémákról írnak, érdemes elgondolkodni a szaktudásán.

Magának a mesternek be kell számolnia munkája részleteiről és a pénzügyi tényezőkről.

A szakember tapasztalatait a Qjob.hu-n a portfólió segítségével ellenőrizheti. De nem érdemes vakon megbízni a szépre festett képben. Ha egy húszéves mester profiljában az elvégzett munkák lenyűgöző gyűjteményét találja, szánjon egy kis időt az ellenőrzésre: tegyen fel konkrét kérdéseket, kérdezze meg, hogy milyen nehézségekkel szembesült a legutóbbi felújítás során. Figyelje meg, hogyan kommunikál.

Olyan időket élünk, amikor sokan olyan dolgokat vállalnak el pénzkeresés céljából, amit egyszerűen nem tudnak elvégezni. Aztán újra kell ragasztani a tapétát utánuk, vagy kivésni a már kész falakat. Én magukat a megrendelőket sajnálom.

Magának a mesternek be kell számolnia munkája részleteiről és a pénzügyi tényezőkről. Ha vita nélkül simán beleegyezik mindenbe, akkor jobb, ha valaki mást keres.

Gábor, munkatapasztalat: 7 év

Láttam az oldalon egy szakembert. A srác 22 éves, a portfóliója káprázatos. Találkoztunk a létesítményben, és bevallotta, hogy életében másodjára foglalkozik felújítással. Kérdem tőle, hogy, akkor mi a helyzet a portfólióval? Miért – mondja –, talán nehéz fényképeket találni az interneten?

Balázs, munkatapasztalat: 30 év

3

Nem kötni szerződést

Szerződés nélkül nehézségek merülnek fel minden területen: kiegészítő munkák, anyagok, idők. Mindezekért természetesen külön kell fizetni.

Egy hozzáértő mester ragaszkodik a szerződés megkötéséhez. A Qjob.hu weboldalon találhat egy mintaszerződést.

A dokumentumnak tartalmaznia kell az összes szükséges munkát, a feltételeket, a munka költségeit és a felek kötelezettségeit. Érdemes megállapítani az anyagokkal való elszámolás módját is: ki veszi meg, hogyan számolnak el a nyugtákkal– minél több a részlet, annál jobb.

A lehető legrészletesebben meg kell határozni, hogy pontosan mit kell tennie a mesternek (például: nem csak „ki kell egyengetni a falakat”, hanem „ki kell egyengetni a falakat a vezetősávok mentén”). Így a falak nemcsak szemre, hanem vízmértékkel is egyenletesek lesznek.

Kevés megrendelő érti meg, hogy például a fal szükségessé váló vésése nem tartozik a villanyszerelő fő feladatai közé. Ez akkor fordul elő, ha a megrendelő először az aljzatok cseréjét kéri, majd úgy dönt, hogy más helyre szeretné szereltetni azokat. Hosszú ideig tart elmagyarázni, hogy miért lett magasabb az ár. Vagy ha csőszerelés közben eltörik egy járólap, annak cseréje nem a vízvezeték-szerelő feladata, hanem a burkolóé.

A szerződés az egyetlen lehetőség, amely védi mind a megrendelő, mind a szakember érdekeit.

Péter, munkatapasztalat: 4 év

A felújítás mindkét fél részéről felelősséget kíván. Legyenek éberek, ne fukarkodjanak, készüljenek fel jogaik érvényesítésére, és, ami szintén nem kevésbé fontos, bízzanak a mesterben. Végül is ő az az ember, aki vállalja a felelősséget az Ön otthona kényelméért.

Hozz létre egy feladatot! Legyél szakember

Ezenkívül legyenek tisztában a korlátaikkal: jó dolog, ha valaki ezermester és sok mindent meg tud javítani a ház körül, és ismer olyan építési áruházakat, mint a dr. padló, de az összetettebb, komolyabb szakértelmet igénylő munkákat jobb szakemberre bízni.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre