Hogyan takarítsunk meg időt lakástakarítás közben?

5 bevált trükk a Qjob.hu-n munkát vállaló takarítóktól

Senki sem szeret takarítani, de muszáj. Ugyanakkor mindenki azt szeretné, ha a munka- és időráfordítás a lehető legkisebb lenne.

Hogyan lehet gyorsan és hatékonyan kitakarítani a lakást, miközben megőrizzük az erőnket és a jó hangulatunkat – erről mesélnek a „Takarítás és házimunka” kategória szakemberei. A feladatoknál a takarítás óradíját is feltüntetik. 

1

Takarítási terv készítése

Lakástakarítás esetén kezdd a szobákkal – ezeket a helyiségeket általában nem használják annyira aktívan, ezért kevésbé piszkosak. Az előszoba befejezése után folytassa a konyhával. Ha a konyha nagyon el van hanyagolva, vidd fel tisztítószereket a felületekre, és hagyd hatni a szereket. Ezalatt foglalkozza szobákkal. Így időt és energiát takaríthatsz meg. 

Amíg a sütőtisztítószerek kifejtik hatásukat, takaríts a szobákban. 

A fürdőszoba és a WC takarítását hagyd utoljára. Takarítás során többször is fog vizet venni és kiönteni, rongyot kimosni. Ha a fürdőszobában kezded, akkor a WC-t, a mosdókagylót és a padlót többször ki/fel kell takarítanod. 

Megtakarítás: akár 60 perc 

Amíg a sütőtisztítószerek kifejtik hatásukat, takaríts a szobákban. 

2

Az idő betartása

Tibor, aki már 6 éve dolgozik hivatásos takarítóként, azt tanácsolja, hogy osszuk a lakást, házat zónákra, és mindegyikben határozzuk meg annak takarítási idejét.. 

Tapasztalata szerint egy egyszobás lakás 2,5 óra alatt tökéletesen kitakarítható, ha terv szerint járunk el, és betartjuk az időt. Egy kisebb iroda kitakarítása is kb. ennyi időt vesz igénybe. 

20-30 perc elegendő a dolgok elpakolására, a lakásban lévő szemét összegyűjtésére és a takarítás előkészítéséhez. A szobák és a folyosó takarítása körülbelül egy órát, a konyháé 40 percet vesz igénybe. További 30 perc szükséges a fürdőszoba rendbetételéhez. 

– Tibor, takarító 

Megtakarítás: akár 30 perc 

3

Felülről lefelé haladni

Egy másik egyszerű tanács, amelynek segítségével időt és energiát takaríthat meg: a helyiségek takarításának felülről lefelé történő elvégzése. Érdemes a párkányokkal, felső polcokkal és csillárokkal kezdeni, majd fokozatosan áttérni a szekrényekre, irodai berendezésekre, fiókos szekrényekre, asztalokra, kanapékra és fotelekre. 

A szőnyegek kiporszívózását és a padló felmosását mindig legutoljára kell hagyni, különben a por és a kisebb szemetek a felső polcokról és bútorokról garantáltan a padlóra kerülnek, és mindent újra fel kell takarítani. 
 
Megtakarítás: akár 30 perc 

4

Tilos elkalandozni!

Gyakran mi magunk késleltetjük a takarítást azzal, hogy más tevékenységekkel eltereljük a figyelmünket: beleolvasunk abba a könyvbe, amelyről az imént töröltük le a port, időnként megnézzük a Messengeren kapott üzeneteket, és elkezdünk videókat nézni. Ennek eredményeként a takarítás az egész napot igénybe veszi, és minden energiánkat felemészti. 

Az időzítő 10 percenként visszatéríti a munkájához 

Ennek elkerülése érdekében állítsn be egy időzítőt, amely 10-15 percenként visszatéríti a valóságba, ha nem azzal foglalkoznál, amivel kell. 
 
Megtakarítás: akár 120 perc 

Az időzítő 10 percenként visszatéríti a munkájához 

5

Használj megfelelő rongyokat és szereket!

A legfontosabb takarítóeszközök a rongyok. Általában nem tulajdonítunk jelentőséget ezek minőségének, amivel megnehezítjük az életünket.

Cseréld ki a vizet és öblítsd ki a rongyokat, amilyen gyakran csak lehetséges, és mindig olvasd el a tisztítószerek csomagolásán található utasításokat. 

A takarításhoz ne használj kidobott ruhadarabokat, régi törülközőket. Ezekkel az anyagokkal nem lehet jól tisztítani a felületeket, mert csíkokat és szálakat hagynak maguk után, amelyeket újra le kell takarítani. 

Cseréld ki a vizet és öblítsd ki a rongyokat, amilyen gyakran csak lehetséges, és mindig olvasd el a tisztítószerek csomagolásán található utasításokat. 

Az ablakok, csapok, tükrök és a legtöbb egyéb felület tisztításához elegendő kettő, kimondottan üvegre való rongy. És még egy mikroszálas a konyhához. Ezenkívül szükség van egy művelúr kendőre is – ez szívja fel legjobban a nedvességet. 

— Etelka, takarítőnő 

Megtakarítás: akár 30 perc 


Ha nem a takarítás a kedvenc elfoglaltságod, akkor amennyire csak lehet, rövidítsd le a ráfordított időt: állíts be egy időzítőt, kezdd a szobákkal, fokozatosan haladjon az előszoba, a konyha és a fürdőszoba felé. A padlókat mossd fel utoljára. Vagy hívj szakembert a Qjob.hu-ról!  

Sok szakembert találsz a Takarítás és házimunka kategóriában, használd a szűrőt! Itt kiválaszthatod a legkedvezőbb órabért, és a legjobban értékelt takarítókat. 

És még valami: jelentkezhetnek takarításra férfiak is, hiszen a takarítás már régen nem csak női munka!


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

 Etelka Takarítás és házimunka