Hogyan változtassunk lakóhelyet, és hogyan váljunk keresett építésvezetővé?

Miklós Ungvárról költözött Budapestre, egy éven keresztül nem tudott elhelyezkedni. Most havonta 400.000 forintot keres.

A méhektől a felújításig

Végzettségem szerint pedagógus vagyok. Az egyetem után megpróbáltam a saját szakterületemen elhelyezkedni: egy évig informatikát tanítottam. De ez nem az én világom: nem szeretem a szigorú elszámoltatást, az időbeosztást és a feletteseket.

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

Ezért váltottam át a méhészetre és dolgoztam 20 évig ezen a területen. Még tizenkét éves koromban támadt fel a szakma iránti érdeklődésem, amikor a szüleim vettek három méhcsaládot.

Kitanultam a méhész, mézgyógyász mesterséget, és részt vettem egy kereskedelmi méhészeti képzésen Izraelben. Amikor a méhészetem 200 méhcsaládra bővült, létrehoztam egy mézcsomagoló üzemet is. Mintegy 30 alkalmazottam volt, amikor a vállalkozásomat eladtam, és kevesebb gonddal, de nagy kihívással járó tevékenységbe kezdtem.

Mielőtt Magyarországra költöztem, három évig már nagyra nőtt fák átültetésével is foglalkoztam. Speciális eszközök segítségével kiástam, elszállítottam és elültettem a 3-6 méter magas fákat.

Mielőtt Magyarországra költöztem, három évig már megnőtt fák átültetésével is foglalkoztam.

Három évvel ezelőtt költöztem Ungvárról Budapestre. Mindent eladtam, és karbantartással, lakásfelújítással foglalkoztam, de dolgoztam a Hungaroring felújításán is. Gyerekkoromtól kezdve segítettem édesapámnak az építkezés és átépítés területén, és milyen érdekes, ennyi idő után, Magyarországon már önállóan kezdtem el dolgozni, végül ezen a területen találtam meg a hivatásomat.

Munkakeresés a költözés után

Egy alkalommal fuvarost kerestem az interneten és megláttam a Qjob.hu oldalt. Rájöttem, hogy számomra ez egy remek esély a pénzkeresésre. Regisztráltam, kiválasztottam a számomra érdekes kategóriákat. Kitöltöttem a profilomat, és néhány perc múlva már szakemberként voltam jelen az oldalon.

Az első két megrendelésem az volt, hogy ki kellett vágnom öt autót rétegelt lemezből 10.000 forintért, majd válaszfalat készíteni régi keretekből 80.000 forintért. Az egyik feladatnál egyperces reklámvideót kellett szerepelnem. Odaadták a szöveget, megtanultam, elmondtam otthon a kamerába, és elküldtem az ügyfélnek. Elfogadta, tetszett neki. A számlámra utalta a pénzt. Tíz percért 10.000 forint – nem rossz.

Magasra kell tenni a lécet

Elhatároztam, hogy naponta 20-25 ezer forintot akarok keresni. Egy segédmunkás napi bére minimum 10.000 forint. Az ügyfeleim több hétre előre sorban állnak, építésvezetőként például,  szezonban, 800.000 forintot is hazaviszek egy hónap alatt. Ez persze csak szezon alatt igaz, ezért is válogatok további lehetőségeket a Qjob-ról.

Én inkább szervező vagyok, mint kivitelező, és belátom, ha valamit nem tudok megcsinálni. Ilyenkor inkább felbérelek egy profi szakembert a Qjob.hu-ról.

Ne féljünk választani!

Csak olyan feladatokra válaszolok, amelyek tetszenek, és amilyeket szívesen csinálok. Nagyon tetszik, hogy a felületen lehetőségem van arra, hogy én magam válasszam ki a munkát saját magamnak, és én határozhatom meg az árat. Számomra ez kényelmes, ez a jövő.

Építésvezetőnek lenni kényes ügy

Egy időben a Qjob.hu-n találkoztam úgynevezett, magukat "építésvezetőknek" tituláló munkaszervezőkkel. Ők felveszik a megrendeléseket, és a weboldalon keresztül azonnal tovább is adják a munkát. Az első alkalommal ezek az "építésvezetők" még fizetnek az elvégzett munkáért, és pozitív értékelést kapnak az ügyféltől. Ezt követően azonban már úgy hívja el a kivitelezőket, hogy az oldal megkerülésével dolgozzanak neki, és már el is felejtenek fizetni.

Az ilyen esetek miatt mindenkivel csak a Qjob.hu-n keresztül dolgozom. Ez garancia arra, hogy megkapott a pénzem. Ha valakinek kivitelezőként szüksége van rám, hozzon létre egy feladatot, és válasszon engem! Ha nem vagyok biztos az ügyfélben, akkor a „Kockázatmentes üzlet” fizetést választva vállalaok munkát.

Most a saját négyfős csapatommal dolgozom. Nem akarok több emberrel dolgozni: pedagógusként tudom, mindenki egyéni bánásmódot igényel. Folyamatosan vannak súrlódások. Vannak olyan emberek, akik nem tudnak másokkal együtt dolgozni, jobban megvannak egyedül. Akkor jobb, ha olyan munkát adok nekik, amit egyedül, társ nélkül is végezhetnek.

Így éri meg a legjobban

Odavagyok a korlátlan csomagért: csatlakoztam a Qjob-hoz, és máris korlátozás nélkül ajánlatot tehetek a kategóriámban szereplő összes feladatra. Amikor megrendeltem a három hónapos előfizetést, az összes munkatársam rajtam nevetett. Nekik azért ez sok pénz, de én egyáltalán nem kételkedtem. Ha ugyanis havonta több mint 5 megrendelést teljesítesz, akkor a korlátlan, 3 hónapra fizetett csomag kifizetődőbb. 

A korlátlan csomagnál csak tőlem függ, hány ajánlatot adok, és mennyi pénzt keresek. A megrendelésekre adott tíz válasz közül egy-kettő mindig bejön.

Most akár több csapatot is tudnék szervezni, és mindenkinek lenne elegendő munkája. De akkor már inkább irodai menedzsernek kellene lennem, amit egyáltalán nem akarok. Elégedett vagyok azzal az építésvezető státusszal – így teljes mértékben ellenőrizni tudom a minőséget.

Ázsiai munkamorál

Fontos, hogy az elvégzett munka az ügyfélnek és nekem is tetsszen. A kereset másodlagos. A pénz ugyanis könnyen jön, ha az emberek elégedettek a munkáddal. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a minőségre és a szolgáltatásra. Kicsit többet adok az ügyfeleknek, mint amire számítanak: az egyik helyen megcsinálok ingyen valamit, máshol engedményt adok.

Ismerem az ázsiaiak munkamorálját is. Tisztelettel bánni az ügyféllel, megkínálni teával, és bármilyen kérdésre készségesen válaszolni. Ha hibát követnek el, mindenképpen jelzik telefonon, és bocsánatkérésként engedményt adnak. Sajnos a keleti szokásokat Magyarországon nem mindig értik meg. A túlzott kedvesség ellenérzéseket szül.

Hogyan lehetünk sikeres szakemberek a Qjob.hu-n?

Mindenekelőtt megpróbálom megoldani az ügyfél problémáját. Egy felújítás esetén a fő probléma a becslés, illetve a pontos árajánlat készítés. Az emberek általában nagyon elfoglaltak, és nem mindig értik, hogy egyáltalán mi, és abból mennyi szükséges. Néha egy komolyabb ajánlat elkészítésére 12 óra is elmegy. Tervezem, hogy feltelepítek magamnak egy speciális számítógépes programot, hogy lerövidítsem ezt az időt.

Nem mindig lehet azonnal pontosan kiszámítani, hogy az anyagok és a munkadíj mennyibe fog kerülni – ki kell dolgozni a részleteket. A végleges ár 10-20%-kal is eltérhet az ajánlatban megadottól. De ha már végeztem olyan munkát, amilyent az ügyfél kér, például építettem kerítést, akkor nagyjából ismerem a négyzetméterenkénti költségeket, és könnyen be tudom lőni az árat.

Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, alaposan ismernie kell azt a dolgot, amit csinál. Manapság rengeteg információ található az interneten a különféle javításokról. Sokat tanultam a YouTube-on a nálam tapasztaltabb építési vállalkozóktól.

A magas színvonalú felújításhoz nemcsak a szükséges szerszámok és anyagok megléte, hanem a szakember igyekezete is szükséges. Egyes építők gyorsabban és könnyebben akarják elvégezni a munkát, okosabbnak tartják magukat a gyártóknál, és nem tartják be az arányokat, a technológiai utasításokat. Például, lehet, hogy anélkül hordják fel a vakolatot, hogy megvárnák az alapozó száradását. Vagy rossz arányokat alkalmaznak a betonkeveréshez, ami repedésekhez, vagy végül elégtelen szilárdsághoz vezet. Az ilyen felelőtlenség és gondatlanság nem hoz pozitív értékelést és rendszeres ügyfeleket.

A szabadság és a munka ötvözése

Mindenekelőtt a szabadságot, a nyugalmat értékelem. Azt csinálom, amit szeretek, és nem foglalkozom a pénzzel – ha az ember jól végzi a dolgát, a pénz magától jön.

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

A Qjob.hu mindezt megadja nekem. Most a külvárosban, a természetben, a friss levegőn dolgozunk. Ugyanakkor jó pénzt is keresünk.

Az álmom egy saját otthon kerttel és egy kis bemutató méhészettel. A telket már megvásároltam, azt tervezem, hogy ősszel beültetem a kertet. Egyszer majd szeretnék nyitni egy kisebb panziót és egy kávézót is! Még nem döntöttem el, hogy építkezés házvásárlás útján valósítom-e meg az álmomat, de egy hozzám hasonló építésvezető nem ijedhet meg egyik lehetőségtől sem!


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Miklós Építkezés és felújítás