Article Image

Jól menő banki értékesítőből, virtuális asszisztens

Hogyan döntött úgy, hogy a jól fizető banki állásást mégis valami másra cseréli, és lesz virtuális asszisztens.

Kiss Nikolett a saját történetét meséli el, hogyan keresték meg, hogy banki értékesítő legyen, és ne a néprajztudomány doktora, és hogyan döntött úgy.

Kezdd távolról!

Papírforma szerint magyar-néprajz szakos bölcsész vagyok. Bármennyire is vágytam rá 10 évvel ezelőtt, hogy a nevemet tudományos könyvek tartalomjegyzékében olvassák, a sors furcsa humora megmutatta, hogy egy évek alatt felépített életterv egyik pillanatról a másikra milyen éles irányt válthat.

Tapasztalatok nélkül, a nagy gazdasági válság idején, naivitás lett volna arra várnom, hogy egy professzor a postaládámba dobja a nekem szóló ajánlatát. Ehelyett maradt minden más, amiből a hétköznapi szükségleteimet finanszírozni tudtam. Egy könyvkiadónál egy személyben menedzseltem az ügyfeleket, könyveket korrektúráztam és cikkeket írtam.

Együtt dolgoztam régi vágású munkásemberekkel. Hétvégente családokat fotóztam, ahol a gyerekek megpróbálták átpréselni magukat az oroszlánketrec rácsain. Kultúraépítőként támogattam nemzeti parkok különböző tematikájú rendezvényeit.

Töréspont

Néhány éves útkeresés során a munka világában, amit a legkülönfélébb főnökök irányítása alatt töltöttem el, talált meg villámcsapásszerűen az a hivatás, amely nélkül most nem lenne lehetőségem arra, hogy írjam ezeket a sorokat.

Kicsivel kevesebb, mint 10 évvel ezelőtt kaptam egy számomra váratlan üzenetet az e-mail fiókomba. Egy közismert nagy magyarországi bank keresett meg azzal a lehetőséggel, hogy értékesítőt szeretnének belőlem faragni. Belőlem, akit a matek érettségin szó szerint át kellett rugdosni, engem, aki a húszas éveimben azt terveztem, hogy a néprajz doktorává avatnak. Pont én lettem a kiválasztott úgy, hogy addig bankba egy kezemen megtudtam számolni, hányszor jártam.

És mi lett az eredménye? Nos, rövid időn belül kiderült, hogy rengeteg olyan készséggel és képességgel rendelkezem, amikről addig fogalmam sem volt, hogy bennem rejtőzködnek. Mindenre rácsodálkoztam, egyszerre tudtam kommunikatív lenni, meggyőző, analitikusan gondolkodni, milliónyi, állandóan változó információt kiszűrni.

Hozz létre egy feladatot!

Rengeteg emberrel találkoztam napi szinten közvetetten és közvetlenül. Ennek a kapcsolati tőkének az erejét sok esetben a mai napig felhasználom, annak ellenére, hogy a piros színt már néhány éve kékre cseréltem. A hidakat sosem ideális felégetni magunk mögött.

Az ötlet

Mindenütt azt olvasni és azt hallani, hogy ha a hivatásod amit teljes odaadással végzel, az a szakmád is, akkor boldog ember vagy. Sajnos azt sehol nem írják le, hogy vajon ez a tevékenység akkor is elégedetté tesz-e, ha mások által kiszabott utakon teljesíted a céljaidat. Mivel mindig is hajlamos voltam a saját elképzeléseimet követni, és hangot adni az igazságérzetemnek, rengeteg időt töltöttem azzal, hogy kigondoljam, miként tudok önállóan is talpon maradni. Megszámlálhatatlan kockás lapot írtam tele dolgokkal, amikről azt gondoltam megfelelőek lesznek a számomra ahhoz, hogy így is pénzt keressek. Így lettem fotós, webáruház üzemeltető, lakberendező - képzeletben természetesen, a legjobb szakember. Aztán valahogy minden fellángolás kihűlt egy idő után, és megint ott ültem az üres füzet előtt, hogy tovább filozofálják arról, miként lehetek szabadúszó.

Az információ hatalma

Szerintem minden lehetőség pontos időben érkezik el az emberhez olyankor, amikor mind fejben, mind lélekben, mind készségekben felkészülté válik rá. Már nem tudom felidézni azt a pillanatot, amikor először hallottam, vagy láttam leírva a virtuális asszisztens szót.

Borzasztóan kíváncsivá tett már az első perctől fogva, hogy mégis milyen tevékenységi kört takar ez a foglalkozás. Az első lépésben beírtam a számítógépem keresőjébe, és nagy meglepetésemre csupa ismerős tevékenységet dobott fel. Adminisztrációs tevékenység pipa, prezentáció készítése pipa, hanganyag gépelése pipa, szövegírás pipa, értékesítési stratégia pipa, korrektúra pipa ... mire a lista végére értem körülbelül a tevékenységek 80 százalékát bekarikáztam.

Akkor már tudtam, hogy ez egy olyan szakma lesz, amelyben az elmúlt tanuló éveim minden tudását és tapasztalatát magabiztosan hasznosítani tudom.

Teljes gőzerővel kezdtem el felkutatni azokat az oldalakat és felületeket, ahol hasonló gondolkodású vagy hasonló területen dolgozó emberek osztják meg gondolataikat és tippjeiket. Szerencsére a közösségi média rengeteg teret biztosít arra, hogy összehozza a szabadúszó munkavállalókat egymással, és segítse őket a testhez álló feladatok megtalálásában.

A Qjob.hu

Miután átrágtam magam a „hogyan készítsünk vállalkozásunk számára ütős facebook oldalt / weboldalt / árajánlatot / blogot stb.” cikkeken, és sikerült összedobnom egy vállalható bemutatkozó anyagot, azonnal nekiálltam az ügyfélszerzés stratégiájának.

Hosszas keresgélés után bukkantam rá egy virtuális asszisztensi lehetőségre, amelyen keresztül eljutottam a www.qjob.hu oldalhoz. Nagyon megörültem annak, hogy rengeteg magyar nyelvű megbízóval fel lehet venni kapcsolatot, ugyanis a legtöbb szabadúszóknak kifejlesztett platformon erre nincs lehetőség.

Az oldal használata gyerekjáték, egy rövid regisztrációt követően percek alatt fel tudtam tölteni a profilomat minden olyan hasznos információval, amiből a leendő megbízóim már informálódhatnak a tevékenységemről, korábbi munkáimról. A felület lehetővé teszi a gyors kommunikációt a partnerek között, hiszen azonnal tudunk üzenni egymásnak a munka pontosítása végett. Virtuális asszisztensként ez egy fontos eleme a munkámnak, hiszen az én célom, hogy bárhol bármilyen időben komfortosan tudjunk együttműködni.

Az első munkám egy blogbejegyzés írása volt, amit egy céges blogba helyeztek el. Nem nagyon variáltam az árral, holott lehetőségem van magasabb árat is adni, amit egy-egy feladatnál megadnak, elfogadtam. Úgy tekintettem rá, mint befektetésre, hiszen szükségem volt az első értékelésem megszerzésére. Az ajánlattételt követően hamarosan csengett is a telefon, a megrendelő keresett, és egyeztetünk a feladatról. Ezt követően ki is választott, majd elvégeztem a feladatot. Telefonon és e-mailben is egyeztettünk, egy körös plusz korrekcióra volt szükség, hogy az anyagot, amit készítettem, elfogadják. Amikor elkészültem, és kifizettek, lezártam a feladatot, és értékeltem a megrendelőt, ahogy ő is engem.

Legyél szakember

Az egész folyamatot nagyon izgalmasnak találtam. Nem találkoztam személyesen a megrendelővel, mégis meg tudtam bízni benne, hiszen nyilvános volt az oldalon ez értékelése, és az pozitív volt. Nem kellett irodában ülnöm, az erkélyemen, a reggeli kávézásom közben írhattam meg a cikket. És ami e legjobb, hogy tudtam, szabadon dönthettem megbízási díjamról, és ez bár nem a legmagasabb volt életemben, megszereztem a Qjob.hu-na ez első értékelésemet. Valamit valamiért, és jól is volt ez így.

Annak ellenére, hogy igyekszem a teljes szellemi kapacitásomat beleadni az elvállalt feladatokba, előfordulhat olyan eset, amikor nekem is segítségre van szükségem. Ekkor én magam is arra használom a Qjob.hu-t, amire a megrendelőim, és magam is megrendelővé válok.

Az egyik munkámnál előbb német nyelvből kellett fordítani, majd magyar kiadványba szerkeszteni egy szöveget. Nem kockáztattam meg, hogy rosszul fordítok, ezért feltettem egy fordítási feladatot az oldalra. 6000 karakter munkavédelemmel kapcsolatos szöveget, 2 forint/karakterért. Egy napon belül 4-en adtak ajánlatot, volt köztük egyetemista, szakfordító, de Magyarországon élő német anyanyelvű fordító is. Volt hát miből válogatnom, és a gyorsan érkező ajánlatoknak köszönhetően a nap végére már teljesíteni is tudtam a Qjob.hu feladatomat.

Életmód

Szabadúszónak lenni életforma, nem könnyű, nem nehéz, egyszerűen csak más. Ebben a jelenségben nagyon lehet szeretni, hogy egy magad vagy felelős az idődért, a munkádért, a bevételedért. Ámítás lenne részemről, ha azt írnám miután kiküldtél jó néhány bemutatkozó anyagot, az innovatív megoldásokat kereső emberek sorban fognak kopogtatni az ajtódon.

Az ügyfélszerzés kemény meló és kitartást igényel, viszont egy motiváló felfedezés is, mert találkozol rengeteg különböző igényű emberrel, megtanulsz alkalmazkodni, tárgyalni, igent és nemet mondani.

Mialatt kialakítod és megtalálod a hangodat szabadúszóként, talán Te is túl leszel jó pár kiválóan megírt szakkönyvön, tapasztalt munkatársak jó tanácsain, és rengeteg saját élményen. A lényeg mindig azon fog múlni, hogy mennyi szellemi tőkét szeretnél belefektetni a dolgokba, hiszen az állandó fejlesztése önmagunknak minden szakmának a lelke.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Qjob szakember

Hagyj megjegyzést