Szabadúszóként meggazdagodni? Designereket, reklámszövegírókat és programozókat kérdeztünk

A szabadúszók világa egy olyan digitális gazdasági tér, amely a maga sajátosságai és törvényei szerint működik.

A szabadúszók világa egy olyan digitális gazdasági tér, amely a maga sajátosságai és törvényei szerint működik. Ők azok, akik otthonról dolgoznak ahelyett, hogy bejárnának egy üzembe vagy irodába. A programozók, designerek és reklámszövegírók körében nagyon népszerű szabadúszónak lenni. Úgy tartják, hogy egész jól lehet keresni az efféle „távmunkával”. Olyan budapestiekkel beszélgettünk, akik szabadúszóként dolgoznak, és megtudtuk, ez milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

BarbaraIdén fogom befejezni az alapképzést (média design). Azért választottam a távmunkát, hogy ne kelljen túl korán kelnem ahhoz, hogy beérjek az irodába. Valamint otthon senki nem várja el tőlem mindenféle szabályok betartását sem, hiszen csak az eredmény számít. Egyetlen hátrányát látom az ilyen munkának, mégpedig a kiszámíthatóság hiányát. Azt, hogy – még ha erre kevés is az esély – bármelyik pillanatban munka nélkül találhatom magam. Továbbá annak sem való ez a munka, aki szereti a csapatmunkát.


Ha egy problémára keresel megoldást, akkor tegyél közzé egy feladatot és válaszd ki a legjobb szakembert a beérkezett ajánlatokból!
Rendelj szolgáltatást a Qjob.hu szakembereitől

Hozz létre egy feladatot


Balázs

Korábban angol, szabadúszóknak szóló oldalakon vállaltam el megrendeléseket, és beágyazott rendszerekhez írtam programokat. Különböző fajta mikrovezérlőkhöz írtam firmware-eket: leggyakrabban ATmegához és STM32-höz, de alkalomadtán még Arduinóhoz is. Most a Qjob.hu-n keresztül kezdtem el távmunkában dolgozni: laptopok, számítógépek javításával, valamint vírusirtással és operációs rendszerek telepítésével foglalkozom.

Azon dolgozom tehát, hogy óramű pontossággal működjenek a számítógépek. Fejlesztek még szoftvereket videó megfigyelő rendszerekhez és alkalmazásokat mobiltelefonokra. Remekül tudtam keresni a Qjob.hu segítségével, és örülök neki, hogy ez egy magyar oldal. A való életben nincs olyan ismerősöm, aki hasonló dolgokkal foglalkozna.

Budapesten átlagosnak számít a keresetem. Amennyiben a programozás vagy a grafikai tervezés egyben a hobbid is, hozz létre egy profilt a Qjob-on, és biztos vagyok benne, hogy nem lesz hiány munkában.

János

A jó programozó elsősorban az, akinek van tapasztalata. A tapasztalat nélküli programozóra senki sem lesz vevő a kereskedelmi célú fejlesztésben. A szólóban programozók ideje már rég lejárt. A programozókat javarészt olyan feladatok elé állítják, amelyeket csapatban lehet megoldani. A programozók manapság semmilyen kódot nem írnak a nulláról, hanem már meglévő kódokkal dolgoznak: nagyon unalmas és egysíkú feladatokat látnak el.

Klára

Sokan találkoznak olyasmi reklámokkal, hogy: „Csinálj pénzt a parton fekve” vagy: „Hogyan felejtsd el a kötött munkát és válj sikeres szabadúszóvá”. Jobb, ha nem vesszük komolyan az ilyen hirdetéseket, hiszen a szabadúszónak ugyanúgy dolgoznia kell, és számos oka vannak annak, miért nehéz ebben kezdőnek lenni: Magadnak kell keresned a megrendeléseket. Igen, ahhoz, hogy megrendelést kapj, kutakodnod kell, és ez időt vesz igénybe, néha sok időt.

A szabadúszókból is – akiknek álmuk úgy dolgozni, hogy közben egy szigeten élnek – rengeteg van, és te csak egy vagy közülük. Személy szerint nekem egyelőre önállóan kellett megrendeléseket keresnem, mivel nem vagyok olyan népszerű, és nem is dolgozom olyan régóta a webdesignban, hogy csak úgy, az ölembe hulljanak a megrendelések.

Az önfegyelem. Azt hiszem, mindenki egyetért abban, hogy hazaérkezés után az ember leghőbb vágya, hogy megnézzen egy sorozatot, lepihenjen, vagy szundítson egyet. Ez már nem egy munkakörnyezet, itt sok minden eltereli a figyelmet. De idővel hozzászoksz, és az otthonod a munkahelyeddé válik. Ha megbíztak, dolgozz.

A projektet végig kell vinni a problémáidtól függetlenül. A megrendelő az eredményt várja, és cseppet sem érdekli, ha beteg vagy, vagy fáradt, vagy vizsgaidőszakod van. Senki sem fog helyettesíteni téged, mint egy stúdióban. A terjeszkedés és fejlődés kérdése a saját képességeiden múlik. Ha stúdióban dolgozol, olyan emberek vesznek körül, akiknek hasonló ötleteik és munkatapasztalatuk van, és akiktől sok mindent meg lehet tanulni. Ha magadnak dolgozol, az azt is jelenti, hogy magadat is képezned kell, és ez igazán nehéz.

De ott vannak az előnyök is: szabad kezet kapsz. Te magad döntöd el, mikor fogsz hozzá egy projekthez. Ha befejezted, csak rajtad áll, hogy nekilátsz-e a következőnek, vagy inkább pihensz.

Nincs korlátozva a kereseted. Lehet, hogy egyszerre nem csak egy megrendelést fogadsz, hanem egyből tízet, ráadásul folyamatosan, persze csak ha időd és energiád engedi. Többet fogsz keresni. Remekül gyakorolhatod az üzleti kommunikációt. Együttműködsz a megrendelővel, az egyszerű interjútól egészen a kész projekt leadásáig. Magabiztosabbá fogsz válni, elkezded majd helyesen felépíteni a mondanivalód, megfogalmazni a gondolataidat és ötleteidet, valamint jól irányzott kérdéseket fogsz feltenni.

A szabadúszói lét olyan, mint a zsákbamacska, és vannak nagyon rossz emberek is. És néha, sajnos, nem fog egyezni a te meglátásod a megrendelőével, és visszaküldik neked a munkát, hogy alakítsd át. De mindez megismételhetetlen élmény és tapasztalat. Először arra törekedj, hogy ne légy rosszabb, mint mások, majd arra, hogy légy ugyanolyan jó, mint ők. Aztán válj a legjobbá és meg se állj a csúcsig. Nem emlékszem, ki mondta ezt, de én éppen így teszek.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küldd el történetedet vagy ötletedet az  info@qjob.hu  címre.

Bence Qjob szakember