Article Image

Mennyibe kerül a 10 kW-os napelemrendszer?

Fedezze fel a 10 kW-os napelem rendszerek költségeit, azok előnyeit és a telepítéssel kapcsolatos tudnivalókat!
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Ez a cikk kiegészítő cikként készült a már korábban közzétett napelem telepítés árak című cikkhez.

Folyton azon tűnődik, hogy mennyibe kerülne egy 10 kW-os napelemrendszer? Ebben a cikkben mindent elárulunk az árakról, a telepítésről és a rendszer előnyeiről. Maradjon velünk, és tudjon meg többet!

Gyorsmenü

Miért válasszunk 10 kW-os napelemrendszert?

Amikor az emberek napelemek telepítését fontolgatják, gyakran merül fel a kérdés, milyen kapacitású rendszert válasszanak? Igazán sokféle méret és kapacitás közül lehet választani, és a 10 kW-os napelemrendszerek az otthonok számára különösen népszerűek. De miért is?

A 10 kW-os rendszer előnyei

Ez a felépítés rendkívül közkedvelt a családi házban élők körében energiahatékonysága miatt. Jó ha tudjuk, hogy ezzel a típussal évente körülbelül 12.000 - 16.000 kWh elektromos energiát termelhetünk, ami egy átlagos családi ház éves fogyasztását fedezi Magyarországon.

Tekintettel arra, hogy az áram ára folyamatosan emelkedik, egy ilyen beruházással egy átlagos család akár évi 150-200 ezer forintot is megtakaríthat.

Végül, de nem utolsósorban az öko-lábnyom csökkentése is fontos tényező, hiszen a napelemekkel termelt energia környezetbarát és fenntartható.

A 10 kW-os napelemrendszer hasznosítása

Háztartási eszköz

Napi energiafelhasználás (kWh)

Mire elég egy 10 kW-os rendszer?

Hűtőszekrény

2 kWh

5 hűtőszekrény működtetése

LED TV

0,1 kWh

100 LED TV működtetése

Mosógép

2,5 kWh

4 mosógép működtetése

Klíma

5 kWh

2 klíma működtetése

Elektromos tűzhely

7 kWh

1,4 elektromos tűzhely működtetése

Számítógép

0,3 kWh

33 számítógép működtetése

Ebben a táblázatban példaképpen néhány háztartási eszközzel személtettük egy 10 kW-os napelemes rendszer kapacitását. Ezek az értékek függnek az eszközök típusától és használatának módjától, csupán jó kiindulópontot jelent a termelt energia felhasználásának megértéséhez.

Mekkora területre van szükség a telepítéshez?

A 10 kW-os napelemrendszer kiépítésekor gyakran merül fel az a kérdés, hogy mekkora terület szükséges hozzá. Általában minden egyes kW teljesítményhez 6-8 négyzetméter tetőfelületre van szükség, így egy 10 kW-os rendszer esetén 60-80 négyzetméteres tetőfelület az ideális. Ez a méret általában egy közepes méretű családi ház tetőfelületének a fele vagy harmada.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a rendszer hatékonysága nem csak a méretétől függ, hanem a tető tájolásától, dőlésszögétől és az esetleges árnyékoltságtól is. Például, István, aki Budapesten él egy délre néző tetővel, 75 négyzetmétert használt fel, amikor telepíttette a 10 kW-os rendszerét. Míg Katalinnak Szegeden ugyanekkora kapacitáshoz 70 négyzetméterre volt szüksége, mivel kevesebb árnyék esett a tetőjére.

Az a véleményünk, hogy feltétlenül ajánlott szakértő segítségét kérni a legoptimálisabb telepítés érdekében.

Ne maradj le a napenergia előnyeiről!

Kérj szakértői tanácsot még ma, és válts környezetbarát energiára!

   Ajánlatot kérek

A 10 kW-os napelemes rendszer költségei

Mint már említettük, ezek az architektúrák egyre népszerűbbek a háztulajdonosok körében. Viszont a beruházás tervezésekor fontos a költségek pontos megértése és kalkulálása. Lássuk, milyen kiadásokra kell számítanunk!

Alapvető költségek

Először is, az alapvető kiadások jellemzően a panelek, az inverterek és az egyéb alkatrészek árát foglalják magukban. A10 kW-os napelemrendszer átlagos költsége Magyarországon körülbelül 2,5 - 4 millió forint, a kiválasztott technológiai megoldások és márkák szerint.

A kivitelezés költsége további 500.000 - 800.000 forintot tehet ki, a háztető kialakítása és a telepítés bonyolultsága függvényében.

Rejtett költségek, amelyekről tudni kell

Amikor napelemek telepítését tervezzük, hajlamosak vagyunk csupán az egyszeri kiadásokra gondolni. Azonban vannak további, kevésbé nyilvánvaló kiadások is, melyek hosszú távon befolyásolhatják a beruházás megtérülését.

  1. Karbantartási költségek: Bár a napelemek általában minimális karbantartást igényelnek, az évente egyszeri ellenőrzés és tisztítás javasolt, ami 30.000 - 50.000 forint közötti költséggel jár.
  2. Biztosítás: Sok háztulajdonos dönt úgy, hogy biztosítja napelemes rendszerét természeti katasztrófák vagy egyéb károk ellen. Ez további 10.000 - 20.000 forint éves költséget jelenthet.
  3. Garancia és szerviz: Néhány cég külön díjat számít fel a garancia meghosszabbításáért vagy a rendszer gyors szervizeléséért, amennyiben a standard garancián túli probléma merül fel.
  4. Engedélyek és díjak: A szükséges engedélyek és a hálózatra való csatlakoztatás költségei településenként eléggé eltérőek, általában 50.000 - 150.000 forintra gondoljunk.

Összefoglalva, ha 10 kW-os napelemes rendszerrel szeretnénk otthonunk energiaellátását biztosítani, akkor érdemes a teljes költségvetésünket előre alaposan kiszámolni, hogy ne érjenek minket váratlan meglepetések.

Vásárlási útmutató: Hogyan válasszunk napelemes rendszert?

Mivel ez az energiaforrás egyre népszerűbb Magyarországon, a választási lehetőségek száma is folyamatosan nő. De hogyan találjuk meg a legjobb ajánlatot a piacon? Most néhány kulcsfontosságú szempontot vesszünk górcső alá, amelyeket érdemes szem előtt tartani a vásárlás során.

Milyen márkák érhetők el a piacon?

Magyarországon több nemzetközi és hazai márkájú napelem és inverter is kapható. Néhány kiemelkedő név:

  • LG: Az LG magas minőségű és hatékony paneleket kínál, az árak is a magasabb árfekvésű kategóriába tartoznak. 
  • SolarEdge: Kiváló invertereikről és optimalizálóikról ismert, amelyek a rendszer teljesítményét maximalizálják.
  • Trina Solar: Egy másik vezető gyártó, amely szintén jó ár-érték arányt kínál.
  • SolarGroup: Magyar cég, amely a helyi piac számára kínál megoldásokat, és támogatást nyújt a telepítés során.

Mielőtt döntenénk, érdemes összehasonlítani a különböző márkák teljesítményét, az árakat és a vásárlói visszajelzéseket.

A 10 kW-os napelemrendszerek összehasonlítása

Márka és modell

Éves termelés (kWh)

Ár (HUF)

SolarTech 10kW

12.000 kWh

2.500.000 HUF

PowerSun X10

11.700 kWh

2.200.000 HUF

EcoEnergy 10kW

12.300 kWh

2.600.000 HUF

SunPeak V10

12.100 kWh

2.550.000 HUF

GreenRay 10kW

11.900 kWh

2.400.000 HUF

A táblázat az elérhető 10 kW-os napelemes rendszerek néhány népszerű modelljét mutatja be, az éves termelés és az ár alapján. Fontos megjegyezni, hogy az árak és a termelési értékek változhatnak a telepítés helyétől és a használt technológiától függően.

A garancia és szerviz

A garancia az egyik legfontosabb szempont a napelemrendszer vásárlásakor. A legtöbb gyártó 10-25 év garanciát kínál a panelekre, az inverterekre pedig általában 5-12 év a standard jótállási idő. 

  • Teljesítmény-garancia: Biztosítja, hogy a panelek a garancia ideje alatt adott hatékonysággal működjenek.
  • Termékgarancia: Az anyaghibák és a gyártási hibák elleni védelem.

Mindamellett, hogy a garanciális feltételek fontosak, a gyártó szervizhálózatáról is tájékozódjunk, győződjük meg arról, hogy milyen gyorsan és hatékonyan tudják kezelni az esetleges problémákat.

Milyen technológiai fejlesztések érhetők el?

A napelem-technológia gyorsan fejlődik, és rendszeresen új innovációkkal találkozhatunk a piacon. Néhány kulcsfontosságú technológia:

  • Monokristályos és polikristályos panelek: Napjainkban a monokristályos panelek a leghatékonyabbak és hosszú élettartammal bírnak.
  • Hálózatba visszatápláló rendszerek: Lehetővé teszik, hogy a fel nem használt energiát visszaadják a hálózatba, ezáltal csökkentve az elektromos számlát.
  • Napelemes akkumulátorok: A napenergia tárolására használják, így a napsütéses órák számától függetlenül is áramhoz jutunk.

Az új technológiák lehetővé teszik a költséghatékony energiatermelést és energiafelhasználást. Ne sajnáljuk az időt az alapos utánajárásra, hogy megtaláljuk az igényeinknek leginkább megfelelő megoldást. 

Bizonytalan vagy, hogy melyik napelemrendszer a legjobb választás?

Hívd fel szakértőnket most!

  Segítséget kérek

A telepítési folyamat lépései

A napelemes rendszer telepítése összetett, több lépésből álló folyamat. Minden fázis létfontosságú az éveken át tartó problémamentes működéshez. Lássuk ezeket!

A helyszín felmérése

A szakemberek a helyszínre látogatnak egy alapos felmérés erejéig, mely magában foglalja:

A tető állapotának ellenőrzése

Megvizsgálják, hogy a tető képes-e megtartani a napelemek súlyát, nincsenek-e repedések, vagy például az egészségre káros azbeszt előfordul-e, melyet a palatetők tartalmaznak. 

Napfény- és árnyékoltsági vizsgálat

Megnézik, hogy a kívánt helyen elegendő napfény éri-e a paneleket, és nincsenek-e nagy árnyékoló tényezők, mint például fák vagy magas épületek.

A rendszer elrendezésének tervezése

Kiválasztják a legmegfelelőbb helyeket a paneleknek és az inverternek.

Az engedélyek beszerzése

A napelemes rendszerek telepítése előtt szükséges engedélyeket beszerezni, melyeket a helyi önkormányzat ír elő.

Építési engedély

Ellenőrzik, hogy a rendszer megfelel-e az összes építési kódexnek és szabályzatnak.

Elektromos engedély

Biztosítja,  az elektromos előírásoknak való megfelelést.

Hálózatra csatlakozási engedély

Ha a kialakítás lehetővé teszi a visszatáplálást a hálózatba, akkor engedélyt kell kérni az elektromos szolgáltatótól.

A telepítés főbb szakaszai

A szerelés során az alábbi feladatok várnak a szakember csapatra:

  1. Alapozás és szerelvények telepítése: A tetőn rögzítőelemeket és sínrendszert helyeznek el, amelyekre a panelek kerülnek.
  2. Panelek elhelyezése: A panelek rögzítése a korábban telepített szerelvényeken.
  3. Inverter csatlakoztatása: Az invertert a panelekhez csatlakoztatják, ami átalakítja a panelek által termelt egyenáramot váltóárammá.
  4. Rendszer tesztelése: Miután minden össze van kötve, a tesztelés következik, hogy biztosan minden megfelelően működik-e.
  5. Végső ellenőrzés: A szakemberek végül ellenőrzik az összes csatlakozást, és megbizonyosodnak arról, hogy a rendszer tökéletesen készen áll a működésre.

Amint a telepítés befejeződött, a tulajdonosok már azonnal élvezhetik a napenergia előnyeit és a csökkentett villanyszámlákat.

Hol lehet szakembert keresni?

Amikor napelem rendszert szeretnénk telepíteni, az egyik legfontosabb kérdés, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembert vagy vállalatot a munkához. A megbízhatóság, a szakértelem és a megfizethető árak kulcsfontosságúak. A legjobb módja annak, hogy megfelelő szakembert találjunk, az az ajánlások és vélemények olvasása, valamint az online platformok, mint például a Qjob.hu böngészése. Ezen az oldalon különböző cégek és vállalkozók profilját böngészhetjük, akik napelemek telepítésében jártasak. Az oldal lehetővé teszi a felhasználók számára, a vélemények és értékelések adását, így könnyedén kiválasztható a legmegfelelőbb szakember a projekthez. A regisztráció után közvetlenül kapcsolatba léphetünk a mesterekkel, így könnyen megbeszélhetjük a részleteket és az árakat.

A rendszer karbantartása és gondozása

A napelemes rendszerek, bár viszonylag karbantartásmentesnek tekinthetők, mégis igényelnek némi figyelmet és gondozást a hosszú élettartam megőrzése érdekében. 

Milyen gyakran szükséges karbantartás?

A legtöbb napelemrendszer minimális karbantartást igényel, azonban javasolt legalább évente egyszer az ellenőrzés. A karbantartás során figyelmet kell fordítani a panelek tisztaságára, a kábelek állapotára és az inverter működésére. A csapadék gyakran eltávolítja a port és egyéb szennyeződéseket a panelekről, de száraz, poros területeken érdemes gyakrabban tisztítani a paneleket.

Tippek és trükkök a hosszabb élettartam érdekében

  1. Tisztítsuk meg rendszeresen a paneleket: A portól, madárürüléktől vagy falevelektől mentes felület hatékonyabban működik.
  2. Ellenőrizzük a rögzítéseket: A szeles időszakok után nézzük meg, hogy az illesztések sértetlenek-e.
  3. Monitorozzuk a rendszer teljesítményét: A hirtelen teljesítménycsökkenés jelezheti, hogy valami nincs rendben.
  4. Tartsuk távol a paneleket az árnyéktól: A fák növekedésével, házak építésével a panelek takarásba kerülhetnek, ami csökkenti a hatékonyságukat.
  5. Kérjünk szakértői segítséget: Ha azt érzékeljük, hogy valami nincs rendben, forduljunk szakemberhez.

A rendszer gondozása és karbantartása nemcsak a teljesítményt, hanem az élettartamot is növeli. Egy jól gondozott napelemrendszer akár 25-30 évig is működhet minimális teljesítménycsökkenéssel.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül egy 10 kW-os napelemrendszer teljes telepítéssel?

Az árak attól függően térnek el, hogy milyen márkájú paneleket és invertet választunk, és még a telepítés bonyolultsága is befolyásolja költségeket. Általánosságban, a rendszer ára és a szerelés költsége 2,5 millió és 4,5 millió forint között mozoghat.

Mennyi idő alatt térül meg a beruházás?

Az ár megtérülési ideje függ az aktuális áramáraktól, a rendszer hatékonyságától és attól, hogy mennyi energiát termelünk vele. Átlagosan 7-10 év közötti időszak alatt térülhet meg egy ilyen beruházás.

Milyen márkájú rendszert érdemes választani?

A magyar piacon több elismert márka érhető el. Az optimális választásnál figyelembe kell venni a márkákkal kapcsolatos tapasztalatokat, a termékek minőségét és az árértékarányt. A Qjob.hu platformon ajánlásokat és véleményeket is olvashatunk a különböző márkákról, ami segíthet a döntésben.

Milyen karbantartási költségekkel kell számolni?

A napelemrendszerek általában alacsony karbantartási költségekkel rendelkeznek. Az elsődleges teendő a panelek tisztítása, ami évente egyszer vagy kétszer ajánlott. Az inverterek élettartama korlátozott, tehát 10-15 év után lehet, hogy cserélni kell, ami további kiadással jár.

A napenergia a jövő! Ne maradj le a fenntartható energiaforrás előnyeiről.

Lépj kapcsolatba szakértőkkel és érdeklődj!

  Kapcsolat most

Összegzés és következtetések

A 10 kW-os napelemrendszerek egyre népszerűbbek a magyar piacon, mivel jelentős energiamegtakarítást és környezetbarát megoldást kínálnak a háztartások és vállalkozások számára. Ezek a rendszerek kiválóan alkalmasak közepes és nagyobb méretű ingatlanok energiaellátására.

A napelemes rendszerre tekintsük úgy mint egy befektetésre, bár a kezdeti költségek magasnak tűnhetnek, a megtakarítások és az állami ösztönzők hosszú távon kifizetődőek lehetnek. Az áramszámlák csökkenése és a környezetvédelem tudata h ozzáadott értéket jelent.

A telepítési és karbantartási folyamatokat is fontos megérteni, és érdemes szakemberekhez fordulni ezen folyamatok elvégzése érdekében. A Qjob.hu egy remek platform, ahol megbízható szakembereket találhatunk.

Végezetül, a technológiai fejlődés és a piaci változások miatt érdemes folyamatosan tájékozódni, mivel egyre hatékonyabbak és hozzáférhetőbbek a napelemes rendszerek is, így még több ember számára elérhetővé válik a napenergia előnye.

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a 10 kW napelemrendszer árak című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést