Article Image

Mennyibe kerül a bitumenes vízszigetelés?

A legjobb tippek a bitumenes vízszigetelés árainak és beépítésének kiválasztásához otthona számára
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

A bitumenes vízszigetelés egyre népszerűbb megoldás az építőiparban a tetők, alapok és más szerkezetek vízzel szembeni védelmére. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a különböző bitumenes vízszigetelési típusokat, valamint azok előnyeit és hátrányait. Emellett összehasonlítást is készítünk más vízszigetelési módszerekkel, és tanácsokat adunk a megfelelő bitumenes vízszigetelés kiválasztásához. A cikk végén gyakran ismételt kérdéseket is talál a témával kapcsolatban. 

 Tartalomjegyzék

Bitumenes vízszigetelésre van szükség?

Itt talál szakembert!

Szakembert keresek

Bevezetés a bitumenes vízszigeteléshez

A bitumenes vízszigetelés jelentősége

A bitumenes vízszigetelés fontossága elsősorban annak köszönhető, hogy hatékonyan védi az épületeket a nedvesség és a víz behatolásától. Ezenkívül a megfelelően alkalmazott bitumenes vízszigetelés hosszú élettartamú, költséghatékony megoldást kínál az épületek számára. Nem csak a szerkezet élettartamát növeli, de segít megőrizni a házak belső mikroklímáját is, csökkentve ezzel a penészesedés és a nedvességi problémák kockázatát.

Az alapanyagok és a technológia

A bitumenes vízszigetelés alapanyaga a bitumen, amely egy sötétbarna vagy fekete színű, viszkózus anyag, amelyet elsősorban kőolajból állítanak elő. A bitumen kiváló vízszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és képes ellenállni az időjárás viszontagságainak, a kémiai hatásoknak és a hőmérséklet-változásoknak.

A bitumenes vízszigetelés különböző formában és technológiával alkalmazható, például bitumenes lemezek, folyékony bitumenes vízszigetelés vagy bitumenes szalagok formájában. A választott technológia függ az épület típusától, a vízszigetelés céljától és a költségvetéstől.

A bevonatok felhordása során a bitument felmelegítik, hogy folyékony állapotba hozzák, majd a kívánt felületre viszik fel. Ezt követően a bitumen megszilárdul és rugalmas, vízhatlan bevonatot képez. A különböző típusú bitumenes vízszigetelő anyagok eltérő vastagságúak és különböző szintű védelmet nyújtanak, ezért fontos, hogy a megfelelő terméket és technológiát válasszuk a vízszigetelési feladatokhoz.

 Különböző márkájú bitumenes lemez vízszigetelés árak

Márka / Típus

Vastagság

Ár (m²-ként)

Soprema SBS LEMEZ

3 mm

3.000 Ft

BauderTEC KSA DUO

4 mm

3.800 Ft

IKO Armourplan

5 mm

4.500 Ft

FLAGON BSL

4 mm

4.500 Ft

Renolit Alkorplan F

4 mm

4.300 Ft

Az árak tájékoztató jellegűek és változhatnak a gyártótól, a beszerzés helyétől és a termék minőségétől függően. Fontos, hogy a megfelelő vastagságú bitumenes lemezt válasszuk a konkrét vízszigetelési igényeknek megfelelően. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezek az árak csak a termék költségeit tartalmazzák, és a beépítési árakat nem.

Bitumenes vízszigetelési típusok

Nézzük meg a különböző típusú bitumenes vízszigeteléseket, mint a bitumenes lemez, a folyékony bitumenes vízszigetelés, bitumenes szalagok és bitumenes zsindely, és ismerkedjünk meg előnyeikkel és hátrányaikkal.

Bitumenes lemez

A bitumenes lemezek olyan réteges, rugalmas anyagokból készülnek, amelyekben bitumen és polimer alapú komponensek vannak ötvözve. Ezeket az anyagokat az épületek alapjainál, tetőknél és falaknál alkalmazzák a nedvesség elleni védelem érdekében. A bitumenes lemezek könnyen illeszkednek az épületszerkezetekhez, és a megfelelő rögzítés után tartós védelmet nyújtanak. Az áruk az anyagminőségtől és vastagságtól függően változik, általában 4.000-7.000 Ft/m² között mozog.

Folyékony bitumenes vízszigetelés

A folyékony bitumenes vízszigetelés egy rugalmas, vízhatlan bevonatot képező anyag, amelyet permetezéssel vagy ecsettel visznek fel az épületek felületére. A folyékony bitumen előnye, hogy könnyen alkalmazható és képes a legkisebb hézagokat és repedéseket is lezárni. Az ára általában 3.000-5.000 Ft/liter között mozog, és a felhasznált anyagmennyiségtől függően változik.

Így nézki egy folyékony bitumenes vízszigetelés

Így nézki egy folyékony vízszigetelés szakszerű felvitele!

Bitumenes szalagok

A bitumenes szalagok öntapadó anyagokból készülnek, és általában 2.500-3.000 Ft/méter áron érhetők el. Ezek a szalagok könnyen felhordhatók és rögzíthetők az épületszerkezetek felületére, különösen olyan területeken, ahol a lemezek vagy a folyékony bitumen alkalmazása nehézkes lehet. A bitumenes szalagok ideálisak kisebb felületek és szerkezeti hézagok vízszigetelésére.

Bitumenes zsindely

A bitumenes zsindely egy könnyű, de tartós tetőfedő anyag, amely bitumen és üvegszál erősítéssel készül. A zsindelyeket könnyű alkalmazni és cserélni, így ideálisak olyan tetők esetében, ahol a hagyományos vízszigetelési módszerek nem megfelelőek vagy túlságosan költségesek. A bitumenes zsindely ára általában 2.200 - 3.000 Ft/m² között mozog, és számos színben és mintázatban kapható, így esztétikailag is vonzó megoldást kínál.

Minden esetben érdemes szakértő segítségét kérni a megfelelő anyag kiválasztásában és a szakszerű alkalmazásában.

  Különböző márkájú bitumenes zsindely árak

Márka / Típus

Szín

Ár (m²-ként)

Tegola Canadese Eco Roof

Barna

3.500 Ft

Katepal Rocky

Zöld

3.800 Ft

IKO Cambridge Xpress

Vörös

4.500 Ft

Shinglas Jazz

Fekete

3.900 Ft

Wienerberger Koramic

Szürke

4.500 Ft

Az árak tájékoztató jellegűek és változhatnak a gyártótól, a beszerzés helyétől és a termék minőségétől függően. Fontos, hogy a megfelelő típusú és színű bitumenes zsindelyt válasszuk a konkrét vízszigetelési és esztétikai igényeknek megfelelően. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezek az árak csak a termék költségeit tartalmazzák, és a beépítési díjakat nem.

Szeretne, hogy otthonát hosszú távú védelemmel legyen ellátva?

Tapasztalt szakemberek gondoskodnak a bitumenes vízszigetelés kivitelezéséről.

Bitumenes vízszigetelés

A bitumenes vízszigetelés árak tényezői

A bitumenes vízszigetelés ára számos tényezőtől függ, amelyek közül néhányat a következőkben ismertetünk.

Az alapanyagok minősége

A bitumenes vízszigetelő anyagok ára nagymértékben függ az alapanyagok minőségétől. A magasabb minőségű anyagok többnyire tartósabbak és hatékonyabb vízszigetelést biztosítanak, de a költségük is magasabb. 

Mennyiség és vastagság

A felhasznált anyag mennyisége és vastagsága is befolyásolja a bitumenes vízszigetelés költségét. A nagyobb területeket lefedő, vastagabb rétegű anyagok többe kerülnek, de jobb védelmet nyújtanak a nedvesség ellen. A díjak minimalizálása érdekében érdemes pontosan kiszámolni az anyagszükségletet, és figyelembe venni az épület adottságait.

Munkaerő és beépítési költségek

A bitumenes vízszigetelés ára magában foglalja a munkaerő és beépítés költségeit is. A szakszerű telepítés elengedhetetlen a hatékony vízszigetelés érdekében, ezért érdemes szakemberekkel dolgozni. A munkaerő költségei az alkalmazott technológiától és a beépítés időigényétől függően változnak. Ajánlatok összehasonlításával található meg a legkedvezőbb ár-érték arány.

Egyéb építőanyagok és kiegészítők

A bitumenes vízszigetelés beépítése során további építőanyagokra és kiegészítőkre is szükség lehet, mint például rögzítőelemek, szigetelőszalagok vagy egyéb vízzáró anyagok. Ezek a költségek is hozzáadódnak a teljes vízszigetelés árához, ezért fontos előre felmérni és beleszámolni a költségvetésbe.

Különböző márkájú folyékony bitumenes vízszigetelés árak

Márka / Típus

Kiszerelés

Ár (literenként)

Weber.tec 822

20 l

1.800 Ft

Mapei Aquaflex

25 l

4.800 Ft

Sika SikaBit S-03

20 l

3.500 Ft

Az árak tájékoztató jellegűek és változhatnak a gyártótól, a beszerzés helyétől és a termék minőségétől függően. Fontos, hogy a megfelelő típusú folyékony bitumenes vízszigetelő anyagot válasszuk a konkrét vízszigetelési igényeknek megfelelően. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezek az árak csak a termék költségeit tartalmazzák, és a beépítési díjakat nem.

Tippek a megfelelő bitumenes vízszigetelés kiválasztásához

A bitumenes vízszigetelés kiválasztása során számos tényezőt érdemes figyelembe venni. Íme néhány tipp, amely segíthet a legjobb döntés meghozatalában:

A vízszigetelési igények értékelése

Mielőtt bitumenes vízszigetelő anyagot választunk, érdemes alaposan értékelni az épület vízszigetelési igényeit. Fontos figyelembe venni az épület szerkezetét, az anyagok jellemzőit, a felület állapotát és a nedvességi problémák mértékét.

A költségvetés figyelembevétele

A bitumenes vízszigetelés költségvetésének meghatározása kulcsfontosságú a megfelelő anyag és technológia kiválasztásában. Érdemes több ajánlatot összehasonlítani, és mérlegelni, hogy melyik megoldás kínálja a legjobb ár-érték arányt hosszú távon.

Az időjárás és az éghajlati viszonyok elemzése

Az időjárási és éghajlati körülmények hatással lehetnek a bitumenes vízszigetelő anyagok teljesítményére és élettartamára. 

A szakember véleményének kikérése

A megfelelő bitumenes vízszigetelés kiválasztása és alkalmazása szakértelmet igényel. Érdemes szakemberek tanácsát kérni az anyagok és technológiák kiválasztásában, valamint a szakszerű beépítésben. 

Bitumenes vízszigetelés szalaggal

Vízszigetelés bitumenes szalaggal

A bitumenes vízszigetelés előnyei és hátrányai

Előnyök

  • Tartósság: A bitumenes vízszigetelő anyagok rendkívül időtállóak, és ellenállnak a nedvesség, vegyi anyagok és UV-sugárzás hatásának.
  • Rugalmasság: A bitumen rugalmas anyag, amely könnyen alkalmazkodik az épületszerkezetek alakjához és mozgásához.
  • Kiváló vízzáróság: A bitumenes anyagok tökéletesen zárják le a víz útját, megóvva az épületeket a nedvesség okozta károktól.
  • Költséghatékony: A bitumenes vízszigetelés általában spórolós megoldás, különösen a hosszú távú védelem figyelembevételével.
  • Sokoldalúság: A különböző típusú bitumenes vízszigetelő anyagok lehetővé teszik a megfelelő megoldás kiválasztását a különböző felhasználási területek és igények alapján.

Hátrányok

  • Hőérzékenység: A  nagy hőmérséklet-ingadozások hatására a teljesítményük csökkenhet vagy az anyag megrepedhet.
  • Környezeti hatások: A bitumen előállítása és felhasználása során környezeti hatások is jelentkezhetnek, például az olajszármazékok felhasználása miatt.
  • Felhordás: Egyes bitumenes vízszigetelő anyagok felvitele bonyolult lehet, és szakértelmet igényel a megfelelő eredmény elérése érdekében.
  • Esztétika: A bitumenes anyagok külső megjelenése nem minden esetben felel meg az épületek design követelményeinek, ezért más típusú burkolatokat is alkalmazni kell a megjelenés javítására.

Bitumenes vízszigetelés árak

 

2021

2022

2024

Minimális ár (m²-ként)

1.800 Ft

1.900 Ft

2.000 Ft

Átlagos ár (m²-ként)

3.000 Ft

3.200 Ft

3.400 Ft

Maximális ár (m²-ként)

5.000 Ft

5.300 Ft

5.600 Ft

Az árak tájékoztató jellegűek és változhatnak a gyártótól, a beszerzés helyétől és a termék minőségétől függően

Bitumenes vízszigetelés összehasonlítása más vízszigetelési módszerekkel

A bitumenes vízszigetelés mellett számos más vízszigetelő anyag és módszer létezik. 

PVC vízszigetelés

A PVC (polivinil-klorid) egy műanyag alapú vízszigetelő anyag, amelyet főként lapok formájában alkalmaznak.

  • Előnyök: A PVC vízszigetelés tartós, könnyű és rugalmas, valamint ellenáll az UV-sugárzásnak és a vegyi anyagoknak.
  • Hátrányok: A PVC vízszigetelő lapok összeillesztése gyakran hőhegesztést igényel, ami miatt szakértelemre és speciális eszközökre van szükség. A PVC anyagok ára magasabb lehet, mint a bitumenes anyagoké.

EPDM vízszigetelés

Az EPDM (etilén-propilén-dién monomer) egy szintetikus gumi alapú vízszigetelő anyag, amely lapok vagy membránok formájában érhető el.

  • Előnyök: Az EPDM vízszigetelés rendkívül rugalmas, ellenáll a hőmérséklet-ingadozásoknak és az időjárási viszonyoknak. Hosszú élettartamú és könnyen javítható.
  • Hátrányok: Az EPDM anyagok általában drágábbak, mint a bitumenesek, és a telepítésük szakértelmet igényel.

Cement alapú vízszigetelés

Egy por alakú anyag, amelyet vízzel keverve alkalmaznak a felületekre, általában falakon és padlókon.

  • Előnyök: A cement alapú vízszigetelés költséghatékony, könnyen felvihető és a felületekkel jó tapadást biztosít. Az anyag légáteresztő, ami megakadályozza a penész képződését.
  • Hátrányok: A cement alapú vízszigetelés kevésbé rugalmas, mint a bitumenes, PVC vagy EPDM anyagok, és repedések keletkezhetnek a felületén a szerkezet mozgása miatt.

Összességében a bitumenes vízszigetelés jól teljesít a többi vízszigetelési módszerrel szemben, de a konkrét igényektől és az épület jellemzőitől függően érdemes mérlegelni a különböző anyagok előnyeit és hátrányait. Mindig érdemes szakember tanácsát kérni a megfelelő vízszigetelési megoldás kiválasztásához és alkalmazásához, hogy hosszú távon biztosítsuk az épület védelmét és értékállóságát.

Bitumenes vízszigetelés karbantartása és javítása

Ez segít meghosszabbítani a bitumenes vízszigetelés élettartamát és biztosítani az épületek hosszú távú védelmét. Az alábbiakban bemutatunk néhány karbantartási és javítási tippet.

Karbantartási tippek

  • Rendszeres ellenőrzés: Évente legalább egyszer szemrevételezze a vízszigetelés állapotát, különösen a csatlakozások és átvezetések területén.
  • Tisztítás: Rendszeresen takarítsa a vízszigetelést, hogy megakadályozza a szennyeződések és a növényzetre gyakorolt káros hatásait.
  • Vízelvezetés: Ellenőrizze és tartsa karban a vízelvezető rendszert, hogy biztosítsa a víz megfelelő elvezetését.
  • Védelem: Amennyiben lehetséges, védje a bitumenes vízszigetelést a túlzott napsugárzástól és a mechanikai sérülésektől.

 Javítási technikák

  • Kis hibák és repedések: Bitumenes javítópasztával vagy tömítőanyaggal javíthatja, amelyet a sérült területre kell felvinni és alaposan eldolgozni.
  • Nagyobb repedések és sérülések: Nagyobb sérülések esetén a bitumenes vízszigetelő anyagot újra kell felhordani a sérült területre, vagy szükség esetén cserélni kell a bitumenes lemezeket vagy szalagokat.
  • Szakember segítsége: Amennyiben a vízszigetelés sérülése jelentős vagy bonyolult, érdemes hozzáértő segítségét kérni a javítás során.

A bitumenes vízszigetelés megfelelő karbantartása és időben történő javítása hozzájárul az épületek hosszú távú védelméhez és értékállóságához.

Zsuzsa sikeres vízszigetelési projektje a Qjob.hu-n keresztül

Egy nap az otthonomban, a budapesti lakásomban észrevettem, hogy a fürdőszobában nedvesség jelent meg a falon. Rájöttem, hogy vízszigetelési problémám lehet, és megoldást kellett találnom. A barátaim javasolták, hogy próbáljak meg szakembert találni a Qjob.hu-n. Úgy döntöttem, hogy kipróbálom, és reméltem, hogy megtalálom a megfelelő szakembert a bitumenes vízszigeteléshez.

Regisztráltam a Qjob.hu-n és rövid idő alatt több szakembertől is kaptam ajánlatot. Egyikük, Gábor, nagyon jó referenciákkal rendelkezett, és az ára is elfogadható volt. Miután egyeztettünk a részletekről, Gábor elvégezte a bitumenes vízszigetelés munkálatokat a fürdőszobámban.

Nagyon elégedett voltam Gábor munkájával. A vízszigetelés tökéletesen megoldotta a problémámat, és a fürdőszobám most újra száraz és penészmentes. Ami a legjobb, hogy mindez gyorsan és egyszerűen zajlott le a Qjob.hu-n keresztül. Azóta több barátomnak is ajánlottam ezt a platformot, és mindannyian pozitív élményekről számoltak be.

Összefoglalva, a Qjob.hu-n keresztül sikeresen megtaláltam a tökéletes szakembert a bitumenes vízszigetelési problémámra. A gyors és hatékony közvetítésnek köszönhetően a fürdőszobám ismét kiváló állapotban van, és nem kell további ezzel foglalkoznom.

Ne hagyja, hogy a vízszigetelési problémák megrongálják otthona értékét.

Kérjen időben segítséget szakértőinktől, akik a legjobb bitumenes vízszigetelési megoldásokat kínálják.

Kapcsolatfelvétel szakértővel

Gyakran Ismételt Kérdések a bitumenes vízszigetelésről

Mennyi ideig tart a bitumenes vízszigetelés?

A bitumenes vízszigetelés élettartama jelentősen függ az anyagtól, a kivitelezés minőségétől és a karbantartástól. Megfelelő telepítés és gondozás mellett a bitumenes vízszigetelés akár 20-30 évig is eltarthat.

Milyen vastagságú bitumenes vízszigetelést válasszak?

A bitumenes vízszigetelő anyag vastagsága az alkalmazás területétől és a vízterheléstől függ. Általában 3-4 mm vastagságú bitumenes lemezeket vagy folyékony bitumenes vízszigetelést használnak.

Milyen időjárási körülmények között alkalmazható a bitumenes vízszigetelés?

A bitumenes vízszigetelő anyagok jól ellenállnak a különböző időjárási viszonyoknak, mint például a hőmérséklet-ingadozásoknak és a csapadéknak. A legtöbb bitumenes termék alkalmazható alacsony és magas hőmérsékleten is, de a folyékony bitumenes anyagok felhordása során érdemes figyelembe venni a külső hőmérsékletet és a relatív páratartalmat.

Hogyan lehet eltávolítani a régi bitumenes vízszigetelést?

A régi bitumenes vízszigetelést eltávolíthatja kézi vagy gépi eszközökkel, például spatulával vagy gyaluval. A folyékony bitumenes anyagok esetében, amennyiben még nem kötöttek meg teljesen, szerves oldószerekkel is eltüntethető. Az eltávolított anyagokat megfelelően kell kezelni.

Következtetés

A bitumenes vízszigetelés árak és típusok megismerése és összehasonlítása kulcsfontosságú a megfelelő vízszigetelési megoldás kiválasztásához és alkalmazásához. A bitumenes vízszigetelő anyagok széles választékának és a különböző építési igényeknek köszönhetően fontos a megfelelő típus és vastagság kiválasztása, valamint a költségvetés és a környezeti tényezők figyelembevétele. Rendszeres karbantartással és időben elvégzett javításokkal a bitumenes vízszigetelés hosszú távú védelmet és értékállóságot nyújthat az épületek számára. Ne feledkezzünk meg a szakember véleményének kikéréséről és az építőanyagok minőségének ellenőrzéséről sem!

Szeretne pénzt és időt megtakarítani a bitumenes vízszigetelés segítségével?

Forduljon hozzánk, és szakértőink segítenek a legjobb megoldás kiválasztásában és kivitelezésében.

Szakértői ajánlat

Több mint 2 éves tapasztalattal rendelkező szövegíró. Az adott, a bitumenes vízszigetelés cikk szerzője, körültekintően utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést