Article Image

Mennyibe kerül egy cserepeslemez?

Fedezze fel a cserepeslemez legújabb árait, és ismerje meg mindent a piaci trendekről és a legjobb vásárlási taktikákról.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Szeretnéd tudni, mennyibe kerül egy cserepeslemez tető? Akkor a legjobb helyen jársz! Ebben a cikkben bemutatjuk az árakat befolyásoló legfontosabb tényezőket, a különböző típusok és bevonatok költségeit, valamint tippeket adunk a legjobb ajánlatok megtalálásához. Ne hagyd ki ezt az átfogó útmutatót!

Gyorsmenü:

A cserepeslemez tetőfedés szempontjából egy igen népszerű anyag, amely egyesíti a hagyományos cserép esztétikai jellemzőit a modern technológia előnyeivel. Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk a cserepeslemez főbb jellemzőit, típusait, árait és sok más hasznos információval is szolgálunk a termék kapcsán.

 A cserepeslemez egy hosszútávú befektetés, amelynek telepítése szakértelmet igényel.

Kapcsolatba léphet tapasztalt szakemberekkel, akik segíthetnek vásárlásban is!

Ajánlat kérése

Cserepeslemezről

A cserepeslemez egyre nagyobb népszerűségnek örvend az építőiparban, hiszen magában hordozza a hagyományos kerámia cserép esztétikai vonzerejét, ugyanakkor sokkal könnyebb, költséghatékonyabb és könnyen telepíthető. A választék széles: különböző anyagokból, méretekben és színekben érhetők el. Ebben az útmutatóban átfogó képet kínálunk a cserepeslemez kiválasztásának és telepítésének folyamatáról, a típusoktól kezdve az árakon át a karbantartásig.

Cserepeslemez főbb jellemzői

A cserepeslemez nem véletlenül vált egyre népszerűbbé az építészetben. Sokoldalúsága, gazdaságossága és esztétikai megjelenése miatt egyre többen választják.

Felhasználási területe

A felhasználási köre rendkívül széles: nem csak családi házaknál, hanem ipari és mezőgazdasági létesítmények tetőfedésére is egyaránt alkalmas. Kiváló választás garázsok, melléképületek, tárolóhelyiségek és iskolák számára is. Az anyag univerzalitása és könnyű kezelhetősége miatt gyakran alkalmazzák még pergolák vagy kisebb fedett teraszok esetében is.

Előnyei

Számos pozitív tulajdonsága van, ami magyarázza növekvő népszerűségét. Mi pedig ezekből emeltük ki a számunkra legfontosabbakat:

  • Tartósság: Az acél vagy alumínium alapanyag és a különleges felületkezelés garantálja, hogy a lemez évtizedekig ellenáll az időjárás viszontagságainak. A lemezek átlagos élettartama 30-40 év.
  • Költséghatékonyság: Az anyag költségei is alacsonyabbak a hagyományos kerámia cserépnél és a tartósság miatt a hosszútávú karbantartási költségek is mérsékeltek. A cserepeslemezek méretre gyárthatók, így nincs szükség a cserepeslemez vágására. Ennek köszönhetően pedig az anyagveszteség minimális. A telepítési folyamat is gyorsabb, ami idő- és költséghatékony megoldás lehet.
  • Alacsony súly: A cserepeslemez jelentős előnye, hogy nagyon könnyű – átlagosan csak 4 kg/m². A könnyű anyag miatt nincs szükség különösen erős tetőszerkezetre, ezzel is csökkentve az építési költségeket. Ez különösen tetőfelújításoknál hasznos, ahol a régi, nehezebb tetőburkolatot könnyedén lehet cserélni ezzel az anyaggal, ráadásul anélkül, hogy az egész tetőszerkezetet cserélni kellene, így a cserepeslemez akár palatetőre is tökéletesen alkalmazható.
  • Esztétikus megjelenés: A piac ma már 25 különböző színben kínálja a termékeket, beleértve a hagyományos és a modern árnyalatokat is, például az antracit cserepeslemezt. Matt bevonattal is kapható, ami esztétikus és elegáns megjelenést biztosít.
  • Időjárás-ellenállóság: A kiváló bevonatoknak köszönhetően a cserepeslemez jól állja a sarat még jégeső esetén is, hosszú távon is megőrizve a tető esztétikai értékét.

Ezek a tulajdonságok teszik a cserepeslemezt egyre elterjedtebbé és kedveltebbé szerte a világon.

A termék előnyei

Tulajdonság

Magyarázat

Súly

Könnyebb a hagyományos cserépnél, így egyszerűbb a cserepeslemez felrakása.

Ár

Gazdaságosabb lehet a hagyományos cserepes tetőknél.

Színválaszték

Számos cserepeslemez színek közül lehet választani, beleértve a modernebb árnyalatokat is.

Vízállóság

Nem szív magába vizet, így kevésbé van kitéve a fagykároknak.

Bevonatok

Poliészter és matt bevonatú változatok is elérhetők, melyek különböző esztétikai hatást keltenek.

Tartósság

Ha megfelelően van felszerelve és karbantartva, hosszú élettartamú lehet.

Ez a táblázat kizárólag a cserepeslemez előnyeit sorolja fel és hasznos információkat nyújt azokhoz, akik fontolgatják ennek a tetőfedő anyagnak a használatát.

Cserepeslemez árak

A költségek számos tényezőtől függhet, így a végső díj nem határozható meg könnyen egységesen. Az anyagminőség, a lemez vastagsága és a bevonat típusa mind befolyásolják az árat. Magasabb minőségű, vastagabb acéllemezek esetében általában 4.000 Ft-tól indulnak az árak négyzetméterenként, míg a poliészter bevonatú, UV-stabil változatok akár 5.000 Ft/m2 árat is elérhetnek. Az egyedi színek és mintázatok, például a hódfarkú hullám, gyakran magasabb árkategóriába tartoznak, ebben az esetben az ár elérheti a 5.500-6.000 Ft-ot négyzetméterenként. Fontos megemlíteni, hogy az anyagköltség mellett a szakember díjait is figyelembe kell venni, ami általában 2.000-3.000 Ft közötti négyzetméterenként, attól függően, hogy milyen bonyolult a feladat és hol található az ingatlan. Végső soron, a tetőfedés cserepeslemezzel egy átlagos családi ház esetében, anyag- és munkaköltséget együtt véve, nagyjából 1,5-3.000.000 Ft közötti költséggel járhat, de ez a számos változó miatt eltérő lehet.

Mitől függ az anyagár?

A cserepeslemez árát sok tényező alakíthatja, így nem egyszerű egyértelműen megmondani, mennyibe kerülhet a tetőfedés ezzel az anyaggal. Azonban néhány alapvető szempontot érdemes figyelembe venni az árak megértéséhez:

  • Anyagminőség: Az acéllemezek minősége és vastagsága közvetlenül befolyásolja a költségeket. A magasabb minőségű, vastagabb lemezek természetesen drágábbak.
  • Bevonat és szín: A különféle bevonatok (matt, polieszter stb.) és színek is hatással lehetnek az árra. Egy speciális, UV-stabil bevonat például magasabb költséget jelenthet.
  • Mintázat: Egy egyszerűbb hullámforma általában olcsóbb, míg a komplexebb mintázatok, például a hódfarkú, magasabb árfekvést jelentenek.
  • Mennyiség és méret: A tető területe és a szükséges lemez mennyisége is befolyásolja a költségeket. A méretre gyártott lemezek általában gazdaságosabbak lehetnek, mivel minimalizálják az anyagveszteséget.

Általánosságban elmondható, hogy a cserepeslemez ára négyzetméterenként 2.000-5.000 Ft között mozoghat, de ez nagymértékben változhat a fenti tényezők alapján.

Az árak tájékoztató jellegűek és régiónként, beszállítótól függően változhatnak. Mindig érdemes több árajánlatot is bekérni és összehasonlítani azokat.

Cserepeslemez tárak

Cserepeslemez típusok

Cserepeslemez méretek
(szélesség x hosszúság)

Átlagos ár (Ft/m²)

Klasszikus

1100 mm x 3500 mm

3.500 Ft

Hódfarkú

1250 mm x 3000 mm

4.200 Ft

Hullám

1000 mm x 3300 mm

3.300 Ft

Poliészter bevonatú

1200 mm x 3600 mm

4.500 Ft

Matt bevonatú

1300 mm x 3100 mm

4.700 Ft

Antracit szürke

1150 mm x 3200 mm

3.900 Ft

A táblázat egy áttekintést nyújt a különböző cserepeslemez típusokról és azok átlagos árairól. Fontos megjegyezni, hogy az árak csak tájékoztató jellegűek és változhatnak.

Cserepeslemez manapság számtalan színben és mintában elérhető.

Manapság a cserepeslemez számtalan változata elérhető!

Cserepeslemez típusok

Magyarországon a cserepeslemezek általában acéllemezből készülnek, amelyek horganyzott vagy cink-alumínium bevonattal rendelkeznek a korrózió elleni védelem érdekében. Ezen túlmenően, különböző mintázatokból, a felületi bevonatok és színek széles skálájából választhatunk.

Felületi bevonatok és színek

  • Matt bevonat: Elegáns és visszafogott megjelenést biztosít. Gyakran használják magánházaknál és olyan épületeknél, ahol a természetes megjelenés fontos.
  • Poliészter bevonat: Ebben az esetben a színek élénkebbek és a bevonat UV-stabil, ami hosszú távú védelmet nyújt a napsugarak káros hatásaival szemben.

Elérhető mintázatok

  • Klasszikus hullám: A tradicionális megjelenés kedvelőinek ideális választás, és gyakran alkalmazzák családi házak tetőin.
  • Hódfarkú cserepeslemez: Stílusos és egyedi, gyakran választják olyan épületeknél, ahol a design kiemelten fontos.
  • Sima hullám: Egyszerű és letisztult forma, amely főként ipari és gazdasági létesítményeknél népszerű.
  • Trapéz hullám: Egy erősebb, robosztusabb design, amely nagyobb stabilitást biztosít.

Az acél cserepeslemezek széleskörű variációjának köszönhetően minden épülettípusra található megfelelő megoldás. A különböző bevonatok és színek mellett a mintázatok is hozzájárulnak az épület egyedi karakteréhez.

Nem érti, hogy milyen típusú cserepeslemezt válasszon?

Vegye fel a kapcsolatot tapasztalt szakembereinkkel, akik segítenek a legjobb döntés meghozatalában.

Vedd fel a kapcsolatot

Cserepeslemez szerelése

A telepítése, bár nem bonyolult folyamat, mégis szakértelmet és aprólékos munkát igényel, így a cserepeslemez felrakása házilag egyáltalán nem javasolt. Az alátétek megfelelő kiválasztása, az anyagok pontos illesztése és a szigetelések kialakítása mind hozzájárulnak egy tartós és időjárásálló tető létrehozásához. Ezek az elemek nem csupán az anyagok élettartamát hosszabbítják meg, de jelentősen csökkentik a későbbi karbantartási és javítási költségeket is. Az esőcsatornák, a szél elleni rögzítések és egyéb kiegészítők szakszerű felszerelése szintén kulcsfontosságú a teljes tetőszerkezet hosszú távú stabilitásához.

A szerelési folyamat általában a régi tetőburkolat eltávolításával kezdődik, ha van, majd az alátétfólia és a cserepeslemez lécezés elhelyezésével folytatódik. Ezt követi a cserepeslemez rögzítése, amit gyakran speciális csavarok segítségével végeznek el, a szél és egyéb időjárási tényezők hatásainak ellenállás érdekében. A cserepeslemez csavarozásának köszönhetően pedig tökéletesen stabil és időtálló lehet a tető. A végén az esőcsatornák és egyéb tetőelemek kerülnek felszerelésre.

Tetőfedők munkadíja

A cserepeslemez tetők telepítéséhez szükséges szakemberi munkadíj jelentős költséget képviselhet a teljes projektben. A cserepeslemez tető munkadíj függ az elvégzendő munka bonyolultságától, a szükséges anyagok mennyiségétől, valamint a tető méretétől és állapotától. Általában a munkadíj négyzetméterenként változik és Magyarországon a munkadíj 2.000 Ft-tól indulhat négyzetméterenként, de ennél komplexebb projekteknél ez az összeg akár 5.000 Ft/m² vagy felette is lehet.

Érdemes több árajánlatot is kérni különböző szakemberektől, hogy megtaláljuk a legjobb ár-érték arányt. 

Cserepeslemez tetőfedés munkadíj és egyéb költségek

Munkafázis

Ár (Ft/m²)

Megjegyzés

Alátétlemez felszerelés

1.000 - 2.000

Anyagköltség nélkül

Cserepeslemez felszerelés

2.500 - 6.000

Cserepeslemez ára nélkül

Bádogozás

2.000 - 5.000

Csatornák, ereszcsatornák stb.

Tetőszerkezet javítása

2.000 - 6.500

Szükség esetén

Hol lehet szakembert találni?

A megfelelő szakembert találni nem mindig könnyű, de vannak online platformok, amelyek segítségével egyszerűbbé válik a választás. Az egyik ilyen platform a Qjob, ahol különböző szakemberek profiljai és értékelései megtalálhatók, így könnyebb meghozni a döntést. A platform lehetővé teszi az árajánlatok összehasonlítását, és sokszor előre meghatározott munkadíjakat is kínál, amelyek segíthetnek a költségvetés megtervezésében.

A szakszerűen telepített cserepeslemez elengedhetetlen!

Vegye fel velünk a kapcsolatot és találja meg a legmegfelelőbb szakembert a munkához!

Kapcsolatfelvétel

Minőségi szerelés elengedhetetlen része a tetőfedésnek.

Megvan az anyag? Akkor a következő lépés mínőségi tetőfedő.

Hol lehet vásárolni?

Cserepeslemezek beszerzése többféle forrásból is lehetséges. Az egyik legkézenfekvőbb hely, ahonnan vásárolni lehet, az építőanyag-kereskedések és építési piacterek. Itt általában széles választékot találhatunk különböző típusú, színű és bevonatú cserepeslemezekből. Népszerű láncok, mint az OBI vagy a Bauhaus, gyakran kínálnak széles választékot és szaktanácsadást is.

Az interneten is számos webáruház és specializált bolt kínál cserepeslemezeket. Itt az előny, hogy az árakat és termékeket kényelmesen össze lehet hasonlítani, azonban a személyes tanácsadás és az anyag "élőben" való megtekintése elmarad.

Továbbá, sok gyártó rendelkezik saját értékesítési csatornákkal vagy bemutatótermekkel, ahol közvetlenül a gyártótól lehet információt szerezni és termékeket vásárolni. Ez különösen akkor lehet előnyös, ha speciális, egyedi igényeink vannak.

Végezetül, használt cserepeslemezeket is találhatunk különböző hirdetési platformokon, bár ebben az esetben extra óvatosság ajánlott az anyag állapotának ellenőrzése érdekében.

Magyarországon elérhető matt cserepeslemez márkák és árak

Márka

Fedő szélesség (mm)

Ár (Ft)

ZEN kiselemes cserepeslemez

1212

5.000/db

BRAVO NORDIC

1080

15.000/db

ONDULINE

1105

4.200/db

IZI moduláris cserepeslemez

1233

5.500/db

ALFA retro cserepeslemez

1100

3.600/m2

Szállítási és mozgatási szabályok/fontosságok

A cserepeslemez szállítása és mozgatása során különösen fontos a gondosság és precizitás, hogy elkerüljük az anyag sérülését vagy deformálódását. Az acéllemezek könnyűsége ellenére is érzékenyek lehetnek a nem megfelelő kezelésre, ami a cserepeslemez hátrányai közé sorolható. Íme néhány alapelv és javaslat, amelyeket érdemes szem előtt tartani:

  • Csomagolás: A lemezek gyakran gyárilag csomagolt állapotban érkeznek, így a csomagolás sérülésmentes megőrzése alapvető.
  • Rakodás és lerakodás: A lemezeket egyenletesen, stabilan és lehetőleg vízszintes helyzetben kell tárolni és szállítani. A szállítóeszközön való elhelyezéskor ügyeljünk arra, hogy a lemezek ne érintkezzenek egymással közvetlenül, vagy ha mégis, akkor használjunk védőanyagokat (például karton vagy szivacs) közöttük.
  • Rögzítés: A lemezeket megfelelően rögzíteni kell a szállítás során, hogy ne mozduljanak el, és ne okozzanak sérülést sem maguknak, sem a szállítóeszköznek.
  • Szélvédelem: Nagyobb méretű és könnyű lemezek esetén érdemes figyelni a szél által okozott instabilitásra, és megfelelően rögzíteni a lemezeket.
  • Szállítási dokumentáció: Mindig győződjünk meg róla, hogy rendelkezünk az összes szükséges szállítási és az anyagokra vonatkozó dokumentációval. Ez lehet például minőségi tanúsítvány vagy garancialevél.
  • Előkészítés: Mielőtt elkezdenénk a cserepeslemezek mozgatását, érdemes tisztázni a lerakodási területet, hogy az anyagok ne sérüljenek meg a lerakás során.

Az alapos előkészület és a szabályok betartása nemcsak a cserepeslemezek épségét óvja, hanem a tetőkészítés egész folyamatát is gördülékenyebbé és biztonságosabbá teheti.

Karbantartás: tisztítás és tárolás

A cserepeslemez karbantartása nem igényel különösebb szakértelmet, de néhány alapvető szempontot érdemes megfontolni az anyagok élettartamának meghosszabbítása érdekében.

Tisztítás

Ahhoz, hogy a cserepeslemezünk tényleg hosszú életű legyen, elengedhetetlen az, hogy időben érzékelünk a tisztításnak a szükségszerűsségét. Nézzük, milyen fajta tisztítások lehetségesek:

Általános tisztítás

A lemezek felületét időnként egyszerű vízzel és enyhe szappannal is meg lehet tisztítani. Használhatunk hozzá puha szivacsot vagy rongyot, de kerüljük a durva súrolószerek és eszközök használatát, mivel azok károsíthatják a bevonatot.

Zöldesedés, moha eltávolítása

Amennyiben moha vagy egyéb szerves anyag rakódik le a lemezeken, speciális tisztítószereket érdemes használni. Ezek a termékek kifejezetten tetőfelületek tisztítására vannak fejlesztve és nem károsítják a cserepeslemez anyagát.

Alga és gomba

Ha ezek megjelennek, külön erre a célra kifejlesztett tisztítószerekkel távolíthatóak el. A tisztítószerek alkalmazása előtt érdemes ellenőrizni, hogy azok nem károsítják-e a lemezek bevonatát.

Tárolás

Megvannak a cserepeslemezek? Remek! Akkor a következő lépés az, hogy amíg nem kerül sor tetőfedésre, megfelelően tároljuk a cserepeslemezeinket. Hogyan? Nézzük!

Tárolási körülmények

A cserepeslemezeket száraz, jól szellőző helyen érdemes tárolni. A nedvesség és a pangó levegő elősegítheti a rozsdásodást és egyéb károsodásokat.

Vízszintes tárolás

Ha hosszabb ideig tároljuk a lemezeket, akkor azokat lehetőleg vízszintes helyzetben, egymáson fekve, de vékony anyaggal elválasztva (például karton) helyezzük el.

Rögzítés

A tárolás során is fontos, hogy a cserepeslemezek stabilan feküdjenek és ne legyenek kitett állapotban nagy szeleknek vagy egyéb mechanikai behatásoknak.

A fentieken túl érdemes évente egyszer általános felülvizsgálatot végezni a tetőn, hogy időben észrevegyünk minden esetleges problémát, amit aztán szakszerűen orvosolni lehet.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül a cserepeslemez négyzetméterenként?

A cserepeslemez ára sok tényezőtől függ, például a bevonattól, a gyártótól és az anyagminőségtől. Általánosságban azonban elmondható, hogy az árak 1.500-3.500 Ft között mozognak négyzetméterenként. Különlegesebb, prémium bevonatok esetében ez az összeg akár magasabb is lehet.

Mik azok a rejtett költségek, amelyeket a cserepeslemez ár nem tartalmaz?

Bár az alapár az egyik legfontosabb szempont, nem szabad megfeledkezni a további költségekről sem. Ilyenek lehetnek például a szállítási díjak, a szerelés költségei vagy az esetleges alátétek és rögzítőelemek árai. Ezek mind hozzáadódnak az összköltséghez.

Hol találhatok megbízható szakembert a cserepeslemez telepítéséhez?

Az interneten számos platform található, ahol szakembereket lehet keresni, azonban a Qjob.hu kifejezetten ajánlott, ha gyorsan és megbízhatóan szeretnénk szakembert találni. A platformon ügyfél értékelések és korábbi munkákról készült fotók segítenek a választásban.

Mekkora a cserepeslemez árának hatása a teljes tetőfelújítási költségekre?

A cserepeslemez anyagköltsége jelentős részét képezheti a teljes tetőfelújításnak, függően a használt anyagok minőségétől és típusától. A szakemberek díjazása és az egyéb költségek, mint például a szállítás, azonban szintén komoly tényezők. Ezért érdemes átfogóan megtervezni a költségvetést, mielőtt megkezdjük a munkálatokat.

Ezen kérdések mellett számos másik is felmerülhet, ezért érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt döntést hoznánk a cserepeslemez vásárlásáról és telepítéséről.

Cserepeslemez tetőfedésre van szükség?

Kattintson is kérjen egyedi ajánlatot a tetőfedőktől!

Kapcsolatfelvétel most

Havasi Barbara
Szövegíró
Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a cserepeslemez ár című cikket. Alaposan utána járt a témának.