Article Image

Mennyibe kerül a homlokzat festés?

Összehasonlítjuk a különböző festékek és szolgáltatások árait, hogy segítsünk megtalálni a legjobb megoldást otthona számára.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

A homlokzat festése rendkívül fontos szerepet játszik egy épületnél. Nem csupán az esztétikai megjelenéséért felel, de az épület anyagának védelmét és tartósságát is biztosítja. Például, egy frissen festett ház homlokzata Budapest belvárosában nem csak vonzóbbá teszi az ingatlant, de megóvja azt a város szmogjától és a nedvességtől is. Egy átlagos családi ház homlokzatának festési költségei 500.000 Ft-tól indulnak, de az ár függ a felhasznált anyagoktól, a munkaerőtől és az épület állapotától is.

 Tartalomjegyzék

Miért fontos a homlokzat festése?

A homlokzatfestés fontossága nem csak az épület védelmében nyilvánul meg. Az idővel elhasználódott, kopott festék réteg negatív hatással lehet az épület energiaháztartására is, hiszen a hőszigetelő képesség romlik. Egy szakszerűen felújított homlokzat azonban javíthatja a hőszigetelést, így csökkentheti a fűtési költségeket télen és a hűtési költségeket nyáron.

Emellett a homlokzat festése hozzájárulhat az ingatlan értékének növeléséhez is. Egy jól karbantartott és szépen festett épület több vásárló számára lesz vonzó, ami magasabb vételárat eredményezhet. Egy tipikus példa lehet egy 120 négyzetméteres lakás Budán, amelynek homlokzatát szakszerűen felújították. Ennek köszönhetően az ingatlan értéke akár 10-15%-kal is növekedhet a piaci árhoz képest.

A homlokzatfestés tehát nem csak szépíti az épületet, de hosszútávon megéri a befektetést. A következő szakaszokban részletesen bemutatjuk a homlokzatfestés árának fő tényezőit, a festék típusokat és árkategóriákat, valamint a munkaerő költségeit és a költségmegtakarítási lehetőségeket.

Homlokzatfestés árak éves összehasonlítása

 

2021

2022

2024

Maximum

10.000 

12.000 

15.000 

Átlagár

6.000

8.000

9.500

Minimum

3.000

4.500

6.500

A táblázat a homlokzatfestés árakat mutatja be éves összehasonlításban Ft/m²-ben, figyelembe véve a 2024-es infláció 30-40%-os növekedését. A minimális, átlagos és maximális árak különböző minőségű festékek és szolgáltatók esetén merülnek fel, valamint a felület állapotától, a munka bonyolultságától és a választott festék típusától függően is változhatnak. Az árak tájékoztató jellegűek, és a konkrét helyzettől függően eltérhetnek.

Ne hagyd a homlokzat festését a véletlenre!

Fordulj hozzánk, és segítünk találni szakembert a legjobb eredmény érdekében!

Kapcsolatfelvétel

Mitől függ a homlokzatfestés ára?

Festék típusa

A homlokzatfestés árát nagymértékben befolyásolja a választott festék típusa. A leggyakoribb festék típusok a következők:

  • Akril festékek: Ezek a festékek vízbázisúak, jól tapadnak, és gyorsan száradnak. Az akril festékek ára általában 3.000-8.000 Ft/liter között mozog, de a minőségük és a márka szerint változhat.
  • Szilikon alapú festékek: A szilikon alapú festékek jó vízállósággal rendelkeznek és rugalmasak, így idővel nem repedeznek meg. Az áruk 5.000-12.000 Ft/liter között van, ami drágább, mint az akril festékeké.
  • Minerális festékek: Ezek a festékek kiváló páraáteresztő képességgel rendelkeznek, ami elősegíti az épület szellőzését. A minerális festékek ára 3.000-8.000 Ft/liter között mozog.

Festék típusok és árak

Festék típusa

Ár (5 liter)

Jellemzők

Akril festékek

25.000 Ft

Vízbázisú, UV-álló, jó páraáteresztő képesség, könnyen felvihető

Szilikon alapú festékek

35.000 Ft

Vízlepergető, jó páraáteresztő képesség, ellenáll az algásodásnak és a penészedésnek

Minerális festékek

20.000 Ft

Természetes alapanyagokból készül, jó páraáteresztő képesség, jó tapadás, hosszú élettartam

A táblázatban bemutatott festék típusok és árak a piacon elérhető termékek közül néhány példát mutatnak be. Az árak tájékoztató jellegűek és változhatnak a gyártótól, a minőségtől és a forgalmazótól függően.

Munkaerő költsége

A munkaerő költsége szintén fontos szerepet játszik a homlokzatfestés árában. A szakemberek óradíja általában 3.000-5.000 Ft között van, de ez függ a szakember tapasztalatától és a régiótól is. Egy nagyobb vállalkozás általában magasabb óradíjat számít fel, mint egy helyi szakember.

Felület állapota

Az épület homlokzatának állapota is befolyásolja a festés árát. Ha a felület töredezett, repedt vagy koszos, akkor először javítani és tisztítani kell azt. Ez növelheti a munkaerő költségeit és az anyagköltségeket is. Például, egy 150 négyzetméteres ház előkészítése 75.000-125.000 Ft-ba kerülhet, attól függően, hogy mennyi javításra és tisztításra van szükség.

A munka bonyolultsága

A homlokzatfestés árát befolyásolja a munka bonyolultsága is. Például, ha egy épület több szintes, vagy ha a homlokzatán vannak díszítő elemek, mint például faragások vagy stukkók, akkor a munka bonyolultabb lesz és több időt vesz igénybe, mint egy egyszerűbb projekt elvégzése. A bonyolultabb munkákhoz speciális eszközökre és szakértelemre van szükség, ami szintén emeli a költségeket. Egy többszintes épület homlokzatának festése esetén a munkaerő költsége akár 20-30%-kal is magasabb lehet, mint egy egyszintes épületnél.

Festék típusok és árkategóriák

A homlokzatfestéshez különböző festék típusok és árkategóriák közül választhatunk. A következőkben bemutatjuk a leggyakoribb festék típusokat és azok árait.

Akril festékek

Az akril festékek népszerűek a homlokzatfestés során, mivel vízbázisúak, jó tapadásúak és gyorsan száradnak. Emellett UV-állóak és jó páraáteresztő képességgel rendelkeznek. Az akril festékek ára a minőségtől és márkától függően változik, de általában 7.000-8.500 Ft/liter között mozog. Például a Tikkurila ALCR Decor 6.000-9.000 Ft/liter áron kapható, míg a Caparol Cap-elast ára már 7.000-10.000 Ft literenként.

Szilikon alapú festékek

A szilikon alapú festékek kiváló vízállósággal rendelkeznek, rugalmasak és jól ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Ezért előnyösek lehetnek olyan épületek számára, amelyeknél a nedvesség és a pára problémát jelent. A szilikon alapú festékek ára magasabb, mint az akril festékeké, általában 6.000-10.000 Ft/liter között mozog. A Keim Granital például 8.000-12.000 Ft/liter áron érhető el, míg a valamivel olcsóbb Baumit SilikonTop ára 6.000-10.000 Ft/liter.

Minerális festékek

A minerális festékek különleges tulajdonságuknak köszönhetően ideálisak a történelmi épületek homlokzatának felújításához. Kiváló páraáteresztő képességgel rendelkeznek, ami elősegíti az épület szellőzését és megakadályozza a penész kialakulását. A minerális festékek ára 6.000 és 9.000 Ft/liter között mozog. Az Baumit NanoporTop ára például 8.000 Ft/liter, míg a StoColor Mineral ára 8.500-12.000 Ft/liter között mozog.

A tökéletes homlokzat festés csak egy lépésre van!

Kérj ajánlatot a szakemberektől és biztosítsd a legjobb minőségű munkát!

Ajánlatkérés

Munkaerő költsége és szakemberek választása

A homlokzatfestés ára nagyban függ a választott szakembertől és annak tapasztalatától. A következőkben bemutatjuk a helyi szakemberek és nagyobb vállalkozások közötti különbségeket, valamint az árajánlatok összehasonlításának fontosságát.

Helyi szakemberek VS. nagyobb vállalkozások

A helyi szakemberek és nagyobb vállalkozások közötti választásnál érdemes figyelembe venni több tényezőt is. A helyi szakemberek gyakran kedvezőbb árakat kínálnak, és ismerik a helyi piacot és az épületek sajátosságait. Emellett a helyi szakemberekkel való kommunikáció általában könnyebb és gyorsabb. A nagyobb vállalkozások előnye lehet a nagyobb tapasztalat és a szélesebb szolgáltatási paletta, azonban általában magasabb árakat számítanak fel.

Homlokzatfestés árak munkaerő költsége alapján

Szolgáltató típusa

Ár (négyzetméterenként)

Időtartam (100 m²-es homlokzat esetén)

Helyi szakember

3.500 Ft

3-4 nap

Nagyobb vállalkozás

5.000 Ft

2-3 nap

Önálló előkészítés és festés

1.500 Ft (anyagköltség)

5-7 nap (amennyiben megfelelő tudással és eszközökkel rendelkezik)

E táblázat a homlokzatfestés munkaerő költségeit mutatja be különböző szolgáltatók és lehetőségek alapján. Az árak és időtartamok tájékoztató jellegűek, és függhetnek a konkrét projekt méretétől, a felület állapotától és a választott festék típusától. Az önálló előkészítés és festés esetén fontos figyelembe venni a szükséges eszközök, anyagok és tudás meglétét.

Az árajánlatok összehasonlítása

A homlokzatfestés árának optimalizálása érdekében érdemes több szakembertől is árajánlatot kérni. Az árajánlatok összehasonlításakor figyelembe kell venni a következő tényezőket:

  • A munkaerő költsége: mennyi az óradíj és mennyi idő alatt végeznek a munkával?
  • Az anyagköltség: milyen festéket használnak és mennyibe kerül?
  • Az előkészítési munkák költsége: mennyibe kerül a felület javítása és tisztítása?
  • A garancia: mennyi időre vállalnak garanciát a munkára?

Ezeket a tényezőket figyelembe véve válassza ki a legjobb ár-érték arányt nyújtó szakembert. Ne feledje, hogy nem mindig a legolcsóbb ajánlat a legjobb választás, és érdemes a munka minőségét is mérlegelni.

A felület előkészítése és annak költségei

A homlokzatfestés ára nem csak a festék és a munkaerő költségétől függ, hanem a felület előkészítésének költségeitől is. A következőkben bemutatjuk a legfontosabb előkészítési lépéseket és azok költségeit.

Tisztítás és javítás

A homlokzatfestés előtt elengedhetetlen a felület alapos tisztítása és javítása. A tisztítás során eltávolítják a koszt, az algát és a penészt, valamint a laza festékrétegeket. A javítás során kijavítják a repedéseket, pótolják a hiányzó vakolatot és egyéb hibákat. A tisztítási és javítási munkák költsége az állapotától és a felület nagyságától függ, de általában 1.000 és 3.000 Ft/négyzetméter között mozog.

Alapozás és tömítés

Az előkészítés másik fontos része az alapozás és tömítés. Az alapozó felvitele elősegíti a festék tapadását és hosszabb élettartamot biztosít. A tömítőanyagokkal pedig a repedések és egyéb nyílások tömítése történik, amely megakadályozza a víz és a nedvesség bejutását. Az alapozás és tömítés költsége általában 500 és 1.500 Ft/négyzetméter között van, attól függően, hogy milyen anyagokat használnak és milyen mennyiségben.

Hogyan tudjuk csökkenteni a homlokzatfestés árát?

A homlokzatfestés költségeinek csökkentése érdekében több lehetőség is rendelkezésre áll. A következőkben bemutatjuk a leggyakoribb megtakarítási lehetőségeket.

Önálló előkészítés

Azzal, hogy mi magunk készítjük elő a terepet jelentősen csökkentünk a kiadásokon. Mivel a tisztítás, javítás, alapozás és tömítés a megfelelő eszközökkel és tudással önállóan is elvégezhető, ezért érdemes saját magunk elvégezni ezt a feladatot, hiszen így sokat spórolhatunk a munkaerő költségein.

Csoportos beszerzési kedvezmények

A festék és egyéb anyagok csoportos beszerzése jelentős kedvezményeket eredményezhet. Ha többen vannak a környéken, akik homlokzatfestést terveznek, érdemes együtt vásárolni a szükséges anyagokat, így valamennyi vásárlónak olcsóbban jönne ki a szükséges alapanyagok beszerzése.

Qjob.hu használata

A Qjob.hu egy olyan online platform, ahol a szakemberek és a munkát keresők könnyedén felvehetik a kapcsolatot. Itt könnyen összehasonlíthatók az egyes szakemberek árai és tapasztalatai, így megtalálhatjuk a legkedvezőbb ajánlatot. 

Helyi támogatások és ösztöndíjak

Néhány önkormányzat és helyi szervezet támogatást nyújt a homlokzatfestéshez, különösen, ha az épület történelmi vagy kulturális jelentőséggel bír. Érdemes tájékozódni a helyi lehetőségekről és igényelni a támogatást, amely jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

Biztosítsd a homlokzat tartósságát és szépségét!

Lépj kapcsolatba szakértőinkkel, és garantáltan elégedett leszel a végeredménnyel!

Szakember keresése

Gyakran Ismételt Kérdések

A homlokzatfestés árakkal kapcsolatban számos kérdés merülhet fel. Most válaszolunk a leggyakoribb kérdésekre.

Mennyibe kerül átlagosan egy homlokzat festése?

Az átlagos homlokzatfestés költsége több tényezőtől függ, mint például a felület mérete, az anyagok minősége, a munkaerő költsége és a felület előkészítése. Magyarországon az árak általában 3.000-10.000 Ft között mozognak négyzetméterenként. Azonban fontos, hogy minden esetben egyedi árajánlatot kérjünk, mivel a költségek változhatnak a munka körülményeitől függően.

Milyen gyakran kell festeni a homlokzatot?

A homlokzatfestés gyakorisága függ a felhasznált anyagoktól, az időjárási körülményektől és az épület állapotától. Általánosságban elmondható, hogy egy jól végzett homlokzatfestés 10-15 évig is kitart. Azonban, ha a felület jelentős károsodást szenvedett, például repedések vagy penész miatt, akkor előfordulhat, hogy korábban is szükséges a festés.

Mennyi ideig tart a munka elvégzése?

A homlokzatfestés időtartama több tényezőtől függ, mint például a felület mérete, az előkészítési munkálatok és az időjárási körülmények. Általában néhány nap és két hét közötti időtartamra lehet számítani. Fontos, hogy a festés során ideális időjárási körülmények legyenek, például száraz, napos idő, hogy a festék megfelelően megszáradjon és a legjobb végeredményt érjük el.

Következtetés

Az árakkal kapcsolatban fontos, hogy átfogó képet kapjunk a különböző tényezőkről és lehetőségekről, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg. Ebben a záró fejezetben összefoglaljuk a legfontosabb szempontokat és tanácsokat.

A homlokzatfestés árának optimalizálása érdekében lényeges szempont, hogy számításba vegyük a különböző festék típusokat, a munkaerő költségeit és a felület előkészítését. A legjobb ár-érték arány eléréséhez érdemes több árajánlatot összehasonlítani, és figyelembe venni a megtakarítási lehetőségeket, mint például az önálló előkészítés, a csoportos beszerzési kedvezmények vagy a helyi támogatások.

Egy ilyen projekt tervezése során szükséges, hogy realisztikus költségvetést készítsünk, amely magába foglalja az összes szükséges anyagot és munkaerőt. Ezenkívül érdemes megfontolni a különböző festék típusok hosszú távú költségeit és élettartamát, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg. A költségek megfelelő tervezésével nemcsak pénzt takaríthatunk meg, hanem hosszútávon is jobb végeredményt érhetünk el.

Összességében a homlokzatfestés árakkal kapcsolatban fontos, hogy alaposan tájékozódjunk, és a lehető legjobb döntést hozzuk meg. A megfelelő anyagok, a szakemberek kiválasztása és a költségek megfelelő tervezése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a homlokzat festése sikeres legyen, és hosszútávon is megfelelő védelmet és esztétikai megjelenést biztosítson az épület számára.

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a homlokzat festés árak című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést