Article Image

Mennyibe kerülnek a készház árak?

Válaszok a készház árak legégetőbb kérdéseire. Ne fizessen többet, mint amennyi szükséges! Lépjen be a titkos információk világába most. Kattintson ide!
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Soha nem gondoltad volna, hogy egyszer készházban fogsz lakni, ugye? De most itt vagy, és azt kérdezed, vajon mennyibe kerül ez az egész? És mit jelent pontosan az, hogy"készház"? Hogyan találhatom meg a legjobb ajánlatot? Ebben a cikkben minden kérdésedre megtalálod a választ.

Tartalomjegyzék

Miért érdemes készházban gondolkodni?

Először is egy hagyományos építkezés hónapokig, sőt, néha évekig is eltarthat, míg a készházakat gyorsan és egyszerűen fel lehet állítani. Például egy 80 négyzetméteres könnyűszerkezetes házat már 6-8 hét alatt elkészítenek, az ára pedig 12-15 millió forint között mozog. Ha konténerházban gondolkodsz, akkor még gyorsabb lehet a folyamat, egy 30 négyzetméteres alapterületű modell ára pedig 3-5 millió forint között alakul.

Másodszor, a készházak költséghatékonyak.  A gyártási költségek csökkenthetők, mert nagy mennyiségben állítják elő az alkatrészeket. Ez a megtakarítás pedig közvetlenül a végfelhasználóhoz, azaz hozzád kerül.

Harmadszor, a készházak nagyon kényelmesek. Mivel már az építkezés előtt láthatod, milyen lesz a végeredmény, így nem érhetnek meglepetések. Nincs szükség hosszas tervezgetésre, válogatásra, az egész folyamat sokkal egyszerűbb és gördülékenyebb.

Végül, de nem utolsósorban, a készházak környezetbarátok. A hagyományos építkezés során sok hulladék keletkezik, a készházaknál jóval kevesebb. Emellett a modern technológiák lehetővé teszik az energiahatékony megoldások alkalmazását is.

Tehát összefoglalva, a készházak gyorsak, költséghatékonyak, kényelmesek és környezetbarátok. De mi a helyzet az árakkal? Mennyibe kerülnek ezek a házak? Folytassuk az utazást a készházak világában!

Szeretnéd, ha egy profi segítene neked?

Ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk lépésről lépésre megvalósítani álmaid otthonát!

Kapcsolatfelvétel

Mit jelent a készház és milyen előnyei vannak?

A készház fogalma és típusai

A készházak előre gyártott épületek, amelyeket gyártás után a végleges helyszínre szállítanak és ott szerelnek fel. Kétféle alaptípusa van: a könnyűszerkezetes házak és a konténerházak. A könnyűszerkezetes házak általában fából vagy acélból készülnek, és szigetelést kapnak a hő és a zaj ellen. A konténerházak pedig gyakran tengeri szállítókonténerekből készülnek, melyek erős és időjárásálló acélból vannak.

A készházak előnyei: idő, költség, minőség

Az időtényező a készházak egyik legnagyobb előnye. Míg egy hagyományos építkezés hónapokig, sőt, akár évekig is eltarthat, addig a készházak gyorsan, akár néhány hét alatt elkészülnek. Például egy 100 négyzetméteres könnyűszerkezetes házat 6-8 hét alatt is felállíthatnak, egy konténerházat pedig akár 1-2 hét alatt is.

Természetesen a költség is nagy jelentőséggel bír. Mivel a készházakat nagy mennyiségben gyártják, a gyártási költségek alacsonyabbak, mint egy hagyományos építkezésnél. Egy 100 négyzetméteres könnyűszerkezetes ház például 20-30 millió forintba kerül, míg egy konténerház ennek csupán töredéke.

A minőség is kiemelkedő szempont. A gyártás során szigorú minőségbiztosítási eljárásokat alkalmaznak, így a végeredmény egy magas színvonalú otthon lesz, mely hosszú távon szolgálja kényelmünket.

Tehát, ha gyorsan gazdaságos és minőségi otthonra vágysz, akkor a készházakat érdemes megfontolnod! De vajon mennyit kell fizetnünk ezekért a jól hangzó előnyökért? Következő fejezetünkben erről olvashatsz.

Zavarba ejt a sok választási lehetőség, és nem tudod, melyik készház lenne a legjobb választás a számodra?

Kérj szakértők ajánlatát! Segítenek neked megtalálni a tökéletes otthont!

Szakértői segítség

Mennyibe kerül egy készház?

Készház árak: milyen tényezők befolyásolják az árat?

A készházak ára számos tényezőtől függ. Ilyen például a ház mérete, anyaga, az építési technológia, a kivitelezés minősége, a kiegészítők száma és minősége, valamint az építési helyszín. Minél nagyobb a ház, és minél több extrával szeretnéd felszerelni, annál többe kerül. A helyszín is befolyásolhatja az árat, mert például a szállítási költségek vagy a talajviszonyok miatti többletmunka is növelheti a kiadásainkat.

Költségelemek, amiket figyelembe kell venni

Egy készház árának kiszámításakor több elemet is figyelembe kell venni. Először is ott van a ház szerkezetének költsége. Egy 100 négyzetméteres könnyűszerkezetes ház esetében ez például 15-20 millió forint között lehet. A konténerházaknál ez az összeg jellemzően alacsonyabb, 5-10 millió forint között.

Másodszor, számolnod kell a szállítási és telepítési díjakkal is, ami a könnyűszerkezetes ház esetében 1-2 millió forint, míg egy konténerház esetében 500 ezer forint.

Harmadszor, ne feledd, hogy a ház berendezésére és a külső munkákra (kert, kerítés stb.) is szükség lesz. Ez további költségeket jelent, amit szintén bele kell számolni a költségvetésbe.

Tehát, a készház ára nem csak a szerkezet árát jelenti, hanem számos más költséget is magában foglal. Fontos, hogy ezeket mind figyelembe vedd, amikor a költségvetésedet készíted. A következő részben néhány tippet adunk arra, hogy hogyan spórolhatsz a készház vásárlása során.

A készházak árainak összehasonlítása

Különböző készháztípusok árai

Az egyik leggyakoribb típus a könnyűszerkezetes készház, melynek átlagára 150 ezer forint négyzetméterenként. Egy 100 négyzetméteres ház esetében tehát mintegy 15 millió forintos költséggel számolhatsz.

A konténerházak jellemzően olcsóbbak, az átlagár itt 100.000 forint négyzetméterenként. Tehát egy 30 négyzetméteres konténerház ára körülbelül 3 millió forint.

A mobilházak, melyek szintén népszerűek, körülbelül 120.000 forintba kerülnek négyzetméterenként, tehát egy 50 négyzetméteres mobilház ára mintegy 6 millió forint.

Magyarországi készházgyártók és az áraik

Számos gyártó található Magyarországon, íme néhány példa és az áraik:

  1. Könnyűszerkezetes házak gyártója az 'ABCHáz', ahol a házak négyzetméterenkénti ára 150 ezer forint körül alakul.
  2. A 'HázCenter' konténerházai 100 ezer forintért kaphatók négyzetméterenként.
  3. A 'Mobilházak.hu' pedig 120 ezer forintért kínál négyzetméterenként mobilházakat.

Ezek az árak természetesen csak tájékoztató jellegűek, a végleges költségek a kiválasztott háztípustól, mérettől, extra igényektől és a telepítés helyétől is függnek. Ne felejtsd el, hogy a készház vásárlásánál a minőség nagyon fontos szempont, ezért érdemes több gyártót és ajánlatot összehasonlítani!

Különböző gyártók készház árai

Gyártó

Ház Típusa

Ár (HUF)

ABC Készház

3 szobás, 100 m2

20.000.000

DEF Készház

2 szobás,   80 m2 

17.000.000

GHI Készház

4 szobás, 120 m2

24.000.000

JKL Készház

3 szobás,   90 m2

19.000.000

MNO Készház

2 szobás,   70 m2

15.000.000

PQRS Készház

4 szobás, 110 m2

22.000.000

Az alábbi táblázatban látható, hogy különböző gyártók készházai mennyibe kerülnek. Figyelembe véve a táblázatban szereplő adatokat, könnyebb eldönteni, melyik gyártótól és milyen méretű házat szeretnél vásárolni.

Az árak csökkentésének módjai

Tippek a költséghatékonyság növelésére

Számos módja van annak, hogy mérsékeld a készházad árát:

  1. Méret: Minél kisebb a ház, annál kevesebb anyagra és munkaórára van szükség, így csökkennek a költségek.
  2. Szerkezet: A könnyűszerkezetes házak gyakran olcsóbbak, mint a téglából vagy betonból épült hagyományos házak.
  3. Kiegészítők: Minél kevesebb extrát szeretnél a házba, annál kevesebbe kerül. Gondold át, hogy mire van valóban szükséged!
  4. Önerő: Ha van rá időd és energiád, akkor egyes munkákat magad is elvégezhetsz, mint például a festést vagy a burkolatok lerakását.

Milyen plusz kiadásokra számíthatunk?

A készház vásárlásakor érdemes számolni néhány további költséggel:

  1. Engedélyek: Az építkezéshez szükséges engedélyek beszerzése általában pénzbe kerül.
  2. Szállítás: Ha a gyártó telephelye messze van, a szállítási költségek is magasabbak lehetnek.
  3. Telepítés: Egyes gyártók külön felszámítják a telepítési díjat.
  4. Közművek: Ha a telek még nincs bekötve a közművekre, ezek kiépítése további költségekkel járhat.

Ezek a költségek természetesen változhatnak a helyszíntől és a projekt méretétől függően, ezért mindig készíts pontos költségvetést a tervezés fázisában!

Különböző extrák és azok költségei

A következő táblázat bemutatja, hogy milyen extrák közül választhatsz, és ezek milyen költségekkel járnak. Így jobban átláthatod, mire van igazán szükséged, és mennyit érdemes rákölteni.

Extra

Leírás

Ár (Ft)

Fűtésrendszerek

Gáz, elektromos, hőszivattyús

1.500.000 - 3.000.000

Konyhabútor

Különböző stílusok és anyagok

500.000 - 2.000.000

Fürdőszobai kiegészítők

Kád, zuhany, mosdó, wc

200.000 - 1.000.000

Garázs

1-2 autós garázs

2.000.000 - 4.000.000

Terasz

Különböző méretű és stílusú teraszok

500.000 - 1.500.000

Szigetelés

Különböző típusú szigetelések

1.000.000 - 2.500.000

A készház vásárlásának folyamata

Hogyan induljunk neki a vásárlásnak?

A készház vásárlásának első lépése a költségvetés és a szükségletek meghatározása. Gondold végig mekkora házat szeretnél, milyen anyagokat preferálsz, milyen extrákra van szükséged? Mindezek után válassz ki több gyártót, kérj tőlük ajánlatot, és hasonlítsd össze őket!

A következő lépés a helyszín kiválasztása. Fontos, hogy az építési telek alkalmas legyen a készház telepítésére. Figyelembe kell venni a talajviszonyokat, a közművek elérhetőségét, a szállítási útvonalat, stb.

Ezután jönnek az engedélyeztetési folyamatok, melyek során a helyi önkormányzatnál kell kérvényezni az építési engedélyt.

Ha mindent rendben találtak, elkezdődhet az építés, mely a gyártótól és a ház méretétől függően néhány hétig is eltarthat. Végül a kivitelező cég befejezi a munkálatokat, és átadja neked az új otthonodat.

Mit tartalmaz az ár, és mi az amiért felárat kell fizetnünk?

A készházak ára általában magában foglalja a ház szerkezetét, az alapanyagokat, a munkaórákat és a telepítést. Azonban számos extraköltség is felmerülhet, melyeket külön kell finanszírozni:

  1. Extrák: A speciális kiegészítők, mint a nagyobb ablakok, a prémium burkolatok, vagy a speciális szigetelés felárasak lehetnek.
  2. Közműbekötés: A közművek kiépítése és a bekötési díjak általában nem szerepelnek az alapárban.
  3. Engedélyek: Az építési engedélyekért is fizetni kell, ezeket az ár nem tartalmazza.
  4. Tereprendezés: A kert kialakítása, a kerítés építése és egyéb külső munkák is extra költséget jelentenek.

Mindig olvasd el figyelmesen a szerződést, és kérdezz rá minden részletre, hogy ne érjenek meglepetések!

Kiválasztottuk a készházat: mi a következő lépés?

A szerződéskötés folyamata

Miután kiválasztottad a megfelelő készházat és gyártót, következik a szerződéskötés. A szerződés általában tartalmazza a kivitelezési határidőt, a kifizetési feltételeket, a garanciát és az esetleges változtatások kezelését.

Fontos, hogy a szerződésben rögzítsék az összes kiválasztott extraköltséget is. Ha bármilyen kétséged van a szerződéssel kapcsolatban, érdemes szakemberrel is átbeszélni.

Tippek a szerződéskötéshez

  1. Olvassd el figyelmesen a szerződést, mielőtt aláírnád! Ha nem értesz valamit, kérdezz rá.
  2. Ellenőrizd, hogy a szerződés tartalmazza-e az összes kiválasztott extraköltséget.
  3. Győződj meg arról, hogy a szerződés tartalmazza a garancia feltételeit és időtartamát.
  4. Rögzítsd a fizetési határidőket és módot, hogy ne legyenek félreértések.

Szeretnéd, ha valaki személyre szabott tanácsokkal segítene a készház vásárlása során?

Kattints a gombra, és kérj ajánlatot szakértőktől most!

Ajánlatkérés

Összefoglalás és további tippek

A készházak egyre népszerűbbek Magyarországon, köszönhetően az idő- és költséghatékonyságuknak. A kiadások gyártótól, a ház méretétől, a választott anyagoktól és az esetleges extráktól függnek.

Az árak csökkentése érdekében fontos, hogy átgondold, mire van tényleg szükséged, és melyek azok a dolgok, amelyeket magad is el tudsz végezni. Ne felejtsd el, hogy a készház ára mellett az engedélyek, a szállítás, a telepítés, és a közműbekötés díjával is számolni kell. 

Végül pedig, amikor kiválasztottad az ideális készházat, ügyelj arra, hogy a szerződésed tartalmazza az összes fontos részletet. Ha minden jól megy, hamarosan élvezheted az új otthonod kényelmét. Sok sikert!

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a készház árak című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést