Article Image

Mennyibe kerül egy szalmaház építése?

Fedezze fel a szalmaház építés költségeit, és ismerje meg az ökológiai építkezés előnyeit!
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mennyit kell fizetni egy szalmaház építésért? Ha Ön is kíváncsi erre, akkor olvasson tovább! Cikkünkben bemutatjuk az árak alakulását és tanácsokat adunk a költségek optimalizálásához. Merüljön el velünk az ökológiai építkezés világában!

Gyorsmenü:

Miért választják a szalmaházat?

Manapság egyre többen keresik azt az építkezési módot, amely egyensúlyt teremt a modern életstílus és a fenntarthatóság között. Az egyik ilyen népszerű lehetőség a szalmaház, vajon miért? 

Környezetbarát építési megoldás

Az elmúlt években előtérbe kerültek a bolygónkért érzett aggodalmak, gondolunk itt az éghajlatváltozásra, a természeti erőforrások kimerülésére, és az egyre fogyatkozó édesvízkészletekre. Magyarországot ugyan átszeli a Duna és a Tisza, ennek ellenére a vízvédelmi kérdések rendkívül fontosak. Egy szalmaház építése során vízből és a többi erőforrásból is kevesebb szükségeltetik, valamint kevesebb hulladék keletkezik, mint a hagyományos építési technikáknál.

A természetes szigetelés előnyei

A szalma rendkívül jó szigetelési tulajdonságokkal bír, ezáltal jelentősen csökkentve az energiaszükségletet. A hagyományos tégafal hővezetéséhez képest a szalmaház jóval kedvezőbb értékkel rendelkezik, tehát a szalmából készült házakban kevesebb energiát kell fordítani a fűtésre és a hűtésre.

Megtérülő beruházás

Egy szalmaház megépítése ugyan nem sokkal kedvezőbb a hagyományos építkezés költségeivel szemben, de a már említett kiváló hőszigetelési értékek miatt, viszonylag gyorsan behozza az árát.

A fenti tényezők alapján nem meglepő, hogy sokan választják a szalmaházakat mint fenntartható, kényelmes és gazdaságos megoldást.

Építsd meg álmaid szalmaházát a legjobb szakemberekkel!

Ne várj, érdeklődj ki tudna segíteni!

A szalmaház építésének alapvető lépései

Az elmúlt években a szalmaházak egyre népszerűbbé váltak, nemcsak azok számára, akik környezettudatosan gondolkodnak, hanem azoknak is, akik egyedi és karakteres otthont szeretnének. Ha érdekel a szalmaház építése, itt van néhány lépés, amit követni kell.

A megfelelő szalma kiválasztása

Az első és egyik legfontosabb lépés a szalmaház építése során a szalma kiválasztása. Nem minden szalma egyforma, a rövidszárú, sűrűn szövött bála a legalkalmasabb, mert ez jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak és kártevőknek. 

Alapozás és a keret kialakítása

Mielőtt a szalmábálákat elhelyeznénk, szükségünk van egy erős alapra és keretre. A legtöbb szalmaház beton alapzaton áll, mivel ez biztosítja a szükséges stabilitást. A keret általában faanyagból készül.

A szalmabála elhelyezése és rögzítése

Amint az alap és a keret kész, következik a szalmabálák elhelyezése. Fontos, hogy a bálákat szorosan egymáshoz és a kerethez illesszük. A bálák közötti részeket agyaggal vagy homokkal is kitölthetjük, hogy biztosítsuk a tökéletes szigetelést.

Befejező munkálatok

Utolsó lépésként a szalmaházat be kell vonni egy védőréteggel, hogy megóvjuk az időjárás hatásaitól és a kártevőktől. A leggyakoribb választás az agyag vagy a mész vakolat. A házhoz a jó minőségű tető megválasztása elengedhetetlen.

Összefoglalva, egy szalmaház megépítése nemcsak környezetbarát, hanem egy olyan kaland is, mely során egy különleges és egyedi otthont teremthetsz magadnak.

A szalmaház építés ár

Amikor szalmaház építésén gondolkodunk, az egyik leggyakoribb kérdés a költségekkel kapcsolatos. Mennyibe kerül a teljes kivitelezés? Bontsuk le részletesen, hogy tisztább képet kapjunk az összköltségekről!

Alapanyagok költsége

Minden építkezés alapja a minőségi alapanyag. A szalmaházak esetében nincs ez másként. A költségek nagy részét a szalma és a természetes kötőanyagok alkotják.

Szalmabála árak

A búzaszalma bála ára jellemzően 1.500-2.500 Ft között mozog darabonként, attól függően, hogy honnan és milyen mennyiségben vásároljuk. Például, ha egy közeli gazdától vásárolunk, az ár a kedvezőbb mint egy távolabbról való szállítás esetén.

Természetes kötőanyagok és bevonatok

A szalma stabilizálásához és bevonásához általában természetes kötőanyagokat, mint az agyag vagy mész használnak. Egy zsák mész ára körülbelül 3.000-4.500 Ft, míg az agyagé valamivel olcsóbb, 2.000-3.000 Ft közötti.

A szalmaház építés ár alapanyagok szerint

Alapanyag

Méret / Mennyiség

Ár

Szalmabála

90x45x35 cm

1.500 Ft/db

Természetes kötőanyag

25 kg/zsák

7.000 Ft/zsák

Fa keret

10x10 cm, 3m hossz

4.500 Ft/db

Vakolat

25 kg/zsák

1.000 Ft/zsák

Természetes festék

10 liter/doboz

15.000 Ft/doboz

Tetőfedő anyag

1 m2

3.000 Ft/m2

Alapozó anyag

50 kg/zsák

6.500 Ft/zsák

Vízhatlan membrán

1 m2

2.500 Ft/m2

Táblázatunk bemutatja a szalmaház építéséhez szükséges alapanyagokat és az árakat. A felsorolt árak tájékoztató jellegűek és az aktuális piaci áraktól függően változnak.

Munkaerő és szakértelem

Bár sokan választják az önszorgalom módszerét, az építkezés sok esetben szakértelmet igényel. A szakemberek és a munkások díjazása így jelentős részét képezi a költségeknek.

Kivitelezők és munkások díjazása

Egy munkás napidíja 15.000-20.000 Ft között mozog. A kivitelezők díjazása változó, de egy átlagos szalmaház építése során az összes költség 30-40%-át kitevő összegre kell számítani.

Szakképzett szakemberek bevonása

A szakmunkák, mint például az elektromos vagy vízvezeték-szerelés, további költségeket rónak a beruházóra. Egy szakképzett villanyszerelő vagy vízvezetékszerelő óradíja 5.000-8.000 Ft között van.

Láthattuk, hogy a szalmaház építésének kivitelezési költségei sok tényezőtől függnek. Fontos az alapos tervezés és több árajánlat összevetése, hogy a legjobb ár-érték arányt érjük el.

A szalmaház építésének munkaerőköltsége

Tevékenység

Szükséges óra

Ár/óra

Alapozás

30 óra

4.000 Ft

Szalmabála elhelyezése

50 óra

3.500 Ft

Vakolás

40 óra

4.500 Ft

Festés

20 óra

3.500 Ft

Tetőfedés

35 óra

5.000 Ft

Elektromos és vízvezeték

25 óra

6.000 Ft

Belső kialakítás (pl. burkolás)

45 óra

5.000 Ft

Kert és kültéri kialakítás

15 óra

5.000 Ft

Ez a táblázat a szalmaház építésének különböző fázisaihoz tartozó munkaerő költségeket mutatja be, az egyes tevékenységekhez szükséges idő és óradíj alapján. Fontos megjegyezni, hogy az árak és az időkeretek projekt-specifikusak és eltérnek a kivitelező, a helyszín és az építési specifikációk alapján.

Szalmaház építésre keresel szakembert?

Kérj ajánlatot profiktól és ismerd meg a szalmaházépítés részleteit.

 Ajánlatot kérek

Hogyan spórolhatunk a szalmaház építése áron?

A szalmaházak egyre népszerűbbek, és sokan a környezetbarát és költséghatékony megoldás miatt választják őket. De van-e mód arra, hogy tovább csökkentsük a költségeket? Nézzük meg, milyen trükköket használhatunk a spórolás érdekében!

Lokális források kihasználása

A szalmaház építésének egyik legnagyobb költsége az alapanyagok beszerzése. Azonban, ha helyi forrásokból szerezzük be a szalmát és más alapanyagokat, jelentősen csökkenthetjük a szállítási díjakat. 

Csoportos vásárlás

Ez egy remek módja annak, hogy csökkentsük az alapanyagok árát. Ha több ember együtt rendel, nagyobb mennyiséget vásárolva, a szállítási és egyéb költségek többfelé oszlanak. Gondolj a közösségi oldalakra, létrehozhatsz egy Facebook-csoportot azok számára, akik a környéken építkeznek, és közösen rendelhettek anyagokat.

A "csináld magad" megközelítés

A munkaerőköltség jelentős részét kiteszi ki a szalmaház építésének összköltségéből. De mi lenne, ha magad végeznéd el a munka egy részét? Persze, nem mindenki számára ideális, de ha van némi kézügyességed, a saját magad munkájával sokat spórolhatsz. 

Összefoglalva, a szalmaház építése során rengeteg lehetőség kínálkozik a költségek csökkentésére. Legyen szó helyi forrásokról, csoportos vásárlásról vagy a saját kezű munkavégzésről, mindenképpen érdemes körülnézni és jól átgondolni a lehetőségeket.

Gyakran Ismételt Kérdések 

Mennyibe kerül egy szalmaház építése négyzetméterenként?

A szalmaház építésének négyzetméterenkénti költsége változó, de általában a 100.000 és 160.000 Ft közötti tartományban mozog, az alapanyagok, a munkadíj és a kivitelezés minőségétől függően.

Mekkora a különbség a szalmaház és a hagyományos építésű házak ára között?

A szalmaházak induló költsége némileg alacsonyabb a hagyományos építésű házakhoz képest, azonban hosszú távon a szalmaházak alacsonyabb karbantartási és fűtési költségekkel járnak, ami jóval hamarabbi megtérüléssel jár.

Milyen további költségekre számíthatok?

A szalmaház építése során a szalma bála árán kívül számolni kell az alapozás, a természetes kötőanyagok és burkolatok, valamint a munkaerő költségeivel. Emellett az engedélyeztetés és a tervezés díjai is hozzáadódnak.

Hogyan találhatok megfelelő kivitelezőt?

A Qjob.hu oldalon számos szakember közül választhatsz, akik szalmaház építésben jártasak. Az oldalon lehetőséged van összehasonlítani a különböző kivitelezők ajánlatait és értékeléseit, hogy megtaláld a legjobb vállalkozót a projektedhez.

Vannak kérdéseid a szalmaházépítéssel kapcsolatban?

Kérdezz szakiktól!

Záró gondolatok

Ahogy a fenti információkból is látszik, a szalmaházak nemcsak környezetbarátok, hanem hosszú távon pénzt is spórolhatunk velük. Fontos azonban, hogy alaposan tájékozódjunk, mielőtt elkötelezzük magunkat egy ilyen projekt mellett. A költségek, az építési technikák és az anyagok minősége között jelentős különbségek lehetnek. Az általunk kiválasztott szakemberek, a helyi források kihasználása és a különböző pénzmegtakarítási módszerek mind hozzájárulhatnak egy sikeres és költséghatékony projekt megvalósításához. 

Legyen szó akár a saját kezű építkezésről, akár egy megbízható kivitelező bevonásáról, a szalmaházak remek lehetőséget kínálnak egy egészségesebb és fenntarthatóbb életmódhoz. Az építés során felmerülő kérdésekkel és kihívásokkal kapcsolatosan pedig támaszkodjunk a tapasztalt szakemberekre és a megbízható forrásokra, mint például a Qjob.hu-ra. Egy jól megtervezett és jól kivitelezett szalmaház évtizedekig tartó, kényelmes és gazdaságos otthont nyújt a tulajdonosának.

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a szalmaház építés témájú cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést