Article Image

Mennyibe kerül egy házi szennyvíztisztító?

Tájékozódjon a házi szennyvíztisztító árakról és típusokról, és válassza ki az ön számára leginkább megfelelőt.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

A házi szennyvíztisztító rendszerek ára hosszútávon sokkal kedvezőbb, mint a hagyományos módszer. Ha már régóta gondolkozik egy saját rendszer beszerzésén, de még mindig nem tudja, mire számíthat pénzügyileg, akkor ez a cikk Önnek szól. Itt összegyűjtöttük az árformáló tényezőket és hasznos információkat és tippeket adunk.

Gyorsmenü:

Ezek az otthoni szennyvíztisztító kisberendezések alkalmasak a szennyvíz káros anyagoktól való megtisztítására, és általában jól integrálhatóak a külterületi ingatlanok infrastruktúrájába. A megfelelő berendezés kiválasztásával és telepítésével nemcsak a jogszabályi előírásoknak teszünk eleget, de hozzájárulunk a környezetvédelemhez és saját egészségünk megőrzéséhez is. Az így megtisztított víz gyakran újrahasznosítható, például öntözéshez, ezzel is tovább csökkentve a környezeti terhelést.

Mit kell tudni a házi szennyvíztisztítókról?

A saját szennyvíztisztító rendszerek egyre népszerűbbek az ökológiai és fenntarthatósági trendek növekedésével. E berendezések célja, hogy a háztartásban keletkező szennyvizet megtisztítsák mielőtt a víz újra a környezetbe kerülne. 

Ezek a szennyvíztisztító berendezések nem csupán egy modern technológiai eszköz, hanem egy valódi életmódváltás lehetőségét is magában rejti. Aki ezt a beruházást választja, nemcsak a természetközeli, egészséges élettér felé tesz egy lépést, hanem anyagi megtakarítást is realizálhat. Elfelejtheti a kellemetlen pöcegödör-szagot, a magas csatornadíjat és a talajterhelési díjakat is. 

Ami az árakat illeti, széles skálán mozognak, attól függően, hogy milyen típusú és méretű berendezést választunk. Egy kisebb, biológiai rendszer ára például 300.000 forinttól kezdődik, míg egy nagyobb, mechanikai rendszer akár több millió forintba kerülhet. A berendezések élettartama általában 15-20 év, de ez függ a használat intenzitásától és a megfelelő karbantartástól is. A rendszer kiválasztása előtt érdemes szakemberrel konzultálni, hogy a legmegfelelőbb típust és méretet válasszuk.

Kiknek ajánlott ez a megoldás és miért?

A válasz egyszerű: mindenkinek, aki hosszú távon gondolkodik, és szeretne függetlenedni a folyamatosan növekvő közüzemi díjaktól. Aki nem csupán a saját pénztárcáját kíméli, hanem szeretné a környezetét is védeni. Ez egy egyszeri nagyobb beruházás, ami viszonylag hamar megtérül, hiszen a havi rezsiköltségekben jelentkezik a pozitív hozadéka. Mindezek mellett a szennyvíztisztító kisberendezések segítenek a vízpazarlás elleni harcban is, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomot. 

Tehát, ha valaki környezettudatosan és költséghatékonyan szeretne élni, annak jó szívvel ajánlható a házi biológiai szennyvíztisztító berendezés. 

Ne hagyd, hogy a rezsiköltségek befolyásolják az életedet!

Válaszd a hosszú távú megoldást egy saját szennyvíztisztító berendezéssel. 

Kérj egyedi ajánlatot!

Így nézki egy házi szennyvíz tisztító rendszer

Így nézki egy házi szennyvíz tisztító rendszer

A házi szennyvíztisztító működése és típusai

Egy négyfős család számára a külterületi élet számos előnyt nyújt, azonban a szennyvízkezelés komoly kihívással jár. Ebben a helyzetben válnak igazán értékessé a házi szennyvíztisztító berendezések, melyek működési elve és kapacitása jelentősen eltér attól függően, hogy milyen technológiát alkalmaznak. Többféle típus és méret közül választhatunk.

Az otthoni szennyvíztisztító működése szerint a főbb típusok a biológiai, a mechanikai és a vegyi rendszerek. A biológiai típusok gyakran használnak mikroorganizmusokat a szennyvíz tisztítására, és rendszerint kevesebb az energiaigényük. A mechanikai működésűek gyakran szűrőket és ülepítőket alkalmaznak, míg a vegyi rendszerek speciális vegyszereket használnak a szennyeződések semlegesítésére. 

Biológiai rendszerek

Ezek az eszközök mikroorganizmusok, szennyvíztisztító baktérium segítségével tisztítják a szennyvizet. Az ún. aktivált iszap technológia egyik jó példája ennek, amelyben a mikroorganizmusok oxigén jelenlétében bontják le a szennyeződéseket. A Vortex Biofilter például egy kifejezetten hatékony biológiai tisztító rendszer, melynek ára körülbelül 800.000 forint.

Mechanikai rendszerek

Itt fizikai eljárásokkal, például szűrés vagy ülepítés segítségével tisztítják a vizet. Egyik ismert példa erre a Klargester, ami egy olyan ülepítőtartályt használ, amely a szennyvízben lévő szilárd anyagokat különít el. Ára megközelíti az 1 millió forintot.

Vegyi rendszerek

Ebben a kategóriában a szennyvíztisztítók különböző vegyszerek segítségével semlegesítik a szennyező anyagokat. Gyakran használt vegyszerek közé tartozik a klór és az ózon. A vegyi rendszerek általában drágábbak; egy közepes méretű rendszer ára 2 millió forint felett is lehet.

Kombinált rendszerek

Ezek a típusok többféle tisztítási módszert is alkalmaznak, hogy elérjék a leghatékonyabb működést.  A SBR (Sequential Batch Reactor) technológia egy ilyen rendszer, amely mechanikai és biológiai folyamatokat kombinál. A berendezés ára általában 1,5 millió forint körül mozog.

Ezeken túl, a rendszerek kapacitása is változó. Egy átlagos családi ház számára elegendő lehet egy kisebb, 4-6 m³/nap kapacitású rendszer, de egy nagyobb ingatlan esetén már 10 m³/nap kapacitású eszközre is szükség lehet.

Rendkívül fontos, hogy milyen rendszert választunk, hiszen nem csak az ára, de a fenntartási költségek, az üzemeltetési hatékonyság és az esetleges engedélyeztetési kötelezettségek is változnak típustól típusra.

Bio emésztő berendezések

Típus/Modell

Méret (m³)

Ár (Forint)

Extra funkciók

RotoRoseptic

5

600.000

Gyökérzónás öntözés

PlastMaster

6

735.000

Gyökérzónás öntözés, WC öblítés

Unitank

5

100.000

Gyökérzónás öntözés, autómosás

BioDisc

6

4.000.000

Gyökérzónás öntözés, WC öblítés, autómosás

BlueClear Membrános

5

1.200.000

Ivóvíz tisztaságú víz

Roclean

8

1.500.000

Ivóvíz tisztaságú víz, energiahatékony

EcoMax Custom

Egyedi

Árajánlat

Egyedi igényeknek megfelelően

Ez a táblázat különböző típusú és árkategóriájú otthoni szennyvíztisztító berendezéseket mutat be. A választék széles, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet az elérhető extra funkciók és a pénztárcája kapacitása alapján.

A házi szennyvíztisztító ára

Ár szempontjából egy bio szennyvíztisztító készülék beszerzése sokkal kedvezőbb, mint a hagyományos szennyvízcsatorna kiépítése. A berendezések ára 300.000 és 750.000 forint között mozognak, amelyek gyártótól és típustól függően változnak. Ha azonban a költségeket hosszú távon nézzük, a beruházás megtérülése szinte garantált. Egy négytagú család esetében a hagyományos, 5 köbméteres emésztőgödör egy éves szippantási díja körülbelül 300.000 forint, míg egy házi biológiai szennyvíztisztító esetében ez mindössze 25.000 forint. Ehhez jön még az éves áramfogyasztás, ami 10.000–40.000 forint között mozog. Ha mindezt 10 évre vetítjük, akkor akár 2,5 millió forintot is megtakaríthatunk. Tehát, még a drágább berendezések is megérik a befektetést.

Megoldást keresel a szennyvíztisztításra? 

Lépj kapcsolatba szakemberekkel egyetlen kattintással és érdeklődj!

Ingyenes ajánlatkérés

De mitől is függ a pontos ár?

Az otthoni bio szennyvíztisztító rendszerek költségei számos tényezőtől függnek, és ezek ismerete nélkül nehéz pontos árat mondani. Az alábbiakban azonban bemutatunk néhány kulcsfontosságú árformáló elemet.

Kapacitás

A rendszer mérete az egyik legfontosabb árat befolyásoló tényező. Egy kis, 4-6 m³/nap kapacitású rendszer például körülbelül 500.000-800.000 forint között mozog, míg egy 10 m³/nap kapacitású rendszer már 1-2 millió forintba is kerülhet.

Technológia

A használt technológia is nagyban befolyásolja az árat. Egy egyszerű biológiai rendszer olcsóbb lehet, míg egy vegyi vagy kombinált rendszer ára magasabb. Például egy biológiai rendszer már 480.000 forinttól elérhető, míg egy vegyi alapú rendszer 2 millió forint felett kezdődik.

Márka és gyártó

Nem mindegy, hogy milyen márkájú és milyen gyártótól származik a berendezés. A prémium márkák, mint a BioKube vagy a Klargester, általában drágábbak, de magasabb hatékonyságot és jobb garanciális feltételeket is kínálnak.

Telepítés

Az otthoni szennyvíztisztító telepítésekor a beszerelési és beüzemelési költségek is beleszámítanak az összköltségbe. Egy egyszerű rendszer beszerelése körülbelül 50.000 forint, a bonyolultabb rendszerek esetében a magasabb beüzemelési költséggel kell számolnunk.

Karbantartás

Ne feledkezzünk meg a karbantartási költségekről sem. Egy átlagos biológiai rendszer éves karbantartása körülbelül 20.000-40.000 forint, míg egy vegyi rendszer esetében ez az összeg 50.000-100.000 forintra rúg.

Összességében az ilyen szennyvíztisztító rendszerek ára nagyban függ az igényeknek megfelelő kapacitástól, technológiától, márkától és egyéb tényezőktől. Ezért érdemes alaposan tájékozódni és szakemberrel konzultálni a vásárlás előtt

Hagyományos emésztőgödör vagy saját szennyvíztisztító berendezések

Tényező

Hagyományos emésztőgödör

Otthoni szennyvíztisztító berendezés

Ár (Forint)

200.000 - 300.000

300.000 - 5.000.000

Éves fenntartási költség

~300,000 (szippantás)

~25,000 + 10,000 - 40,000 (áram)

Telepítési idő

1-2 nap

Néhány óra

Helyigény (m²)

8-12

4-6

Élettartam

10-15 év

20+ év

Környezeti hatás

Magas (szennyezés)

Alacsony (újrahasznosítás)

Víz újrahasznosítás

Nem lehetséges

Lehetséges

Szag

Kellemetlen

Szagtalan

Ez a táblázat bemutatja az alapvető különbségeket a hagyományos emésztőgödör és a modern otthoni szennyvíztisztító berendezések között. Az árak, méretek, és a környezeti hatások összevetése segíthet a döntésben.

A megfelelő berendezés kiválasztása

A megfelelő szennyvíztisztító rendszer kiválasztása nem egyszerű feladat, és több szempontot is figyelembe kell venni. A következőkben néhány kulcsfontosságú tényezőt sorolunk fel, amelyek segíthetnek a döntésben.

Kapacitás és méret

Fontos, hogy a kiválasztott rendszer megfeleljen az adott háztartás igényeinek. A rendszer méretének megválasztásánál érdemes figyelembe venni a család méretét, az ingatlan nagyságát és a szennyvíz termelődésének mértékét.

Technológia

Ahogy korábban is említettük, a technológia típusa is nagyban befolyásolja a rendszer hatékonyságát és árát. Mindenképpen kérjünk szakértői tanácsot a legmegfelelőbb technológia kiválasztásához.

Energiafogyasztás

Az energiahatékonyság nemcsak környezetvédelmi szempontból fontos, de a hosszú távú üzemeltetési költségeken is spórolhatunk vele.

Garancia és szervíz

A garancia időtartama és a szervízhálózat elérhetősége is nagyban befolyásolja, mennyire lesz problémamentes a rendszerünk.

Hogyan sporoljuk vásárláskor?

Az ár mindig fontos tényező, de az alábbi tippekkel spórolhatunk:

  • Összehasonlítás: Használjunk összehasonlító oldalakat és kérjünk ajánlatokat több beszállítótól.
  • Csomagajánlatok: Nézzük meg, hogy a gyártók kínálnak-e csomagajánlatokat, például telepítéssel vagy kiegészítőkkel együttesen.
  • Időzítés: Az év bizonyos időszakaiban, például tél végén vagy év elején, egyes termékek akciós áron kaphatóak.
  • Régimódi alkudozás: Soha ne féljünk alkudni! Egy jól időzített alkuval jelentős összegeket spórolhatunk.

Légy környezettudatos és spórold meg a vízszámlát is!

Ne várd meg, amíg a díjak még magasabbra nőnek. 

Érdekel

 

Műanyag házi szennyvíztisztító rendszer

Műanyag bio szennyvíztisztító rendszer

A telepítés folyamata

Egy jól megválasztott és megfelelően telepített szennyvíztisztító rendszer jelentősen hozzájárul a környezetünk védelméhez és az egészségünk megőrzéséhez is. 

Maga a házi szennyvíztisztító telepítése nem jelent nagy kihívást, mivel a modern készülékek többnyire könnyű, tartós anyagokból készülnek, amelyek hegesztés nélküli, teljesen beépítésre kész kompakt tartályokban érkeznek. Ezek a tartályok általában 4-6 négyzetméternyi helyet foglalnak el, ami azt jelenti, hogy a berendezés telepítése érdekében a rendelkezésre álló helyszínt sem kell komolyabban átrendezni. A telepítés időigénye alacsony, néhány óra alatt elvégezhető, és a költségei is minimálisak.

Mivel a készülékek szinte teljes mértékben automatizáltak, a hagyományos szippantó-kocsi rendelés helyett a tisztított szennyvíz a telken belüli elszivárogtatással vagy szikkasztással is kezelhető. Ezzel a megoldással nemcsak pénzt takarítunk meg, de környezetvédelmi szempontból is előnyösen döntünk, mert a globális felmelegedés okozta szárazság helyi hatását is mérsékelni tudjuk. Emellett javul a talaj vízellátottsága, és a víz nem kerül közvetlenül a közeli felszíni vízfolyásokba, ami a környezetvédelem szempontjából szintén hasznos tényező.

Engedélyek

Ezen rendszerek telepítése előtt többféle engedély szükséges. A házi szennyvíztisztító engedélyezése során építési engedélyre van szükség, ami az önkormányzattól igényelhető. Ezen kívül vízjogi engedélyre is szükség lehet, amit a vízügyi hatóságtól kell beszerezni. Az engedélyek beszerzése időigényes, ezért még a telepítés előtt el kell kezdeni a folyamatot. Az engedélyek hiánya súlyos bírságot vonhat maga után, ezért ezt a lépést semmiképpen se hagyjuk figyelmen kívül.

Miért érdemes szakemberre bízni?

Az otthoni szennyvíztisztító rendszer telepítése nem nehéz, de szakértelmet igénylő feladat. Elsősorban a szakemberek rendelkeznek azokkal az eszközökkel és tapasztalattal, amelyek garantálják a munka szakszerű elvégzését. 

Munkadíj

A szakember által végzett munka költsége több dologból tevődik össze. Általában a díj tartalmazza a munkaórák számát, az anyagköltséget és az esetleges utazási költségeket. Az árak eltérhetnek attól függően, hogy milyen típusú rendszert választunk, és milyenek a helyi piaci árak. A munkadíj jellezmzően 50.000-150.000 forint között mozoghat, a projekt bonyolultságától függően. Mindig érdemes több ajánlatot is kérni és összehasonlítani őket, hogy a legjobb ár-érték arányt kapjuk.

Szennyvíztisztító berendezés telepítésre van szükséged?

 Kérj szakemberek segítségét!

Szakembert keresek

Gyakran Ismételt Kérdések 

Mennyibe kerül egy átlagos házi szennyvíztisztító rendszer?

Az árak eltérnek a rendszer típusától, kapacitásától és a gyártótól függően. Általánosságban elmondható, hogy egy komplett rendszer telepítéssel együtt 1-3 millió forint közötti összegbe kerül.

Hogyan befolyásolja a kapacitás és a funkcionalitás a rendszer költségét?

A nagyobb kapacitású és több funkcióval rendelkező rendszerek gyakran drágábbak. Például, egy olyan bio szennyvíztisztító, amely UV-sugárzással is elpusztítja a mikroorganizmusokat, valószínűleg magasabb árkategóriában helyezkedik el.

Van-e lehetőség állami támogatás igénybevételére?

Igen, bizonyos esetekben lehetséges állami vagy uniós támogatásokat igénybe venni a szennyvíztisztító rendszerek telepítéséhez, de ez függ az aktuális jogszabályoktól és pályázati lehetőségektől. Érdemes tájékozódni az illetékes hatóságoknál.

Milyen karbantartást igényel egy ilyen szennyvíztisztító berendezés, és milyen gyakran?

A berendezés karbantartási igénye jellemzően alacsony. Általában évente egyszer ajánlott egy szakember által elvégzett ellenőrzés és karbantartás, amely magában foglalhatja a szűrők cseréjét, a rendszer általános állapotának ellenőrzését és esetleges alkatrész-cseréket.

Több mint 2 éves tapasztalattal rendelkező szövegíró. Az adott, a házi szennyvíztisztító cikk szerzője, körültekintően utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést

Az összes hozzászólás

Marianna P.
Marianna P.
3 hónapja

Kedves Anna, segitenel hogy hol lathatok informaciot a BlueClear Membrános rendszerrol? mar tobb orat toltottem vele es sehol sem talalom. nagyon jo lenne egy olyan rendszer, ami teljesen megtisztitja a vizet, a tobbiek erre nem kepesek. A Roclean-t megtalaltam, de azok tul nagyok es tul dragak. Nagyon orulnek ha tudnal valaszolni. Marianna

0
0
Válaszolok