Article Image

8 jel, hogy itt az ideje felújítani a lakást!

Egy egyszerű ellenőrző lista, amely segít megérteni, érdemes-e felújítással foglalkozó szakembert keresni.

Az építőiparban dolgozók azt tanácsolják, hogy 10-15 évente végezzünk felújítást a lakásban, hogy mérsékeljük annak általános elhasználódását. A pszichológusok azt javasolják, hogy ötévente újítsuk meg a belső teret. De néha maga a lakás is felújítás után kiált. Egy újépítésű családiház felújítása néha már az építkezés után pár évvel is esedékes lehet. 

Hozz letre egy feladatot! Legyel szakember

Nézze meg ellenőrzőlistánkat, hogy megtudja, ideje-e felkészülnie egy felújításra.

1

Penész vagy gomba 

Egy kis penészfolt észrevétlenül megnőhet, és elfoglalhatja lakásának nagy részét. És ha a kis foltot viszonylag könnyű is eltávolítani, egy szétterjedt nagy folt már teljes felújítást igényel. 

„Penész akkor fordulhat elő, ha a fal átengedi a nedvességet a külvilágból, vagy ha csőtörés van. Egy ilyen gombás falat csak vegyszerrel nem lehet rendbe tenni. El kell távolítani a fedőréteget, a forrástól számított egy méteres sugarú körben meg kell tisztítani a felületet, és át kell gondolni a vízszigetelést. Ebben az esetben a felújítás elkerülhetetlen.” 

— István, építőipari szakember 

2

Foltok és repedések a mennyezeten

Egy óvatlanul leütött szúnyog, odafröccsent vörösbor vagy a mennyezeti lámpa körüli égésnyomok mindig vonzzák a tekintetet. És a kezdetben láthatatlan repedések idővel csak egyre nagyobbak lesznek. Megpróbálhatja lefesteni a hibákat vagy elrejteni egy új csillárral, de nem sokáig lesz elégedett az eredménnyel. 

„Ha megpróbál lefesteni egy kis foltot, az továbbra is látható lesz. Még a megfelelő fehér árnyalat kiválasztása is nagyon nehéz. A konyhában a zsírtól sárgás színű lehet, a szobákban a portól szürke. A konyhafelújítás elkerülhetetlen. Jobb az ilyen fedőréteget teljes egészében eltávolítani, szükség esetén kiigazítani, és mindent újból lefesteni.” 

— Zsolt, építőipari szakember 

3

Nyikorgó padló és karcolások 

A padlódeszkák nyikorgását érdemes megszüntetni, amint megjelenik. Ugyanez vonatkozik a parketta és a laminált padló repedéseire, amelyekben gyorsan megjelenik a penész. 

A mesterek azt javasolják, hogy ne késlekedjen, és azonnal cserélje le az egész padlót, hogy ne kelljen éjszaka úgy közlekednie a folyosón, mint egy aknamezőn. 

„Ilyen esetekben a javítás mértéke csak a pénztárca méretétől függ. Megtehetjük, hogy teljes szobafelújítás helyett csak a nyikorgó vagy repedt deszkákat cseréljük le. De itt is fennáll a probléma, hogy nem biztos, hogy eltaláljuk a színt. A parketta alatt általában a párnafák nyikorognak, és azokat meg kell javítani. Ez hosszadalmas és poros eljárás, ezért gyakran kérik, hogy a nyikorgó deszkákat csavarokkal rögzítsük, és a tetejére fektessünk új laminált padlót.” 

— Róbert, építőipari szakember 

4

Hibák a falakon

Évekig kísérletezhetünk azzal, hogy a felhullámosodott vagy az illesztéseknél feljött tapétát visszaragasztgatjuk. Lehet, hogy eredetileg gyenge minőségű ragasztót vagy tapétát adtak el Önnek, ezért hasztalan az otthoni javítás. A legegyszerűbb módszer a régi réteg eltávolítása, a falak kiegyenlítése és új tapéta felragasztása minőségi anyagok felhasználásával. 

„Egy másik általános probléma a festett falakon megjelenő repedések. Az utolsó felújítás után visszamaradt festékkel eltakarhatjuk ezeket, de nehéz lesz eltalálni a színt, mivel egyes festékek hajlamosak erős napfényben kifakulni vagy az idő múlásával elhalványulni. Valószínűleg a lefestett rész újra repedezni kezd, ezért jobb az egész falat újrafesteni.” 

— Dénes, építőipari szakember

5

Elektromos problémák

Ha ki kell cserélnie a vezetékeket, készüljön fel a teljes felújítás elvégzésére. A kábelezés nem hagyja érintetlenül a falakat és a mennyezetet. 

Villognak a lámpák a lakásban? Ez szintén azt jelenti, hogy villanyszerelőt kell hívni. Bizonyos esetekben nem muszáj a teljes vezetékrendszert kicserélni, hanem meg lehet találni a konkrét helyet, áttörni a falat és megjavítani. De azt a faldarabot mindenképpen be kell tömni. 

„Az elektromossággal nem szabad viccelni. Ha Önnél gyakran kiég a biztosíték, az aljzatok vagy a vezetékek felmelegszenek, akkor ideje kihívni egy jó villanyszerelőt, és elgondolkodni a vezetékek cseréjén. És ha az elmúlt 50 évben nem lettek kicserélve, akkor egyszerűen muszáj elvégezni.” 

— Péter, építőipari szakember

6

Változások az életben

Amikor egy családban gyerek születik, a legtöbb pár elgondolkodik a felújításon. A babaszoba felszerelésekor nem csak az anyagok színét és funkcionalitását, hanem biztonságosságát is figyelembe kell venni. Ugyanez vonatkozik a szoba felújítására, amikor a gyermek nagyobb lesz és iskolába készül, vagy amikor a gyerekszobát át kell alakítani a kamasz igényeinek megfelelően. 

„A tapéta alatti falakat jobb előkészíteni és gipszvakolattal bevonni. Ne a legolcsóbbat válassza: az alacsony árú vakolatok megrepedhetnek, és nem mindig lehet garantálni biztonságos összetételüket. Természetesen a legbiztonságosabbak a természetes anyagok, de a babaszobában senki sem fog faléceket felszegelni. A legegyszerűbb tapétát feltenni a falra. Ha nem szeret a festéssel bajlódni, készíthet álmennyezetet. De itt is fontos, hogy ne a legolcsóbbat válassza. A gazdaságos variánsok általában PVC-t tartalmaznak. Megfelelően impregnált textil álmennyezetek kifeszítését javasolom.” 

— András, építőipari szakember 

7

A lakás piszkos, mindegy, mennyit takarít

A tapasztalt takarítók bármilyen felülettel meg tudnak birkózni, és úgy kitakarítják a lakást, hogy minden ragyog. De még ők sem tudják újjáéleszteni a régi linóleumot, eltávolítani a makacs foltokat a fürdőszobában. Ha a nagytakarítás a szokásos 2-3 óránál tovább tart, határozottan itt az ideje a felújításnak. 

„Ha a linóleum kopott vagy régi foltok vannak rajta, akkor egyre nehezebb felmosni, és jobb lecserélni. Vagy ha a falról lepörög a festék. A csempe a legtöbb esetben lemosható, még ha nem is egyszerre, de ha vannak csorba darabok, akkor ideje lecserélni. Ha a fürdőszobában a tömítőanyag érintett (a lapok túlzottan szennyezettek, maga a tömítőanyag is fekete), akkor feltétlenül szükséges a felújítást elvégezni: mindent eltávolítani, és újra visszatenni.” 

— Margit, takarítási szakember 

8

Nincs kedve hazamenni

A mennyezet lehangoló, a régi tapéta sem biztató, az ablakkeretek is melankóliával töltenek el – ideje változtatni a helyzeten. A pszichológusok nem hiába javasolják a felújítást a depresszió leküzdésének egyik eszközeként. Ha úgy érzi, hogy nyomasztják a hétköznapok, próbálja meg először átrendezni a bútorokat. Egy szekrényfelújítás újjá varázsolhatja a szobát. 

Hozz letre egy feladatot! Legyel szakember

„A belső tér megváltoztatásával az élet jó irányba változik? Természetesen! A lányok minden bizonnyal megértik ezt: este kifested magad, mielőtt a barátnőkkel találkozol, és másként érzed magad. És ki mondta, hogy ugyanez nem történhet meg a lakással? Csak néhány színes, stílusos és fényes elem, például párnák gyönyörű párnahuzatokkal, mindenféle képkeret, amelyekkel tetszőlegesen feldíszíthetjük az egész falat, érdekessé teszi a szobát és hozzájárulnak a belső változáshoz. Az ajtófelújítás is megér egy próbát, így mindjárt jobb kedvvel léphetünk a lakásba.” 

— Vera, belsőépítész 

Ha legalább egy pontot bejelölt az ellenőrzőlistán, ideje elgondolkodni a felújításon. Nem kell nagy építkezés, bizonyos esetekben elég lehet egy kis „ráncfelvarrás” is.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Építkezés és felújítás

Hagyj megjegyzést