Article Image

Mennyibe kerül a cserépkályha építése?

A cserépkályha árak a kész cserépkályha és a cserépkályha építés esetében átlagosan 800.000-1.500.000 Ft, míg a cserépkályha építése házilag, használt cserépkályhák esetében már 100-200.000 Ft között kivitelezhető.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Cserépkályha árak átlagosan

Közeledik a fűtési szezon, amelyre jobb időben felkészülni. Rengeteg modern alternatíva mellett a cserépkályha építés még mindig felkapott Magyarországon. A cserépkályha árak tekintetében igen változatos a kínálat: régi, használt hagyományos cserépkályha eladósorban található már néhány 10.000 Ft-tól, egyben vagy bontott állapotban is, ugyez értendő a bontott cserépkályha egyes elemeire is, amelyek szintén  pár 15-20.000 Ft tételt jelentenek, ez a hordozható cserépkályha esetében is így van.

Cserépkályha árak, ár statisztika, Qjob.hu

Szeretnél egy hagyományos fűtést, amivel ráaadásul sporólni is tudsz?

Cserépkályha az ilyen! Érdeklődj.

INGYENES AJÁNLATKÉRÉS

Egy új cserépkályha ár tekintetében 500.000 - 1.000.000 Ft-ig terjed.  Hordozható cserépkályha vásárlást az előbbi költség feléből is megoldhatjuk. egyedi megoldások, antik cserépkályhák, vagy modern cserépkályhák esetében a cserépkályha árak 1.000.000 Ft feletti költséget jelentenek.

Amennyiben a nulláról kell építeni a fűtőegységet, úgy egy előzetes felmérés követő tervezés után a cserépkályha építés ára, azaz a munkadíj 200 és 400.000 Ft között mozog,elsősorban a kályha méretétől, formájától és az építés helyszínétől függően, illetve a felhasználandó alapanyagok ára határozza meg a cserépkályha építés árát. 350-400.000 Ft-tól indul a legyártott kályhacsempe garnitúra ára, egyedi kályhacsempe esetén 300-600.000 Ft,  a beépítendő anyagok költsége 80-120.000 Ft, a cserépkályha ajtó ára átlagosan 20-100.000 Ft.

Tartalomjegyzék

Cserépkályha átlagos költségek

 

Árak

Átlagos ár

500.000 Ft

Minimum ár

230.000 Ft

Maximum ár

1.000.000 Ft

Cserépkályha építés árak

Mi is a cserépkályha és miért hasznos?

A cserépkályha az egyik legismertebb, hagyományos típusú fűtési rendszer, ami az elmúlt években egyre népszerűbbé vált. A cserépkálykák egy nagyobb fűtésteljesítményű, kandalló helyetti megoldást képviseltek évszázadokon át. Eleinte agyagból készült kályhák falára rögzítettek cseréptányérokat, melyek ezáltal jobb fűtőteljesítményt biztosítottak. A későbbiek folyamán aztán kályhacsempékkel burkolták a cserépkályhákat, hogy ezzel is növeljék a hőleadási felületet. Napjainkban már rendkívül sokféle forma- és színvilágban készíthetők cserépkályhák, így a modernebb és a hagyományos stílus kedvelői igényeit egyaránt ki tudja elégíteni a piac. 

Leggyakrabban hagyományos üzemeltetésű cserépkályhákkal találkozhatunk, ezeket naponta egy-két alkalommal elegendő begyújtani, fával, szénnel tüzelhetünk bennük, illetve ezekkel vegyesen, ha vegyestüzelésű cserépkályha épült, de gyakori még a kombinált cserépkályha is. A cserépkályha további típusai a töltő rendszerű cserépkályha, a gáztüzelésű cserépkályha, az elektromos üzemű cserépkályha, illetve építtethetünk még öko-tűzteres cserépkályhát, sőt központi fűtéses cserépkályhát is.

Népszerűsége töretlen, hagyományos alternatíva, mégis nem csak lakásdekorációs funkciója van, hiszen a kandallóval szemben, a hőelvezetési felülete miatt hosszabban tartó meleget tud biztosítani, több tüzelő és fűtőanyag rendszerrel ellátva, így ma már a pénztárcánknak is kedvezhetünk és ezzel a fűtési költségeinkre szabva tudunk alternatívát választani. 

A cserépkályha üzemeltetése akkor a leghatékonyabb, ha folyamatosan hőn tartjuk, hiszen az egyik leggazdaságosabb, legjobban kihasználható fűtőtest, kifejezetten ajánlott a használata kisebb házakba, többgenerációs családi házakba vagy bármilyen nagy légterű konyha-nappaliba.

Klasszikus cserépkályha egy régi lakásban

Klasszikus cserépkályha egy régi lakásban

Cserépkályha tervezése, látványterv ára2024

Cserépkályha építés előtt fontos a pontos tervezés és a látványterv készítése. Nem csak a kályha elhelyezésének helyszínét kell pontosan meghatároznunk komfort szempontjából, hanem minden tűzvédelmi adottságot megvizsgálnunk. A legtöbb szakember a cserépkályha építés árába bele számolja az első felmérést és látványtervezést, de számolnunk kell azzal is, hogy ez plusz költséget jelent. Amennyiben ez díjköteles, úgy hozzávetőlegesen 10.000-25.000 Ft a kiszállási díja, a szaktanácsadás, illetve árajánlat készítés.

A kiszállás díját plusz ugyancsak átlagosan 15.000 Ft-tal terheli a többlet kilométer költsége, de természetesen ez csak kiemelt esetekben kerül felszámolásra. A látványterv készítése a helyszíni felmérés alapján átlag 25.000 Ft. Ez az ár több különböző nézetű látványtervet, egy méretezett tervrajzot tartalmaz. 

Cserépkályha tervezésre és kivitelezésre van szükséged?

Találj szakembert perceken belül! Beszélgess velük chaten vagy telefonon. 

Cserépkályha terv készítése

Cserépkályha építés árak típustól függően

Vegyes tüzelésű 

A hagyományos, leggyakrabban épített cserépkályhák, melyek általában téglatest formájú felépítmények jelentős vegyes tüzelésű. Ezek a kályhák többnyire egyformán néznek ki, nincs ülőpadka és szinteltolások vagy párkányok. Másik szembetűnő ismertetője, hogy általában két ajtó található rajta egy nagyobb méretű tüzelőajtó és egy kisebb hamuzó ajtó. Mivel vegyes tüzelési rendszerről beszélünk, így különböző gázok szabadulnak fel, nagyobb nyomásnak van kitéve a kályha. A fentebbi szempontoknak megfelelően az alábbi költségekkel számolhatunk a cserépkályha építése során:

  • Alapanyag: 300-500.000 Ft
  • Kályhacsempe: 3000-7000 Ft-ig is terjedhet/darab. Mivel ez egy nagyobb méretű kályha, így körülbelül 80-100 db csempe felhasználása szükséges: 400.000 Ft
  • Cserépkályha ajtó: 20-100.000 Ft ( 2 darab biztosan kell) átlagosan tehát 100-200.000 Ft összesen.  
  • Munkadíj, a kályha nagysága révén magasabb, de a kiegészítő elemek és kényelmi részek hiánya miatt mégis kedvezőbb 200-500.000 Ft

Régi típusú cserépkályha

Így nézki egy régi típusu cserépkályha

Fa és széntüzelésű

A szecessziós és impozáns, régi kort megidéző kályhák, amik nem csak melegítési de a lakásdekorációs funkciójuk is kiemelkedő, általában fa vagy széntüzelésűek, koruk eredetiségét visszahozva a hétköznapokba. Ilyet esetben a várható cserépkályha építés árán felül, amely 600.000-1.000.000 Ft a cserépkályha festése is gyakori szokás. A kézzel festett csempe ára 80-100 csempére számolva 850.000 Ft körülre tehető. 

Abban az esetben ha fa és széntüzelésű kályhát választunk, tudunk kell, hogy kifejezetten a helyiség kifűtése a feladata,így a  kályha mindennapi használatban lesz.  A folyamatos használat révén úgy lett kialakítva a belső rendszere, hogy a tűztér alacsonyan van lezárva, illetve letakarva és onnantól vízszintes „csiga” járatok vannak benne, ezért a az építésekor magasabb munkadíjjal számolhatunk, nem mellesleg gyakoribb a takarítási költség a járatrendszerek miatt, illetve fontos a tökéletes kürtő és meleg levegő elvezetés, amely szakembert kíván, ennek minimum plusz várható költsége 120.000 Ft-tól indul. 

Gáz tüzelésű

Elsősorban a nagyvárosok bérházaiban tűnt jó megoldásnak a Héra, ahol a szén- és fatüzelés kiszorulásával valami megoldást kellett találni a kiválóan megépített cserépkályhák újrahasznosítására. Fontos tudnunk, mielőtt gáz tüzelésű cserépkályhát választunk, hogy a  nem megfelelően, a gázüzemre méretezett cserépkályháknak horribilis fogyasztása alakulhat ki. Mindenképpen kályhás szakember segítségét vegyük igénybe ennél a cserépkályha építésénél! 

A költségek nem sokban különböznek a fentebb említett típusokhoz képest, 400-700.000 Ft között már elérhető. A folyamatos szakemberi általi gázkészülék karbantartása is kiemelkedően fontos. Rosszul záró gázégő, vagy hibás biztonsági berendezésekkel működő készülék robbanást okozhat. Ezen kívül a rossz légellátásnak köszönhetően a szénmonoxid visszaáramlással is számolni kell. A jól karbantartott, megfelelően méretezett készülékek azonban hosszú évig jó megoldásnak és alternatívának bizonyultak a szilárd tüzeléshez képest.

Vizes cserépkályha

A vizes cserépkályha a kevésbé közkedvelt kályhák közé tartozik. A rendszere ugyanis révén, a külső réteg, azaz a cserepek nem képesek annyira felmelegedni, mint a hagyományos verziónál, nem egyenletes a hőleadás, áramfüggő rendszerű, ennek ellenére takarékos, mert megfelelően kialakított fűtési rendszerét alacsony üzemeltetési költséggel gázszolgáltatástól és ártól függetlenül használhatjuk.

Kevés hazai kályha mester foglalkozik ennek a cserépkályhának az építésével, így az egyedi, vízteres fűtési rendszerével együttvéve a cserépkályha ára hozzávetőlegesen  500.000-1.200.000 Ft. Jelentős karbantartási igényének köszönhetően plusz költséggel érdemes számolni, hiszen harmad annyi ideig tudja megtartani állapotát. 

Villanyfűtésű cserépkályha

A villanyfűtésű cserépkályhát akkor érdemes építeni, ha a faellátás vagy a füstelvezetés nem megoldott, vagy ha a kályhacsempe állapota már nem teszi lehetővé az intenzív fatüzelést. Ezeket a kályhákat általában kiegészítő fűtésként vagy hangulati elemként alkalmazzák, így kevesebb a cserépkályha légköbmétere.

Mivel ezek jóval kisebbek és egyszerűbb konstrukcióval készülnek, így a várható cserépkályha építési költségek 400-800.000 Ft között mozognak. 

Cserépkályha árak, cserépkályha típusai

Kályha átrakása, javítása

Még ha a cserépkályhánk gyakran esik át tisztításon, javításon, és jól karban van tartva, 15-20 év után a cserépkályha akkor is megérett egy átrakásra. 

Az újrarakás jelei:

  • egyre több tűzelővel kell fűtenünk
  • a fugák kipotyognak
  • a belső tér kiégett
  • a kályha hamarabb kihűl

Egy szakszerűen kivitelezett cserépkályha átrakás, és újraépítés munkadíja 150-370.000 Ft között lehet, a kályha méretétől formájától, és elhelyezkedésétől függően.

Befolyásoló tényező, amely a munkadíj és anyagköltség összegét módosíthatja: 

  • Könnyű falazattal: 450.000 Ft-tól
  • Középnehéz falazattal: 500.000 Ft-tól 
  • Nehéz falazattal: 580.000 Ft-tól

Számolni kell még a bontáskor kikerülő sitt elszállításának költségéről: Budapesten a belső kerületekben ez konténer rendeléssel, területfoglalási engedéllyel oldható csak meg, ami hozzávetőlegesen 20.000 Ft. A beépítendő anyagok költsége, kb. 50.000-80.000 Ft között mozog. A cserépkályha átrakás ára kevésbé költséges, de számolnunk kell az esetleges hibás cserépkályha csempékkel is, amelynek költsége a gyártótól függően 1.200 igény szerint, akár 7.000 Ft-ig is terjedhet/darab.

A cserépkályha javítás ára átlagosan 50.000 Ft-tól indul, ezt természetesen a kályha egyedisége és állapota, esetlegesen a hiba mértéke határozza meg, így akár 300.000 Ft-ig is terjedhet. 

Cserépkályha építés ára

Cserépkályha szétszedése, átrakása

Cserépkályha tisztítás 

Sokszor hangsúlyozott, de annál fontosabb, hogy központi fűtő rendszertől eltérő, különböző tüzelésű fűtő egységeket megfelelően karban tartsuk, legyen szó kandallóról vagy kályháról. A mobil cserépkályhák és a kicsi, hordozható cserépkályhák tulajdonosai előnyben vannak, hiszen a tisztítási költségük is jóval kevesebb lesz, hiszen a felhasználandó tüzelési mennyiség is jóval kevesebb, mint egy hagyományos cserépkályha esetében.  Cserépkályha tisztítás munkadíja 40.000 Ft-tól indul, kályhatest megbontásával már 70.000 Ft a kezdeti költség. Kiemelt tétel még a tisztító dugó beépítése, amely jelenleg 8000 Ft/db áron kerül beépítésre, illetve ehhez tartozik természetesen anyagköltség.

Cserépkályhád rég volt karbanntartva, gond van a fűtéssel?

Akkor érdemes felbérelni egy szakembert, aki elvégzi a tisztítást!

Cserépkályha tisztítás

Karbantartási költségek átlagosan

 

Átlag ár min. 

Átlag ár max. 

Átrakás

450.000 Ft

800.000 Ft

Javítás

50.000 Ft

300.000 Ft

Tisztítás

48.000 Ft

78.000 Ft

Cserépkályha bontása - mennyi?

A cserépkályha bontása házilag is történhet, ám célszerű ezt is szakemberre bízni, ha a cserepeket sérülésmentesen szeretnénk eltenni, hogy azt újra lehessen építeni pl. eladás, szállítás után. De hogyan is bontsunk cserépkályhát? Mire kell figyelnünk?  A cserépkályha bontás folyamata hosszadalmas, a szakemberek általánosságban 50-150.000 Ft-ot kérnek el egy ilyen munkáért. Ha nem számít, hogy roncsolásmentes cserépkályha bontás történjen, akkor felülről kezdjük a munkát, célszerű vizet tölteni a kályhába, hogy csökkentsük a szálló por mennyiségét. A munka végén a kémény lyukat be kell falazni.

Kiegészítő szolgáltatások

Kürtő kialakítása

Külön ki kell térni a légkürtővel kialakított kéményekre, hiszen ezek a légkürtők szerelőjáratnak, más gépészeticsövek elvezetésére szolgálnak, illetve a lakás kiszellőzésének biztosítására. Ennek kialakításánál nem csak a szabványoknak kell megfelelnünk, amely rossz kialakítása következtében az éves kéményseprő ellenőrzéskor büntetés megfizetésére számíthatunk, hanem esetleges házeladáskor, vagy építéskor engedélyt sem kaphatunk az átadásra, ezen kívül pedig a legfontosabb, súlyos egészségkárosító hatása lehet. A szakszerű beszerelés és kialakítás így tehát a cserépkályha rakás költségvetésébe egy 60.000 Ft-tól induló munkadíjjal számolhatunk. 

Meleg levegő elvezetés

A kandalló akkor a leghatékonyabb, ha biztosított a működéséhez szükséges megfelelő mennyiségű levegő. A megfelelő égéshez gondoskodunk kell a friss levegő bevezetéséről és a mikroprocesszoros kandalló vezérlőről. Ezen kiegészítők telepítése esetén a kandalló nem veszi el az épület belső levegőjét és lehetővé teszi a fa gazdaságos elégetését (a megtakarítás akár 30% is lehet egy fűtési szezonban). Ennek a munkának a díja 30-60.000 Ft amit újépítésű cserépkályha esetén mindenképpen, de cserépkályha átrakás esetén is  mindenképpen számoljunk bele a költségekbe. 

Lehetséges-e a cserépkályha építés házilag?

Igen, de ne bízzuk a véletlenre, hiszen szakértelem nélkül különösen veszélyes fűtési alternatíva a cserépkályha. Először is nagyon nehéz, bonyolult és fáradtságos feladat. Ha a szükségtelenül kemény munka miatt még nem is mondanánk le a dologról, akkor is ott van a tény, hogy a cserépkályha házilag megépítve is igen költséges. Az alapanyagok       cserépkályha építésére  450-850.000 Ft, amely tartalmazza a beépíthető anyagot, a cserépkályha csempét, a cserépkályha ajtót  de semmilyen váratlan kiadást és plusz költséget nem. Fontos tehát mérlegelni, hogy szakembert vagy kemence mestert hívunk az elvégzendő munkára, ha cserépkályha építésére szánjuk el magunkat, hiszen a várható költségeink között igen alacsony az eltérés, viszont garantáltan minőségi munkát tudhatunk magunkénak.

Amennyiben nem kívánunk ezzel foglalkozni, létezik egy köztes megoldás is, a kandalló cserépkályha. Ez egyesítik a cserépkályha és a kandalló jó tulajdonságait, ráadásul jóval egyszerűbb megépíteni is házilag. A legbonyolultabb művelet a kályhacső behelyezése, amihez célszerű szakember segítségét igénybe venni. Fontos tudnunk, hogy abban az esetben is, ha cserépkályha építés házilag  (vagy kandalló építés) történik, a cserépkályha tisztítási és  karbantartási költségek nem változnak, sőt javasolt, hogy a kötelezően előírtnál gyakrabban ellenőrizzük és tisztítsuk!

Cserépkályha árak 

 

Átlag ár min.

Átlag ár max.

Használt 

230.000 Ft

500.000 Ft

Új 

500.000 Ft

1.000.000 Ft

Miért érdemes a Qjob-on felkeresni a szakembert?

Ha szakembert bízunk meg, abban az esetben a költségeink nem feltétlen lesznek magasabbak, mint ha magunk végeznénk a munkát, hiszen nem vásárolunk felesleges termékeket, pontosan kiszámítható és előre látható árakkal tudunk kalkulálni, amiért garantáltan minőségi munkát kapunk, így hosszú évekig nem lehet gondunk a felújításra.

A pontos költsegek fontosak, hiszen, ha már a munkadíjat és a kezdeti költségeket előre tudjuk, sokkal könnyedebben tudunk végösszeget kalkulálni, így nem kell számolnunk váratlan kiadásokkal, éppen ezért a Qjob-on nem csak a szakemberek díját láthatjuk, amelyeket ők adtak meg a munkájuk elvégzéséért, hanem mi is adhatunk fel szakember keresést, pontos, általunk maghatározott díjért, és nincs más dolgunk csak várni a számunkra megfelelő ajánlatra. 

Egyedülálló módon biztosítja a Qjob számodra a díak rendezését, váratlan költségek nélkül, amit csak akkor kell kifizetned, ha a szakember elvégezte a munkát. Ez a “kockázatmentes üzlet” funkció, amelyet már a megbízás feladásánál kiválaszthatsz a tranzakciókat pedig egy zárt fizetési rendszerben kezelheted, ténylegesen kockázatok nélkül,  vagy akár a kifizetés egyedi megegyezés alapján is történhet készpénzben. 

Tippek hogyan találj cserépkályha építő szakembert

A profi szakember nem egyszerű feladat. Időigényes, ráadásul rengeteg helyen olvashatjuk a negatív tapasztalatokat, így értelemszerű, hogy manapság már kevesen bíznak meg a szakképesítéssel rendelkező vállalkozókban. Milyen jó lenne, ha létezne egy  olyan felületet, ahol garantált minőséget kapunk a pénzünkért, mindezt megbízható és átlátható módon. 

Még jó, hogy van! 

Használd a Qjob.hu szakemberkereső portált! Akár teljes munkafolyamatra, akár kisebb kiegészítő feladatról (javítás, tisztítás, karbantartás) legyen szó, mindenhez találhatsz szakembert az oldalon! Használd a szűrőket, vagy írd be az oldal keresőjébe a pontos feladatot és böngéssz a szakemberek között. Figyeld a visszajelzéseiket és értékeléseiket a profiljukon, hiszen korábbi munkájuk alapján megbízható képet kaphatsz, ezzel pedig garantálni tudod magadnak elégedettséged. 

Cserépkályha építő szakemberek a közeledben

A  Qjob.hu  egyszerű, gyors, megbízható megoldásként szolgál! Nincsen más teendőnk, mint megnyitni az oldalt, létrehozni a megbízást, feladatod és válogatni a jobbnál-jobb jelentkezők, szakemberek közül. Korábbi értékelések alapján biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő embert választjuk ki, illetve ajánlatot tehetünk és kérhetünk villámgyorsan.  A kifizetés pedig csak akkor történik meg, ha a megrendelő elégedett. 

A szakember keresés még sosem volt ilyen egyszerű! 

Gyakori kérdések

Miért előnyös cserépkályhával fűteni?

  • Ár-érték arány: A  tűzifa ára le van maradva a más fűtéshez használatos energiahordozók folyamatos áremelkedése mögött. 
  • Biztonságos megoldás: Nagy előnye a cserépkályhával való fűtésnek, hogy nincs összeköttetésben semmilyen vezetékes szolgáltatóval.
  • Örök darab és hangulatos: Ha nem a funkcióit, hanem a küllemét és a téli esték tipikus jellemző hangulatát kell kiemelni, akkor azt gondoljuk a család apraja-nagyja számára szívet-melengető lakás kiegészítő.

Hogyan készül a cserépkályha?

Cserépkályha építésnél először az alapot kell kialakítani, ezután ezt körbeépítjük lábazati csempékkel, és nedves homokkal teljesen feltöltjük. A csempék sorrendje sem mindegy, alulról felfelé haladjunk, majd jöhetnek a sarokcsempék és középcsempék. Ezeket drótozzuk, az anyag száradás után jöhet az ajtó és a tűztér végleges kialakítása, a tetejére agyag, a fugák fixálása és a takarítás.        

Hogyan fűtsünk cserépkályhával?

Az első és legfontosabb, hogy tudjuk, hogyan kell cserépkályhába tüzelni és mivel. Tüzelőanyagai jellemzően fa, szén, és vegyes. Miután a kályhánkban elhelyeztük a száraz fát, és begyújtottuk a kályhát, hagyjuk nyitva az ajtót, hogy levegőt kapjon az égéshez. Fokozatosan adagoljuk hozzá a tüzelőanyagot.. A cserépkályha lezárása, csak abban az esetben lehetséges, ha már nem lángol a benne lévő tüzelő. Ilyenkor elzárhatjuk a kályhát, de mindenképpen várjunk pár percet.

Miért füstöl a cserépkályha?

A kályha befüstölésének 5 fő oka lehet:

  1. Ha a kályha füstjárataiba olyan anyag került ami eldugítja azt 
  2. A kémény-füstcső dugult el, és ez miatt nem tud távozni a füst
  3. Kémény hűlés
  4. A legsűrűbben előforduló probléma, A kémény hődugója. Ez azt jelenti, hogy a kémény falazata még viszonylag hideg, de odakint már süt a nap és belesüt a kémény felső részébe, így egy úgynevezett hődugó fog kialakulni
  5. Nagyon köd van és a magas páratartalom nehezíti a füst kiáramlását a kéményből

A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Emőke, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Emőke, szövegíró, 5 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött. Jelenlegi cikk betekintést nyújt a cserépkályha építésbe.

Hagyj megjegyzést