Article Image

Mennyibe kerül egy elektromos kapu szerelése?

A cikkünkben egy teljeskörű útmutatót olvashat az elektromos kapuk szerelés árakról, típusokról, tippekről és fontos tudnivalókról.
Kérj ajánlatokat
Szerelésre keresel szakembert??Kérj ajánlatokat

Tartalomjegyzék

Mennyibe kerül egy elektromos kapu szerelése?

Az elektromos kapuk számos előnyt kínálnak azoknak, akik ingatlanuk értékét és biztonságérzetét szeretnék növelni. Választhatók klasszikus vagy modern stílusban, ezáltal növelve az ingatlan utcai megjelenését, ami különösen kellemes érzést nyújthat egy hosszú munkanap után. Ezen kapuk segítségével a betörések ellen is védekezhetünk, hiszen zárt állapotukban hatékony akadályt jelentenek.

Az elektromos kapu szerelés ára számos tényezőtől függ, többek között a kapu méretétől, anyagától és az üzemeltetéshez szükséges áram típusától. Az átlagos telepítési költség 525.000 - 825.000 forint között mozog, míg egy átlagos háztulajdonos körülbelül 600.000 forintot fizet egy 4 méter széles, fa elektromos dupla autóbejáró kapuért. A költségek lehetséges minimuma 150.000 forint egy 1 méter magas láncszemkerítés kapu esetében, míg a maximum 1.650.000 forint egy 5 méter széles, alumíniumból készült, dupla szárnyú elektromos kapunál.

Itt vannak az átalakított árakkal és ajánlásokkal összhangban lévő táblázatok:

Elektromos kapu szerelése árak

Leírás

Költség (Ft)

Országos átlagos költség

1.200.000

Átlagos tartomány

750.000 - 1.500.000

Alsó határ

210.000

Felső határ

3.300.000

Mi az az automatikus kapu?

Az automatikus autóbejáró kapuk kényelmes és biztonságos megoldást kínálnak az otthonok számára, lehetővé téve a ki- és bejárás egyszerűsítését anélkül, hogy ki kellene szállni az autóból. Szinte bármely meglévő kaput lehet automatizálni, a változtatás pedig a kapu fizikai szerkezetét nem, hanem csak a működési mechanizmusát érinti. Egy motor és a nyitási mechanizmus hozzáadásával válik a kapu automatikussá.

Az automatikus kapurendszerek általában két részből állnak: a kapuból és a kapunyitó mechanizmusból. Ez utóbbi lehetővé teszi a távoli, automatizált nyitást és zárást. Sok esetben ezek az elemek külön-külön kerülnek értékesítésre, bár egyes vállalatok kombinált csomagban is kínálják őket. A kapu ára jelentősen változhat, attól függően, hogy milyen anyagból készült, mekkora a mérete és milyen típusú (például egy- vagy két szárnyú, csúszó vagy billenő). Az árak 60 000 forinttól kezdődnek a legegyszerűbb modellekért, és elérhetik az 1.200.000 forintot a prémium kategóriájú termékekért.

A nyitó mechanizmusok ára szintén széles skálán mozog, 120.000 forinttól 1.500.000 forintig, ami függ a kapu súlyától, méretétől és nyitási módjától. Ezek a költségek tartalmazzák mind a kaput, mind a nyitót, ami szükséges egy teljes automatikus kapurendszer összeállításához.

Az automatikus kapu kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a kapu anyagát, a terület méretét, ahol a kapu telepítésre kerül, és a kívánt nyitási mechanizmus típusát. Fontos szempont lehet a rendszer biztonsági funkciói, például akadályérzékelés, vésznyitás lehetősége, vagy integráció az okosotthon rendszerekkel.

Miért jó és miért nem az elektromos kapu?

Mielőtt döntést hoznál az elektromos kapu telepítéséről, fontos átgondolni az előnyöket és hátrányokat. Az elektromos kapuk nagyobb biztonságot nyújtanak, megvédik az ingatlant és a lakókat. Könnyen nyomon követheted, ki érkezik, és könnyedén beléphetsz a távirányítók és kódos belépés révén.

Ezek a kapuk nagyon tartósak és javítják a ház külső megjelenését és értékét. Ugyanakkor kezdetben többe kerülnek, és rendszeres karbantartást igényelnek. Ha meghibásodik egy alkatrész, sürgős javításra lehet szükség ahhoz, hogy bejuss otthonodba. Emellett fennáll az áramszünet kockázata is, bár a legtöbb kapunak van tartalék rendszere, de ezek korlátozottan működnek.

Fontos tudni, hogy biztonsági kockázatok is felmerülhetnek, például amikor emberek vagy járművek beszorulnak nyitás vagy zárás közben, vagy az elektromos áramütés veszélye, ha saját magad próbálod megjavítani. De ha megfelelően telepítik és karbantartják őket, akkor kiváló kiegészítői lehetnek a háznak.

Elektromos kapu manapság egy igazi szükségszerűsség a családi házzal és autóval rendelkezők számára!

Habár az elektromos kapunak van egy költsége, az előnye sokkal nagyobb kényelmet nyújt számunkra. Hisz nem szükséges nyitogatni a kaput!

Az automatikus autóbejáró kapuk költsége mérettől függően

Az automatikus autóbejáró kapuk költségei mérettől függően változhatnak, általában 180.000 forinttól 2.700.000 forintig terjednek. Ezek a kapuk változatos méretekben elérhetőek, így mindenféle lakóhelyi igényt képesek kiszolgálni, legyen szó akár kisebb bejáratokról vagy szélesebb autóbejárókról. Egy automatikus kapuval nemcsak lenyűgöző, de biztonságos bejáratot is biztosíthat az ingatlan számára. A kapu méretét az Ön igényei szabják meg, az átlagos magyarországi autóbejárók 3-4 méter széles méretben mozognak. Lakókocsival rendelkezőknek egy 3 méter széles kapu lehet ideális választás, elegendő helyet biztosítva a kényelmes manőverezéshez. Fontos megjegyezni, hogy a fenti ártartomány nem tartalmazza a telepítés költségeit, amelyek tovább növelhetik a teljes beruházást.

Méret Szerinti Átlagos Költség (Csak Anyag)

Méret

Átlagos költség (Csak anyag) (Ft)

 3 méter

180.000 - 2.100.000

3,5 méter

210.000 - 2.520.000

4 méter

270.000 - 2.580.000

5 méter

330.000 - 2.700.000

Az elektromos autóbejáró kapuk költsége anyagonként

Az elektromos autóbejáró kapuk költsége jelentősen változik az anyaguk függvényében, a vásárlási árak 200.000 forinttól 2.600.000 forintig terjednek. A kapu anyaga kulcsfontosságú szempont a költségek megítélésében, mivel a fém, a fa és a vinyl anyagok mindegyike más-más tulajdonságokkal és ársávval rendelkezik.

A fém kapuk az erősségük és biztonsági jellemzőik miatt kedveltek. A kovácsoltvas, az alumínium és a rozsdamentes acél változatok többféle stílust és biztonsági szintet kínálnak. Az alumínium különösen a könnyűsége miatt népszerű.

A fa kapuk hagyományos és elegáns megjelenést biztosítanak, tökéletesen kiegészítve a fa kerítéseket. Bár középkategóriás árúak, rendszeres karbantartást igényelnek az időjárás okozta károsodások elkerülése érdekében.

A Vinyl kapuk a kevés karbantartást igénylő és modern megjelenésük miatt válnak egyre népszerűbbé. Bár a szín- és mintaválaszték korlátozottabb, tartósságuk és könnyű tisztíthatóságuk miatt hosszú távon is megőrzik vonzerejüket.

Az egyes anyagokból készült kapuk ársávja tükrözi azokat a különböző tényezőket, mint a tartósság, a stílus, a biztonsági jellemzők és a karbantartási igény. Miközben a fém kapuk nagyobb biztonságot nyújtanak, a fa kapuk a melegségükkel és természetes megjelenésükkel hódítanak, míg a vinyl kapuk a modern, karbantartást minimálisan igénylő megoldást kínálnak. A választás során érdemes figyelembe venni az ingatlan stílusát, a karbantartási hajlandóságot, valamint a biztonsági és esztétikai elvárásokat.

Anyag Szerinti Átlagos Költség (Csak Anyag)

Anyag

Átlagos költség (Csak anyag) (Ft)

Vinyl

200.000 - 1.700.000

Fa

255.000 - 2.550.000

Rozsdamentes Acél

345.000 - 2.550.000

Kovácsoltvas

345.000 - 2.600.000

Alumínium

705.000 - 2.600.000

Lakossági elektromos kapu költsége nyitási mechanizmus szerint

Az elektromos kapuk árai a választott nyitási mechanizmus típusától függően változnak, általában 315.000- 700.000 forintig terjednek. A kapuk nyitási irányát a mechanizmus határozza meg, ami lehetőséget biztosít a tulajdonosok számára, hogy az otthonuk adottságaihoz és pénzügyi kereteikhez leginkább illő megoldást válasszák. Néhány esetben az otthonok adottságai korlátozhatják a lehetséges nyitási módot, például az ingatlan elhelyezkedése vagy helyi előírások miatt. Ezért fontos, hogy a telepítés előtt alaposan mérlegeljük a lehetséges nyitási mechanizmusokat, hogy az kiválasztott megoldás problémamentesen illeszkedjen az adott környezetbe. Fontos megjegyezni, hogy a fent említett ársávok nem tartalmazzák a telepítési költségeket.

 Nyitási Mechanizmus Szerinti Költség

Nyitási Mechanizmus

Egykapus költség (Csak anyag) (Ft)

Kétkapus költség (Csak anyag) (Ft)

Toló

315.000 - 1.005.000

645.000 - 1.545.000

Felső futós

315.000 - 2.700.000

N/A

Lengő

405.000 - 1.590.000

570.000 - 2.550.000

A különböző mechanizmusok jellemzői

Automata Tolókapu

  • Ártartomány: 315 000 - 1 545 000 Ft
  • Jellemzők: Egyszerű oldalra tolás, minimális helyigény, kiváló magánélet védelem az anyagtól függően (fa, vinyl).
  • Alkalmazás: Szűk területeken ideális, ahol a hagyományos nyíló kapuk nem praktikusak.

Automata Felső Futós Kapu

  • Ártartomány: 315.000 - 2.700.000 Ft
  • Jellemzők: Garázsajtó-szerű működés, mennyezeti szerkezeten fut, könnyű szerkezet, hosszú nyitvatartási idő lehetősége.
  • Megjegyzés: A mozgó alkatrészek kopása miatt rendszeres karbantartás szükséges.

Automata Lengőkapu

  • Ártartomány: 405.000 - 2.550.000 Ft
  • Jellemzők: Hálószobai ajtóhoz hasonló működés, zsanérokon leng, befelé nyílás az ingatlanhatárok miatt, kifelé nyíló változat is lehetséges nagyobb bejáratok esetén.
  • Alkalmazás: Nagyobb bejáratoknál és olyan helyeken ideális, ahol az ingatlanhatárok nem korlátozó tényezők.

Elektromos kapu szerelésének munkadíja

Az elektromos kapuk telepítése egy izgalmas lépés otthona modernizálásában és biztonságának növelésében! A projekt költsége, amely 225.000 és 1.440.000 forint között mozog, attól függ, milyen típusú és mennyire komplex a kapu rendszer. Egy szakértő kezekben lévő telepítés garantálja, hogy kapuja hibátlanul működjön, minimalizálva a későbbi karbantartás szükségességét.

A kisebb, egyszerűbb kapuk telepítése akár csak néhány óra alatt elvégezhető, míg a nehezebb, több funkciós rendszerek, mint például szenzorokkal és kamerákkal felszerelt modellek, egy teljes napot is igénybe vehetnek. A telepítési munkadíj, amely óránként 9.000- 24.000 forint között változik, tükrözi a munka bonyolultságát és a szakember szaktudását.

A megfelelő szakember kiválasztása kulcsfontosságú a sikeres telepítéshez. A Qjob.hu weboldalon megtalálhatja rengeteg, országosan dolgozó garázskapu-cégek és a kerítés- és kapuspecialisták profiljait, valamint villanyszerelőket akik esetleg segíthetnek Önnek a feladattal. Sokszor a kapurendszereket értékesítő cégek kedvező áron kínálják a telepítést, különösen, ha náluk vásárolja a rendszert, így érdemes már vásárláskor is érdeklődni.

Lépjen kapcsolatba a szakemberekkel, és tegye otthonát biztonságosabbá, modernebbé egy olyan elektromos kapuval, ami tökéletesen illeszkedik az Ön igényeihez és stílusához. Ne feledje, az előzetes árkalkuláció és a szakember választás gondossága hosszú távon is meghozza gyümölcsét. Kezdje el ma az átalakítást, és élvezze az új kényelmet és nyugalmat, amit egy szakértői kezek által telepített elektromos kapu nyújthat!

Elektromos kapu szerelését jobb egy tapasztalt és hozzáértő szakértőre bízni!

Elektromos kapu szerelését jobb egy tapasztalt és hozzáértő szakértőre bízni!

Meglévő kapuk automatizálásának költsége

Most beszéljünk arról, hogyan lehet meglévő kapukat automatizálni, és milyen költségekkel kell számolni ebben a folyamatban. Az automatizálás első lépése, hogy egy nyitóberendezést adunk hozzá a kapuhoz. Ezeknek a berendezéseknek az ára jelentős skálán mozog, 120 000 forinttól egészen 1 500 000 forintig, attól függően, hogy melyiket választja. Vannak költséghatékony megoldások és olyan high-end nyitóberendezések is, amelyek kiegészítő intelligens funkciókat kínálnak, mint például Wi-Fi kapcsolat, applikációk használata és további lehetőségek.

A nyitóberendezés készletek általában tartalmaznak egy motort, egy mozgatókart és a szükséges kábelezést. A választott motor és kar típusa függ a meglévő kapu típusától és a projekt költségvetésétől. A jó állapotú lengő vagy toló kézi kapuk többsége automatizálható, feltéve, ha akadályoztatás nélkül képesek nyílni. Az ilyen kapukat tartó oszlopoknak szintén jó állapotban kell lenniük. Fa kapuk esetében figyelembe kell venni a fa típusát és súlyát is, mert egy nehezebb fa kapu esetében erősebb motorra lehet szükség.

A telepítési folyamat ideje és a választott nyitóberendezés típusa határozza meg a kapu automatizálásának teljes költségét. A szakemberek munkadíja  hasonlóan az új telepítéséhez,itt is 9.000 - 24.000 forint között mozog. 

Kapunyitó ára áramforrás szerint

Az elektromos kapunyitók telepítési költsége változatos, általában 60.000 forinttól egészen  1.500.000 forintig terjed, függően a nyitó típusától és az áramforrástól. Az áramellátás módja kulcsfontosságú az elektromos kapuknál, ahol a hálózati áram, a napenergia, és az akkumulátorok a legelterjedtebbek. Sok esetben ezek kombinációját alkalmazzák a folyamatos működés biztosítása érdekében. Míg a közepes és nagy teljesítményű nyitók hálózati áramot igényelnek, addig a kisebbeket napenergiával vagy akkumulátorral is üzemeltethetik. Az akkumulátor cseréje néhányévente szükséges, amely 6.000 és 25.500 forint közötti költséggel járhat. Bár ritka, de előfordul, hogy egy kapunyitót kizárólag akkumulátorral működtetnek. Az ilyen típusú rendszerek költségei és az áramforrás választása fontos szempontok az elektromos kapu telepítésekor.

Kapunyitó ár teljesítmény alapján

Az elektromos kapunyitók ára általában 60.000 és 1.500.000 forint között alakul, attól függően, hogy mennyi teljesítményre van szükségük. Automatizált biztonsági kapuk esetében elengedhetetlen egy motor, aminek erősségét a kapu súlya és nagysága határozza meg. A tulajdonosoknak ennek megfelelően kell választaniuk a könnyű, közepes vagy erős motorok közül. A kapu megfelelő működése szempontjából a motor teljesítményében nem igazán van teret engedni a kompromisszumoknak. Egy alulteljesítő motor használata kárt tehet a kapuban vagy annak működését teljesen akadályozhatja. Másrészről, egy túlméretezett motor felesleges költségeket eredményezhet. Fontos, hogy konzultáljon a szerelővel a kapunyitó optimális teljesítményének biztosítása érdekében. 

Elektromos kapunyitó ára márkánként

Az elektromos kapunyitók ára márkánként 45.000 és 900.000 forint között mozog. Az elektromos kapuk és hozzájuk tartozó nyitóberendezések terén számos gyártó ismert minőségi termékeiről. Ezek közül több cég garázskapu-nyitókat is gyárt. Minden egyes márka büszke termékeire és különböző modelleket kínál, hogy minden háztulajdonos egyedi igényeit kielégítse. Akár egy kis, 1.5 méteres kerítéskaput, akár egy nagyobb, kétszárnyú kaput szeretne működtetni, valamelyik gyártónak biztosan van Önnek megfelelő nyitórendszere.

Automata kerítéskapu költsége

A motoros kerítéskapuk árai 200. 000 és 2.550.000 forint között változhatnak az anyaguktól és a nyitási mechanizmustól függően. Ezek a kapuk az elektromos kapukhoz hasonlóan működnek, de kisebbek, és arra tervezték őket, hogy könnyen hozzáférhetővé tegyék az udvart. Az emberek gyakran hívják őket gyalogos kapuknak vagy sétáló kapuknak, mivel nem elég nagyok az autók számára, viszont tökéletesek lehetnek kertészeti gépek, talicskák, biciklik, babakocsik és egyéb hasonló tárgyak átvitelére.. A kapu designját összehangolhatja a kerítés stílusával, hogy biztosítsa a kívánt utcai megjelenést. A következő táblázatban láthatja, hogy milyen típusok közül válogathat.

Kerítéskapu Típusa Szerinti Költség

Kerítéskapu típusa

Költség (Csak anyag) (Ft)

 

Láncszem

219.000 - 1.650.000

Pálca

240.000 - 1.950.000

Intim

285.000 - 2.550.000

Kiegészítő költségek

Amikor elektromos kaput telepít, érdemes figyelembe venni a rendelkezésre álló kiegészítőket is, amelyek árai 22.500 és 2.100.000 forint között mozognak. Ezek a kiegészítők jelentősen javíthatják a kapu biztonságát, a privát terület védelmét és a használatának kényelmét. Fontos tudni, hogy a kiegészítők telepítése rugalmas; bármikor megtehető, így nincs szükség azonnali döntésre. Megfontolhatja, hogy az életstílusához melyik kiegészítők illeszkednek a legjobban. 

 Kiegészítők Egységköltsége

Kiegészítő

Egységköltség (Telepítéssel) (Ft)

 

Távirányító

10.000 - 90.000

Kamera

9.900 - 600.000

Automatikus Záró

60.000 - 180.000

Szenzor

60.000 - 600.000

Kaputelefon

70.000 -600.000

Kaputávirányító

Egy kapu távirányítót 10.000 - 90.000  forint között vehetsz meg és könnyen használhatsz. Ez azért olcsóbb, mert nincs külön telepítési díj; a távirányítót magadnál tarthatod, az autódban vagy otthon. Vannak drágább távirányítók is, amik több lehetőséget és okos funkciókat kínálnak. Néhány alap távirányító már eleve jön a kapuval, de ha szeretnél, váltasz fejlettebbre.

Kapukamera

Egy otthoni biztonsági kapukamera ára 9.900 és 600.000 forint között mozog függően a technikai háttértől. A kapukamerák segítségével a háztulajdonosok azonnali értesítéseket kapnak arról, ki próbál hozzáférni az ingatlanukhoz. Ezáltal már a kapuhoz érkezés előtt láthatják a látogatókat, ami növeli a biztonságérzetet és megakadályozza, hogy nem kívánatos személyek, mint az ajtótolók, zavarják a nyugalmukat. Néhány rendszer lehetővé teszi a kapcsolatot okostelefonnal, így távolról is nyomon követhető, ki áll a kapu előtt, míg más rendszerek csupán egy belső képernyőn jelenítik meg a képet. Az intelligensebb rendszerek, amelyek többek között mozgásérzékelést, éjjellátó módot, és appon keresztüli vezérlést kínálnak, magasabb árfekvésben érhetőek el, de cserébe széleskörű védelmet és kényelmet nyújtanak a felhasználóknak.

Ezek a rendszerek nem csupán biztonsági funkciót töltenek be, de az okosotthon részeként az életminőség javítására is képesek, például lehetővé téve, hogy kommunikáljunk a látogatókkal még akkor is, ha fizikailag nem vagyunk otthon. Az intelligens kamerarendszerek így nem csak megfigyelést biztosítanak, hanem interaktivitást is kínálnak, például ajtónyitást távolról vagy épp beszélgetést a kapun kívül álló személlyel.

A rendszer kiválasztásakor érdemes figyelembe venni az ingatlan adottságait, a szükséges funkciókat, és természetesen a költségvetést is. 

Automatikus önzáró kapuzár

Az automatikus önzáró kapu ára 60.000 és 180.000 forint között van. Ez a kiegészítő automatikusan zárja a kaput egy meghatározott idő után, ami előnyös a háztulajdonosok számára, akik nem akarnak aggódni amiatt, hogy be lett-e zárva a kapu. A zárónak össze kell hangolódnia a használt nyitórendszerrel. Gyakran ajánlott, ha lehetséges, ugyanazt a gyártót választani. Ez a legmegbízhatóbb működést és kevesebb problémát biztosít.

Automatikus kapuszenzor

Egy szenzoros kapu ára 60.000 és 600.000 forint között mozog. Jelenleg öt típusú szenzor telepíthető egy automatikus kapura, hogy biztosítsák a szükséges nyitást és zárást: radar, nyomásszenzorok, optikai/mozgásérzékelők, valamint aktív és passzív infravörös szenzorok. Mindegyiknek megvan a saját működési mechanizmusa és  jellemzői, így beszéljen a telepítővel, hogy Őnnek melyik a legoptimálisabb. Az optikai/mozgásérzékelők a legnépszerűbbek. Ezek a szenzorok érzékelik a mozgást és automatikusan nyitják a kaput.

Kaputelefon

A kaputelefonok ára hazánkban 70.000- 600.000 forint között alakul. Ezek a berendezések lehetővé teszik a tulajdonosok számára, hogy még a kapun belépés előtt beszéljenek az odalátogatókkal. Ez nagyobb biztonságérzetet kínál, mivel így a háztulajdonosok eldönthetik, kit engednek be a területükre. Ezenkívül a kaputelefonok segítségével a tulajdonosok távolról, egyetlen gombnyomással nyithatják ki a kaput. 

Elektromos kapu javításának költsége

Az elektromos kapuk ki vannak téve az időjárási viszontakságoknak, tönkretehetik az autók, a betörési kísérletek. Bármi is legyen a kár oka, a javítást csak szaki végezze, hogy a kapu továbbra is biztonságosan működjön. Egy elektromos kapu javításának átlagos költsége 150.000 és 1.200.000 forint között mozoghat, attól függően, mi a baj. Az alkatrészek cseréje lehet akár csak 7.500 forint is, de elérheti az 300.000 forintot is.

Elektromos kapu sürgősségi nyitása

Az elektromos kapuknak van egy olyan funkciója, ami vészhelyzetben lehetővé teszi az ingatlanhoz való hozzáférést. A szerelők bizonyos védelmi rendszereket építenek be, hogy ha probléma merül fel, a kapu ne záródjon teljesen vagy ne nyíljon ki. Ha a kapu félig nyitva maradna, akkor ez lehetővé teszi az illetékes személyzet számára, hogy szükség esetén bejuthassanak az ingatlanba. 

Tűzoltók, rendőrök, mentők és más segélyszolgálatok különféle módszerekkel tudják nyitva tartani vagy felnyitni a kaput, ha kell.

Az előírt biztonsági eszközök mellett opcionálisan telepíthetsz plusz zárakat vagy vezérlőpaneleket is, de ezek nem kötelezőek, és a költségük 7.500 forinttól akár több mint 150.000 forintig is terjedhet.

Karbantartás

Az elektromos kaput minden hat hónapban meg kell kenni, hogy biztosítsuk a megfelelő nyitást. Ha átlagon felüli használatban van (például naponta több mint 15-ször nyílik és záródik), akkor három havonta kell megkenni. A kenésen kívül nincs más teendő a kapu karbantartásához. Ha csúszókapuval rendelkezik, ajánlott az területet törmeléktől tisztán tartani.

Mivel az elektromos kapukat majdnem minden nap használják, évente ajánlott ellenőrzést végezni rajtuk. Ezt gyakran az eredeti telepítő cég végzi, de bármelyik elektromos kapu szerelő elvégezheti ezt az ellenőrzést.

További megfontolandó szempontok és költségek

Otthon értéke..Nem titok, hogy az elektromos kapu telepítése költséges lehet. Azonban amikor eladja otthonát, vonzóbbá teszi az ingatlant és növeli annak értékét. Az esztétikai javulás és a megnövelt utcai vonzerő nagyon kívánatos.

  • A biztosítás terén, az új elektromos kapu növeli otthona biztonságát és csökkenti a betörés kockázatát, ami lehetőséget ad kedvezményes díjra a lakásbiztosításában. Kár esetén sok lakásbiztosítási kötvény fedezni fogja a javítások költségeit.
  • Fontos azonban, hogy minden szükséges engedéllyel rendelkezzen az elektromos kapuhoz, mivel az engedély nélküli munkát nem fedezi a biztosítás.
  • Szélállóság. Ha szeles területen él vagy rendszeresen tapasztal viharokat (beleértve a hurrikánokat és tornádókat), fontos, hogy olyan elektromos kaput válasszon, amely ellenáll a károknak. Általában a fémes kapuk a legjobbak ezekben a területeken. Azonban figyelembe kell venni, hogyan marad védett a nyitórendszer a vihar alatt. A föld alatti nyitók népszerűek, ebben az esteben.  Ha föld feletti motort választ, győződjön meg róla, hogy az védve van, hogy elkerülje a problémákat.
  • Energiaszámla növekedése.Ha nincs napelemes nyitód, akkor az elektromos kapu üzemeltetése a rendes áramszámládon fog megjelenni.Érdemes ezzel is kalkulálni, mielőtt belekezdessz egy elektromos rendszer telepítésébe.
  • Élettartam. Az elektromos kapuk hosszú élettartamra vannak tervezve, és megfelelő karbantartással több évtizeden át működhetnek problémamentesen. Az éves ellenőrzéseken túl csak néhány alkatrészt kell időnként cserélni, hogy tovább növeljük az elektromos kapu élettartamát. Ha rendszeresen karbantartjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy hosszú távon megbízhatóan fog működni, ahogyan más házi rendszerek is.

Gyakran Ismételt Kérdések

Manuálisan is kinyithatók az elektromos kapuk?

Vészhelyzet esetén az elektromos kapuk manuálisan is kinyithatók. Az UL 325 biztonsági szabvány értelmében legalább két eszközt kell felszerelni az elektromos kapura, amely lehetővé teszi a törvényvédelmi és vészhelyzeti személyzet számára az elektromos bejárat megkerülését. Egyébként a háztulajdonosok saját hozzáférési rendszert is telepíthetnek, amely 7.500 -150.000 forint közötti költséggel járhat.

Miért nyílik ki magától az elektromos kapum?

Számos probléma okozhatja, hogy egy elektromos kapu magától kinyílik. Leggyakrabban határolókapcsolók, DIP kapcsolók, rádiófrekvencia vagy hurokérzékelő nem megfelelően működik. Látatlanban nehéz lehet meghatározni, hogy pontosan melyik ok áll a probléma mögött. A legjobb,ha szakemberhez fordul ,ha ilyet tapasztal.

Mennyit fogyaszt egy kapumotor?

Amikor az elektromos kapu nincs használatban, az elektromos motor naponta csak 100 Wattot használ. Azonban, amikor nyitják vagy zárják, ez olyan 700 wattra nő a kapunyitás és zárás idejére. 

Mennyibe kerül egy automatikus kapunyitó telepítése?

Az automatikus kapurendszer ára 45.000 és 900.000 forint között mozog a népszerű márkák esetében. Több tényező is befolyásolja a telepítési költséget. A vállalkozó óradíjától a modell magának az áráig, a nyitó típusa határozza meg, mennyit várhat a háztulajdonos a fizetésre.

Hogyan növelhető a kapu távirányító hatótávolsága?

A legegyszerűbb módja a távirányítóban lévő elemek cseréje. Ahogy az elemek ereje csökken, úgy befolyásolják a távirányító hatótávolságát. Ha az elemcsere után is korlátozott a hatótávolság, győződjön meg róla, hogy semmi sem zavarja a jelet. Ágak, izzók és még a piszok is befolyásolhatja a jelet. Ha ez a két megoldás nem működik, lehet, hogy ideje egy jelerősítő telepítésének, amely segít nagyobb hatótávolságot elérni.

Julianna
Cikkíró, szerkesztő
Julianna, aki a "elektromos kapu szerelés ár" című cikk szerkesztője, szakmai hátterének köszönhetően kiválóan látja el feladatait. Szövegírás és javítás a fő szakterülete, amelyet szenvedélyesen űz, emellett a kutatás iránti elkötelezettsége is kiemelkedő. Iskolai évei során a DUE szervezésében megrendezett újságíró és címlap pályázaton országos első helyezést ért el, ami bizonyítja kiváló írói és szerkesztői képességeit.

Hagyj megjegyzést