Article Image

Milyenek az energetikai tanúsítvány árak?

Az energetikai tanúsítvány ára 13.000 – 28.000 Ft között mozog de átlagosan 20.000 forintos költséget jelent számunkra. A végösszeg függ a lakóépület típusától adottságaitól illetve a pontos négyzetmétertől.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mi az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy adott ingatlan energiahatékonyságáról ad tájékoztatást igazoló okirat formájában. Egy átlagos 50-60 m2 alapterületű lakáshoz készített energetikai tanúsítvány ára 13-14.000 Ft, míg egy átlagosan 150 m2-es családi háznál 19-21.000 Ft a teljes költség. Az energetikai szakvélemény célja, hogy ingatlan vásárlás előtt hiteles tájékoztatást és valós képet kapjunk arról, hogy mennyire korszerű a megvásárolni kívánt ingatlan, illetve következtethetőn az energiafogyasztásra, a várható rezsiárak vagy akár az esetleges későbbi felújítási költségek mértékére. Az energetikai tanúsítvány készítése során után egy mindenki által érthető referencia skálát kapunk a szakembertől. 

Energetikai tanúsítvány ára - honnan tudjuk? Qjob.hu

Energetikai szakvéleményre van szükséged?

Egy kattintással kérhetsz a Qjob-on található mérnökök ajánlatát!

Ingyenes ajánlatkérés  

A szakvéleményt csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnök állíthatja ki, jogszabályban előírt számítási módszer alapján. A energetikai tanúsítvány készítése az átlagos fogyasztói magatartást feltételezve történne, mint például a belső hőmérséklet, a berendezések átlagos kapacitása vagy a várható légcsere mennyisége.

Nem mindegy, hogy az energetikai tanúsítvány eladó vagy vevő kezdeményezésére készül ingatlanvásárlás során, hiszen fontos tudnunk, ha energetikai tanúsítvány csak az ingatlan aktuális tulajdonosa igényelhet, az érdeklődő vagy új tulajdonos nem. 


Tartalomjegyzék


Energetikai tanúsítás ára

Árkategória

Árak

Átlagos ár

20.000 Ft

Minimum ár

12.000 Ft

Maximum ár 

28.000 Ft

Előnyei

Az energetikai tanúsítvány több számos előnnyel is jár, amelyet csak nagyon kevesen ismernek. 

Amennyiben ingatlan vásárláson vagy bérlésén gondolkodunk és a  lakás energiatanúsítvány  birtokában van, abban az esetben az tanusítvánnyal energiatudatos döntést hozhatunk megvásárlása, vagy kibérlése során, ráadásul a várható rezsi számláról is pontosabb képet kapunk. Szintén a lakást vagy családi házat keresők szempontja lehet, hogy ha a tanúsítvány rendelkezésre áll a kiszemelt ingatlanhoz, abban az esetben nem kell külön mérnököt keresünk a felméréshez, azoknál a lakásoknál, amit végül nem fogunk megvenni.

Ha eladni szeretnénk az ingatlanunkat az energetikai tanúsítvány garantáltan értéknövelő tényező számunkra. Az energetikai tanúsítvány eladáskor segítségünkre szolgál, hiszen megtudhatjuk hogyan lenne érdemes fejleszteni az ingatlant,  illetve pontos képet kaphatunk a várható fűtésszámláról, abban az esetben is ha a lakásban vagy házban korábban nem laktak, ezáltal sokkal több érdeklődőt is vonz a kiszámítható költsége miatt. Nem elhanyagolható szempont, hogy az energetikai tanúsítvány érvényessége 10 év, ezáltal egy egyszeri költség, de biztosak lehetünk abban, hogy hosszú távon megtérül, hiszen mint a vevőnek, mint az eladónak biztosítékul szolgál. 

Energetikai tanúsítvány költsége

Az energetikai tanúsítvány ára kiszámolása esetén érdemes megkülönböztetni a lakásokat vagy épületrészeket és a családi házakat, mint felmérendő ingatlan. A lakás, vagy annak helyiségeink esetében átlagosan 12.000 Ft és 20.000  Ft közötti összegre, meg a családi ház esetében 16.000 és 28.000 Ft átlagos költséggel számolhatunk ha energetikai tanúsítvány  igénylésén gondolkodunk. 

Érdekel a te otthonod energetikai tanúsítás ára?

Tudd meg könnyen! Az alábbi gombra kattintva írd meg a részleteket és kérj ingyenes árajánlatot a szakemberektől!

Ingyenes árajánlatkérés 2 percen belül  

Lakás, épületrész energetikai tanúsítás

Ingatlan mérete

Minimum ár

Maximum ár

40-80 m2 

13.000 Ft

14.000 Ft

80-120 m2

14.000 Ft

16.000 Ft

120-160 m2

16.000 Ft

17.000 Ft

160-200 m2

17.000 Ft

19.000 Ft

200 m2 felett

21.000 Ft

-

Az ár meghatározásánál fontos tudnunk, hogy mi a pontos úgynevezett hasznos terület vagy másnéven nettó alapterület. Az energetikai tanúsítvány kiállításhoz alkalmazható terület a helyiség vagy épületszerkezettel részben vagy egészben közrefogott tér vízszintes vetületében számított területe, tehát a helyiség alapterülete a falak nélkül, amelyben a belmagasság legalább 1,90 m.

Abban az esetben ha energetikai szakvélemény készíttetésén gondolkodunk fontos tudnunk, hogy ez egy egyszeri átlagosan 20.000 Ft-os költséget jelent számunkra, de a legolcsóbb energetikai tanúsítvány még ennél az összegnél is 6-7000 Ft-tal kevesebb, és nemcsak, hogy 10 évig érvényes, de értéknövelő is.

Teljes épület energetikai tanúsítás átlagosan

Ingatlan mérete

Minimum ár

Maximum ár

80-120 m2 

17.000 Ft

19.000 Ft

120-160 m2

19.000 Ft

21.000 Ft

160-200 m2

21.000 Ft

23.000 Ft

200-240 m2

23.000 Ft

25.000 Ft

240-280 m2 

27.000 Ft

29.000 Ft

280 m2 felett

30.000 Ft

-

Energetikai tanúsítvány típusai és besorolásai

2016-tól globálisan változtak az energetikai besorolások. Duplázottak a betűjelek, valamint a besorolás elejére és a végére bekerült plusz 1-1 kategória („AA++” és „JJ”). „BB” vagy annál jobb kategória csak megújuló energia felhasználásával érhető el, így megújuló energia nélkül a „CC” kategória a legjobb besorolás.

Az ingatlan besorolásának meghatározása az épület térfogata, hasznos alapterülete, hűlő felületeinek rétegrendje, fűtés és melegvíz rendszere alapján kerül kiszámításra. Az energetikai tanúsítvány tartalma megmutatja az ingatlan egy négyzetméterére jutó energiafogyasztását (Kwh-ban), és hogy a követelmény szerint ez maximálisan mennyi lehetne. Ennek a két számnak a százalékos aránya adja a besorolást.

Energetikai tanúsítvány besorolásai

Besorolás

Százalékos viszony (%)

Minőségi osztályának szöveges jellemzése

AA++

<40

Minimális energiaigényű

AA+ 

40-60

Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú

AA

61-80

Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb

BB

81-100

Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő

CC

101-130

Korszerű

DD

131-160

Korszerűt megközelítő

EE

161-200

Átlagosnál jobb

FF

201-250

Átlagos

GG 

251-310

Átlagost megközelítő

HH

311-400

Gyenge

II

401-500

Rossz

JJ

>500

Kiemelkedően rossz

Árat befolyásoló tényezők

Abban az esetben ha lakásról, kisebb helyiségről beszélünk minimum 14.000 Ft költséggel, ha viszont családi házról, irodáról szeretnénk energetikai tanúsítványt annak az ára átlagosan 20.000 Ft-tól indul. Az energetikai tanúsítvány árát rengeteg tényező befolyásolhatja, de a leggyakoribbak a következők lehetnek:

  • Milyen az épület jellege? 
  • Mekkora az épület?
  • Vannak-e emeletek?
  • Tetőteres-e a ház?
  • Megújuló energiával rendelkezik-e?
  • Helyileg hol található az ingatlan? Vidéken vagy nagyvárosban?

Mikor szükséges az energetikai tanúsítvány?

A dokumentumok megrendelése előtt érdemes tudnunk, hogy az energetikai tanúsítvány kinek kell pontosan és milyen esetekben nem feltétlenül szükséges. 

Mikor kötelező

Energetikai tanúsítvány új építésű épület kivitelezése esetén kötelező és erről minden esetben az az építtetőnek kell gondoskodnia.  Az épület jellege ebben az esetben lakás vagy családi ház, esetleg irodaház, amelyeket valamilyen energiával fűtenek vagy hűtenek,

Az energetikai tanúsítvány kötelező meglévő épület vagy önálló lakhatási egység, az az lakás eladása vagy bérbeadása esetén, Illetve a 250 m2 nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetében is.

Mikor nem kötelező

Sok ingatlan tulajdonos szerint, neki nem kell energetikai tanúsítvány, számára nem szükséges az ingatlan eladásához vagy bérbeadásához. De nézzük meg milyen esetekben nem kötelező az energetikai tanúsítvány pontosan:

  • Ha 50 m2-nél kisebb a hasznos terület,
  • Évente 4 hónapnál kevesebb használatra szánt ingatlan, például nyaraló,
  • Templomok, rendezvénycsarnokok, fólia vagy sátor szerkezetű épületekre,
  • Nem lakhatási célra használandó alacsony energiatartalmú épület esetén, amely zárt terű átlagos hőmérséklete nem haladja meg a 12 °C-ot.
  • Ne feledjük azonban, adásvétel energetikai tanúsítvány nélkül csak abban az esetben lehetséges, ha a fentebbi nem kötelező szabályozási kategóriába esik, ám mindig érdemes végig gondolnunk, hogy biztosan szeretnénk-e szakember energatikai hitelesítése nélkül megvásárolni vagy eladni egy ingatlant. 

Energetikai tanúsítvány átlagos költségei

Ki készítheti a tanúsítványt?

Energetikai tanúsítványt csak megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnök állíthat ki, ha megfelel a jogszabályokban előírt egyéb feltételeknek is. A jogosultságokat Magyarországon két hivatalos szervezet adja ki és tartja nyilván, a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara. Az energetikai tanúsításhoz a választott szakembernek mindenképp rendelkezni kell valamelyik kamara engedélyével. Minden jogosult mérnök rendelkezik egy kamarai számmal, amely alapján a kamara által vezetett névjegyzékben szerepel. Ha egy mérnök nem szerepel egyik névjegyzékben sem, a tanúsítvány elkészítésére biztosan nincs engedélye, ezt fontos, hogy még a megbízás előtt ellenőrizzük le minden esetben.

Hiteles energetikai tanúsítvány

Minden hiteles energetikai tanúsítvány előlapja egyforma, meghatározott kialakítás és elrendezés alapján.  A hitelesített energetikai tanúsítvány minden esetben csak akkor tekinthető érvényesnek, ha megfelelő jogosultsággal rendelkező mérnök állíthatja ki, jogszabályban előírt számítási módszer alapján. A megbízható szakember által kiállított tanusítvány az alapterület négyzetméterétől, elhelyezkedésétől, jelenlegi energateikai rendszerétől és az épület jellegétől függ, nem pedig a szakembertől. Ennek a költsége lakás, épületrész esetében átlagosan 16.000 Ft, míg családi háznál vagy teljes épületnél átlagosan 24.000 Ft energetikai tanúsítvány ára. Ha valaki ennél sokkal olcsóbb árat kínál, érdemes utánajárni. 

HET szám fontossága

Az energetikai tanúsítvány elkészíttetése, mindig a tulajdonos feladata ha ingatlan eladás, bérbeadás vagy használatbavétel történik. Adásvétel esetén az eladó az energetikai tanúsítványt vagy az energetikai tanúsítvány másolatát  köteles átadni a vevőnek, hiszen az adásvételi szerződésben rögzíteniük kell az ún. HET azonosító sorszámot. Az energetikai tanúsítványok hitelességét az ún. HET szám igazolja, amely tulajdonképpen egy egyedi sorszámot jelent. A sorszámot az Országos Építésügyi Nyilvántartás rendeli az adatbázisban regisztrált dokumentumokhoz. A szám bárki által lekérdezhető, valódisága azonnal ellenőrizhető.

Energetikai tanúsítvány megrendelés folyamata

Az energetikai tanúsítvány adásvételi szerződés megkötése előtt készítendő. A szakemberek a tanúsítvány kiállítását minden esetben egy konzultációval kezdik, ahol elöljáróban egyeztetik velünk az ingatlan típusát és minden fontos paraméterét. Ezt követi a helyszíni felmérés, ahol műszerekkel a pontos hasznos alapterületet felmérik, illetve a fűtési és elektromos rendszerek kialakítása és helye alapján meghatározzák a mérnöki munkát, illetve a végleges árat. A mérnöki munka a tanúsítványhoz szükséges feltételek mentén a dokumentumok előkészítésével folytatódik, majd a tanúsítvány hitelesítésével. Az elkészült energetikai tanúsítványt pedig kiküldik számunkra vagy személyesen adják át. Amennyiben az épület nem teljesíti a követelményértékeket, abban az esetben a szakemberek javaslatot tesznek a szükséges energia-megtakarítást eredményező, növelő intézkedésekre. Ezáltal a tulajdonos rövid és hosszútávon ütemezheti a szükséges építészeti és gépészeti korszerűsítéseket.

Kell az energetikai tanúsítvány?

Rendelj meg egy előzetes ajánlatkéréssel!

Szakembert keresek  

Energetikai tanúsítványt egy speciális engedéllyel rendelkező mérnök végzi

Az energetikai tanúsítvány csak különleges engedéllyel rendelkező mérnökök végezhetik 

Ha garantáltan a legjobb referenciájú mérnököt szeretnénk kiválasztani energetikai szakvélemény megszerzéséhez, úgy, hogy a saját költségkeretünkön belül szabhassuk meg, mire van szükségünk, és pontosan tudjuk számunkra készülő energetikai tanúsítvány árát, keressünk környékbeli és megbízható szakembert a Qjob-on, ahol profi, referenciával rendelkező szakemberek ajánlatai közül válogathatunk. 

Nincsen más teendőnk, mint megnyitni az oldalt, létrehozni a feladatod és válogatni a jobbnál-jobb jelentkezők, mérnökök közül. Korábbi értékelések alapján biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő embert választjuk ki, illetve ajánlatot kérhetünk villámgyorsan. 
Válasszunk a megbízható kifizetési és a megállapodás szerinti kifizetési lehetőségek közül és már egyeztethetjük is a megbízást. A Qjob egyedi “kockázatmentes üzlet” funkcióval pedig, csak akkor kell fizetned, ha a szakember elvégezte a munkát, váratlan plusz költségek nélkül. 

Gyakori kérdések

Szükséges-e a helyszíni felmérés?

Abban az esetben, ha az ingatlan teljes tervdokumentációja illetve egy műszaki vezetői nyilatkozat rendelkezésre áll, abban az esetben nem, de ajánlott. 

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány érvényessége minden esetben 10 év. 

Ki fizeti az energetikai tanúsítványt?

Az energetikai tanúsítvány ára minden esetben az eladót vagy bérbeadót terheli. 

Az energetikai tanúsítvány mennyi idő megcsinálni?

Átlagosan 2-6 nap. 


Szerző: Borsócs András

Frissítve: 2024.01.03.

Szakember által ellenőrizve: Fehér Gusztáv

Ellenőrzés dátuma: 2024.01.03.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Szakember keresése   Szakemberként regisztrálok!

Fanni, a cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Több mint 2 éves tapasztalattal rendelkező szövegíró. Az adott, energetikai tanúsítvány árak cikk szerzője, körültekintően utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést