Mennyibe kerül az eredet vizsgálat?

A gépjármű eredetiségvizsgálat árak országos költsége 14.000-22.000 Forint, azaz átlagosan 18.000 Ft-ba kerül Magyarországon

Mi az eredetiségvizsga?

Az eredetiségvizsgálat Magyarországon a 90-es évek közepétől bevezetett előéleti ellenőrzés, amely során az autó vagy motor nehezen megváltoztatható, gyári elemeit ellenőrzi és azok alapján megállapítható, hogy az autó lopott-e vagy sem. 

Annak ellenére, hogy a járműveken lényegében minden megváltoztatható, de a legnehezebb mégis a motorszámhoz és az alvázszámhoz hozzáférni, illetve ezek átütése, eltakarása, kicserélése a szakértő szem számára azonnal feltűnik. 

Ellenőriznéd az autód eredetiségét? 

Eredetiségvizsga 17.000 Ft-tól

A gépjármű első magyarországi forgalomba helyezése során felírják a jármű minden adatát, közte az említett számokat is, majd a számítógépes nyilvántartási rendszerben rögzítik. Így később az adatbázisból pillanatok alatt kiolvasható, hogy adott motorszámhoz milyen rendszám, autótípus, szín stb. tartozik. 

Ha az adatbázis és a valóság adatai nem egyeznek, akkor a gépkocsi vagy lopott és manipulált, vagy egy baleset, korrózió miatt kicserélték az említett számokat tartalmazó alkatrészt és nem jelentették be. Az eredetiség vizsga 60 napig érvényes és csak egy adásvételi, tulajdonosváltással járó ügylet során használható fel.

Eredetiség vizsgálat árak 2022-ben: 

Eredetiség vizsgálat árak 2021-ben

Eredetiségvizsga átlagos árak

Az eredetiség vizsgálat ára országszerte minden eredetvizsgát végző szakszervízben ugyanaz, tehát egységáras. Érvényessége mindenhol 60 nap.

EREDETISÉGVIZSGÁLAT ÁRA 2022

SZEMÉLYAUTÓ

kis kategória (1400 cm3)

17.000 Ft

közép kategória (1401 – 2000 cm3)

18.500 Ft

felső kategória (2001 cm3 felett)

20.000 Ft

MOTOR

500 cm3-ig

15.500 Ft

500 cm3 felett

17.000 Ft

Négykerekű segédmotoros kerékpárok

14.000 Ft

TEHERAUTÓ

Megengedett legnagyobb össztömeg 3,5 t-ig

20.000 Ft

Megengedett legnagyobb össztömeg 3.5-7.5 t

21.000 Ft

Megengedett legnagyobb össztömeg 7.5 t felett

22.000 Ft

BUSZ

szállítható személyek száma 20 főig

21.000 Ft

szállítható személyek száma 20 fő felett

22.000 Ft

MEZŐGAZDASÁGI JÁRMŰ

 

vontató, traktor, lassú jármű stb.

20.000 Ft

PÓTKOCSI

könnyű pótkocsi (utánfutó,lakókocsi)

16.000 Ft

nehéz pótkocsi

17.500 Ft

különleges pótkocsi (felépítményes)

19.000 Ft

Eredetiségvizsga árak jármű típus szerint

Személygépkocsi: 

Személyautó eredetvizsga ára a kategóriától is függ, kis kategóriában 17.000 Forint, közép kategóriában 18.500 Forint, nagy kategóriában, azaz 2001 köbcentis hengerűrtartalom feletti gépkocsi esetében 20.000 Forint.

Eredetiségvizsga személyautóban

Motorkerékpár:

Itt két kategóriát adtak meg központilag, az 500 köbcenti alatti hengerű tartalmú motorkerékpárok eredetvizsgája 15.500 Forintba kerül, az 500 köbcenti felett pedig 17.000 Forint.
Négykerekű, segédmotoros kerékpárok eredetiség vizsgálatát 14.000 Forintért végzik el.

Teherautó:

A megengedett legnagyobb össztömeg szerint meghatározott három kategóriában adták meg az eredetvizsga egységárait, miszerint 3,5t alatt 20.000 Forint, 3,5-7,5t között 21.000 Forint és 7,5t felett 22.000 Forint.

Autóbusz:

Személyszállító járművek kategóriáját illetően a szállítható személyek száma adja a támpontot, 20 főig 21.000 Forintba, míg 20 fő felett 22.000 Forintba kerül a buszok és kisbuszok eredetvizsgája.

Pótkocsi:

Vontatható, saját motorral nem rendelkező járművek eredetiségvizsgálatát 3 kategóriára bontva az alábbiak szerint végzik: 

 1. Könnyű pótkocsinak számít a lakókocsi és az utánfutó (750 kg össztömegig), melyek 16.000 Forint az eredetiség vizsgálata.
 2. Nehéz pótkocsinak számít az a jármű, amelynek össztömege meghaladja a 750 kg-ot (pl. nagyobb lakókocsi, hajószállító tréler, lószállító pótkocsi vagy autószállító tréler stb.) Ezek eredetiség vizsgálata 17.500 Ft-ba kerül.

Eredetiség vizsgát végző szervízt keresel? A Qjob szakembereitől gyorsan kapsz egyedi ajánlatot!

Ingyenes ajánlatkérés

Egyéb járművek (eredetiség vizsgálat utánfutókra, pótkocsikra, lakókocsikra,munkagépek, traktorok..)

A pótkocsik, utánfutók és lakókocsik eredetvizsga árai tehát 16.000-17.500 Forint között végzik, össztömegtől függően. 
Munka- és mezőgazdasági gépek, traktorok és lassú járművek eredetiségvizsgálata egységesen 20.000 Forintba kerül.

Eredetiség vizsgálat áraj jármű típus szerint:
Eredetvizsga árak jármű típus szerint

Mikor kell eredetiségvizsgálatot végeztetni? 

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI.30.) BM rendeletben foglaltak értelmében az előzetes eredetiségvizsgálatot az alábbi esetekben kell elvégezni:

 • a jármű - kivéve a lassú járművet és a lassú jármű pótkocsiját - tulajdonjogában bekövetkezett változás nyilvántartásba vételekor.
 • a használt jármű, továbbá a gyártótól származó járműkísérő lappal nem rendelkező új jármű, valamint a járműnyilvántartásba korábban még nem vett lassú jármű, vagy egyéb jármű első forgalomba helyezésekor;
 • a jármű alvázszámának megváltoztatásával járó műszaki beavatkozást (alvázszámot hordozó szerkezeti elem, alváz vagy karosszéria cseréje) megelőzően;
 • a forgalomból végleg, illetve átmeneti időszakra kivont járművek ismételt forgalomba helyezésekor, illetve a forgalomból ideiglenesen kivont járművek esetén az ismételt forgalomba helyezéskor akkor, ha tulajdonos változás következett be;
 • a 2009. július 1-jét követően indult eljárásokban a más EGT-államból belföldi üzemeltetés céljából behozott, használt jármű belföldi forgalomba helyezését megelőzően a jármű előzetes eredetiségvizsgálatát (és származás-ellenőrzését) nem kell elvégezni, ha az ügyfél a kérelméhez csatolta a származási tagállam hatósága által kiadott:

a) nem harmonizált adattartalmú forgalmi engedélyt vagy annak a kiállító hatóság által hitelesített másolatát, vagy
b) harmonizált adattartalmú forgalmi engedély I. részét, valamint a II. részét feltéve, hogy a jármű származási tagállamában ez utóbbi kiállításra került.

Sérült jármű esetében az előzetes eredetiségvizsgálatot a jármű alvázszámának megváltoztatásával járó műszaki beavatkozást és a közlekedési hatóság műszaki bevizsgálását megelőzően kell kezdeményezni, a jármű forgalomba helyezése előtt. (pl.: alvázszámot hordozó szerkezeti elem, alváz vagy karosszéria cseréje, illetve javítása esetében) 

A közlekedési igazgatási (okmányirodai) ügyintézés megkezdésének feltétele az eljárás kezdeményezését megelőzően legfeljebb 60 napon belül elvégzett előzetes eredetiségvizsgálat. 

Mit néznek az eredetiség vizsgán?

Az eredetiség vizsga menete a következő: minden oldalról lefotózzák a járművet, majd elemenként megmérik festés, fényezés rétegvastagságát, ellenőrzik motorszámot, alvázszámot, és a típustáblát, s egy űrlapon rögzítik a mért eredméyneket és adatokat. 

Végül a számítógépes rendszerben ellenőrzik, hogy megfelelnek-e a gyári, eredeti értékeknek. Amennyiben nem található eltérés, a hatóság kiállítja az igazolást, mellyel az adásvételi ügylet folytatható, a gépkocsit át lehet íratni.

Eredetvizsga - kocsi ellenőrzése kívül

Az eredetvizsgálathoz szükséges okmányok

Jogi személyek (cég) esetében:

 • cégkivonat,
 • aláírási címpéldány,
 • a jármű forgalmi engedélye, esetleg műszaki adatlapja, vagy ha egyik sincs (elveszett, bevonták), úgy a jármű okmányirodai adatlapja,
 • az aláírásra jogosult személy személyes okmányai (személyi igazolvány, vagy vezetői engedély, vagy útlevél és lakcímkártya)
 • amennyiben az aláírásra jogosult személy nincs a helyszínen, abban az esetben egy hivatalos meghatalmazás az eljáró személy részére.

Magánszemélyek esetén:

 • a jármű forgalmi engedélye, esetleg műszaki adatlapja,
 • a jármű forgalmi engedélyében, illetve törzskönyvében szereplő tulajdonos, vagy az adásvételi szerződésben szereplő vevő személyes okmányai (személyi igazolvány, vagy vezetői engedély, vagy útlevél és a lakcímkártya),
 • amennyiben a tulajdonos nincs jelen a vizsgálatnál, úgy egy hivatalos meghatalmazás az eljáró személy részére.

Az eladó vagy a vevő fizeti az eredetiségvizsgálat árát?

Megállapodás kérdése, legalább 50-50%-ban javasolt megállapodni az eladóval, így ha netán kiderülne olyan eltérés (Pl: lopott a jármű, körözik stb.) amely miatt meghiúsul az adásvétel, közösen viselik az eredetiségvizsgálat anyagi terheit.

Gépjármű műszaki állapotfelmérés a vételár kifizetése előtt

Használt gépjármű vásárlásakor az emberek többsége beleesik abba a hibába, hogy nem fektetnek eléggé nagy hangsúlyt a vásárlás előtti állapotfelmérésre. Ennek oka leginkább az, hogy nem rendelkeznek kellő műszaki ismeretekkel, hogy felismerjék az esetleges figyelmeztető jeleket a gépkocsin. 

Sajnos gyakran vásárlás után derülnek ki a magas költségekkel járó, javításra szoruló hibák. 
Az élelmes kereskedők, vagy inkább kalmárok egyszerű, de mégis nehezen észrevehető módszerekkel elrejtik a hibákat a gyanútlan vásárlók elől, s így előfordulhat, hogy nem az állapotának megfelelő áron vesszük meg a kocsit.

Szerencsére rendgeteg szakember kínálja fel azt a szolgáltatását, hogy vásárlás előtt elmegy a vevővel a kereskedésbe, vagy eladóhoz és szakértő szemmel helyszíni állapotfelmérést végez, ez alapján segíthet megegyezni a megfelelő vétárban az eladóval, vagy jelenzheti, mikor javasolt elállni a vételtől. Erre a vizsgálatra a vevő költségén az eladó köteles lehetőséget biztosítani.

Használt gépjárműt tervezel megvenni? Érdemes előtte egy autó állapotfelmérést elvégeztetni! 

Szakembert keresek

ÁLLAPOTFELMÉRÉS ÁRAK

Budapest

17 000 Ft

Pest megye

18.000 Ft

Győr

22.000 Ft

Pécs

19.000 Ft

Veszprém

20.000 Ft

Szeged

16.000 Ft

Debrecen

21.000 Ft

Miskolc

16.000 Ft

Az előzetes műszaki állapotfelmérés során megvizsgálják:

 • Festékréteg vizsgálat, hogy kiderítsük, volt-e törve/cserélve valamelyik karosszéria elem, illetve más fényezési és karosszéria hibák (karcolások, lakkhibák, illesztési hézagok, horpadások) vizsgálata. 
 • Gumiabroncsok életkorának, állapotának, profilmélységének, illetve a felnik állapotfelmérése. 
 • Lehetséges rozsdásodások felderítése (karosszéria, alváz).
 • Féktárcsák, fékbetétek, féknyergek és a fékcsövek állapotának vizsgálatát.
 • Futómű teljes vizsgálata, amelybe beletartozik a gömbfejek, porvédők, stabilizátorok, lengőkarok, és lengéscsillapítók illetve kormánymű és kormányösszekötő gömbfejek állapotának felmérése.  
 • Motor állapotfelmérése. 
 • Motortér átvizsgálása: folyadékok ellenőrzése. (pl.: hűtővíz, fagyálló, fékfolyadék, kuplung folyadék, szervóolaj, motorolaj, váltóolaj stb.) Ékszíjak épségének vizsgálata és az esetleges szivárgások kutatása.
 • Utastér minőségének értékelése: ülések, tetőkárpit, kormány, váltógomb, beltéri műanyagok, kilincsek kopásának vizsgálata, amelyből kiderülhet, valóban annyi kilométert futott a jármű, amennyit az eladó megadott. 
 • Utastér felszereltségének vizsgálata. (pl.: ablakemelő, központizár, ülésfűtés, kijelző, műszerfal, klíma stb.) 
 • Műszeres diagnosztika. (hibakódok, pillanatnyi értékek elemzése)
 • Tesztvezetés során tapasztalt menettulajdonságok megfigyelése.
 • Okmányok ellenőrzése. A forgalmi engedélyben található adatok összevetése a valóssal.

Az előzetes műszaki állapotfelmérés átlagosan 20.000-30.000 Forintba kerül országosan, kiszállással együtt, attól függően, hogy a leendő vevő is jelen van a vizsgálatnál, vagy sem. Az állapotfelmérés eredményét papír, vagy elektronikus formában a vevő minden esetben megkapja a vizsgálatot végző szakembertől.


Honnan tudjuk az árakat?

Hónaprol-hónapra emberek százai keresnek Qjob szakembereit különböző feladatokhoz. Nyomonkövetjük a helyi szakemberektől kapott árajánlatokat, átlagárakat, majd ezeket megosztjuk Önökkel! Így nem kell többet órákat keresgélni az interneten, hanem 2-3 perc alatt sok-sok szakember ajánlata közül válogathat!

Létrehozok egy feladatot!

Szakemberként regisztrálok!

Vivien tudja, mennyibe kerül az eredetiségvizsga