Article Image

Fűnyíró nélkül, mellékállásban kezdett kertészkedni - ma már kertépítész

Tudatosan építette fel egyéni vállalkozását, amelynek remek kiegészítő lehetéséget biztosít a Qjob.hu 

Szabó Péter kertépítész hét éve mellékállásban kezdett füvet nyírni, és kezdetben még csak saját fűnyírója sem volt. Tudatosan építette fel egyéni vállalkozását, amelynek remek kiegészítő lehetéséget biztosít a Qjob.hu 


Ha egy problémára keresel megoldást, akkor tegyél közzé egy feladatot és válaszd ki a legjobb szakembert a beérkezett ajánlatokból!
Rendelj szolgáltatást a Qjob.hu szakembereitől

Hozz létre egy feladatot


Hogyan lettél kertépítész? 

2013-ban mellékállást kerestem. Szórólapozni kezdtem abban a városrészben, ahol laktam; kertészeti munkákat vállalok, hátha lesz rá igény. Hát lett! Nagy meglepetésemre alig pár nap alatt, egy hónapra előre minden időpontomat lefoglalták.  

A kezdeti időszakban kertészként főleg ápolási munkákat kaptam, aztán az idő előre haladtával egyre komolyabb feladatokkal találtak meg. Szerszámaim, gépeim ekkor még nem voltak, így a kezdeti megbízásokat kölcsön fűnyíróval és kerti szerszámokkal teljesítettem, majd ezek díjából vásároltam meg első, saját darabjaimat.

Ez ma már még egyszerűbben mehetne, hiszen a Qjob.hu megjelenésével, már szórólapoznom sem kellene, egyszerűen csak regisztrálnék, mint kertész.  

Honnan hallottál a Qjob.hu-ról, és mi volt az első benyomásod? 

A szomszédom hívta fel rá a figyelmemet. Az ötlet szerintem nagyon jó, gyorsan, biztonságosan egymásra találhat ügyfél és szakember. Ezért döntöttem úgy, azonnal regisztrálok: jobb az elején felszállni erre a vonatra, mint akkor felugrani, mikor már robog. Remélem mások is így vélekednek majd, és hamar a legnépszerűbb szakemberkeresővé válik.  

Talált már meg feladat az oldalról? 

Igen, a napokban éppen egy tavaszi gyepgondozást végeztünk el, amiben az volt a slusszpoén, mint kiderült, hogy az egyik állandó ügyfelem szomszédja tette fel a hirdetést, és régóta fel akart kérni a munkára, de valahogy mindig elmaradt, hogy a telefonszámomat elkérje. A kertjében lévő füvet előbb gyeplazítóval megtisztítottuk, majd a rengeteg vakondtúrást is elterítettük. A gondozása azonban itt nem áll meg, néhány helyen a gyepet pótolni kell, illetve hengerrel is végig kell mennünk rajta.

A másik feladat, amit korábban végeztünk, egy 4 méteres, 15 méter hosszú leilandi sövényfalat vágtunk vissza két méterre. Ez keményen kétemberes munka volt, láncfűrésszel. Az így összejött zöldhulladék egy hetes pihenés után is csak ét környi teherautóra fért el.  

A láncfűrész talán nem egy mindennapi eszköze a kertépítésznek, pontosan milyen szerszámok szükségesek egy kertépítésznek?  

Ez nagyban függ az elvállalandó megrendelések nagyságrendjétől. Ha egyszerűbb ápolási, gondozási munkákat szeretnénk végezni, ahhoz egy komolyabb minőségű fűnyíró, egy fűkasza és a szokásos kerti szerszámok, ásó, gereblye, lapát, metszőolló, kis fűrész, elegendőek.

 

Ha komolyabban szeretnénk belevágni a kertgondozásba, -építésbe, akkor már speciálisabb eszközökre is szükségünk lesz. Különböző céloknak megfelelő fűrészek,  sövényvágók, vagy egy fűszellőztető. Ilyenkor már érdemesebb nagyobb teljesítményű fűnyírókra és fűkaszákra is beruházni, hogy hatékonyan tudjuk ellátni feladatainkat: ezekkel kényelmesebb, egyszerűen jobb dolgozni, és nem használódnak el olyan gyorsan, mint a hobbiszerszámok.  

Az olyan megbízások pedig, mint mondjuk egy sportpálya rendben tartása, már teljesen egyedi, erre a célra kialakított gépeket követelnek.

Ezen kívül szükséges még legalább egy teherautó is, a szerszámok és a keletkező hulladék elszállításához, vagy egy nagyobb kisbusz, vonóhoroggal, terhelhető utánfutóval. Tehát egy profi kertészetnek mondhatjuk, hogy elég nagy az eszközigénye, ám kezdetben, ahogy az én példám is mutatja, akár eszköz nélkül, vagy csak hobbieszközökkel is, bele lehet vágni. 

Elsősorban magánszemélyek keresnek, vagy cégek is? 

Az első időszakban csak magánszemélyek, de az elmúlt öt évben folyamatosan vannak céges megbízásaink is. Ezek többsége ipartelepek környezetének gondozását jelentik, de az utóbbi pár évben dolgoztunk sportegyesületek számára is, azok jóval izgalmasabb, nagyobb kihívást jelentő feladatok voltak.  

A lakossági megkeresések nagy része újonnan, épített, vásárolt házak tulajdonosaitól érkeznek: ők nem feltétlenül vásárolnak már fűnyírút, inkább mérlegeknek. Egy önjárós, kényelmes hobbifűnyíró 100 000 Forinttól indul, ezt az összeget van, hogy egy év alatt sem fizetik ki fűnyírásra.  

Hogyan dolgoztok, miből áll pontosan a munkátok? 

A megkeresés után mindig egy személyes találkozóval kezdődik a feladatunk. Ekkor megtekintjük a gondozandó, átépítendő területet, meghallgatjuk a megrendelő igényeit, majd megtervezzük az „álomkertjét”, aztán jöhet a megvalósítás.  

Mint minden szakember, mi is rombolással kezdünk, teljesen „visszabutítjuk” a kijelölt területet, majd elkezdjük kialakítani a későbbi kert alapját. Ezt az alapot képezi az öntözőrendszer, és a növényágyások kialakítása. Ha ezek megvannak, a füvesítendő terület talajkiegyenlítése következik, majd jöhet maga a füvesítés, vagy a gyepszőnyeg leterítése.

Munkánk során különböző tápokat, műtrágyákat használunk, hogy a frissen ültetett növények minden fontos tápanyaghoz megfelelő mértékben jussanak hozzá. Ettől számítva 4-5 hét, mire a magról vetett fű először nyírható. Ezeket a gondozási munkákat is gyakran mi látjuk el, de vannak olyan ügyfeleink is, akik maguk szeretnék ezeket végezni. Mindkettő járható út, a fontos, hogy a megadott időközönkét ezek az ápolási feladatok elvégezzék. 

A füvön kívül milyen más növények szoktak egy átlagos magyar kertbe kerülni?  

Az elmúlt években egy elég minimalista trend alakult ki, kevesebb beültetett növénnyel, de ezek is főleg örökzöldek. Úgy gondolom, ennek oka, hogy az emberek életviteléhez egy ilyen típusú kert passzol jobban, hiszen a gondozása jóval kevesebb időt és energiát igényel. Persze a virágzó növények is elég népszerűek még, főleg a levendula. Az évelő növények között a babérmeggy és a korallberkenye mellett, a tiszafa örvend nagy népszerűségnek. 

Mennyire érdemes egy kertet szakember kezére bízni, illetve mi az, amit még mi magunk is különösebb tudás nélkül elvégezhetünk? 

Az egyszerűbb feladatok esetén, ha a tulajdonos precízen és betartja a szakember által adott utasításokat, miért is ne gondozhatná a saját kertjét. Ekkor elegendő évente csak egy-két alkalommal szakemberhez fordulni, hogy a szükséges metszéseket, formára nyírásokat elvégezze.  

Öntözőrendszer építése esetén, vagy telepítéséhez már szakembert javaslok. Az is nagyon fontos, ha már van rendszer telepítve, annak a téliesítését is mindenképpen szakember végezze, mert csak így garantálható, hogy az a fagyok ellenére is ép marad.  

A kert kialakításába sem ajánlom, hogy magunk fogjunk bele. Sok pénzt és energiát takaríthatunk meg, ha nem egyedül kezdünk füvesítésbe, ültetésbe. Gyakori tapasztalat, hogy a növények egyszerűen nem erednek meg, kórokozók támadják meg őket és kipusztulnak, mivel nem vettük észre a kezdeti jeleket, vagy egyszerűen a gazok veszik át a kert fölött az uralmat. Sajnos megkereséseim egy része már azután érkezik, hogy leendő ügyfelünk saját bőrén tapasztalta meg ezeket.  

Mely megbízások voltak eddigi pályafutásod legjei? 

Legszebbet nem igazán szeretnék választani, mert az szubjektív, kinek mi a szép. 

A legproblémásabb viszont egyértelműen egy nyolc éve üresen álló, teljesen elhagyott ingatlan kertjének visszahódítása volt. Ott öt napig tartott, míg kitisztítottuk a kertet - ez általában egy napba belefér - illetve a keletkezett hulladék mennyisége is jelentős volt, összesen öt teherautónyit szállítottunk el. A kezdeti állapotokat talán segít elképzelni az információ, hogy a régi öntözőrendszer maradványaira a harmadik napon bukkantunk rá. De reménytelen esetek nincsenek, a végeredménnyel itt is elégedettek lehettünk, hiszen sikerült az új tulajdonosok igényei szerint egy gyönyörű kertet kialakítani, amit mai napig mi gondozunk.  

A szívemnek legkedvesebb megbízás pedig a Balaton parthoz kötődik. Ott egy újonnan épült társasháznak a kertjét kellett nulláról kialakítanunk. Ez igen nagy beruházás volt, többek között tartalmazott egy 1100 négyzetméteres összefüggő gyepszőnyeget is, amit egy nap alatt kellett leraknunk.  

Az utómunkák is nagy figyelmet igényeltek, hiszen egy ekkora területnek nem egyenletes a vízigénye, túlöntözés esetén kirothadhat a terület egy része, kevés víz esetén pedig kiszáradhat. E mellett a különböző kórokozókra, gombákra is figyelni kellett, mert nagyon gyorsan el tudnak terjedni, és akár az egész területet napok alatt megfertőzhetik.

Nem volt egyszerű, de itt is úgy gondolom, szépen helyt álltunk, szintén jelenleg is mi gondozzuk az ingatlan kertjét. 

Vetted már a Qjob.hu segítségét igénybe a saját feladatidhoz? 

Elsőként csak megbízásokat vártam, majd rájöttem, én magam is tudok feladatokat létrehozni. Ennek nagyon megörültem, hiszen beugrós mindig keresek, és találtam is, a Qjob-on keresztül: a hirtelen jött jó időben sokan akarták az ősszel elmaradt sövényüket rendbe tenni: egy hétvégén 6 sövényt tettünk rendbe rajtam kívül egy állandó, és egy beugrós kollégával, aki a Qjob-ról érkezett. 

Mit tanácsolsz a Qjob.hu felhasználóinak: mi a titka annak, hogy a szomszéd füve mindig zöldebb? 

Gyakori hiba, hogy füvet 2-3 centiméterig visszanyírják. Ebben a méretben egy pár napos szárazság már elég ahhoz, hogy megálljon a növésben, viszont ilyenkor a gaz továbbra is növekszik, így előbb-utóbb átveheti az uralmat kertünk felett. Az ideális magasság 5-6 centiméter.  

Figyeljünk arra is, hogy milyen talajba ültetünk, ha alacsony a tápanyagtartalma, akkor már ültetés előtt érdemes különböző tápanyagok, műtrágyák segítségével megemelni azt. Továbbá érdemes figyelembe venni a talaj szerkezetét is, hol lazább, hol tömöreb, illetve egyenletesen oszlik el a termőtalaj.  

A fű alapvetően a kötöttebb, agyagosabb földet szereti, ha azonban ilyen nem áll rendelkezésünkre érdemes olyan fűmagot választani, amit ezekre a helyekre fejlesztettek ki. Az ilyen fajtáknak a sajátossága, hogy az átlagosnál sokkal hosszabb gyökereket eresztenek, akár 30-40 centiméterre is lenyúlhatnak, a füvünk így a kötetlenebb talajban is megfelelő mennyiségű tápanyaghoz juthat a talaj mélyebb rétegeiből. Ez azért is fontos, mert ellenállóbb például a szárazsággal szemben.  

Ajánlanád másoknak, hogy vágjanak bele a kertészkedésbe? 

Mindenképpen. Hét évvel ezelőtt egy mellékállást kerestem, de egy hivatást találtam, amiben kiélhetem alkotói vágyaimat. A kertész munkája minden alkalommal egyedi, amit én nagyon szeretek, hogy a szabadban dolgozhatom. E kettő számomra pótolhatatlanná teszik a kertészetet, arról már nem is beszélve milyen jó érzés, mikor a megrendelő arcán láthatod azt, hogy a te munkád során egy álma vált valóra.  

Szóval igen, ajánlom bárkinek, aki szeret növényekkel, a szabadban dolgozni, és kertfodrászkodni. Kezdetben kisebb, egyszerűbb kertész megbízások elvállalását javasolnám, mint a fűnyírás, gondozás, és ilyen kertész munka nem ritka a Qjob.hu-n sem. 


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Qjob szakember

Hagyj megjegyzést