Article Image

Mennyibe kerül a gipszkarton javítása?

A gipszkarton javítása átlagosan 6.500-130.000 Ft között mozoghat hibától és problémától függően. Komolyabb beázás vagy leszakadás esetén ez az ár akár a 195.000 Ft-ot is elérheti.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Számos okból válhat szükségessé a gipszkaron javítása. A gipszkarton fal könnyen megsérülhet. A bútorok mozgatásakor behorpadhat vagy éppen a csavarok, szöveg eltávolítása után lyukak maradhatnak rajta. De nagyobb repedések is keletkezhetnek és néha a kár nem látható, amíg a problémát fel nem tárják, mint például beázás esetén. De az is előfordulhat, hogy a mindennapi tevékenységek okozta apróbb hibákat, például kilincsek által okozott kisebb lyukakat szeretnénk eltüntetni.

Gipszkarton javítás árak

Lyukak és repedések javítására van szükséged?

Segítünk! Részletezd a problémát és kapj árajánlatot a megoldásra!

Probléma részletezése

A fal javítás költsége számos tényezőtől függ. Többek között a kár típusától: a vízkárok, a repedések és a kisebb lyukak eltérő szintű szolgáltatást és anyagokat igényelnek. Ezen felül a vállalkozók munkadíja régiónként is eltérő. Éppen ezért a javítási költség 6.500 Ft-tól akár több 130.000 Ft-ig is terjedhet, attól függően, hogy egy pici lyuk javításáról, vagy több szoba újra gipszkartonázásáról van szó.

Az alábbiakban támpontokat adunk, hogy mennyibe kerül a gipszkarton fal javítása, illetve mi befolyásolja a költségeket.

Tartalomjegyzék

 

Árak

Átlagos ár

130.000 Ft

Minimum ár

6.500 Ft

Maximum ár

500.000 Ft

1. Mik a pontos gipszkarton javítás árak?

A gipszkarton (vagy födém) javítási költségeinek felmérésekor több tényezőt is figyelembe kell vennünk. Az egyik szempont a javítandó szobák száma, illetve a felületek mérete.

Minél több szoba javítására van szükség, annál több lesz az összköltség. Valójában azonban több szoba esetén pénzt takaríthatunk meg. A lenti ábrán láthatjuk, hogy 1 átlagos méretű szoba javítási költsége 130.000 Ft, 2 szobánál pedig 182.000 Ft a költség. Azaz, a két szoba javítási költsége nem duplája az egy szoba javítási díjainak.

Ennek oka, hogy a szakemberek kiszállási díjat számolhatnak fel, például a távolság miatt vagy kis értékű (bizonyos m2 alatti) megrendelések esetén, illetve nagyobb megrendelés esetén mennyiségi kedvezményre is számíthatunk. Így tehát a kiszállási díj megfizetése után minden további szobára egyre kevesebb költség esik. 

Kizárólag a szobák számát tekintve az alábbi ábra segíthet megbecsülni, hogy mennyibe fog kerülni a gipszkarton javítása.

A gipszkarton javításának költsége a szobák száma szerint:

Szobák száma                      

Átlagköltség      

1 szoba

130 000 Ft

2 szoba

182 000 Ft

3 szoba

240 000 Ft

4 szoba

299 000 Ft

Teljes ház

351 000 Ft

Gipszkarton javítása, gyors megoldás a problémára?

Könnyen! Kérj árajánlatot a környékeden található szakemberektől, akik megoldják a problémád!

INGYENES árajánlatkérés

A következő ábrán látható, hogy egy két méter hosszú fal repedés javítása milyen költségeket von maga után:

Miből tevődik össze egy 2 m-es repedés javításának költsége?

Érdemes a gipszkartonfal hibákat egyszerre javíttatni, mert így a kiszállási díj csak egyszer kerül felszámításra.

2. Mi befolyásolja a gipszkarton javítási költségeit?

Mint azt a legtöbb háztulajdonos tudja, minden javítási költséget nagyban befolyásolnak a projekt specifikációi, illetve az igényeink. Például:

A keletkezett kár nagysága és típusa

A gipszkarton profilokba rögzített panelekből áll, amelyek egymás mellett sorakoznak, és általában hézagoló anyaggal, más néven glettelő masszával – vagy bizonyos esetekben hézagerősítő szalaggal vagy hálóval kiegészítve – vannak összekapcsolva. A paneleket általában 120 x 200 cm, 125 x 200 cm és 120 x 250 cm-es darabokban árulják A keletkezett kár típusától függően a sérült gipszkarton falak vagy a fent említett panel teljes cseréjével vagy a keletkezett lyukak foltozásával javítható, ennek megfelelően változik a javításért fizetendő összeg is.

Ha például egy kép felakasztásával kisebb lyukakat hoztunk létre a falon, akkor ennek foltozása nem kerül sokba, körülbelül 6.500-9.100 forintos munkadíjjal kell számolnunk. Ezzel szemben, ha nagy repedések vagy számottevőbb lyukak keletkeztek a falon, és emiatt egy teljes gipszkarton darabot kell cserélni, akkor a költségek jóval magasabbak lesznek, és akár 26.000 Ft-ot is fizethetünk.

Megrepedt gipszkarton fal   

 Ha nagy repedés keletkezik a falon, mindenképpen kérjük szakember segítségét, mert ilyenkor általában a teljes gipszkarton darabot cserélni kell.

A kisebb sérülések általában pasztával történő foltozással javíthatóak, majd a javított foltot egyszerűen le kell festeni a fallal azonos színben, hogy a javítás ne legyen látható. Ezt a javítást mi magunk is megcsinálhatjuk. Ellenben a nagyobb lyukak javításához gyakran új gipszkartont kell telepíteni, és valószínűleg ehhez szakemberek segítségére is szükségünk lesz.

Íme néhány költségbecslés, amely megmutatja, milyen árakra számíthatunk egy lyuk vagy repedés foltozása, vagy a fal cseréje esetén: 

Kisebb hibák javításának költsége

1-2 db kisebb lyuk javítása

6.500-9.000 Ft

(valószínűleg a munkadíjon és anyagdíjon felül egy alapdíjra, vagy kiszállási költségre számíthatunk)

A gipszkarton repedés javításának költsége

2 méteres falrepedés

18.000-28.000 Ft

(ha ennél nagyobbak, gyakran nem megoldható a gipszkarton repedések javítása, a teljes blokk cseréke javasolt)

Gipszkarton mennyezet repedés javítása

2 méteres mennyezetrepedés

24.000-30.000 Ft

(megjegyzés: a gipszkarton mennyezet javítása több gipszkartont és több munkát igényel, mint a falaké)

A gipszkarton cseréjének költsége

Átlagos költség a gipszkarton cseréjéhez a teljes hálószobában

130.000-200.000 Ft

(az ablakok mennyiségétől függően ettől eltérhet)

Penészes fal javítása

teljes falfelület

100.000-200.000 ezer Ft

(a penészesség mértékétől függően gyakran teljes csere javasolt)

3. Gipszkarton javítása munkadíjak

Egy másik szempont, amelyet figyelembe kell vennünk, a gipszkarton fal lyuk betömése esetében, a repedések javításához vagy a gipszkarton cseréjéhez szükséges munka mennyisége. A munkadíjakat néhány kulcsfontosságú tényező befolyásolja, többek között:

  • A munkaerő költségei az adott régióban
  • A keletkezett kár mértéke
  • További szükséges munkálatok
  • Esetleges kiszállási díj

A szakemberek hozzávetőlegesen 4.050-5.500 Ft/nm áron dolgoznak. De mivel a munkaerőköltségek régiónként, sőt vállalkozónként is nagyon változók, a pontos ár becslésének legjobb módja az, ha ingyenes árajánlatot kérünk helyi szakemberektől.

Gipszkarton javításra van szükséged, de nem tudod, mennyibe kerülne?

Kérj ajánlatot a munkára a helyi vállalkozóktól!

Árajánlatkérés itt

4. Anyagok

Akár szakember segítségét vesszük igénybe, akár mi magunk csináljuk meg a javítást, az anyagköltségekkel is számolnunk kell.

Amennyiben mi magunk szeretnénk a javítást elvégezni, a helyi barkácsboltokból egyszerűen beszerezhetjük a szükséges eszközöket és anyagokat. Kisebb hibák esetén valószínűleg némi gitt és egy spakli is elegendő a javításhoz, nagyobb sérüléseknél viszont már csavarokba, glettelő anyagba és csiszoló szerszámokba is be kell fektetnünk. Ahhoz, hogy megbecsüljük a javítási díjakat, az alábbi anyagok és eszközök költéségét is figyelembe kell vennünk:

Eszközök

Átlagár

Csavarok

2080 Ft / doboz

Hézagerősítő szalag

455 Ft / tekercs

Glettelő massza

2990 Ft / csomag

Spakli

450 Ft / db

Sniccer

910 Ft / db

Festék

2600-6500 Ft / 10 L

Csiszolópapír

315  Ft / db

Ha úgy döntünk, hogy szakemberhez fordulunk, akkor az ő ajánlata az anyagok költségeit magába fogja foglalni. Érdemes lehet azonban megkérdezni, hogy az ajánlott árból mennyibe kerülnek az anyagok.

5. Egyéb specifikációk

Természetesen más tényezők is befolyásolhatják az árat. Például a tűzgátló vagy tűzálló gipszkarton cseréje jóval költségesebb lehet, mint a hagyományos papír- és gipszkarton cseréje. Ugyanis már az anyagárban is eltérés van ezen gipszkartonok között. Míg a hagyományos gipszkarton négyzetméter ára 780-860 Ft, addig a tűzgátlóé 975-1066 Ft.

Amennyiben a mennyezetet kell javítani, drágább árakra számíthatunk, az alulról történő foltozás, illetve a velejáró nehézségek miatt. Emellett akkor is emelkedhetnek a költségek, ha a plafon magasabb a szokásosnál, nehezen hozzáférhető, különleges a dőlésszöge vagy más trükkös helyiség van a szobában. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy vállalkozónak állványokat vagy speciális létrákat kell hoznia.

6. További szükséges gipszkarton javítások

Az elköltött összeg a szükséges további javítások függvényében is növekedhet. Például, ha a vízkárok repedéseket vagy más problémákat okoznak a mennyezeten, akkor akár egy vízvezeték-szerelővel vagy tetőfedővel is konzultálnunk kell, hogy kiderítsük, szükség van-e valamilyen szivárgás helyrehozására is. Ebben az esetben a gipszkarton beázás javításán felül az egyéb vízkár-mentesítési szolgáltatások költségeivel is számolnunk kell.

Ha pedig penészesedést fedezünk fel, akkor érdemes ebben is egy szakértő segítségét kérni, illetve a penészmentesítés költségével is számolni.

7. Jelek, amik arra utalnak, hogy gipszkarton javítása szükséges

Az alábbi táblázatban egy listát láthatunk azokról a jelekről, amik arra utalnak, hogy a javításra lehet szükségünk, illetve mellettük azt is láthatjuk, hogy milyen problémát okoz(hat)nak, ha nem kerülnek javításra:

Gipszkarton kár

Okozott probléma

Nedvesek falak

Ha szivárgást fedezünk fel, a gipszkarton puha tapintású vagy nedves, fontos az azonnali cseréje, különben elterjedhet rajta a penész (aminek költséges az eltávolítása, illetve egészségügyi problémákat is okozhat) vagy akár össze is omolhat.

Ezen felül víz átterjedhet a fal szigetelésére is, ami rontja a szigetelőképességét.

Szivárog a tető

A falakhoz hasonlóan a tetőn keletkezett vízkár is penészesedést okozhat, illetve akár be is omolhat. Ha észrevesszük, hogy csöpög a víz a mennyezetről, akkor ürítsük ki a szobát, és terítsünk egy műanyag ponyvát a padlóra a károk minimalizálása érdekében, majd hívjunk egy szakembert a károk javítására.

Lyukak a falban vagy a mennyezeten

Szellőztetési és szigetelési problémákat okozhat, de szerencsére ezek általában kisebb javítással orvosolhatóak.

Hólyagok vagy dudorok a falon

Nem túl szép látvány és csökkenti a ház eladási értékét is. Ha apró, kör alakú repedéseket találunk a gipszkartonon, mindenképpen javíttassuk meg, ugyanis, ha nem tesszük, még több jöhet elő.

Kérj személyre szabott ajánlatot a javítandó hibára!

Egyedi ajánlatkérés

Dudor a gipszkarton falon 

  Ha apró dudorokat fedezünk fel a gipszkarton falon, mindenképpen javíttassuk meg, mielőtt még több megjelenik.

8. Hogyan spórolhatunk a költségeken?

Ha aggódunk amiatt, hogy túllépjük a költségvetést, gondoljuk át, hogyan tudunk ebből valamennyit megspórolni. A javítás megkezdése előtt vegyük figyelembe a következő szempontokat: 

DIY a kicsi, egyszerű javítások esetén: Amennyiben kisebb hibákat kell javítani, érdemes lehet egy javító készletbe befektetni, így a javítási munkálatokat megcsinálhatjuk mi magunk, ezzel csökkentve a költségeket. Ha azonban ez kényelmetlen vagy tapasztalatlannak érezzük magunkat, ne habozzunk szakemberhez fordulni. 

Gipszkarton fal foltozása 

   A kisebb hibákat mi magunk is kijavíthatjuk. Ehhez a barkácsáruházakban minden szükséges anyagot és eszközt beszerezhetünk magunknak.

A javításokat egyszerre ütemezzük: Mint azt fentebb taglaltuk, ha a sérülések javítását egyszerre ütemezzük, ahelyett, hogy egyesével javíttatnánk őket, akár pénzt is takaríthatunk meg. Ne feledjük, hogy a szobánkénti költség minden egyes szobával csökken.

Járjuk körül a témát, kérjünk több szakembertől ajánlatot: a reális ár megbecslésének egyik legjobb módja az, ha több szakembertől is kérünk ajánlatot. Ez lehetővé teszi, hogy a kapott árakat összehasonlítsuk, és megfelelő döntést hozzunk.

9. DIY barkácsolás vagy profi szakember

Javítási projekttel szembesülve a legtöbb lakástulajdonos elgondolkodik azon, hogy érdemes-e maguknak megoldaniuk a feladatot, vagy pedig fel kell-e venniük egy szakembert, aki helyettük vállalja a munkát. 

A válasz nagyban függ attól, hogy milyen munkát kell elvégezni, illetve a feladathoz való hozzáértésünktől is. A lenti ábra segítséget nyújthat abban, hogy milyen hibákat tudunk mi magunk megoldani, és mikor érdemes inkább egy profi szakembert megbízni:

DIY barkácsolás

Bérelj profit!

Kis repedések

Nagy repedések

Kis lyukak

A borsónál nagyobb lyukak

Száraz károsodás

Vízkár

Nem texturált fal vagy mennyezet

Texturált fal vagy mennyezet

Ne feledje, hogy még a kisebb problémák és lyukak is időigényesek lehetnek - különösen, ha sok van belőlük. Nemcsak a megfelelő anyagokat kell megvásárolnia, hanem a javítás befejeztével a javított felületet le is kell festenünk. Texturált fal- vagy mennyezetjavítás esetén ez még bonyolultabb feladat, ha azt szeretnénk, hogy a javított terület illeszkedjen a többi felülethez. 

Ezen kívül a szakemberek magasan képzettek és tapasztaltak - tudják, hogy mit hogyan kell szakszerűen javítani, illetve a javítás során milyen hibákat kell elkerülni, hogy a fal megfelelő tartását is biztosítsák. Bár egy szakember felvétele többe kerülhet, azonban az általuk végzett munka tartósabb lehet, így sok helyzetben ezzel hosszú távon pénzt takaríthatunk meg.

Kérd ki szakember véleményét a keletkezett hibáról!

Szakemberek itt

10. Mikor javítható és mikor szükséges a teljes gipszkaron panel cseréje?

Ha repedések keletkeznek a falon, vagy egy hiba miatt javításra van szükség, két lehetőségünk van: kijavítjuk a sérüléseket vagy a teljes sérült elemet kicseréljük.

A probléma megoldásához sok esetben a javítás is elegendő, de bizonyos helyzetekben a régi gipszkarton eltávolítása és cseréje a legjobb megoldás. Az alábbiak esetén javasolt az új gipszkarton telepítése:

  • Kiterjedt vízkárok 
  • Látható domborulat, dudorok vagy szétmorzsolódás
  • Összedőlt fal
  • Rothadás
  • Füst vagy tűzkár
  • Penészkárosodás

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy javítani, vagy inkább cserélni kell az adott falrészt, bátran forduljunk szakemberhez, és kérjük ki a tanácsát.

Gipszkarton panel felrakása

Bizonyos esetekben a teljes gipszkarton panel cseréje a legjobb megoldás. Bátran kérjük szakember segítségét a probléma felmérésében!

11. Hogyan előzhetjük meg a költséges javításokat?

Néhány óvintézkedést betartásával megelőzhetjük, hogy a jövőben költséges javításokat kelljen elvégezni. Például: 

Legyünk óvatosak, amikor szöget ütünk a falba! Fontos tudni, hogy a falak vagy a mennyezet be vannak-e vakolva. A vakolt falak tartósabbak és alkalmasabbak a tárgyak felakasztására, mint a gipszkarton falak.

Figyeljünk oda a tető rutinszerű karbantartására!  Ha lyukat fedezünk fel a tetőn, azonnal javíttassuk azokat a szivárgások elkerülése érdekében. Ez segít megelőzni az esetleges vízkárokat.

Mindig azonnal kezeljük a víz okozta károkat.  Ha mégis valahol szivárgás történt és a gipszkartont vízkár érte, távolítsuk el azonnal. Ez segít megakadályozni a penész elterjedését a lakásban.

12. Hogyan bízzunk meg egy gipszkartonjavító szakembert?

Egy szakember megbízása elősegítheti a fal gyors és hatékony javítását. A profi szakember kiválasztása előtt az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

Mérjük fel a lehetőségeket!  Ha rákeresünk a gipszkarton javítására, több féle szakembert is találni fogunk, –   úgy mint kőművesek, építési vállalkozók, specialisták –  mivel a gipszkartonozás sok építési munkálatnak része. Éppen ezért rá fogunk jönni, hogy sok lehetőségünk van.

Olvassunk értékeléseket!  Szánjunk időt arra, hogy elolvassuk a véleményeket, mások beszámolóit az adott vállalkozó munkájáról! Ez segíthet abban, hogy csak profit alkalmazzunk, akinek már megfelelő referenciája és elégedett vásárlói vannak. 

Két szakember gipszkartont javít

Érdemes olyan szakemberrel dolgozni, aki kellő tapasztalattal, és megfelelő referenciákkal rendelkezik.

Kérjünk több helyről árajánlatot!  Mielőtt megbíznánk valakit, kérjünk legalább három helyről ajánlatot! Illetve már kérdéseket is feltehetünk előre, például azt, hogy mennyi ideig tart a folyamat, és hány hasonló projektet hajtott már végre a vállalkozó, ami szintén segíthet a választásban.

Kérj ajánlatot több helyről, és hasonlítsd össze őket!

Kérem az ajánlatokat!

13. Gyakran Ismételt Kérdések

Mielőtt egy vállalkozót megbíznánk a lyuk javításával, felmerülhet néhány kérdésünk. Az alábbiakban megválaszoljuk a leggyakrabban feltett kérdéseket.

Mennyi ideig tart a gipszkarton cseréje?

A gipszkarton cseréje általában meglehetősen gyors folyamat, de ez nagyban függ attól, hogy mekkora az elvégzendő feladat. Ha csak egy faldarabot kell cserélni, akkor az valószínűleg egy egynapos folyamat. Ha azonban egy egész emeleten van szükség panelek újratelepítésére, akkor az várhatóan több napos vagy akár több hetes munka is lehet. A pontos időtáv meghatározásának legjobb módja, ha felkeresünk egy szakembert és kérünk tőle egy időbecslést A megfelelő szakember képes lesz gyorsan felmérni az igényeinket és meghatározni egy hozzávetőleges ütemtervet. 

Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy a problémától függően körülbelül mennyi időt vesz igénybe a gipszkarton javítása:

Mennyi idő a gipszkarton javítása?

     A probléma nagyságától függően az 1 órás munkától akár a több hetes munkáig is eltarthat a javítás.

Javítják a vízvezeték-szerelők a gipszkartont?

A rövid válasz nem. Valószínűleg nem a vízvezeték-szerelőre (vagy villanyszerelőre) szeretnénk bízni a fal javítását.

Hogy miért? Egész egyszerűen ez nem az ő specialitásuk. A vízvezeték-szerelők egy adott ismeretterületre koncentrálnak, és a falak javítása nem tartozik ebbe a kategóriába. Jobban járunk, ha építőipari szakembert bízunk meg ezzel a feladattal.

Javítják a festők a gipszkartont?

A vízvezeték-szerelőktől és a villanyszerelőktől eltérően néhány festő valóban megjavítja a gipszkartont. Azonban nem minden festő. Mielőtt egy festő vállalkozást bíznánk meg, feltétlenül kérdezzük meg, hogy vállalnak-e ilyen szolgáltatást. Ezenkívül kérjünk tőlük korábbi referenciákat, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy korábban végeztek-e már ilyen munkálatokat.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

László, cikk szerzője
Gipszkartonozás szakértője
Megbízható, precíz kis csapatommal vállalunk teljeskörű lakásfelújításokat. Elkötelezettek vagyunk, hogy mindig kiváló, minőségi munkát adjunk ki a kezünkből. Az alábbi feladatokba tudunk önnek segíteni: Gipszkartonozás, festés, mázolás, tapétázás.

Hagyj megjegyzést