Article Image

A legjobb webfejlesztő - a Qjob.hu értékelése szerint

Szergej Budapesten dolgozik, mint webfejlesztő. Megosztotta velünk, hogyan kommunikál a megrendelőkkel, és hogy miért nem tervez elmenni Magyarországról.

Szergej 9. évfolyam óta foglalkozik programozással. Matematika szakon végzett, és kifejlesztett egy saját rendszert a programozási feladatok ellenőrzésére. PHP, SQL, Java tanúsítvánnyal, valamint a C/C++, az Objective C és a Swift nyelveken rendelkezik munkatapasztalattal, de "hobbiból" sokat játszik a front end megoldásokkal is. 2019-ben, mesterképzésre jelentkezetta BME-re, majd Budapestre költözött, és regisztrált a Qjob.hu oldalon. Szergej szerint ő a leggyorsabb webfejlesztő a Földön, akárcsak a kedvenc képregényhőse, Flash, csak éppen a programozók világából.

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

Ismerd meg, Szergej miért szeret Budapesten dolgozni, és hogy a honlapkészítés miben hasonlít a házépítéshez!

Hol kerestem a megrendeléseket?

Amikor Budapestre költöztem, elkezdtem munkát keresni, beregisztráltam egy csomó weboldalra. Nem sokkal ezután megkerestek a Qjob.hu-tól, és felajánlották, hogy dolgozzak az oldalon keresztül. Azonnal beléptem, és feltöltöttem a profilba mindent, amit addig csináltam.

A szolgáltatás nagyon tetszik, mert segít a portfólió összeállításában, és az új ügyfelekkel zajló kommunikációban. Ettől sokkal otthonosabban mozgok a szabadúszó piacon.

Mielőtt a Qjob.hu-ra regisztráltam, egy ideig egy amerikai szabadúszó platformon dolgoztam. A magyar megrendelők nagyon különböznek az amerikai és kanadai ügyfelektől, akik mindig nyitottak az új ajánlatokra, megoldásokra. Számukra egyszerű megindokolni a munka költségeit, a szükséges eszközöket és a határidőket. Hajlandóak megvitatni és felülvizsgálni az árat, mert minőségi munkát akarnak kapni.

Sajnos ez nem minden magyar ügyféllel sikerül. Ha az egyetemisták már hajlandók akár óránként 1500 forintért dolgozni, akkor egy tapasztalattal rendelkező programozó reális díja 6000-8000 forint/óra kezdődik. Egyes ügyfelek kezdők foglalkoztatásával próbálnak pénzt megtakarítani, de a végén ugyanazt a munkát többször is meg kell csináltatniuk, és kétszer, vagy akár háromszor is fizetniük kell érte.

Egy webfejlesztő kávézóban is végezheti a munkáját  Egy webfejlesztő akár kávézóban is végezheti a munkáját

A honlapkészítés olyan, mint a házépítés

Én nemcsak programozóként, hanem webfejlesztőként és mobilfejlesztőként is hirdetem magam, de a megrendeléseim jó része webfejlesztés. Az utóbbi időben menőtt a megrendelői igény a WordPress-re, azon belül is az Elementor használatára, így ebbe az irányba is elkezdtem specializálódni, szeretek pluginekkel foglalkozni, szükség esetén írni. 

Gyakran szembesülök azzal, hogy sokan, körülbelül tízből nyolc megrendelő, azt gondolja, hogy elég csak venni egy ingyenes sablont, és kész is a weboldal. De a kész témák csak korlátozott funkciókkal rendelkeznek, ráadásul nem kell azt hinni, hogy ez olyan egyszerű, hogy csak megveszem és beállítom, és kész is.

Egy weboldal létrehozása pontosan olyan, mint egy ház építése. Az ember lát egy palotát és azt mondja: „Én is ilyet akarok!” Csakhogy azt minden esetben egy meghatározott technológiával építik, még akkor is, ha csak egy kunyhó, és nem palota, és idő kell hozzá. És sokan azt gondolják, mivel egy weboldal nem egy ház, csak néhány fájl, elég csak lemásolni és beilleszteni. Csakhogy egy oldal egy szerveren fut, és hogy ez valóban így legyen, már csak ez egy önálló feladat, még a weboldal elkészítése előtt. Minden szerverkörnyezet más és más, és tuti, hogy hiányzik róla egy bővítmény, amire szükséged lehet.

Tanuld meg beosztani az erődet!

Hogyan működik a Qjob.hu? 20 ajánlatból, mivel jó az értékelésem, általában 5-6 megrendelést kapok. És egy új ügyfél legalább 3-4 ügyfelet jelent pluszba, mert ajánl a barátainak, ismerőseinek, és ők akár már egy hónapon belül is felkérhetnek azzal, hogy webfejlesztő után kutatnak. Mindezt figyelembe kell venni a munkák vállalásakor.

Jelenleg leginkább a barátaimmal dolgozom. Van egy tervezőgrafikusom, egy frontend fejlesztőm és egy fotósom. Egyedül is meg tudok csinálni mindent, de ha túl sok a megrendelés, akkor természetesen be kell osztani az erőmet.

Szabadúszó webfejlesztőként soha nem lehet tudni, hogy az ügyfelek száma exponenciálisan nő-e, vagy holnap már nagyon kevés lesz. Ezért mindannyiunknak van profilja a Qjob.hu-n. Külön-külön és csapatként is dolgozunk, a megrendelésektől függően.

A webfejlesztő számára fontos a jó időbeosztás     A sikeres webfejlesztők egyik titka a jó idő és erő beosztás

A legfontosabb: nem megijeszteni az ügyfelet

Saját módszerem van a feladatok kiválasztására. Először mindig megnézem magát a hirdetést: megfelelő-e az ár, és pontosan érthető-e, mi a tényleges megbízás. Ha a feladat tényleg nagyon érdekes, azonnal ajánlatot teszek, és megírom az általam javasolt megoldásokat.

A lényeg: nem szabad megijeszteni az ügyfelet! Mindig felteszem a kérdést: mit szeretne kapni az ügyfél, milyen fajta webhelyre van szüksége – a kedvező ár vagy a funkcionalitás a fontosabb? Megpróbálom elmagyarázni, hogy sablon választása esetén a webhely mennyibe kerül, ha pedig egyedi megjelenést szeretne, mekkora többletköltséggel jár. Felhívom a figyelmet a kért megoldások hátrányaira, de végül mindig az ügyfél dönti el, mire van szüksége, mit kér a pénzéért.

Két nagyon érdekes megrendelésem volt a Qjob.hu-ról: egy lánynak elkészítettem a Monopolyra hasonlító webes alkalmazást, illetve egy drónbajnokság versenybeosztását is programoztam, sorsolással.

Sok érdekes embert ismertem meg mint webfejlesztő. Például néhány megrendelővel, akiket a Qjob.hu-n találtam, a mai napig együtt dolgozunk.

Szó szerint minden hónapban új feladattal állnak elő: ezt kidolgozni, azt megcsinálni. Nemrég egy fogászati klinika honlapját készítettem el számukra. Php fejlesztő és back end fejlesztő kollégáim pedig a meglévő honlapjuk átalakításával bíztak meg, mert nem volt rá idejük. Hiába, a suszter cipője... - ahogy a magyarok mondják. 

Az utóbbi időben előfordul, diplomamunkát rendelnek tőlem, php-ben. Örülök, hogy vannak ügyfeleim, de egyáltalán nem értem a dolgot: azért fizetnek, hogy diplomát szerezzenek programozásból, de a valóságban nem tudnak vele pénzt keresni.

A webfejlesztő óráktól a webstúdióig

Bárhová nézel, ül egy ember laptoppal, és programoz valamit. Általában egy webfejlesztő számára mindegy, hol dolgozik – egy megrendelés a világ bármely részén teljesíthető.

Az időm egy részét én is egy kávézóban töltöm, és ahol én dolgozom, a vendégek fele legalább az IT szakmában dolgozik, programozó, vagy webfejlesztő. Bárhová nézel, ül egy ember laptoppal, és programoz valamit. Egyszer volt olyan eset is, hogy nem tudtam újraindítani a szervert távolról, és a mellettem ülő tök idegen srác csak annyit mondott:„Egyesítsd a parancsokat, és csináld ezt, nézd!” Működött!

Egy jó webfejlesztőnek jut ideje kikapscolódásra is     A sok megrendelés mellett a szabadidőt sem szabad elhanyagolni

A magyar webfejlesztő piac működik

A Qjob.hu-n nagyon sok nyitott és barátságos ügyfél van, és itt működik a piac.

Alapjában véve, persze, igen, egyszer szeretnék majd elmenni az USA-ba, Kanadába vagy Ausztráliába dolgozni, mert ezekben az országokban még nagyobb szükség van a webfejlesztőkre. A legtöbb barátom ugyanígy gondolkodik. Mindannyian nézegetjük az állásajánlatokat: hol, mit, hogyan lehet tanulni, dolgozni.

Egy másik dolog, ami engem személy szerint zavar, az, hogy rengetegen ülnek be multihoz dolgozni. Én nem akarok egy nagyvállalat alkalmazottja lenni. Lehet, hogy ott jó a fizetés, de ha a képességeimet arra kell használnom, hogy kötött munkarend szerint dolgozzak, és egy csak bizonyos összeget kapjak, akkor inkább megpróbálom úgy csinálni a dolgaimat, hogy szabadon, magam tudjam szabályozni a jövedelmemet. És azt is, mivel dolgozom, mit csinálok.

A szabadúszóként végzett munkának valójában több előnye van, mint hátránya. És összességében azt gondolom, a legjobb cél idővel egy saját webfejlesztő ügynökség létrehozása.

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

Hogyan lehet weboldalt rendelni?

  1. Döntsd el, mire van szükséged! Sablont szeretnél használni, vagy saját dizájnt szeretnél készítettni – ettől függ a munka díja és a határidő.
  2. Tanulmányozd a versenytársakat, és keress példákat! Nézd meg a területeden a vezető cégek weboldalát! Mielőtt valami új dolgot találnál ki, ellenőrizd, mi az, ami már eredményesen működik: nem kell feltalálni a spanyolviaszt!
  3. Válassz tapasztalt webfejlesztő szakembert! Egy kezdő programozó munkaideje tízszer kevesebbe kerül, de fennáll annak a veszélye, hogy újra kell csinálni az oldalt. Ezért mindenképpen ajánlott a programozás, honlapkészítés és webfejlesztés területen már referenciákkal rendelkező szakembereket keresni.

Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Webfejlesztés

Hagyj megjegyzést