Hogyan válhat valakiből keresett sminkes?

Útmutatások és tanácsok havi 300 ezer forintos jövedelemmel rendelkező sminkesektől.

Hogyan tudod megtanulni a sminkszakmát? 

Ahhoz, hogy valaki elkezdhessen sminkesként pénzt keresni, alapvető ismeretekre és legalább tíz munkát tartalmazó portfólióra van szüksége. A sminkkészítés alapjait az alaptanfolyamokon tanítják, amelyek ára kb. 80.000 és 250.000 Ft között mozog. A képzés során a legfontosabb, hogy mit, és hogyan fognak tanítani.

A jó tanfolyam négy ismertetőjegye:

1. Minimum 70 elméleti és 7 óra gyakorlati óra. A sminkesek úgy gondolják, hogy ez idő alatt el lehet sajátítani az elméletet, és a hét-nyolc alap sminktechnikát.

2. Széleskörű program. Tanulmányoznod kell az arc anatómiáját, a színelméletet, az arc sminkelésre való előkészítését, a ceruzatechnika alapjait, a szemöldöképítést. El kell sajátítani a bronzosítás, a füstös szem, az esküvői, hollywoodi és színes smink készítésének technikáját.

3. Legalább ötéves szakmai tapasztalattal és sminkmesteri oklevéllel rendelkező oktatókat válassz.

4. Professzionális anyagok és ecsetek. Jó, ha az iskola adja a kozmetikumokat és az ecseteket, így a tanulók rögtön profiként tanulnak meg dolgozni.

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

A művészeti oktatás elősegíti a szakma gyorsabb elsajátítását: a színpalettakészítést és az ecsetkezelést. De a sminkelést majdnem bárki megtanulhatja.

A Qjob.hu-n már regisztrált sminkes, Anna, korábban adminisztratív ügyintézőként dolgozott. Szülés után úgy döntött, hogy a családjával szeretné tölteni az idejét, nem pedig az irodában. Anna azért választotta a sminkszakmát, hogy szabadúszóként akkor dolgozzon, amikor neki megfelel. A Qjob.hu segítségével már több mint száz megrendelést teljesített.

Beatrix, aki a „Szépség és egészség” kategóriában a Qjob.hu-n az 50 legjobb sminkes szakember között van, eredetileg banki szakértő volt, emellett számos más szakmában is – köztük a kozmetika területén is – kipróbálta már magát. Amikor szülési szabadságra ment, úgy döntött, sminkesként folytatja pályafutását, és sminkmesterré szeretne válni.

Alkalmi munka: Kozmetológia, esztétikai bőrgyógyászat, smink, arcápolás- Esti smikelés - 18 000 Ft. -  Ajánlatot adok.

"A sminkiskolát annak idején ár-érték alapján választottam ki, a közepes árkategóriából. Odamentem, beszélgettem a tanárokkal, átnéztem a képzési programot, és hogy milyen kozmetikumokat használnak a tanítás során. Elvégeztem az alapképzést, a barátaimon és az ismerőseimen gyakoroltam, majd elkezdtem megrendeléseket keresni a Qjob.hu-n. Az alapképzés és a sminkkészlet ára hat hónap alatt megtérült." – mesélte Beatrix, sminkes. 

Hogyan állítsuk össze a sminkdobozt? 

Ahhoz, hogy valaki elkezdhessen dolgozni, szüksége van sminkdobozra, ecsetekre, alap sminkkészletre és eszközökre.

A sminkdoboz: kézitáska, válltáska, gurulós bőrönd teleszkópos fogantyúval vagy anélkül. Egy egyszerű kézitáska a belevalók nélkül 8000 Ft-tól kezdődik.

Alkalmi munkákat végzek közvetítők és jutalék nelkül a Qjob.hu segítségével - Regisztrálj ingyen!

Az ecsetek: minőségieknek kell lenniük, mert sokáig fogod használni őket. Kb. 20 különféle ecsetre lesz szükség, aminek darabja nagyjából 4000 Ft-ba kerül.

"Az alap sminkkészlet és eszközök átlagosan 120.000 Ft-ba kerülnek. Ha luxusmárkákat használsz, a költségek akár a 400.000 Ft-ot is elérhetik. Ha pedig sok a megbízás, akár havi 40.000 Ft-ért is vásárolhatsz szükséges alapanyagokat, eszközöket." - mondja Beatrix.

A sminktáska vállon is viselhető, és kb. 30.000 Ft-ba kerül. Beatrix azt tanácsolja, hogy a kozmetikumok megvásárlása előtt nézzétek meg a legismertebb sminkbloggerek értékeléseit, és vegyétek figyelembe a bloggerek által piacra dobott márkákat. De bárki bármit mond: az első számú szabály: ismeretlen terméket először magunkon próbálunk ki!

A stylist-sminkes Nóri a lertékelések időszakában szerzi be kozmetikumait, mert így olcsóbb: „A kedvezmények követésére feliratkoztam az érintett üzletek hírleveire. Mindig bejelentik a következő akciót.” Ez nagy mértékben megkönnyíti a sminkes munkáját.

Hogyan tudunk spórolni? 

  • Érdeklődjetek az anyagokra vonatkozó kedvezményekről a sminkiskolában.
  • Vásároljatok használt sminktáskát.
  • Olyan márkákat és üzleteket válasszatok, amelyek kedvezményeket kínálnak a sminkesek számára.
  • Vásároljatok akciósan!
  • Rendeljetek kozmetikumokat külföldről.
  • Találjátok meg a jó és alacsony árfekvésű márkákat a bloggerek és a kollégák véleménye alapján.

Alkalmi munka: Smink - Tartaní egy továbbképzést sminkelésből - 4 500 Ft. -  Ajánlatot adok.

"Az alacsony árfekvésű kozmetikumok közül a kedvencem a lengyel PAESE márka. A sminkes kollégáktól hallottam egy jó szempillaspirálról, amely mindössze 1200 Ft-ba kerül, a neve: VivienneSaboCabaret. És a sminktanfolyam első óráin a Valerie-D ecseteket ajánlották nekem, azóta is ezeket veszem."– osztja meg a legjobb vásárlási tippeket Anna, aki alig pár éve sminkes.

Hogyan készítsünk portfóliót? 

A portfólióban az első sminkes képek a sminktanfolyamon készített „házi feladatok” (amikor a barátok és a családtagok már kimerészkednek az utcára az általatok készített sminkben), és a vizsgamunkák. Készítsetek „előtte” és „utána” képeket egy szögből, jó megvilágítás mellett!

Anna nappal, természetes fényben fényképezi modelljeit, és úgy véli, hogy a legfontosabb dolog a fény megfelelő megválasztása.

Beatrix vett magának egy sminklámpát a fotózáshoz: "Bárhová magammal vihetem, és a fényképek jobb minőségűek lesznek, mintha csak simán telefonnal készítettem volna. Megpróbálok természetes fotókat készíteni, és mindig diszkrét szűrőt használok."

Ahhoz, hogy valaki nagy projektekben, divatbemutatókon, magazinokkal dolgozhasson, profi fotókra van szükség. A fotósok kényelmesen kereshetők a Qjob.hu-n és a közösségi csatornákon, ahol ők maguk is keresnek sminkeseket.

"Gyakran dolgozom együtt fotósokkal, nagyon sokat a Qjob.hu-n találtam. Egyszer meghívtam egy profi fotóst, kibéreltem egy műtermet egy napra, és valami nevetséges összegért találtam hat sminkmodellt az Instagramon. Két óránként új modell érkezett. A fotós lefotózta a kész sminket, és egy csomó fényképet készített a kulisszák mögött is, amiket felhasználhattam később az Instán is. Egy ilyen munkanap elegendő a portfólió elkészítéséhez, a weboldal létrehozásához, az Instagram frissítéséhez néhány hónapra." – meséli Brigi, aki szabadúszó sminkesként dolgozik.

Hol helyezzük el a portfóliót? 

A komoly portfólió legalább ötven munkát tartalmaz különböző modellekkel és sminktechnikákkal. Helyezzétek el ott, ahol várhatóan az ügyfeleitek vannak: az Instagramon és a Qjob.hu-n.

A Qjob.hu-n a sminkesek maguk választják ki a feladatokat, és azokra ajánlatot adnak. Egy-egy ajánlatért, csak akkor kell fizetni, ha kiválasztják. Sokkal kedvezőbb azonban, ha 30, 60 vagy 90 napos Korlátlan előfizetésre fizetsz elő. A korlátlan azt jelenti, hogy arra a feladatra adhatsz be ajánlatot, amelyikre csak szeretnél, azaz érdemes annyi ajánlatot beadnod, ahányat csak tudsz. Az Instagramra is érdekes posztokat helyezz el, reklámozd, ahogy lehetőséged engedi, és várj türelemmel, amíg valaki rád ír.

Alkalmi munkákat végzek közvetítők és jutalék nelkül a Qjob.hu segítségével - Regisztrálj ingyen!

Nóri fő jövedelmét az Instagramon keresztül szerzi, az összes munkáját oda teszi fel, és linket küld a profiljához az ügyfelek számára. A Qjob.hu-t kiegészítő munkaszerzési lehetőségként kezeli, amikor több az ideje, itt válogat a feladatok közül.

Timi a Qjob.hu-n keresztül dolgozik. Profilját teljesen kitöltötte, és a teljes portfólióját elhelyezte a Qjob oldalán. Hetente 3-5 megrendelést teljesít, havonta 300-600 ezer forintot keres.

"Télen regisztráltam a Qjob.hu-ra, a szolgáltatás három hónapos ingyenes használata alatt 15 megrendelést kaptam. Az első három hétben körülbelül 120 ezer forintot kerestem. Most, a szezonon kívüli időszakban 300-350.000 Ft-ot keresek, a szezonban azonban havi 600-800 ezret is."– mondja Timi, aki Budapesten dolgozik sminkesként.

Hogyan találjuk meg az első megrendelőket? 

Néha a sminkiskolák segítenek elindulni a szakmában: egyesek jó kapcsolatokat ápolnak a rendezvényszervező irodákkal, ahol szükség van sminkesekre, és oda küldik a tanulókat gyakorolni.

A kommunikatívabb, aktívabb sminkeseknek lehetősége van arra, hogy bekerüljenek a tévébe vagy a filmiparba: a kezdőket szívesen alkalmazzák a nagyobb projektekben, ha az alapvető feladatokat gyorsan és jól elvégzik.

"Tanuljátok meg az alapsmink gyors elkészítését: a nagy projekteknél mindig szükség van olyan szakemberekre, akik 20 perc alatt el tudnak készíteni egy teljes sminket. Az ilyen munkáért nem fizetnek sokat, de tapasztalatot és ismeretségeket lehet szerezni. A barátaimon kívül senkit sem festettem ki ingyen. Úgy gondolom, hogy minden munkát meg kell fizetni, és a kezdő sminkeseknek legalább az anyagköltséget fel kell számolniuk." – mondja Beatrix, sminkes.

A Qjob.hu segít kényelmesen megtalálni az ügyfeleket. A munka megkezdéséhez regisztrálj, töltsd ki a profilodat, és jelentkezz a feladatokra.

A kezdetekben javasolt taktika, hogy jelentkezz az összes, többé-kevésbé megfelelő feladatra, minél több megrendelést gyűjtve, hogy így juss előrébb a rangsorban, és így töltsd fel a portfóliódat.

Alkalmi munka: Fodrászat, hajfestés - Ne frizura - 2 000 Ft. -  Ajánlatot adok.

Nóri, aki már több mint 100 munkát teljesített a Qjob.hu-on, úgy véli, egy jó profillal, és feltöltött referenciával már az első hónapban akár 10 megrendelést is lehet szerezni. Anna a szezonban havonta 25-30 megrendelést kap a Qjob.hu-ról.

A sminkesek számára a szezon áprilistól augusztusig terjedő időszakot, és a decembert jelenti. Ebben az időben kezdjetek el dolgozni!

Hogyan ajánlhatjátok a szolgáltatásotokat? 

"Önmagunk eladása" gyakran kényelmetlennek és tolakodónak tűnik. A Qjob.hu-n ez sokkal könnyebb és egyszerűbb: olyan embereknek kínáljátok a szolgáltatásaitokat, akik maguk is sminkest keresnek, és várják a jelentkezéseteket. Sminkes szakembereink naponta 5-15 percet töltenek feladatok, ügyfelek keresésével az oldalon. Feliratkoznak az új feladatokról értesítő levelekre, hogy ne maradjanak le az új megrendelésekről. És annak érdekében, hogy gyorsabban tudjanak ajánlatot adni, létrehoztak néhány egyszerű válaszsablont. Nóri két sablont használ: egyet a menyasszonyok és egyet a többi ügyfél számára. Így néz ki a „nem esküvői” megrendelésekhez használt sablonja:

"Örömmel készíteném el a sminkedet! Stúdiófotózásokon, TV-felvételeken és versenyeken szerzetem nagy tapasztalatot. Kizárólag prémium márkájú kozmetikumokat és hajformázókat használok, az ecseteket rendszeresen fertőtlenítem. Sminklámpát, fésülködőköpenyt és ápolószereket hozok, melyekkel előkészítem a bőrt a sminkhez és a hajat a formázáshoz. Ha van képed arról, hogy milyen sminket és frizurát szeretnél, vagy vannak még kérdéseid, kérlek, ír rám a chaten! Szívesen adok tanácsot is!"

A jelentkezés elküldése előtt Beatrix  beírja az ügyfél nevét a sablonba, és pontosítja a megrendelés részleteit.

Beatrix udvariasan ír a megrendelőnek, röviden leírja a munkatapasztalatait, és egyben le is írja, hogy a kiszállás benne van az árban. Mindent megtesz, hogy rövid bemutatkozásában és ajánlatában minden lényeges információt átadjon, ami megkönnyíti a megrendelő választását, hogy az ő ajánlatát tartsa a legjobbnak, és kiválassza a feladatra.

Sminkes állás:

Fodrász kecskemét

  4.000.-Ft

Fodrász szeged

  3.500.-Ft

Egyszerű sminkek buliba

  2.000.-Ft-tól

Könnyű sminkek

  2.600.-Ft-tól

Szép sminkek

  6.000.-Ft

Sminkes Budapest

  5.000.-Ft

Esküvői sminkek

  10.000.-Ft

Olcsó sminkek

  1.000.-Ft


Mit mondjon egy kezdő sminkes az ügyfeleknek? 

A Qjob.hu-n a sminkkészítést leggyakrabban azok rendelik meg, akik hajlandók esélyt adni egy kedves, igyekvő, kezdő sminkesnek. Ezért teljesen normális, ha őszintén megírod a megrendelőnek, hogy csak most tanultátok ki a szakmát (itt vannak a munkáitok és az okleveleitek). Fontos a jó visszajelzés, és az, hogy az ügyfél mindennel meg legyen elégedve.

Nóri azt tanácsolja, hogy ne féljetek megkérni az ügyfeleiteket arra, hogy adjanak értékelést: „Nincs abban semmi rossz, ha emlékeztetitek őket erre. Kínáljatok kedvezményeket és bónuszokat, mert ezek segítenek, hogy még több megrendelést kapjatok, és jól megtölthessétek a portfóliótokat."

"A kezdeti szakaszban megpróbáltam, hogy 6000 Ft-ra vittem le egy smink+frizura árát. Az időleges árengedmény nem egy rossz dolog, nagyobb esélyt ad a rendszeres ügyfelek megtalálására. Most például bónuszokat adok. Elmegyek egy menyasszonyhoz sminket készíteni, és ingyen megcsinálom az anyukája frizuráját. Nekem ez nem kerül semmibe, de az ügyfél elégedett, és szívesen ajánl másoknak, mint esküvői sminkest.” – osztja meg sminkes a tapasztalatait Beatrix.

Hogyan kereshettek többet? 

Minél nagyobb a tudásod, annál szélesebb lesz az ügyfélköröd. Sajátíts el új technikákat, például a kifutósminket vagy televíziós sminkkészítését. Egy  color make up sminktanfolyam három teljes napig tart, és nagyjából 60.000 Ft-ba kerül.

Hozz létre egy feladatot Legyél szakember

"Tanfolyamokon vagy mesterkurzusokon bővítem a tudásomat. Ezek általában egy-három napig tartanak. Időnként ezeken a mesterkurzusokon az új ismeretek elsajátítása mellett kedvezményeket is kapunk a kozmetikumokra. Egy jó alapismeretekkel rendelkező sminkes a YouTube oktatóvideóiból is kitanulhat új sminktechnikákat."– mondja Anna egy sminkeseknek szóló Qjob megbeszélésen.

Ügyes, pontos, udvarias, jókedvű és tiszta ecsetekkel rendelkezik!”– ilyen sminkest szeretnének látni az ügyfelek. Az ilyen sminkes szakembert ismét hívják, ajánlják a barátoknak és az ismerősöknek. Timi, ha rendelésre megy, a rosszkedvet otthon hagyja: „Mindig pozitív hangulatban, harmóniában dolgozom. Gyerekkorom egykori sminkes, babás játéka ma már kőkemény munka, amely kényelmes és rendkívül kreatív megélhetést biztosít.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

AnnaAnna Szépség és egészség