Article Image

Hogyan szerezd meg az első állásodat?

Az első munkahely megszerzése kifizetődő élmény. Az Ön által választott munkakör tartósan befolyásolhatja a karrierjét, ami által Ön összességében versenyképesebbé válik a későbbi pozíciók betöltésére. Az első állás elnyerése alapos kutatást, valamint elvárások felállítását igényli.

1. Határozza meg az elvárásait

A jobban fizető állások gyakran további képzettséget és tapasztalatot igényelnek. Pályakezdőként fontolja meg a kiskereskedelemben, az értékesítésben, a gyorsétteremben vagy más belépő szintű ágazatokban való elhelyezkedést. Ezek gyakran versenyképes állások, mert sok tinédzser és fiatal felnőtt keresi őket. Ezek a munkahelyek azonban szinte mindig felvesznek munkaerőt, így rengeteg lehetőség vár rád.

2. Hálózatépítés a kortársakkal

Akár most kezded a karriered, akár a félidőhöz közeledsz, a kapcsolatépítés mindig hasznos. Beszélgess barátaiddal, családtagjaiddal és iskolatársaiddal, és tudasd velük, hogy aktívan munkát keresel. A barátoknak vagy más diákoknak lehetnek kapcsolataik családi vállalkozásokkal, vagy kezeskedhetnek érted egy helyi étteremben. Ha van kapcsolatod egy szereppel kapcsolatban, az jelentősen növeli az esélyeidet arra, hogy megkapd az állást.

3. Fontolja meg a munkát a tapasztalatért

Lehet, hogy az első állásod nem pontosan az, amire vágysz, de értékes tapasztalatot nyújt, amit később hasznosíthatsz. Ha például a kiskereskedelemben dolgozol, keresett ügyfélszolgálati készségeket szerezhetsz, és sokféle helyzetnek teheted ki magad. Mindegyik egyedi lehetőségeket kínál arra, hogy új készségeket tanulj, vagy a régieket csiszold. Éttermi környezetben olyan alapvető üzleti alapismereteket tanulhatsz, mint a leltárkezelés vagy az élelmiszerbiztonság. Ez akár egy magasabb pozícióhoz is vezethet, mivel sok étterem inkább előléptet egy pincérnőt konyhai alkalmazottá, minthogy felvegyen egy idegent.

4. Írj önéletrajzot

A legjobb módja annak, hogy népszerűsítsd magad egy munkáltató előtt, ha van egy önéletrajzod, amit megmutathatsz nekik. Lehet, hogy kevés vagy semmilyen szakmai tapasztalattal nem rendelkezel, amit az önéletrajzodon belül tárgyalhatnál, de gondolj a máshol elsajátított készségekre. Ha például nyilvános beszédtanfolyamra jársz és kiválóan teljesítesz, akkor a fejlett szóbeli kommunikációs készségeidet is feltüntetheted. Emellett fontolja meg az önkéntes munkaköröket is, mivel ezek hasonló tapasztalatot nyújtanak, mint a fizetett állások. Ha például önkéntes munkát vállaltál egy ingyenkonyhán, írd bele az önéletrajzodba az ételkészítési készségeket, az ügyfélszolgálati készségeket és egyebeket. Itt találhatsz CV sablont, ami segíthet neked.

5. Álláskeresés

Bár a kapcsolatépítés remekül alkalmas üzleti kapcsolatok kialakítására, azt ki kell egészítenie tényleges álláskereséssel is. Számos olyan eszköz és alkalmazás létezik mind online a számítógépen, mind az okostelefonon, amelyek segíthetnek. Némelyik kizárólag az álláskeresésre összpontosít, míg mások olyan egyéb funkciókat is tartalmaznak, mint a közösségi média és a hálózatépítés elemei. Keresse meg a kívánt szerepeket a helyi körzetben az állásbörzéken keresztül. Elkészíthet egy online szakmai hálózati profilt is, és elkezdheti bemutatni néhány készségét, tehetségét és tapasztalatát.

6. Készüljön fel az interjúra

Miután kiválasztottál egy állást, jelentkeztél és elnyertél egy interjút, eljön a felkészülés ideje. Nézze át a munkaköri leírást, és tanulmányozza a bemutatott információkat. Jegyezze meg azokat a különleges tulajdonságokat vagy készségeket, amelyeket keresnek a jelentkezőkben. Kutasson utána a vállalkozásnak, és fedezze fel annak történetét, küldetését és hitvallását. Tudja meg, hogy ki lehet az interjúalany, és keresse meg őket a hálózati oldalakon. Olvassa végig az érdeklődési körüket, és ismerje meg őket, mint személyt. Ezek az információk nemcsak az interjún segítenek, hanem lehetővé teszik, hogy kérdéseket tegyen fel a talált információkkal kapcsolatban.

A legtöbb interjúztató előnyben részesíti azokat a jelentkezőket, akik elkötelezik magukat, és megmutatják, hogy az interjú előtt időt szántak arra, hogy megismerjék a vállalkozást.

7. Öltözzön megfelelően

Az első dolog, amit az interjúztató észrevesz rólad, gyakran a ruházatod. Az öltözködésed kifejezi, hogy ki vagy és milyen szándékkal mész el az interjún belül. Ha például egy irodai interjúra pólóban és farmerben sétálsz be, úgy tűnhet, mintha nem vennéd komolyan az interjút. Gondolja végig, hogy milyen állásra jelentkezett, és hogy az alkalmazottak mit viselnek naponta. Az interjúra való öltözködés során próbáljon ki olyan ruhákat, amelyek egy lépéssel a napi öltözködési szabályok felett állnak. Ha például a munkakör üzleti alkalmi öltözéket engedélyez, válasszon üzleti formaruhát az interjúra.

8. Az interjú utáni nyomonkövetés

Nem gyakran van rá szükség, de az interjú utáni nyomon követés pozitív irányba befolyásolhatja a vállalat Önről alkotott véleményét. Írj egy e-mailt, amelyben kifejezed, mennyire hálás és nagyra értékeled a lehetőséget, hogy interjút adhattál nekik. Köszönje meg az időt, és küldje el jókívánságait, hogy megtalálják a megfelelő személyt a pozícióra. Ez azt mutatja, hogy valóban érdekli a vállalat és a munkakör, és arra ösztönzi őket, hogy fontolják meg Önt a pozícióra. Adjon nekik egy további okot arra, hogy felvegyék Önt, ahelyett, hogy egyáltalán nem vennék fel.

Hagyj megjegyzést