Article Image

Mennyibe kerül a kerékpár javítása?

A kerékpárunk alapvető átvizsgálása 6.000 – 9.000 Ft közötti összegbe kerül. A bicikli lánc cserét átlagosan már 1.000 Ft-ért elvégzik a kerékpár szervízekben.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

A kerékpár szervíz árak során befolyásolja-e a költségeket a kerékpár típusa?

A kerékpár szervíz árak során az átlagos díjszabás 2024-ben Magyarországon 20.000 Ft-ra tehető. Ezzel szemben a legalacsonyabb ár 4.000 Ft, a legmagasabb pedig 45.000 Ft. Ezen árak nem tartalmazzák a szükséges alkatrészek árait!Honnan tudjuk a bicikli szerviz árakat

Biciklid javítására van szükséged?

Kérj ingyenes ajánlatot a szervizre most!

INGYENES ajánlatkérés

Először is fontos megjegyezni, hogy igen, a kerékpárjavítás költségei nagyban függnek attól, hogy milyen típusú kerékpárral rendelkezel. Sok más lehetőség mellett a legnépszerűbb kerékpártípusok közé tartoznak az alábbiak:

  • Hegyi kerékpárok
  • Országúti kerékpárok
  • Hibrid kerékpárok
  • Gyermek kerékpárok

Ezeknek a javítási költségei több tényezőtől is függnek. Természetesen a csúcskategóriás kerékpárok javítása többe fog kerülni, mint az olcsó kiviteleké. Ennek ellenére alább található egy általános áttekintés a különböző kerékpárok javítási költségeiről.

Tartalomjegyzék

Kerékpár szervizelési árak 2022-ben Magyarországon, az árak csak tájékoztató jellegűek!

Kerékpár szervizelés átlagára

20.000 Ft

Minimum ár 

4.000 Ft

Maximum ár

45.000 Ft

Hegyi kerékpárok – A hegyi kerékpárok karbantartása valamivel drágább, mint a többi típusé, ennek az oka a durva terepviszonyokhoz szükséges alkatrészek nagyobb tartósságában rejlik.

Országúti kerékpárok – Az országúti kerékpárokat, valamint a gyermek kerékpárokat általában olcsóbb javítani, mintsem a hegyi kerékpárokat, mivel kevésbé tartós, drága alkatrészekből épül fel. 

Hibrid kerékpárok – A hibrid kerékpárok, ahogy azt már kitalálhattad, a javítási költségek tekintetében középkategóriásnak minősülnek. És hogy ez a lehető legigazságosabb becslés legyen a számodra, ezt a kerékpártípust fogjuk használni a kerékpár javítási költségek összehasonlításakor költségkalauzunkban! 

A kerékpárfékek javításának vagy cseréjének költségei 2024

A fékek a kerékpár alapvető alkotóelemei. Nemcsak fontos biztonsági funkció, de a hatékony és jól karbantartott bicikli fékek kényelmesebbé teszik a kerékpározást. A fékeknek több típusa létezik, amelyek költségei eltérőek. Ezek közé tartoznak a következők:

  • Tárcsafékek
  • Féknyerges (felnifékes) fékek
  • Konzolos fékek
  • Lineárisan húzható fékek

A kerékpárok leggyakoribb féktípusa a féknyeregfék, amelyet felniféknek is neveznek. Ez a féktípus a leggyakoribb kerékpártípusokon található, és emiatt általában ennek a cseréje/javítása a legolcsóbb.
Mivel ezek a leggyakoribbak, nézzük meg hát, hogy milyen javítási vagy cserélési költségei vannak nekik! De ne feledd, hogy ha más típusú fékekkel rendelkezik a kerékpárod (pl. tárcsafék), akkor azok javítása vagy cseréje valószínűleg egy kicsit többe fognak kerülni.

A féknyereg típusú fékek költségei, ha saját magad cseréled

Mivel ez egy rendkívül fontos biztonsági funkció, legyél óvatos a bicikli fék szerelésével és ne kockáztass egy esetleges balesetet vagy sérülést, ha nem bízol abban, hogy megvannak a szükséges képességeid és ismereteid hozzá, inkább fogadj fel egy profi szakembert!
Egy csere fékkészlet alapvető átlagköltsége 7.000 – 8.000 Ft, de ennek a cseréje és beállítása már a saját feladatunk lenne. A csúcskategóriás felnifékek több 10.000 Ft-ba is kerülhetnek.

Kerékpár javítása, bicikli javítása

Féknyereg fékek cseréje

Gyakran előfordul, hogy a fékrendszernek egyszerre csak egy vagy két alkatrészét kell kicserélni, nem pedig a rendszer teljes felújítására van szükség. Az is megeshet, hogy csak egy garnitúra (első vagy hátsó) fék szorul karbantartásra.
Gyakori javításra szoruló fékalkatrészek a kábelek, a fékbetétek és a fékrendszer karjai. Egy fékbetétcsere 2.000 Ft/db áron elérhető, ahogyan egy fékkar csere is szintén 2.000 Ft/db áron kapható. A tárcsafék légtelenítése/olajjal való feltöltése 4.000 Ft/db-ba kerül átlagosan.

A fékkábelek cseréjének költsége egy kerékpáron

A fékkartól a féknyeregig érő kábelek elhasználóhatnak vagy elkophatnak, ami egy idő után szükségessé teszi a cserét. Nem túl nehéz kicserélni a kábeleket a kerékpárodon, és plusz pont, hogy különösebb speciális szerszámot sem igényel a művelet. Szakemberrel való javítás során a kábelek (bowdenek) cseréje 2.000 Ft-tól is elérhető már, melynek végső költsége beállításokkal együtt sem haladja meg a 3.500 Ft-ot!

Kerékpár fék

A fékkábel javítása egy olyan dolog, amit inkább a szakemberre bízzuk!

A fékbetétek cseréjének költségei a kerékpáron

A kerékpárfékekre kerülő fékbetéteket a személygépkocsihoz vagy teherautóhoz hasonlóan szükséges viszonylag gyakran lecserélni, hiszen használat közben folyamatosan kopnak.

Általában 3-4 mm-es anyagból állnak, és akkor kell őket kicserélni, amikor már 1 mm-es darabra kopnak le. Ez egy egyszerű folyamat és csak egy imbuszkulcs kell (természetesen az új fékbetéteken kívül). Ezek a fékbetétek átlagosan 1.800 Ft-ba kerülnek darabonként, és mindkét kerékhez 2 darabra lesz belőle szükségünk. 

A fékbetét cseréjére van szükséged? 

Segítünk! Egy klikk 

Kerékpár szerviz  

A fékkarok cseréjének költségei egy kerékpáron

A fékkarok egy másik olyan alkatrész, amelyet esetleg ki kell cserélni. A csere fékkarok rendkívül megfizethetőek, ez a készlet nagyon olcsónak minősül! A legtöbb kerékpárkar átlagos költsége mindössze 2.000 Ft/db!

A féknyereg fékek cseréjének költségei egy kerékpárüzletben

Ha jobban érzed magad attól, ha a kerékpárodat egy kerékpárboltban javítják meg, akkor készülj fel rá, hogy a cserére szoruló elemektől függően kerekenként 6.000 – 8.000 Ft közötti összeget kell majd kifizetned, melybe az alábbi javítási munkálatok/beállítások tartoznak:

  • Fékbetétek
  • Fékváltókarok
  • Kábelek

Az első és hátsó fékrendszerek teljes cseréje egy szaküzletben átlagosan 12.000 – 16.000 Ft-ba kerül, vagy még ennél is többe, ha nem szabványos kerékpárvázzal rendelkezel.

A fékekkel kapcsolatos beállítások átlagos árai 2022-ben Magyarországon

Bowdencsere és beállítás

2.100 Ft

Fék felszerelése és beállítás

3.100 Ft

Újrabowdenezés és beállítás

2.400 Ft

Fékrendszer teljes cseréje

8.000 Ft

Fékbeállítás

1.100 Ft

Fékcsere és beállítás (pofák)

2.000 Ft

Fékgenerál beállítása/db

3.000 Ft

A kerékpárlánc javításának vagy cseréjének költségei

A kerékpárlánc a kerékpár másik fontos eleme. Ennek a láncnak a cseréje nagy gondnak tűnhet, de reálisan nézve ez egy egyszerű és viszonylag olcsó javítási folyamat, amelyet akár saját magunk is elvégezhetünk, vagy pedig egy szakembert is megkérhetünk erre.

Kerékpár lánc cseréje

Lánc cserét jobb szakemberrel csináltatni!

A kerékpár lánc saját magad által való cserélése

Egy átlagos bicikli lánc az interneten is 3.500 – 4.500 Ft között mozog. Ha pedig nincsenek kéznél a megfelelő szerszámok a lánc cseréjéhez, akkor egy ilyen készlet beszerzése további 3.000 – 3.500 Ft-ba fog kerülni.

Ha úgy döntesz, hogy egy tartósabb, nevesebb kerékpár láncba, például egy Shimano-ba fektetnél, akkor 60.000 Ft-tól 110.000 Ft-ig is fizethetsz.
A konszenzus szerint a kerékpárláncot nagyjából 2.000 km-enként kell kicserélni, de ez függ a kerékpározási szokásainktól is, illetve a tárolási környezettől.

A kerékpárlánc cseréjének költsége a kerékpárboltban

A kerékpárboltban történő bicikli lánc csere nagyon gazdaságos. Átlagosan 800 – 1.500 Ft a beszerelése.
Ez olcsónak hat, de figyelembe véve a kerékpár boltba szállítását, a várakozási időt és az általános kellemetlenségeket, lehet, hogy jobban jársz, ha otthon csinálod meg vagy pedig házhoz hívsz egy szakembert.

A kerékpárlánccal kapcsolatos karbantartás és szerelések átlagárai

A kerékpárgumik javításának vagy cseréjének költségei

A kerékpárgumik a legváltozatosabbak a javítás költségeit tekintve. Ugyanis esetükben végtelen számú lehetőség van, a különbségek a következőkben mutatkoznak meg:

  • Méretek
  • Futófelület mélysége
  • Anyag
  • Futófelület típusa
  • Szín
  • Belső cső

Villámgyors gumicsere?

Segítünk! Írd le a problémát!

Kerékpár gumicsere   

A bicikli gumiabroncsok saját magad által való cseréje

Ha saját magunk végezzük el a bicikligumi cserét, elmondhatjuk magunkról, hogy rendkívül költséghatékonyak voltunk. Egy magasan értékelt Schwinn gumiabroncs sok méretválasztékkal rendelkezik, és körülbelül 5.000 – 12.000 Ft-ba kerül. Az ehhez szükséges szerszámkészlet (amennyiben még nem rendelkezünk vele), további 2.500 – 3.000 Ft-al fogja nyomni a zsebünket.

A bicikli gumiabroncs cseréje

A bicikligumi cseréje egyszerű folyamat és minimális mennyiségű szerszámra lesz csak szükségünk. Általában a gumiabroncs cseréje csak a gumiabroncs belső cső részének cseréjét jelenti, viszont a külső gumi futófelület darabja is cserére szorulhat, ha súlyosan sérült.

A gumiabroncsok ára a kerékpárboltban

A bicikligumik cseréje egy kerékpár szervíz esetében az 1.500 Ft-os defektjavítástól kezdve egészen a teljes kerékcseréig elterjedhet, melynek költsége kerekenként 5.000 – 15.000 Ft-ba is kerülhet.

A kerékpár kerekeivel járó munkák átlagárai

Kerék építés

6.000 Ft

Kerék építés (20”-as vagy kisebb kerék)

7.000 Ft

Speciális fűzéssel való keréképítés

8.500 Ft

Új kerék beépítése

2.500 Ft

Átfűzés és centrírozás

7.000 Ft

Kerékfűzés (befele)

4.200 Ft

Kerékfűzés (kifele)

600 – 2.700 Ft

Centrírozás

2.000 – 3.700 Ft

Csapágy beállítása

1.000 Ft

Gumiszerelés

1.000 – 2.000 Ft

Csapágy csere kerékagyon

3.000 Ft

Csapás gyere kontraféknél

4.000 Ft

A kerékpárülések javításának vagy cseréjének költségei

A kerékpárülés a kényelmes utazás egyik legfontosabb eleme. Sokféle eshetőség van, amelyek növelik vagy éppen csökkentik az ülésünk költségeit, többek között:

  • Az ülés anyag
  • Ütéscsillapítás
  • Hosszúság
  • Szélesség
  • Beépített biztonsági funkciók

A saját preferenciáid alapján a kiválasztott ülés ára csak rajtad múlik, viszont maga a kerékpárülés cseréjének alapvető folyamata ugyanaz marad.

A kerékpárülés cseréjének költségei, ha saját magad végzed

Manapság már az interneten is rendelhetünk kerékpárüléseket, amennyiben erre adnánk fejünk, úgy törekedjünk arra, hogy az alábbi elvárásoknak mindenképpen megfeleljen az új nyergünk:

  • Fényvisszaverő anyagból álljon
  • Lengéscsillapítók megléte
  • Memóriahabos kialakítás
  • Vízálló felület
  • Szerelőszerszámok

Mint minden sportágban, úgy ebben is elérhetőek versenyző ülések, több 10.000 Ft-ért, de a mi céljaink érdekében beszéljünk a középkategóriás választásról, amely már 6.000 – 15.000 Ft-ért elérhető.

Az ülések cseréjének költségei egy kerékpárboltban

A szervizekben az üléscsere körülbelül 1.000 – 2.000 Ft-ba kerül, ha te magad biztosítod magát az ülést. A szervizekben korlátozottak az ülésvásárlás lehetőségeid, és valószínűleg drágábbak, mintsem ha a saját ülésedet vinnéd be beszerelésre. Egy közepes árfekvésű ülés a szervizekben 9.000 – 17.000 Ft-ért vásárólható meg.

A kerékpár kormány javításának vagy cseréjének költségei

A kormány a kerékpározás során a biztonság és a kényelem másik kulcsfontosságú eleme. A kerékpár kormányának cseréje vagy beállítása egyszerű folyamatnak minősülhet. 

A kerékpár kormány saját magad által való cseréje, illetve annak költségei

Egy alap acél kormány körülbelül 3.000 – 9.000 Ft-ba kerül, viszont ez még nem tartalmazza a markolatokat és a bilincseket. A középkategóriás markolatokért további 3.000 – 5.000 Ft-ot még kalkulálj bele az árba.

A kerékpár kormányának cseréje

Az új kormány felszereléséhez először is hozzá kell férned a kormánytartóhoz, ehhez először lazítsd meg a kormányt majd pedig csúsztasd le, az alábbi sorrendben:

  • Végsapkák
  • Fogantyúk
  • Fékkarok
  • Váltók

Egy imbuszkulcs segítségével lazítsd meg a kormányt tartó csavarokat. Miután a kormányt leválasztottad a kerékpár vázáról, egyszerűen cseréld le át az újra, ezt követően törölj tisztára minden alkatrészt, és csavard vissza őket, immáron visszafelé:

  • Váltók
  • Fékkarok
  • Fogantyúk
  • Végsapkák

A kormány ára a kerékpárboltokban

Egy kerékpárboltban a kormánycseréért 2.000 – 4.000 Ft közötti összeggel számoljunk, míg a bicikli teleszkóp beépítése 4.500 – 6.700 Ft-ba kerül. Ez a költség a felhasznált anyagoktól és a hozzáadott egyéb kiegészítőktől függően nőhet vagy csökkenhet. Ilyen kiegészítők lehetnek az alábbiak:

  • Kormányfogantyúk
  • Kormányszalag
  • Kormányvégek

A bicikli kormánnyal kapcsolatos javítások és beállítások átlagárai

Kormány toldat felszerelés

2.000 Ft

Csapágy beállítás

700 Ft

Csapás beépítés

3.800 Ft

Csapágy generál javítás

3.000 Ft

Csapágy generál javítás kiverődött csészék esetén

6.500 Ft

Kormány vagy szár csere

2.300 – 4.800 Ft

Villacsere „A-head” / menetes

3.500 – 5.500 Ft

Bicikli teleszkóp beépítés

4.500 – 6.700 Ft

A kerékpárpedálok javításának vagy cseréjének költségei

Szerencsére a kerékpárpedálok a kerékpár egyik legtartósabb elemeit képzik. Előfordulhat, hogy a kerékpár teljes élettartama alatt nem szorulnak majd javításra. Ha a kerékpárpedálok cseréjét választod egy továbbfejlesztett típusra és klipsz szíjakat szeretnél, vagy egyszerűen csak megváltoztatnád a kerékpár kinézetét, fontos tudnod, hogy hogyan is kell ezeket a pedálokat cserélni, így ha nem vagy jártas benne, keress fel egy kerékpár szervízt!

A kerékpárpedálok cseréjének költségei, ha saját magad csinálod

A kerékpárpedálok könnyen megtalálhatóak az interneten és 2.000 Ft-tól egészen 23.000 Ft-ig elérhetőek szettenként. A márkán kívül az alábbi tényezők is befolyásolják a pedálok árait:

  • Méret
  • Forma
  • Szín
  • Anyag
  • Markolat
  • Klipsz szíj
  • Súly

Ezen opciók mindegyike növeli vagy csökkenti a pedálok árát, így a stílus és az ár végtelen kombinációja lehetséges.

Kerékpár szerviz, bicikli pedál javítása

Kerékpár pedál csere

Kerékpárpedálok cseréje

A kerékpárpedálok önálló cseréje szintén egyszerű művelet. Ehhez a javításhoz is csak egy imbuszkulcs szükséges! A kerékpárpedálok gyakran nagyon szorosan vannak rögzítve, és sokan nehézségekről számolnak be a kézzel történő eltávolításukkal kapcsolatban. Ha ez a helyzet állna fenn, egy profi szakembert érdemes megbíznunk a cserével!

A pedálok cseréjének költsége a kerékpárboltokban 

A pedálok beszerelése a profi kerékpárboltokban változó, de átlagosan 600 – 800 Ft között mozog darabonként. Ez egy gyors és egyszerű folyamat, ahogyan az ár is ezt tükrözi.

Kerékpárbiztonsági elemek cseréje és felszerelése

Fontos, hogy a kerékpárod korszerű és hatékony biztonsági felszerelésekkel rendelkezzen, különösen, ha lakott vagy nagy forgalmú területeken közlekedsz. Egyes kerékpárokat fényvisszaverővel és világítással szerelnek fel már alapvetően is, viszont ha ezeket a te kerékpárod nem tartalmazza, mindenképpen szerezd be őket!
A lámpák és fényvisszaverők tekintetében számos lehetőség van és a legtöbbjüket akár saját magad is felszerelheted.

A kerékpárbiztonsági elemek felszerelésének költségei, ha saját magad végzed el

Egy kerékpárlámpa szett, amely a bicikli elejére és hátuljára is felszerelhető egyaránt, 2.000 és 6.000 Ft között vannak. Természetesen itt is kaphatóak nagyobb fényerővel és több funkcióval rendelkező típusúak, melyek már 8.000 – 10.000 Ft-tól is elérhetőek.

Biztonsági funkciók telepítése

Ezeknek a lámpáknak és fényvisszaverőknek a felszerelése lehet a legegyszerűbb művelet a kerékpárra, amelyet ebben a cikkben megemlítünk. A legtöbb ilyen kerékpár felszerelést úgy tervezték, hogy gyorsan és egyszerűen, minimális szerszámhasználattal (vagy akár anélkül) fel lehessen szerelni.

Számos kerékpárvilágítási lehetőség egy kis zseblámpa alakú lámpa, amely egy gumihevederhez van rögzítve. Így egyszerűen ráakasztható a kormányra és szükség szerint módosítható a dőlésszöge is. A fényvisszaverők gyakran egy fém- vagy műanyag szalaghoz vannak rögzítve, amely lecsavarozható és a kormányra illeszkedik, míg a másik darab pedig az ülés alá. 

A biztonsági funkciók költségei a kerékpárboltokban

Sok kerékpárbolt ingyenesen helyezi el és szereli fel ezeket a biztonsági elemeket. Amennyiben ezt valahol nem így tapasztaljuk, ott is csupán átlagosan 1.000 – 3.000 Ft-os szerelési díjat számítanak fel.

Csomagtartó felszerelése

2.500 Ft

Sárvédő felszerelése (pálcás)

3.500 Ft

Nyereg vagy szár cseréje

1.000 Ft

Beszorult nyeregszár eltávolítás

6.500 Ft

Oldaltámasz kerék felszerelése

1.800 Ft/db

Kosár felszerelése

2.000 – 4.000 Ft

Világítás felszerelése (dinamós)

6.700 Ft

Világítás javítása

1.000 – 3.000 Ft

Különböző javítások és kerékpár felszerelések átlagárai egy kerékpárszervizben

Miért fontos a rendszeres karbantartás és javítás a kerékpár életében?

A kerékpárok évtizedekig is megmaradhatnak hű társunkként, ha rendszeresen karbantartjuk és javítjuk őket. A javításra és karbantartásra számos lehetőség van, a saját magunk által való javítástól kezdve, a kerékpárboltokon át, az akár házhoz kiérkező Qjob szakemberekig bezárólag.
Amikor eldöntöd, hogy melyik a legkedvezőbb választás a kerékpárod javíttatásához, vedd figyelembe az alábbiakat:

  • A szerelési készségeid
  • Költségvetésed
  • Időráfordítás
  • Bizalmad a szerviz/szakember felé
  • Szerszámkészlet

Milyen a jó kerékpár karbantartás a biztonságunk érdekében?

A hatékony fékek és a stabil váz elengedhetetlen egy tartós kerékpárhoz. Az autóhoz hasonlóan a kerékpárok is évekig zökkenőmentesen működhetnek, ha rendszeresen karban vannak tartva. A fékekkel vagy a vázzal történt probléma költséges javítás lehet, viszont elengedhetetlennek minősül!

A hatékonyság érdekében egy új kerékpár vásárlása után érdemes felkeresnünk egy profi szakembert, aki a megfelelő felszereléssel és beállítással ellátja az új kerékpárunkat, így a lehető legtöbbet kihozva belőle. Ezek a szerelések és ellenőrzések gyakran 5.000 és 25.000 Ft között is lehetnek, de számos problémára rávilágíthatnak, emellett több olyan beállítást is eszközölhetnek rajta, aminek köszönhetően kényelmesebb, biztonságosabb és tartósabb lesz a kerékpárunk, így a fékcsere is elengedhetetlen egy idő után.

A kerékpár átvizsgálás, szervízelési díj átlagárai

Bicikli szervíz Budapest

8.000 Ft

Bicikli szervíz Debrecen

7.000 Ft

Bicikli szervíz Győr

8.000 Ft

Bicikli szervíz Pécs

6.500 Ft

Bicikli szervíz Újpest

8.000 Ft

Bicikli szervíz Budaörs

8.000 Ft

Bicikli szervíz Vác

7.500 Ft

Bicikli szervíz Miskolc

6.000 Ft

Bicikli szervíz Békéscsaba

6.000 Ft

Bicikli szervíz Szolnok

6.500 Ft

Milyen a jó kerékpár karbantartás a hosszú élettartamért cserébe?

Egy átlagos kerékpár élettartama 70.000 – 80.000 km. A vázak ez idő alatt elhasználódnak, továbbá sok lelkes kerékpáros úgy dönt, hogy körülbelül 5 évente újabb vázra adja a fejét.

Bármilyen módot is válassz arra, hogy karbantartott és jól felszerelt kerékpárod legyen, törekedj igazodni a költségvetésedhez. Nagy segítségedre lehet egy profi szakember, aki akár házhoz is megy hozzád, és emellett a kerékpár szervíz árak tekintetében is megfelelőnek bizonyul számodra! 
Vigyázz a kerékpárodra, hogy az is vigyázhasson rád!


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Krisztián, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Krisztián, aki több mint 3 éves szövegírói és szerkesztési tapasztalattal büszkélkedhet, széleskörű tudással és sokoldalúsággal rendelkezik a tartalomgyártás terén. Számos különböző témában írt már cikket, mindig alaposan utánajár a tárgynak, és igyekszik releváns, értékes információt közvetíteni olvasói számára. Krisztián legújabb cikke a "Kerékpár szerviz árak" témakört járja körül, ahol ismét megmutatja kutató munkájának eredményességét.

Hagyj megjegyzést