Article Image

Mennyibe kerül a kerítés festés?

A kerítés festés árak négyzetméterenként 3.800 Ft-tól indulnak, de akár 4-8.000 Ft-ig is elmehetnek attól függően, hogy milyen kerítés típusról van szó, illetve mennyi anyagköltséggel kell számolnunk.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Kerítés festés átlagos költségei 2024

A kerítések rengeteg időjárási viszontagságoknak vannak kitéve. Eső, hó, szél, jégeső, erős napsütés. Ezek mind-mind kikezdik a festéket a kerítésen. Az idő múlásával gondoskodnunk karbantartásáról, régi kerítésünk felújításáról. Mielőtt rászánnak magunkat a rekonstruálásra fontos tudnunk milyen költségekkel kell számolnunk a kerítés festés árakat illetően.

Kerítés festés ár statisztika

Csunya a kerítésed?

Ne pazarolj az időt agyalásra! Helyette egy kattintással kérj ajánlatot profiktól, akik tökéletessé varázsolják a kerítésed.

INGYENES ajánlatkérés

Tartalomjegyzék

A kerítés festés átlagos költségei a piacon

Átlagár

4.000-5.000 Ft/m2

Minimum ár

1.700 Ft/m2

Maximum ár

8.000 Ft/m2

A kerítés festés anyag árai átlagosan

Az eszközök amelyek nélkülözhetetlen a korábbi festék eltávolításához, illetve a felület megtisztításához, takarításhoz illetve magához a festéshez 15000 és 30000 Ft közötti árban beszerezhetők szakboltokban, barkácsáruházakban. Ehhez természetesen a legfontosabb kellék maga a festék is hozzájön ami márka, kiszerelés és minőség függvényében változhat. Mielőtt rászánnak magunkat a rekonstruálásra fontos tudnunk milyen költségekkel kell számolnunk a festés árakat illetően:

  • egyszerűbb kerítésfesték kisebb űrtartalommal 0,75 literes kiszerelésben (természetesen kevesebb felületre is) 3.000 - 4.500 Ft között elérhető,
  • időjárás álló, minőségibb festékek szintén 0,75 literes kiszerelésben ennél valamivel magasabb 4.500-7.000 Ft áron megvásárolhatóak,
  • a nagyobb, 2,5 literes kerítés festékek ára 10 és 17.000 Ft között van.

Nem feledkezhetünk meg a kiegészítő termékekről sem, amely a kerítésünk felületének időtállóságát segítik elő, illetve a különböző anyagú kerítésekhez szükséges speciális termékek vásárlásáról:

  • Kerítéslazúr: 5.000-8.000 Ft 
  • Rozsdavédő festék 5.000-7.000 Ft
  • Zománcfesték 5.600-8.000 Ft
  • Javítók 2.500-5.000 Ft

Kerítés festés óradíjban

A kerítés felújítás előtt az általunk beszerzendő minimum tételeket már sorra vettük, de mi a helyzet abban az esetben, ha mester ember segítségét vesszük igénybe? A kerítés festés árajánlata kétféle díjszabás alapján kerülhet meghatározásra: óradíj vagy négyzetméter függvényében. Előbbi esetében külső festés árak átlag 4.000 Ft/óra/fő körül alakulnak, bár az óradíj meghatározása kevésbé jellemző vállalási és elszámolási forma.

Kerítés festés és felújítás munkadíja

Ha szakemberre bízzuk a munkát abban az esetben egy kerítés festés munkadíja, a kerítés festés ára m2, 3.800 Ft/m2-tól indul és egészen 8.500 Ft/m2-ig terjedhet. Abban az esetben ha speciális munkáról van szó, például ha égetéssel kell eltávolítani egy régi festéket a kerítésről az 3.000-4.500 Ft/m2 között mozog, a gépi tisztítás 6.500 Ft/óra, míg a kézi tisztítás díja 5.000 ft/óra. Amennyiben az alap munkadíjat nem tartalmaz az ajánlat, abban az esetben kerítésfesték felkenése, azaz a mázolás költsége régi felület esetén 3.500-4.500 Ft/m2 között, míg az új felület mázolása 4.000-5.000 Ft/m2 között kerül felszámolásra.

Kerítés festésre van szükséged, de nemtudod, mennyibe kerülne?

Előzetes számítást, anyag és munkadíj költségeket megírja neked chat-ben! Mindezt teljesen ingyenesen.

Árajánlatkérés

Felülettől függően, a végső lépés esetében, lazúrozásra 1.350-1.700 Ft/m2 vagy korrózióvédelemre 1.800-2.500 Ft/nm kiadással számolhatunk, hiszen fontos, hogy megújult kerítésünket sokáig élvezhessük. A festék költsége természetesen az alap munkadíj vagy a mázolás négyzetméter díján felül fizetendő a régi kerítés felújítása esetén.

Milyen típusú kerítések vannak, és mennyibe kerül a festésük?

A feltüntetett festés árak bizonyos kiszerelésű termékek átlagára vonatkoznak.A pontosvégösszeg meghatározása a festeni kivánt felület négyzetméterétől függ.

Drótháló kerítés festése

Drótháló, vagy másnéven láncszem kerítést festeni könnyebb lehet, mint gondolnánk. Az első lépésnél a drótháló kerítés festése esetén a tisztítás mellett elengedhetetlen a rozsda eltávolítása is, ezt drótkefével a legkönnyebb eltávolítani vagy hatékonyabb megoldással lehet erre a homokfúvó bérlése (amennyiben nincs a háztartásban) ennek egyszeri költsége 10-15.000 Ft, de ezen az áron már egy kézi készüléket is vásárolhatunk magunknak hosszútávra. 

A maszkolószalag segít megvédeni a nem kívánt területek a festéktől, ez 500-1.500 Ft között beszerezheti akár egy közeli kisboltból is. A rozsdagátló önmagában is elég, de a legprofibb munkát egy rozsdagátlóval ellátott alapozó festék megvásárlásával végezhetjük, ennek ára 4-5.000 Ft.

Utolsó lépés, ezáltal az utolsó költség a bevásárló listánkon, amennyiben drótháló kerítést festünk maga a festék, amely a színét fogja megadni, 2.700 és 6.700 Ft közötti átlag áron. És még egy tipp: két vagy három vékony festékréteg jobb, mint egy vastag.

Fa kerítés festés

A fa léckerítés elemei lehetnek puhafából (fenyő) vagy keményfából (akác, tölgy). A lágyság és keménység a régi fa festésénél kiemelten fontos, hiszen ehhez mérten tudjuk kiválasztani a legideálisabb kerítésfestéket. Fa kerítés festés átlagos ára amennyiben szakemberre bízzuk (festés árak m2). 

Fa kerítés festés átlag árak amennyiben szakember végzi

Fa kerítés festés átlagos ára amennyiben magunk végezzük:

Régi fa kerítés festése esetén vizes bázisú alapozót érdemes választani, környezetbarátabb és kevésbé szagos az oldószeresekkel szemben, amik hígítót is tartalmaznak. Ezek az alapozók kiszerelés függvényében 4.000 és 17.000 Ft közötti ár sávban mozognak. Ugyanakkor hátrányuk, hogy kevésbé tapadnak, mint az oldószeresek; porózus, elporló felületet adnak, tehát nem kímélik a pénztárcánkat. Környezetvédelmi szempontból jó alternatívája a faolaj és viasz (4-5.000 Ft). Ezek a lazúroknál is jobban tapadnak, nem pigmentálódnak, könnyen felújítható felületet adnak és környezetet kímélő módon óvják a fát is.

Magára a fa festésre célszerű olyan fa kerítés festéket választani, pláne ha a kerítés festést házilag csináljuk, ami egyben alapozó és fedő is. Ezzel időt spórolhatunk, nincs szükség a két réteg közötti száradási időre. Illetve költséget is hiszen ezeknek az ára 4.500 és 10.000 Ft között van, szintén űrtartalom függvényében. 

Fém kerítés

A fémfelületek a kerítések esetében acél, kovácsoltvas, esetleg horganyzott felületek lehetnek. Ezek festékanyagai jelentősen eltérhetnek egymástól, általában azok a kerítésfestékek, amelyek az úgynevezett vasfémekre alkalmazhatók, többnyire nem alkalmasak a horganyzott felületek festésére. Az alábbi táblázatban láthatjuk a fém kerítés festés átlagos árait amennyiben szakemberre bízzuk.

Fém kerítés festés átlagos ára amennyiben magunk végezzük:

Alapkövetelmény a rozsdától, régi festék maradványoktól és zsíros szennyeződésektől megtisztított felület. Ezt a legjobb eredménnyel tisztítással, drótkefével vagy drótkoronggal történő rozsdátlanítással tudjuk elérni. Ehhez a folyamathoz a beszerzendő eszközök összege átlagosan 5.000 Ft.
Az acél és vas felületeket először korróziógátló alapozással kell ellátni. Ennek a jelenlegi kiskereskedelmi ára 4.000-5.000 Ft. A korróziógátló réteg száradása után a közbenső réteget kell felkenni. 

A végső, fém kerítés festési lépés a választott színű zománcfesték mázolása. A fém kerítés festésére alkalmas zománcfesték ára átlagosan 5.000 Ft és leggyakrabban 2 literes kiszerelésben kapható.  Ezt a közbenső réteg száradása után egy rétegben kell felfesteni. Horganyzott felületek festéséhez alkalmazzunk speciális, erre a célra javasolt festéket. Horgonyjavító festék néven 7.500 Ft-ért vihetjük haza.

Kő, beton kerítés

A régi betonkerítések felújítása esetén felmerülő első kérdés az, hogy melyik kerítésfestéket kell választani, hiszen önmagában a beton már rendelkezik egy speciális felülettel. A kő kerítés festése még ennél is nehezebb feladat, hiszen rengeteg a töltő és összekötő anyag, amely körültekintő munkát igényel. Egy szakember a betonkerítés festését átlagosan 5.000 Ft/m2 áron vállalja el, míg a kő kerítését akár 1-2.000 Ft-tal drágábban.

Amennyiben házilag látunk hozzá beton kerítésünk festésének, fontos tudnunk,  újonnan telepített betonkerítés esetén, hogy várjunk legalább három-négy hónapot, amíg a kerítés összehúzódik. Ha ez nyáron esedékes, akkor tanácsos a festéssel tavaszig várni. Ha repedések vagy egyéb hibák merülnek fel a betonkerítésen, akkor a festés előtt habarccsal kell lezárnunk azokat, ennek ára átlagosan 1.600 Ft. 

Az alapozó, majd a színt adó betonfesték költsége a festék típus függvényében változik, hiszen akril-, szilikát-, vízbázisú festékek közül választhatunk. 

Kerítés festéshez szükséges különböző típusu festék árak

Akril festék átlag ára

2.800-4.000 Ft/m2

Szilikát festék átlagára

17-30.000 Ft/m2

Vízbázisú festék átlagára

3-11.000 Ft/m2

Ezen felül tanácsos vásárolni vagy bérelni egy szórópisztolyt (ennek egyszeri költsége 10-15.000 Ft) a festék eloszlatása és munkafolyamat felgyorsítása érdekében, kényelmetlen az egyenetlen betonfelületen dolgozni a hengerrel.

Vas kerítés

A vas kerítés festése és a festés folyamán felhasználandó anyag megegyezik fém kerítés festésénel használtakkal. Mivel a vas, a legjobban rozsdásodó anyag a fentebb összegyűjtött kerítésfajták közül, így a gondos rozsda eltávolítás, illetve a megelőzésre használandó anyagok kihagyhatatlan részét képezik a felújítási folyamatnak. Egy szakember ezt a speciálisabb és igényesebb kerítés típust átlagosan 6.400 Ft/m2 áron vállalja el kerítés csiszolással és alapozással.

Amennyiben mi végezzük el a munkát úgy körültekintően kell eljárnunk a kerítés festésben, ennek megfelelően a költségek kalkulációjában is.
Vas kerítés festése esetén korróziógátló alapozóval kell dolgoznunk, ebből is a hatékony rozsdagátló anyagot tartalmazót érdemes beszereznünk, mely hosszú távú védelmet biztosít és használatával 5-7 évig tartó élettartam is elérhető. Ennek kicsit magasabb az ára, 11-26.000 Ft átlagosan, cserébe viszont évekig elegendő mennyiséget kapunk. A megfelelő alapozás után a fém festhető zománcfestékkel, amely ára 2.800-4.000 Ft között mozog márka függvényében .

Fessünk kerítést, dehogyan? A kerítésfestés folyamata

Előkészületek és javítás

A kerítés festés menete mindig az előkészületekkel és a javítással kezdődik. Alaposan megtisztítjuk a felületet, a málló, lepattogott részeket eltávolítjuk. Amennyiben szükséges, leginkább fa, fém és beton kerítések esetében, mindenképpen javítsuk a felületi hibákat már ebben a fázisban.

Fa kerítés javítása, csiszolása

Régi fa kerítés csiszolása

Tisztítás és kerítés csiszolás

Ezt követi a zsírtalanítás, a szennyeződéseket eltávolítani, korróziógátló és védelmet biztosító anyagok alkalmazása. Itt érdemes a már fentebb írtak szerint választani a különböző típusú kerítéseknek megfelelően.

Alapozás

Majd az alapozó réteg felkenése. Amennyiben tehetjük válasszunk olyan alapozó festéket, amely korrózió gátló tulajdonsággal is rendelkezik, vagy esetlegesen alapozó és fedőfesték is egyben

Mázolás

Az utolsó, vagy fa kerítés festése esetén az utolsó előtti lépés már maga a festés az-az a mázolás amihez 4 eszközt is használhatunk:

  • Kerítés festés ecsettel - Kiváló a kisebb felületek mázolására, illetve a precízebb munkára, viszont a teljes felület festésére nem javasoljuk mivel időigényesebb, mint bármely egyéb.
  • Kerítés festés hengerrel - A legelterjedtebb és legkönnyebben beszerezhető festő eszköz, hiszen bármely barkácsáruház polcán megtalálható. Kifejezetten alkalmas manuális festésre, nagyobb felületek festésére.
  • Kerítés festés festékszóróval - Amennyiben lehetőségünk az általunk választott színből festékszórós kivitelt vásárolni mindenképpen érdemes ezt választanunk, hiszen nem csak nagyobb felületen festhetünk vele, de gyorsabban szárad, illetve egyenletesebben oszlik el a felvitt anyag a felületen.
  • Kerítés festés kompresszorral - A lehető legidőtakarékosabb módja a festésnek, hiszen mechanikus segítséggel végezhetjük a munkát, gyorsan szárad a festék, hiszen egyszerre kevesebbet viszünk fel a festeni kívánt felületre, illetve több rétegben is vékony rétegezést biztosít.

Szintén fontos, hogy milyen anyagra kenjünk fel festékünket. Más festék kell egy horganyzott felületre, és más egy vasfémre, ez is meghatározza a kerítés festés árát. A fa kerítéseket manapság már nem szokták lefesteni, inkább lazúrokkal kenik le, fa pácolással emelik ki a fa természetes színét, és erezetét, amennyiben konkrét elképzelésünk van a színt illetően vagy nem természetes hatást szeretnénk elérni, abban az esetben mindenképpen javasoljuk a fa festék alkalmazását. Érdemes böngészni az interneten fa kerítés ötletekért, inspirációkért, hiszen egyre nagyobb divat a minél színesebb és mintásabb megjelenés, trendibb, mint a fa pácolása.

Ne hagyjuk ki!

A lábazatok és díszlécek felújítása elengedhetetlen a minőségi munkához. Ügyeljünk rá, hogy bármelyik kerítés típusról is legyen szó, mindig fordítsunk kellő figyelmet a régi kerítés lábazatának felújítására, a széldeszkák lefestésére, illetve kovácsoltvas kerítés  antikolásra is, hiszen ezek is egy rendezett telekhatár védelmének részei. 

Kerítés festés házilag

Amennyiben a kerítés festés házilag történik és az elő és utó munkálatokat is mi végezzük el, úgy egy minimális összeget ténylegesen spórolhatunk. De mennyi is a kerítés festés ára, ha házilag készítjük?

  • vízbázisú festék átlagára: 3-11.000 Ft (750 ml vagy 2500 ml)
  • zománc festék átlagára: 2.800-4.000 Ft
  • szilikát festék átlagára: 17-30.000 Ft 
  • javításhoz szükséges anyagok átlagára: 1.600-3.000 Ft
  • csiszológép átlagára: 9-19.000 Ft
  • csiszolópapír átlagára: 700-2.000 Ft
  • maszkoló szalag átlagára: 500-1.500 Ft
  • henger, ecset átlagára: 600-2.500 Ft/db
  • lazúr átlagára: 8-20.000 Ft
  • faolaj, viasz átlagára: 4-5.000 Ft
  • korróziógátló átlagára: 4-5.000 Ft
  • homokfúvó átlagára: 10-15.000 Ft

Csináld magad vs. bízd meg egy szakember?

Manapság mindent megtalálunk az interneten, úgynevezett “csináld magad” vagy “DIY” videók keretében, nincs ez másként a felújítási munkálatokkal sem. Kérdés, a kerítés festés menetét is bízzuk szakemberre, vagy nyugodtan próbálkozhatunk mi is otthon?

Összehasonlításként

Csináld magad

Szakember

Anyagköltség: 40-50.000 Ft

Festés munkadíj: 4.000-5.000 Ft/m2

Eszközök: 15-20.000 Ft

Eszközök: 0 Ft

Festés munkadíj: 0 Ft

Anyagköltség: 500 Ft/m2

Ráfordított idő: 4-5 nap

Ráfordított idő: 1-2 nap

Eredmény: Ideális esetben rendezett és esztétikus kerítés, de ez nem garantált

Eredmény: Hosszútávú, megbízható, rendezett kerítés

Váratlan kiadások: Valószínű

Váratlan kiadások: A kerítés állapota függvényében előre felmért állapot alapján készült árajánlat esetén ritka

Kerítés festés diy

Kerítés festés diy inkább szorakozást ad, minthogy tökéletes eredmény!

Miért érdemes felkeresni egy szakembert?

A kerítés festés első ránézésre egy kevésbé fontos dolognak tűnik, leginkább esztétikai kérdés, mégsem szabad elhanyagolni és félvállról venni! Ha szakembert bízunk meg, abban az esetben a költségeink nem feltétlen lesznek magasabbak, mint ha magunk végeznénk a munkát, hiszen nem vásárolunk felesleges termékeket, pontosan kiszámítható és előre látható kerítés festés árakkal tudunk kalkulálni, amiért garantáltan minőségi munkát kapunk, így hosszú évekig nem lehet gondunk a felújításra. 

Erre a legszemléletesebb kalkuláció egy anyag ár és a festés munkadíj összehasonlítás, hiszen amennyiben szakemberre bízzuk a kerítés festésünket hozzávetőlegesen a kerítés festés árak m2 esetén, 10-15.000 Ft eltéréssel számolhatunk, azzal szemben ha mi magunk végezzük a munkát, ellenben biztos minőséget kapunk a pénzünkért.

Nem túl nagy a kereted, de jól végzett kerítés festést szeretnéd? 

Érdemes megbízni egy szakember! Olcsóbban jön ki és időt is spórolhatsz vele!

Kerítés festés

A pénztárcánk mellett ott van az idő tényezője. Ha szakember segítségét kérjük, ő végezheti a saját munkáját, amihez a legjobban ért nekünk pedig nem kell időt szakítani a szanadidőnkből a kerítés festés vagy akár szabadságot kivenni azért, hogy ne csak lekezdjük, hanem be is fejezzük a munkát. Nagyon sokan nem is gondolnak bele, hogy az idő nem csak a munkafolyamat közben tényező, hanem előtte is. Több nap kutató munkát, bevásárlást és rohanást küszöbölünk ki egy hozzáértő ember megbízásával, ráadásul a tudásával olyan egyedi megoldásokra is rámutathat, amely hosszú távon megtérül számunkra.  

Találj szakembert a közeledben: 

A profi szakember megtalálása egy igazi lutri. Rengeteg oldalon és fórumon olvashatjuk a negatív tapasztalatok tömkelegét, így értelemszerű, hogy manapság már kevesen bíznak meg a szakképesítéssel rendelkező vállalkozókban. A közösségi média oldalak és apró hirdetések helyett válasszunk olyan felületet, ahol nem csak szakembereket tud keresni, de akár a saját igényeinek és egyéni preferenciáinak megfelelően tud ajánlatokat kapni, mindezt megbízható és átlátható módon. 

A Qjob.hu egyszerű, gyors és megbízható megoldásként szolgál! Nincsen más teendőnk, mint megnyitni az oldalt, szakembert keresni a kerítés festés kulcsszó alapján a keresőben, vagy akár saját feladatot feladni, ahol pontos paraméterek és árajánlatunk alapján várhatjuk a szakemberek jelentkezését. Korábbi értékelések alapján biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő embert választjuk ki, a chat felületen pedig villámgyorsan kapcsolatot teremthetünk az általunk választott szakemberrel, vagy az ajánlatunkra leginkább szimpatikus jelentkezővel. A kifizetés pedig csak akkor történik meg, ha a megrendelő elégedett.

A kerítés festés még sosem volt ilyen egyszerű! 

Gyakori kérdések a témában

Milyen időben érdemes kerítést festeni?

Ez függ a kerítés anyagától. Például, fém kerítés festése esetében, nem ajánlott, hiszen a rozsdásodásnak ez az anyag így is ki van téve, festés esetén pedig különösen figyelni kell, hogy ne legyen nedves a festendő felület. De ha a kerítés fából van, akkor eső után jó néhány napot várni kell, hogy a fa valamelyest kiszáradjon.

A legfontosabb, hogy ne legyen túl nagy meleg, és ne tűzzön a Nap közvetlenül a festendő felületre, különben olyan gyorsan fog száradni a festék, és nem lesz esztétikus az eredmény. Leginkább a klasszikus értelemben vett "jó idő"-ben érdemes hozzákezdeni.

A szakemberek minden esetben számolnak fel anyagköltséget a kerítés festés díjára?

Nem minden esetben, ez teljesen egyedi árajánlat függő és szakembere válogatja. A leggyakoribb árazási forma az a festés munkadíj amely négyzetméter van meghatározva, ritkább esetben óradíj alapján.

Ezen felül a mázolás költsége képezi a következő árazási skálát, de ebben az esetben már beszélhetünk az anyag költségéről.Van olyan eset is amikor az anyagköltség már tartalmazza a kerítés festés munkadíját.

Mennyi idő alatt készül el egy kerítés festés?

Egy kerítés festésre nem érdemes egy hétvégét szánni. Felújítás előtt időt kell szakítani arra, hogy utána járjunk a folyamatnak és minden szükséges eszköznek, lehetőségnek, mint a saját kezűleg történő kerítés festés esetén, mint szakember megbízásakor.

Ha mi végezzük a munkát, akkor érdemes 4-5 napot rászánni a munkálatokra, amennyiben viszont mester embert bízunk meg a feladattal úgy számíthatunk 1-2 nap alatt történő kivitelezésre, hiszen szakmai háttérrel és általában kollégával érkeznek a helyszínre.

Melyik lépésésre érdemes odafigyelni a kerítés festés során?

Egyrészt a tisztítás egy olyan lépés, melyiket soha ne hagyjuk ki! Másik fontos lépés pedig nem más, mint a javítás illetve a régi fa kerítések esetében az anyag felületének a csiszolása, régi festék leszedése. Ennek hiányaban a festett végeredmény egyenletlen lesz. 


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Emőke, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Emőke, szövegíró, 5 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött. Jelenlegi cikk betekintést nyújt a medence karbantartás folyamatába és annak költségeibe. Emőke odafigyelése a részletekre lehetővé teszi, hogy értékes és használható tudást osszon meg olvasóival. Ismeretei révén betekintést nyújt a kerítés festés világába.

Hagyj megjegyzést