Article Image

Mit kell tudni a bontási engedélyről?

Teljes útmutató a bontási engedélyekről: hogyan szerezhetők be, mire figyeljünk és melyek a leggyakoribb buktatók.

A bontási engedély nem csupán egy adminisztratív lépés az épületbontás folyamatában. E dokumentum megszerzése elengedhetetlen, amennyiben az adott ingatlan bizonyos kritériumoknak megfelel. A cikkben tárgyaljuk a bontási engedély megszerzésének jogi vonatkozásait, az ehhez szükséges dokumentumokat és a gyakran felmerülő kérdésekre is választ adunk.

Gyorsmenü:

Mi az a bontási engedély?

A biztonságos építkezés során  - bárhol is történik - olyasmi, ahol a bontási engedély kiemelt jelentőséggel bír. De pontosan mi is ez és mikor van rá szükség? Merüljünk el a részletekben!

A bontási engedély definíciója

A bontási engedély egy hivatalos dokumentum, amelyet a helyi építési hatóságok adnak ki, hogy engedélyezzék az épületek, szerkezetek vagy egyéb építmények bontását. Ez a dokumentum nem csupán egy formai kötelezettség, hanem biztosítja, hogy az adott munka összhangban van az önkormányzat és a környezetvédelmi előírásokkal. Például a Váci utcai történelmi épületek bontásakor a hatóságok fokozottan ügyelnek arra, hogy a városkép ne sérüljön.

Kinek és mikor van rá szüksége?

A mai modern családi házak és társasházak építése előtt sok esetben a meglévő régi épületek eltávolítása válik szükségessé. Ezek az épületek gyakran már nem felelnek meg a mai kor elvárásainak, veszélyesek lehetnek, vagy egyszerűen nem harmonizálnak az új tervekkel. Ahogyan egy új építkezés során, itt is alapos előkészítésre van szükség. Ezen előkészületek között kiemelt helyen szerepel a bontási engedély megszerzése.

A bontási engedélyre minden olyan személynek vagy cégnek szüksége van, aki egy épület vagy szerkezet lebontását tervezi. A magánszemélyeknek, ha saját tulajdonukban lévő ingatlanukat szeretnék lebontani, de a vállalatoknak is, ha nagyobb projekteket terveznek, mint egy pláza vagy irodaépület építése.

A bontási engedélyt a bontási munkálatok megkezdése előtt kell beszerezni. A szükséges időtartam változó lehet, de általában néhány nap, hét. Például egy családi ház bontásához a XV. kerületben a dokumentáció benyújtásától számított 15 napon belül kapható meg az engedély, míg egy nagyobb projekt esetében, mint a bevásárló központ egy részének bontása, ez az idő akár fél év is lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a bontási engedély beszerzése költségekkel jár. Egy családi ház bontásának engedélyeztetése Budapest egyes kerületeiben 50.000-100.000 Ft közötti összegbe kerülhet, míg egy nagyobb projekt esetében a díj a millió forintos nagyságrendbe is emelkedhet.

Ezért létfontosságú, hogy minden projektet tervező személy vagy cég tájékozódjon a helyi előírásokról és időben intézkedjen a bontási engedély beszerzéséről.

Bontási Engedély: Legfontosabb Tudnivalók

Téma

Leírás

Kapcsolódó költség (Ft)

Engedély iránti kérelem benyújtása

Elektronikusan az ÉTDR-en keresztül, vagy személyesen az illetékes hatósághoz.

10.000/100m²

Tervdokumentáció elkészítése

Szükséges egy építész tervező által készített dokumentum.

150.000 - 300.000

Épület örökségvédelmi státusza

Megvizsgálás, hogy az épület műemlékvédelmi vagy örökségvédelmi státusz alatt áll-e.

-

Módosítások az engedélyezett tervben

Az esetleges változtatások bejelentése és jóváhagyásának lekérése.

5.000 - 50.000

Épület bontási terv elkészítése

Az engedélyezéshez szükséges, egy szakember által készített terv.

100.000 - 200.000

Engedély elutasítása

Az okok felderítése és a szükséges változtatások megtétele.

-

Engedély érvényességi ideje

Mennyi idő áll rendelkezésre a bontási munkálatok elvégzéséhez.

-

A táblázatban feltüntetett árak csak tájékoztató jellegűek és változhatnak a konkrét helyzettől és az elvégzett munkáktól függően. Mindig kérjen pontos árajánlatot a szakemberektől!

Az épületbontás fontos lépései és szempontjai

Amikor az épületbontásról beszélünk, akkor kétféle megközelítést alkalmazhatunk. Elsőként saját magunk is nekiláthatunk a bontásnak, de ez sok időt vehet igénybe, ráadásul komoly baleseti kockázattal is járhat, természetesen ez az épület specifikációjától is függ. A másik alternatíva, hogy szakértők bevonásával, egy megbízható vállalat végzi el a bontást. Ebben az esetben bár a kezdeti költségek magasabbak lehetnek, hosszú távon idő- és energiamegtakarítást eredményezhet.

Mindkét esetben kiemelkedően fontos a jogi keretek tisztázása. A 312/2012. (XI. 8.) kormányrendelet szerint, ha az épület helyi építészeti védelem alá esik, műemléki védelem tárgyát képezi, vagy összekapcsolt épületsor részeként funkcionál, mint az iker- vagy sorházak, akkor kötelező a bontási engedély megszerzése. Ha azonban az ingatlan nem tartozik ezek közé a kategóriákba, akkor az épületbontást az engedélyeztetési kötelezettség nélkül is elvégezhetjük. Mindenesetre, ha engedély szükséges, egy hivatalos épületbontási tervet kell készíteni, amelyet egy regisztrált építész tervezhet meg, és ezen dokumentum szerint kell a bontást végrehajtani.

Miben segíthet a Qjob a szakemberkereső?

Amikor építési vagy bontási munkálatokat tervezünk, az egyik legfontosabb lépés a megbízható és hozzáértő szakember kiválasztása. Legyen szó építész tervezőről, mérnökről vagy akár bontási munkálatokat végző szakemberről, a Qjob szakemberkereső platformon könnyedén böngészhetünk az elérhető szakemberek között. Az oldalon profilok állnak rendelkezésre, melyek segítségével tájékozódhatunk az adott szakember tapasztalatáról, képzettségéről és specializációjáról és elolvashatjuk - amennyiben vannak - korábbi értékeléseket. 

A bontási engedély megszerzésének folyamata

Az épületbontás komplex folyamat, melynek egyik kritikus lépése a bontási engedély megszerzése. De hogyan is működik ez a procedúra? Merüljünk el a folyamat részleteiben!

A kérelem benyújtása

A bontási engedélyért a kérelmet az építtető vagy a meghatalmazottja terjesztheti elő az illetékes építésügyi hatóság felé. Ezt elektronikusan teheti meg, de természetesen van lehetőség személyes benyújtásra is. A kérelem mellé elektronikus formában csatolni kell a szükséges tervdokumentációt, amit egy építész tervező mérnök állít össze. Fontos emlékezni arra, hogy a kérelemhez hozzá kell adni az eljárási illeték befizetésének igazolását is. 

Szükséges dokumentumok listája

 • A bontandó épület alaprajza és műszaki leírása
 • Bontási terv, mely bemutatja a munkálatok főbb lépéseit
 • Az ingatlan tulajdoni lapja
 • Környezetvédelmi értékelés, ha az adott területen erre van szükség
 • Biztonsági terv, mely tartalmazza az esetleges balesetek megelőzésére vonatkozó intézkedéseket

Díjak és költségek

A bontási engedély díja változó lehet, attól függően, hogy milyen típusú épületet szeretnél bontani és melyik önkormányzatnál intézed. Egy átlagos családi ház bontási engedélyeztetése ára 80.000-150.000 Ft között mozog, míg egy nagyobb, többemeletes épület esetében a díj akár 500.000 Ft felett is lehet.

Bontási engedélyek díjszabása

Bontandó épület mérete

Illeték díja (Ft)

Átlagos eljárás időtartama (nap)

0-100 m²

10.000

15

101-200 m²

20.000

15-20

201-300 m²

30.000

20

301-400 m²

40.000

20-25

401-500 m²

50.000

25

501-600 m²

60.000

25-30

601-700 m²

70.000

30

Ez a táblázat a bontási engedély díjait és az eljárások átlagos időtartamát mutatja be a bontandó épület méretétől függően. Fontos megjegyezni, hogy a fenti összegek és időtartamok csak átlagok, és a konkrét összeg az illetékes hatóságtól függ.

Az elbírálás időtartama

Miután benyújtottuk a kérelmet és az összes szükséges dokumentumot, az elbírálás ideje több tényezőtől is függhet. Az átlagos elbírálási idő 2-4 hónap között mozog, de egy komplexebb projekt esetén akár fél évig is eltarthat. Fontos, hogy időben kezdjünk hozzá a folyamathoz, hogy ne okozzon késedelmet a projekt megkezdésében.

Tippek a gyorsabb engedélyezéshez

 • Kezdjük el a folyamatot jóval a tervezett bontás előtt, hogy elegendő idő álljon rendelkezésünkre.
 • Győződjünk meg arról, hogy az összes benyújtott dokumentum teljes és pontos.
 • Kérjünk tanácsot az építési hatóságtól vagy egy építész szakembertől, akik ismerik a helyi előírásokat és gyakorlatot.
 • Rendszeresen kommunikáljunk a hatósággal, és érdeklődjünk az ügyünk állása felől.

A bontási engedély megszerzése bár bürokratikusnak tűnhet, de alapvető lépés annak érdekében, hogy az épületbontás biztonságos és szabályos legyen. Az alapos előkészítés és tájékozódás segítségével zökkenőmentesen végbemehet a folyamat.

Gyakori hibák és buktatók

Minden bontási engedély iránti kérelemnél vannak tipikus hibák, melyek lassíthatják vagy akadályozhatják a folyamatot. Fontos, hogy ismerjük ezeket a hibákat, hogy elkerüljük őket, és ha mégis megtörténnek, tudjuk, hogyan orvosoljuk őket.

Mit kerüljünk el a kérelem benyújtásakor?

 • Hiányos dokumentáció: Győződjünk meg arról, hogy minden szükséges dokumentumot mellékeltünk a kérelemhez, beleértve a tervdokumentációt, a tulajdoni lapot és az eljárási illeték befizetésének igazolását.
 • Nem megfelelő tervdokumentáció: Az építész tervező mérnök által készített terveknek meg kell felelniük a hatóság előírásainak.
 • Elavult információk a kérelemben: Mindig friss, naprakész információkat adjunk meg. Rosszul kitöltött űrlapok: Az űrlapokat alaposan és gondosan töltsük ki, elkerülve a hiányos vagy helytelen információkat.

Hogyan korrigálhatjuk a hibákat, ha már benyújtottuk a píprokat?

 • Azonnali reagálás: Ha a hatóság értesít minket a hibákról, gyorsan cselekedjünk és kérjünk útmutatást a probléma megoldásához.
 • Dokumentáció frissítése: Ha a dokumentáció hiányos vagy nem megfelelő, kérjünk szakértő segítségét az újrakészítéshez vagy a hiányosságok kijavításához.
 • Újbóli benyújtás: A javított dokumentumokat vagy információkat nyújtsuk be az ÉTDR-en keresztül vagy személyesen az építésügyi hatóságnál.
 • Folyamatos kommunikáció: Tartsuk a kapcsolatot a hatósággal, hogy tájékozottak legyünk a folyamat állásáról és esetleges további lépésekről.

A kérelem benyújtásának és az engedélyeztetési folyamatnak a sikeressége a részleteken múlik. A gondos előkészítés és a tájékozottság elengedhetetlen a zökkenőmentes folyamat érdekében.

A bontási engedély jogi vonatkozásai

Amikor bontási engedélyről beszélünk, nem csak a technikai és gyakorlati vonatkozásokat kell figyelembe vennünk, hanem a jogi aspektusokat is. Az engedélyeztetési folyamat elmulasztása vagy nem megfelelő betartása komoly jogi következményekkel járhat.

Milyen büntetésekkel jár az engedély nélküli bontás?

Az engedély nélküli épületbontás komoly büntetésekkel járhat. Ezek között szerepelhetnek:

 • Pénzbírság: A hatóságok jelentős összegű bírságot szabhatnak ki az engedély nélküli bontásért.
 • Munka leállítása: A hatóságok azonnal megtilthatják a bontási munkálatok folytatását.
 • Visszaállítási kötelezettség: Bizonyos esetekben az építtetőnek vissza kell állítania az eredeti állapotot, amely jelentős költségekkel és időveszteséggel jár.
 • Felelősségre vonás: A felelős személyek (pl. építtető, vállalkozó) személyes felelősségre is vonhatók.

Gyakran ismételt kérdések a bontási engedéllyel kapcsolatban

A bontási engedélyekkel kapcsolatosan számos kérdés merülhet fel. Összegyűjtöttünk néhányat a leggyakrabban feltett kérdések közül, hogy segítsünk tisztázni a kételyeket.

Mi történik, ha elutasítják a kérelmem?

Ha a kérelmet elutasítják, először is tájékozódjunk az elutasítás okáról. Az okok különbözőek lehetnek, például hiányos dokumentáció, nem megfelelő tervezés vagy műemlékvédelmi korlátozások. Ebben az esetben általában lehetőségünk van a kérelem kiegészítésére, javítására vagy újrabenyújtására az elutasítás okának orvoslása érdekében.

Meddig érvényes a bontási engedély?

A bontási engedély érvényességi ideje változhat, de általában meghatározott időtartamra szól, például 1-2 évre. Fontos, hogy a bontási munkálatokat ezen időszakon belül befejezzük, különben az engedély lejár, és új engedélyt kell kérni.

Mit kell tennem, ha változásokat szeretnék eszközölni a már engedélyezett bontási tervben?

Amennyiben változtatni szeretnénk az engedélyezett terven, újra kell adnunk a módosított tervet az illetékes építésügyi hatósághoz. Fontos, hogy a munkálatokat ne kezdjük meg, amíg a módosított tervet újra nem engedélyezik.

Mennyibe kerül a bontási engedély beszerzése?

A bontási engedély díja változó, és függ az adott település díjszabásától, a bontandó épület méretétől és típusától. Az illeték és díjak pontos összegéről érdemes az illetékes önkormányzatnál vagy építésügyi hatóságnál tájékozódni.

Összefoglalás és további lépések

Az épület bontása nem egyszerű folyamat, és több előzetes lépésből áll, amelyek közül a legfontosabb a bontási engedély beszerzése. Mint láthattuk, a bontási engedély számos jogi, technikai és bürokratikus kérdést érint, így kulcsfontosságú, hogy alaposan tájékozódjunk az előírásokról és eljárásokról.

Főbb pontok, amelyeket érdemes megjegyezni

A kérelem benyújtása előtt győződjünk meg róla, hogy minden szükséges dokumentációval rendelkezünk.

 • Tájékozódjunk a helyi díjakról és illetékekről.
 • Mindig tartjuk szem előtt az engedély érvényességi idejét, hogy időben befejezzük a bontást.
 • Ha elutasítják a kérelmünket, tájékozódjunk az okokról, és cselekedjünk megfelelően.

További lépések

 1. Ha további kérdéseink vannak, forduljunk szakemberhez vagy az illetékes hatósághoz.
 2. Készítsünk egy ütemtervet a bontási munkálatokhoz.
 3. Amennyiben változásokat szeretnénk eszközölni, vagy az engedély lejárna, újabb engedélyeztetési eljárást kell kezdenünk.
 4. Mindig tartsuk be az építési és bontási előírásokat, hogy elkerüljük a jogi következményeket.

Bízunk benne, hogy ez az összefoglaló segített abban, hogy jobban átlássuk a bontási engedélyeztetés folyamatát. Ha minden lépést gondosan követünk, az egész eljárás zökkenőmentesen haladhat.

cikk szerzője

Hagyj megjegyzést