Article Image

Mennyibe kerül a fa parketta? Útmutató az árak megértéséhez

Ismerje meg a fa parketta vásárlásának költségeit és a szükséges lépéseket a választástól a telepítésig.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Gondolkodik a fa parketta vásárlásán, de nem tudja, mennyit kellene fizetnie érte? Ez a cikk egy átfogó képet ad erről, és segít megérteni, milyen tényezők befolyásolják a költségeket. Olvassa el és legyen naprakész!

Gyorsmenü:

Mi az a fa parketta?

Olyan természetes faanyagból készült padlóburkolat, amelyet elsősorban szépsége, tartóssága és hosszú élettartama miatt kedvelnek. Gyakran használják otthonokban és irodákban. Sokféle anyagból készülhet, például tölgyből, bükkből vagy akácból, de a prémium kategóriás termékek esetében egzotikus fajták, mint a mahagóni vagy a teak is felhasználásra kerülhetnek.

A fa parketta előnyei

A legnyilvánvalóbb előny talán a lenyűgöző megjelenés. Az ilyen típusú padló természetes fa mintázatával és meleg árnyalataival teszi otthonossá a belső tereket. Mindezek mellett, kiválóan ellenáll a kopásnak, így hosszú élettartamot biztosít.

Azonban van egy további fontos tény, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni: hozzájárul az egészséges belső levegő minőségéhez. Természetes matériából készül, így nem bocsát ki káros vegyi anyagokat.

Ne hagyja, hogy a parketta vásárlása és telepítése fejtörést okozzon! 

Vegye fel a kapcsolatot a parketta telepítésében jártas szakemberünkkel, aki segít! 

   Kapcsolatfelvétel

Hogyan válasszunk fa parkettát?

Ez nagymértékben függ a személyes ízléstől és a költségvetéstől. Azonban vannak olyan tényezők, amelyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni:

Parketta típusok összehasonlítása

Két fő típust különböztetünk meg: a tömörfa és a rétegelt parkettát.

Előbbi a legdrágább, de a legtartósabb választás. Egy darab fából készül, ami megőrzi a fa természetes szépségét és tartósságát. 3.000-4.000 Ft/m2 közötti áron érhető el.

Ezzel szemben a rétegelt parketta több rétegű faanyagból készül. Ennek előnye, hogy kevésbé érzékeny a hőmérsékleti és páratartalom-ingadozásokra. Általában 2.000-3.000 Ft/m2 között van.

A legnépszerűbb fafajták parkettához

Ezek a tölgy, a bükk és a juhar. Előbbi általában 4.000-5.000 Ft/m2, a bükk 3.500-4.500 Ft/m2, míg a juhar parketta 5.000-6.000 Ft/mközötti árakon érhetők el.

A döntésnél mindig vegye figyelembe a faanyag tulajdonságait, valamint a szoba stílusát és a költségvetését! 

A különböző fafajták parketta árai

Fafajta

Átlagos ár m2

Jellemzők

Tölgy

5.000-8.000 Ft

Tartós, széleskörűen elérhető

Bükk

4.500-5.500 Ft

Kemény, tartós

Juhar

7.000-9.000 Ft

Világos színű, kemény

Cseresznye

7.500-8.500 Ft

Sötét, elegáns megjelenés

Dió

5.000-8.000 Ft

Tartós, sötét színű

Teak

12.000-18.000 Ft

Nagyon tartós, egzotikus megjelenés

Mahagóni

14.000-17.000 Ft

Luxus, nagyon tartós

A költségeket az anyag minősége és a fafajta ritkasága is befolyásolja.

Mennyibe kerül a fa parketta?

Ez számos tényezőtől függ, beleértve a fafajtát, a parketta típusát, a gyártót és a telepítési díjakat. 

A fa parketta anyagköltségei

Az anyagok árai a piac szerint

A tömörfa költsége jellemzően magasabb a rétegelt parkettánál, ugyanis m2 ára általában 4.000-6.000 Ft között mozog, míg a rétegelt m2 díja 2.000-4.000 Ft közötti.

Drágább és olcsóbb fafajták áttekintése

A tölgy és bükk általában olcsóbb, míg az egzotikusabb fafajták, mint például a mahagóni vagy a teak drágábbak. A tölgy általában 4.000-5.000 Ft, míg egy mahagóni parketta m2 ára akár elérheti a 10.000 Ft-ot is.

A fa parketta telepítésének költségei

Az alábbiakban megvizsgáljuk a szakemberrel való építés várható kiadásait, és a házilag telepítéshez szükséges eszközök költségeit.

A munkaóra ára

A szakember díja általában a munkaórák számával arányos. Az árak változhatnak a tapasztalatától, képesítésétől és a projekt bonyolultságától függően. Az átlagos díj 2.000-3.000 Ft között mozog, de ez az összeg magasabb is lehet, ha a projekt speciális készségeket vagy eszközöket igényel.

A házilag telepítéshez szükséges eszközök költsége

Ha úgy dönt, hogy saját maga készíti el a lerakást, akkor szüksége lesz néhány alapvető eszközre. Ezek közé tartozik egy csiszológép, parkettavágó, kalapács és szög. Ezek ára általában 20.000-30.000 Ft között mozog, attól függően, hogy milyen minőségű eszközöket vásárol.

Fontos megjegyezni, hogy a házilag telepítéshez szükséges kellékek költsége mellett figyelembe kell venni az időt és az energiát is, amit a parketta lerakása igényel. Ha nem rendelkezik a szükséges készségekkel és tapasztalattal, akkor érdemes lehet szakembert fogadni.

A fa parketta telepítésének költségei

Szolgáltatás

Átlagos költség

Jellemzők

Előkészítés

1.00-2.000 Ft/m2

A padló aljzatának előkészítése

Parketta telepítés

3.000-4.000 Ft/m2

A parketta lapok telepítése

Csiszolás

1.500-2.500 Ft/m2

A parketta felületének simítása

Lakkozás

1.500-2.500 Ft/m2

A parketta felületének védelme

Karbantartás

500-1.000 Ft/m2

Rendszeres karbantartási munkák

Az árakat a munkaóra és az anyagok költsége is befolyásolja.

Hogyan találjunk megfelelő szakembert a fa parketta telepítéséhez?

A parketta lerakása nem egyszerű feladat, és bár néhány ház tulajdonos képes lehet megcsinálni saját maga, a legtöbben szakemberre bízzák a munkát. Itt van néhány tipp, hogy hogyan találjunk megbízható szakértőt, és milyen szerepet játszik ebben a Qjob.hu

A Qjob.hu segítsége a szakember keresésben

A Qjob.hu egy online platform, ahol könnyedén találhat szakértőket. Csak adjon meg néhány alapvető információt a munkáról, például a parketta típusát, a telepítendő terület méretét, és a rendszer összepárosítja Önt a legmegfelelőbb szakemberekkel.

Előnye, hogy a hozzáértők értékeléseket és visszajelzéseket kapnak a korábbi ügyfelektől, így könnyen megbizonyosodhat a munkájuk minőségéről. Emellett a Qjob.hu segítséget nyújt abban, mire kell figyelni a szakemberrel történő szerződéskötésben és a fizetésben is. A szerződés megléte fontos a biztonságos munkavégzés miatt. 

Biztos benne, hogy a legjobb döntést hozza a parketta vásárlásakor? 

Egy tapasztalt szakemberrel együtt könnyen kiválaszthatja a legmegfelelőbb parkettát és telepítheti azt! 

    Kapcsolatfelvétel

A fa parketta karbantartása és ápolása

A lerakás csak a folyamat egy része. Annak érdekében, hogy a parkettája hosszú ideig tartson, és jól nézzen ki, fontos a megfelelő karbantartás és ápolás. Nézzük meg, milyen teendőkre kell odafigyelnünk!

Tisztítás és ápolás

A tisztítása nem bonyolult feladat, de néhány alapvető szabályt be kell tartani. Először is, kerülje a nedves felmosást. A fa nem szereti a vizet, ezért ajánlott a speciális tisztítószerek használata, és a takarítás után gyorsan törölje szárazra a felületet!

A parkettát rendszeres időközönként ápolni kell, és ez általában évente egyszer esedékes, és attól függően, hogy milyen bevonatot használ (lakk, olaj, viasz), különböző ápolási módszerek közül választhat.

A fa parketta javítása

Ha a parkettán karcolások, horpadások vagy egyéb sérülések keletkeznek, azokat általában helyben lehet javítani. Kisebb karcolásokat speciális javítóceruzával vagy -krémmel tud eltüntetni, nagyobb sérülések esetén pedig a sérült parkettadarab cseréjét javasoljuk. Fontos, hogy a javítás után a felületet újra be kell vonni a megfelelő védőréteggel, hogy a padló továbbra is ellenálljon a kopásnak és a karcolásnak.

A fa parketta élettartama és garancia

Mivel ez egy jelentős befektetés, ezért fontos tudni, mennyi ideig fog tartani, és milyen garancia jár hozzá.

Mennyi ideig tart a fa parketta?

Élettartama nagymértékben függ a minőségtől, a használattól és a karbantartástól. A jó minőségű parketta akár 20-30 évig is tarthat, ha megfelelően ápolják és karbantartják. Azonban, ha nagyon intenzíven használják, vagy nem karbantartják megfelelően, ez az idő rövidebb lehet.

Milyen garancia jár a fa parkettára?

Gyári garancia jár rá, amely a gyártói hibákra vonatkozik. Ez általában 5-10 év között mozog, de néhány gyártó ennél hosszabb garanciát is ad. Fontos azonban tudni, hogy általában nem vonatkozik a nem megfelelő telepítésből vagy karbantartásból eredő problémákra. Ezért mindig olvassa el a garancia feltételeit, és győződjön meg róla, hogy megfelelően telepíti és karbantartja a padlóját!

Gyakori kérdések 

Mennyibe kerül a fa parketta anyag és telepítés a Qjob.hu-n?

A Qjob.hu-n a parketta anyagköltsége általában 2.000-6.000 Ft/m2 között van, a kiválasztott fafajtától és parketta típustól függően. A telepítési költségek a munka bonyolultságától függően változnak, de általában 1.000-2.000 Ft/m2 között mozognak. A pontos költség az adott munka részleteitől függ, és árajánlatot lehet kérni a weboldalon.

Melyik fafajta a legdrágább a parketták közül?

Az egzotikus fafajták, mint például a mahagóni és a teak, általában a legdrágábbak. Ezeknek az anyagoknak a m2 ára akár elérheti a 10.000 Ft-ot is, a szállítási és egyéb költségektől függően.

Hogyan befolyásolja a parketta típusa az árat?

A tömörfa parketta, ami egy darab fából készül, általában drágább, mint a rétegelt, ami több rétegű faanyagból készül. Előbbi költsége 4.000-6.000 Ft/m2, míg a rétegelt parketta 2.000-4.000 Ft/m2 között mozog.

Milyen további költségekkel kell számolni a fa parketta telepítésekor?

Számolni kell a telepítés munkaóra költségeivel és az eszközök díjaival is. Előbbi 1.500-2.500 Ft/m2, míg az eszközök költségei, mint például a ragasztó és a lakkozóanyagok, további 1.000-1.500 Ft/m2-t tehetnek ki.

Összefoglaló: Mire számíthatunk a fa parketta árakkal kapcsolatban?

Ez egy jelentős befektetés, mely nagyban befolyásolja otthonunk hangulatát és funkcionális tulajdonságait. Az árak a kiválasztott anyagtól, a parketta típusától, a gyártótól és a telepítési költségektől függnek.

Melyik a legjobb ár-érték arányú fa parketta?

Talán a tölgy parketta az egyik legjobb választás. Kiváló minőségű, tartós és széleskörűen elérhető, így az ára is versenyképes. A költsége m2-ben 4.000-5.000 Ft, és a telepítési költségekkel együtt is jellemzően kevesebbe kerül, mint a tömörfa parketták.

Mi a különbség a drága és az olcsó fa parketta között?

A drágább parketták gyakran egzotikusabb fafajtákból készülnek, mint például a mahagóni vagy a teak, erősebbek és tartósabbak. Az olcsóbbak, mint a tölgy vagy a bükk, szintén jó minőségűek, de nem annyira tartósak, mint többe kerülő társaik.

A drágábbak magasabb minőségűek és hosszabb élettartamúak, de fontos megjegyezni, hogy a költség nem mindig tükrözi a minőséget. Mindig érdemes alaposan utánajárni, és több lehetőséget is megfontolni, mielőtt döntést hozunk!

Szakértőnk készen áll arra, hogy segítsen a fa parketta telepítésében! 

Szakmai tudásunk és tapasztalatunk segít abban, hogy a parketta telepítése zökkenőmentes legyen!

   Ajánlatkérés telepítésre

Barbara, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta a fa parketta árakról cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést