Article Image

Mennyibe kerül a parketta felújítása?

Egy 13 nm szoba parkettájának felújítása 70.000 – 100.000 Ft közötti összegünkbe kerül. Négyzetméterenként átlagosan 2.000 Ft között kell majd fizetnünk a felújítás során.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Parketta csiszolás árak, újrafényezések költségei 2024-ben

A keményfa parketta felújítása átlagosan 500.000 Ft-ba kerül, a tipikus költségtartomány pedig 290.000 és 400.000 Ft közé tehető. Négyzetméterenként 700 és 3.500 Ft közötti összegre számíthatsz elsősorban. Nagy és összetett munkák esetén akár 1.200.2000 Ft-ot is fizethetsz. Minél nagyobb területről van szó, annál alacsonyabb a négyzetméterár. A szekrények és más kisebb, zárt területek hozzáadása a folyamathoz összetett munkává teszi a feladatot, ami növelheti az árat.

Parketta csiszolás árak, ár statisztika, Qjob.hu

Parketta csiszolásra van szükséged?

Írd le a feladatot és kapj ingyenes árajánlatot!

INGYENES AJÁNLATKÉRÉS   

Tartalomjegyzék

A parketta melegséget és mélységet kölcsönöz bármely lakóhelynek, és viszonylag könnyen tisztítható és karbantartható, ha kellő figyelmet kap. Mielőtt azonban ajánlatokat kapnál, meg kell határoznod, hogy újrafényezésre vagy újrafestésre van-e szükséged. Az újra bevonás egyszerűen csak egy védőréteget ad hozzá, mint a parketta lakk, anélkül, hogy lecsiszolná a horpadásokat vagy az elszíneződött foltokat. A fa lakkozása megvédi a padlót, és öregített, régies megjelenést kölcsönöz neki. Az újrafényezés csiszolást igényel, ami megduplázza vagy megháromszorozza a parketta csiszolás árak végső mértékét, viszont a fa csiszolása után olyan padlót kapunk, amely szinte vadonatújnak tűnik!

A parketta felújítás során jelentkezhető költségek ártartománya

Országos átlagár

500.000 Ft

Jellemző költségtartomány

290.000 – 400.000 Ft

Legalacsonyabb – legmagasabb ár

70.000 – 1.200.000 Ft

Parketta felújítási költségek

A parketta újrafényezésének költségei 700 és 3.500 Ft között mozognak négyzetméterenként, attól függően, hogy mit kell elvégezni, és milyen módszerrel dolgozik a szakember. A helyszín, a megközelíthetőség és az állapot mindennél jobban befolyásolja az árat! Van lehetőséged választani néhány módszer közül, többek között:

  • A hagyományos módszerek általában 700 és 2.800 Ft között mozognak négyzetméterenként, beleértve a bútorok mozgatását, a csiszolást, az újrafestést és a takarítást.
  • A pormentes módszerek általában 1.200 és 3.500 Ft között mozognak négyzetméterenként. A profik fejlett kereskedelmi porszívókat használnak, hogy minden port távol tartsanak az otthonod többi részéből!

Parketta lakkozása, padló lakkozása

Parketta lakkozása lakkhengerrel

Parketta csiszolásának és újrafényezésének költségei

A fa csiszolása négyzetméterenként 500 – 1.500 Ft-ba kerül. Egy átlagos 12x14 méteres szoba ára 13.000 és 78.000 Ft között mozog, attól függően, hogy hány átjáróra van szükség, és hogy hol élsz pontosan. Az állapottól függetlenül mindig csiszolással kell kezdeni! Míg a festés és a fa lakkozása is elvégezhető barkácsolási lépések lehetnek, de ezt viszont ne próbáld meg saját magad csinálni! A tapasztalatlanság azt jelentheti, hogy tönkreteszed a padlót, és kétszer annyiba kerül majd egy új padló beépítése.

 Túlságosan kopott, fényét vesztett a parkettád?

 Akkor ráfér már a felújítás! Qjob szakértői segítenek!

Parketta szakit keresek 

A parketta festésének költségei

A csiszolás után a padló festése négyzetméterenként további 500 – 1.000 Ft-ba kerülnek. Az árak a különböző munkadíjak és a használt festék minősége miatt változnak.
Ha jelenleg tetszik a padló színe, hagyd ki ezt a lépést. Általában több alkalmat igényel a csiszoláson kívül. Acélgyapot használata is megoldható a rétegek között bevonatként.

Befejezés és bevonat

Az újra bevonás négyzetméterenként 300 – 600 Ft-ba kerül, ami jóval kevesebb, mint az átlagos újrafényezési munkadíj, ami 700 – 1.000 Ft négyzetméterenként. Az újrabevonás kihagyja a csiszolási lépést, így több ezer forint spórolható meg. Nagyszerű megoldás a viszonylag sík padlók esetében, amelyeken nincs túl sok karcolás vagy horzsolás.

A poliuretán, a legelterjedtebb bevonattípus szinte mindennek ellenáll, akár a nagy terhelésnek is, ami a parketta felületét érinti majd. Kétféle típusban kapható:

  • Olajbázisú: 4.000 és 5.500 Ft között kapható literenként. Idővel borostyánszínűvé válik. 24 óra alatt szárad meg, és ezzel a típusú bevonattal könnyű kijavítani az útközben keletkező hibákat.
  • Vízbázisú: 5.000 és 7.000 Ft között kapható literenként. Tiszta marad, így a fa színe idővel nem változik. A vízbázisú felületkezelés gyorsabban szárad, ami előnyös lehet, ha időbeli korlátozás vagy határidő áll fenn. 

Parketta bevonat ára literenként

Ritkábban a savval kikeményített felületkezelés egy kétrészes folyamat révén kivételesen kemény bevonatot hagy maga után. Bónuszként a savval kikeményített bevonatok rendkívül gyorsan száradnak, így akár két réteg felvitele is lehetséges egyetlen nap alatt, mikor a régi parketta felújítása a cél. A legtöbb márka azonban olyan illékony szagot áraszt, amely arra kényszeríthet téged, hogy ne élj otthon, míg el nem készül teljesen a munkafolyamat.

Beszélj a választott szakemberrel, hogy megtudd, melyik a legmegfelelőbb a lakásodba és a parketta fafajtáját tekintve. Először viszont kutass fel különböző tartós keményfa padlóburkolatokat, mielőtt még telefonálnál!

A fapadlók újrafényezésének költségei

A legtöbb parketta felújításáért körülbelül 300.000 és 1.200.000 Ft között kell majd fizetned. A parketta típusa nem befolyásolja a felújítás költségeit! A folyamatok, a szerszámok, a vegyi anyagok és az idő minden parketta típusnál állandóak.

A tölgyfa padlók újrafényezésének költségei

A tölgyfa padló felújításának költségei nem különböznek a többi keményfa típusáétól. A tölgy, a cseresznye és más típusú közös keményfa padlók újrafényezése átlagosan 700 és 1.200 Ft közötti négyzetméterenkénti költséggel jár.

Parketta újrafényezése, padló fényezése

Tölgyfa parketta friss csiszolás utáni újrafényezése

Gépi parketta újrafényezésének költségei

A gépi keményfa padló felújítása pontosan ugyanannyiba kerül, mint bármely más fapadlóé. A legtöbb 2 milliméteres vagy annál kisebb kopóréteggel rendelkező parkettán azonban általában csak enyhe csiszolást lehet végezni, az erre alkalmas parketta csiszoló segítségével. A vastag kopóréteggel rendelkező, magasabb minőségű műpadlókon a parketta csiszolás során mély csiszolással lehet eltávolítani a horpadásokat.

Ne próbálkozz meg ezzel saját magad! Könnyen tönkreteheted a teljesen természetes keményfa padlót, s még ennél is könnyebb tönkretenni egy gépi keményfa padlót egy csiszolóval!

Tudtad, hogy a gépi csiszolás bonyolult és veszélyes is?

Ne kísérletezz, bízz profikra!

Megbízok egy szakembert!

Régi parketta felújítása, fényezésének költségei

A parketta felújítása ugyanannyiba kerül, mint bármely más típusú keményfa padlóé, vagyis valahol 700 és 1.200 Ft-ba négyzetméterenként. Szakembert kell igénybe venned ehhez a folyamathoz, mivel a szemcsék különböző irányban futnak, így kicsit könnyebb tönkretenni a parkettát, mint egy hagyományos kialakítású padlót.

Miért érdemes felújítani ahelyett, hogy kicserélnénk a padlózatot?

Ha megnézed a parkettádon lévő összes karcolást és javítandó foltot, talán azt gondolod majd, hogy egyszerűbb lenne kicserélni, mintsem időt szánni az újrafényezésre. Az újrafényezésnek azonban számos előnye van. Ezek közé tartoznak az alábbiak is:

  • Költségek: A csere 2-3-szor többe kerül, mint az újrafényezés. Egy fapadló beépítése körülbelül 700.000 – 2.000.000 Ft-al többe kerül, mint az újrafényezése.
  • A parketta javítása 30.000 – 400.000 Ft közötti összegbe kerül. Az újrafényezés gyakran segíthet elkerülni a javítás szükségességét, így még többet spórolhatunk meg. Még ha javítani is kell, gyakran még mindig olcsóbb a javítás és az újrafényezés, mintsem a csere.
  • Minőség: Ha ez egy kiváló minőségű, természetes fa, akkor érdemes tartósabbá tenni, ha lehet. 

Bizonyos helyzetekben inkább cserélni kell, mintsem újrafényezni

  • Vízkár és szerkezeti integritás: A szélsőséges vízkárok és az aljzatburkolati problémák javítást és cserét igényelnek. 
  • Környezetvédelmi szempontból felelős korszerűsítések: Ha megújuló faanyagra szeretnél váltani, mikor a meglévő padló már készen áll a cserére. Ellenkező esetben fenntartható a meglévő anyagok megőrzése.
  • Túl vékony: Egy bizonyos vastagságnál már lehetetlen újra felújítani, és cserére lesz szükség.

Parketta felújítási költségek a szoba mérete alapján

Szoba mérete

Négyzetméter

Átlagos költség

4x10

4

30.000 – 40.000 Ft

10x10

9

40.000 – 60.000 Ft

12x12

13

70.000 – 100.000 Ft

16x16

23

150.000 – 200.000 Ft

20x20

37

230.000 – 300.000 Ft

24x24

53

330.000 – 390.000 Ft

Árnyékolt vagy polírozott keményfa padlók költsége

A polírozott, más néven fedett/árnyékolt padlók, négyzetméterenként körülbelül 300 – 800 Ft-ba kerülnek, ami összesen 6.000 – 16.000 Ft-ot tesz ki egy 15x15-ös, azaz 20 négyzetméteres, kissé kopottas szoba befejezésekor. A fedett eltömődésálló csiszolókorongok, és az árnyékolás folyamata anélkül távolítja el a padlóburkolatot, hogy magát a fát bevágná. Ezt a lépést csak nem viaszolt, poliuretán bevonatú padlón szabad elvégezni. Az árnyékolás csak akkor történhet, ha a padló felületkezelése kopott, karcos vagy matt, de az alatta lévő fa nem sérült vagy foltos.

A parketta polírozásának költsége

A parketta polírozásának átlagos költsége 20.000 – 50.000 Ft, és nagyszerű barkácsprojekt! A polírozáshoz kifejezetten keményfa padlókhoz kifejlesztett polírozószert használnak. Ezt kézzel, egy felmosórongy segítségével viszik fel. A parketta fényesítése házilag is megoldható saját magad által, 10.000 – 12.000 Ft közötti összegért. A termék önmagában 4.000 és 7.000 Ft között mozog literenként. Szükséged lesz még egy felmosóra, seprűre és lehetőleg egy mikroszálas laposfejű porszivacsra.

A parketta fényesítése házilag jó megoldás lehet, de ha mégsem szeretnéd magadra vállalni zt, akkor keress egy helyi padlóburkoló szakembert, aki segít kifényesíteni a padlót. Polírozást bízz a profi szakemberekre!

Parketta polírozásnak az ára

Extra fejlesztések

A leggyakoribb tényezők, amelyek növelik a felújítási projekt költségeit, a következők:

  • Egzotikus fa: Egyes egzotikus fák extrém reakciókat mutatnak, amikor a nedvességtartalmuk megváltozik, míg mások keménységük miatt csiszolás közben megéghetnek.
  • Megnövekedett négyzetméter: Természetesen minél több négyzetmétert fed le egy projekt, annál magasabb lesz a végösszeg. Egy átlagos 16x16-ös szoba (23 négyzetméter) felújításának költsége 150.000 és 200.000 Ft között van, ami árban 6.500 és 8.600 Ft között van négyzetméterenként, melybe már minden költség bele van kalkulálva.
  • A korábbi felületkezelés minősége: Ha a felületkezelés nem jó, akkor azt teljesen el kell távolítani, le kell csiszolni és újra kell csinálni. Egy parketta csiszoló gép segítségünkre lehet ebben!
  • Lépcsők: A lépcsők újrafényezése extra költséggel jár, ez általában 4.000 – 7.500 Ft adódik lépcsőnként.

Milyen költségei vannak a parketta újrafényezésének, ha saját magunk szeretnénk elvégezni?

Ha a saját magad által való munkavégzést választod, akkor a padló újrafényezésére mindössze 100.000 – 160.000 Ft-ot kell fizetned. De ez nem lesz egy egyszerű és könnyed barkácsmunka! A csiszológéppel vagy a befejező anyagokkal kapcsolatos tapasztalatlanság könnyen és gyorsan tönkreteheti a padlót, így a parketta csiszolás házilag nem mindig a legkifizetődőbb döntés. Hiba esetén két-háromszor annyit fogsz fizetni a padló cseréjéért, mint amennyit egy szakember felbérléséért fizettél volna.

Tehát a parketta csiszolás házilag számos kockázattal és potenciális rejtett költséggel jár. Például a padló többször csiszolása azt okozza, hogy végül túl vékony lesz egy újabb újrafényezéshez. Ezen a ponton jön el az a pillanat, hogy inkább cseréld ki! Ezeket a veszélyeket szem előtt kell tartanod, mielőtt belevágsz a saját magad által elkezdendő felújításba, de előtte mindenképp vedd figyelembe a parketta csiszolás árak 2024-es alakulását!

Parketta csiszolás árak 2024-ben, az árak négyzetméterenként értendőek!

Parketta csiszolás Budapest

6.500 Ft

Parketta csiszolás Miskolc

4.800 Ft

Parketta csiszolás Tatabánya

5.500 Ft

Parketta csiszolás Szolnok

5.000 Ft

Parketta csiszolás Szeged

6.000 Ft

Parketta csiszolás Békéscsaba

5.000 Ft

Parketta csiszolás Győr

6.500 Ft

Parketta csiszolás Pécs

6.000 Ft

Padlócsiszoló bérleti díja

A parketta csiszoló gépek árai helyenként kissé eltérőek, de körülbelül 5.000 Ft-os bérleti díjra lehet számítani naponta. Megfelelő tapasztalat vagy képzés nélkül azonban könnyű tönkretenni egy padlót. Ha saját magad is szeretnéd elvégezni a felújítást, fontold meg, hogy ezt a részét egy szakemberre bízd inkább!

  • A kereskedelmi dobos padlócsiszoló napi 5.000 – 7.000 Ft-ba kerülnek.
  • Egy teljes hétvégi bérlésért 15.000 – 21.000 Ft-ot is fizethetsz.

Egyéb barkácsköltségek

A nyilvánvaló csiszológépen kívül még számos egyéb dologra is szükséged lesz, amelyeket az alábbi táblázatban találsz.

Szerszám és anyagárak

Szerszám vagy anyag

Költség

Szegélyezőgép

25.000 Ft/nap

Szalagcsiszoló

30.000 – 50.000 Ft/nap

Csiszolópapír

5.000 Ft

Kézi kaparó

2.000 Ft

Szögkészlet

6.000 – 10.000 Ft

Lakkfelhordó anyagok: festőhenger, hengerhuzatok és hosszabbító rúd

4.000 – 9.000 Ft

Festékszóró

4.000 – 11.000 Ft

Tiszta lakk

3.500 – 6.000 Ft/liter

Védőszemüveg

1.500 – 2.000 Ft

Légzőmaszk

10.000 – 15.000 Ft

Kalapács

600 – 1.400 Ft

Felmosó

2.000 – 4.000 Ft

Műhelyporszívó

100.000 – 150.000 Ft

Festék

3.000 – 7.000 Ft/liter

Térdvédők

2.000 – 3.000 Ft páronként

Ecset

300 – 1.200 Ft darabonként

Szemeteszsákok

500 – 800 Ft

DIY parketta újrafényezése házilag

Parketta újrafényezése házilag jó kis móka! 

Saját magunk vs egy profi megbízása

Minden saját magunk által nekikezdett lakásfelújítás projekt kockázatokkal jár, és ez alól a fapadló felújítása sem kivétel. Ha helytelenül végezzük, a lakásunk padlóját tönkretehetjük, ami azt eredményezheti, hogy 2-3-szor annyit kell majd végül fizetnünk, mintsem amennyit egy profi kiszámlázott volna ezért a munkáért. Emellett néhány más kockázatot is magában foglal:

  • A szalagcsiszolóval következetlen karcolásmintázatot hagyunk magunk után
  • A padló kora miatt nem bírunk kiszedni belőle már semmit
  • Nem vesszük le eléggé a fényezést, mielőtt elkezdenénk a csiszolást
  • Nem töltjük ki a parketták közötti repedéseket
  • A vártnál több pénzt költünk további javításokra vagy újrafényezésre

A fapadló kényes természete és a projekt helyes elvégzésének szükségessége miatt, anélkül, hogy hibáznál vagy kárt okoznál, a parketta újrafényezése olyan munka, amelyet általában jobb a szakemberekre bízni

Szeretnéd, hogy szép, fényes legyen a parkettád?

 Bérelj fel egy hozzád közeli parketta felújítót a Qjob segítségével, hogy a munkát már az első alkalommal jól végezzék el! 

INGYENES AJÁNLATKÉRÉS ITT   

Kérdések, amelyeket érdemes feltenni a fapadló kivitelezőnek

Kérdezz meg néhány dolgot a szakembertől, mielőtt még megbízást adnál számára. Győződj meg róla, hogy az alábbi kérdések biztos szerepeljenek a konzultáció során:

  • Milyen tapasztalattal rendelkezik a padlófelújítással kapcsolatban?
  • Vannak referenciái?
  • Hány munkás szükséges a munka elvégzéséhez?
  • Ki fogja elvégezni a munkát?
  • Mennyi ideig fog tartani a munka?
  • A bútorok mozgatása is benne van a munkában, vagy azt a lakástulajdonosnak kell előzetesen elvégeznie?
  • Mi az eljárási mód a por és a törmelék eltakarítására?
  • Mik a fizetési feltételek?

Gyakran ismételt kérdések

Melyik az olcsóbb, a parketta felújítása vagy annak cseréje?

Egy padló felújítása átlagosan feleannyiba kerül, mint a teljes cseréje.

Mennyi ideig tart egy parketta csiszolása és újrafényezése?

A padló újrafényezése 100 négyzetméterenként körülbelül 5 órát vesz igénybe. Ez attól is függ, hogy mennyire összetett az elrendezés és a jelenlegi állapot, így a pontos parketta csiszolás árakkal kapcsolatosan keresd szakembereinket!

Fel lehet újítani csiszolás nélkül egy padlót?

Csiszolás nélkül nem lehet megfelelően újrafényezni egy padlót. A helyes elvégzéséhez el kell távolítaniod a régi bevonat minden rétegét, és el kell simítanod a felületet, az új bevonat előkészítéseként. Egy jó állapotban lévő padlót azonban újralakkozhatsz, hogy egy védőréteget adj hozzá anélkül, hogy előtte csiszolnád.

Mennyibe kerül a tölgy vagy kőrisfából készült parketta anyag ára?

A tölgyből vagy kőrisfából készült parketta esetén, egy 20 m2-es szoba teljes parkettázását nézve átlagosan 200.000 – 230.000 Ft közötti összeggel számolhatunk.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Krisztián, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Krisztián, aki több mint 3 éves szövegírói és szerkesztési tapasztalattal büszkélkedhet, széleskörű tudással és sokoldalúsággal rendelkezik a tartalomgyártás terén. Számos különböző témában írt már cikket, mindig alaposan utánajár a tárgynak, és igyekszik releváns, értékes információt közvetíteni olvasói számára. Krisztián legújabb cikke a "Parketta felújítása" témakört járja körül, ahol ismét megmutatja kutató munkájának eredményességét.

Hagyj megjegyzést