Article Image

Mennyibe kerül egy hőszivattyús kazán?

Fedezze fel a hőszivattyús kazánok árának kulcsfontosságú tényezőit és azok hatásait a piacon.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Fedezze fel, mennyibe kerül egy hőszivattyús kazán. Cikkünk bemutatja a hőszivattyús kazán árait, hátterét, a beruházás hosszú távú előnyeit és az ehhez kapcsolódó innovatív technológiát. Merüljön el az információban és válassza ki a legjobb kazánt otthonához! 

Gyorsmenü:

Amikor a fűtési rendszerekről van szó, a leggyakrabban a gáz- és elektromos kazánokról hallunk. Azonban az utóbbi években egy új szereplő is belépett a piacra: a hőszivattyús kazán. De mi is ez pontosan, és hogyan működik?

A hőszivattyús kazán működési elve

A hőszivattyús kazán alapvetően a környezetből vonja ki a hőt és azt használja fel a fűtés során. Gyakorlatilag úgy működik, mint egy hűtőszekrény, csak fordítva. Míg a hűtő a belső hőmérsékletet csökkenti és ezáltal melegíti a környezetét, addig a hőszivattyús kazán a külső környezet hőjét veszi el és használja a lakás melegítésére.

A csúcskategóriájú márkák hatékonyan képesek működni még -25°C-on is. A technológia segítségével kevesebb az energiafelhasználás, mint egy hagyományos elektromos vagy gázkazán esetében, csökkentve ezzel a fűtésszámlát.

Kinek ajánlott a hőszivattyús kazán?

Mielőtt beruházol egy ilyen berendezésre, érdemes mérlegelni, hogy számodra valóban ez lesz-e a legjobb választás. Ha olyan helyen élsz, ahol hideg telek vannak, de szeretnéd csökkenteni az energiafogyasztásod és így a számláidat is, akkor érdemes elgondolkoznod egy hőszivattyús kazánon.

Azokban a háztartásokban, ahol már most is elektromos fűtési rendszert használnak, kifejezetten ajánlott. Míg egy átlagos elektromos fűtés havi költsége, egy 100 m2-es lakás esetében elérheti az 50.000 Ft-ot is, addig egy hőszivattyús rendszer ezt a költséget 30-40%-kal is képes csökkenteni. Azonban, ha jelenleg gázkazánod van, érdemes először számolni, mert ugyan a kezdeti befektetés magasabb, azonban hosszú távon behozza az árát.

Összefoglalva, a hőszivattyús kazán egy innovatív megoldás, ami különösen azoknak ajánlott, akik környezetbarát módon, kevesebb költséggel szeretnék otthonukat fűteni.

Kazán telepítésre van szükséged?

  Kattints ide!

A hőszivattyús kazán fajtái

Ma már sokféle típus kapható a piacon, hogy mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb készüléket. De vajon melyiket válasszuk?

Légtípusú vs. vizes hőszivattyús kazán

A légtípusú hőszivattyús kazánok a külső levegőt használják hőforrásként. Ezek különösen népszerűek, mivel egyszerűbb a telepítésük és kevesebb az induló költség. Például egy olyan télen, amikor a hőmérséklet ritkán csökken -10°C alá, a légtípusú hőszivattyú hatékonyan működhet.

Ezzel szemben a vizes hőszivattyús kazánok a talajban vagy a föld alatti vizekben található hőt hasznosítják. Ezek általában költségesebbek a légtípusú berendezéseknél, mivel bonyolultabb a telepítésük, viszont sokkal hatékonyabbak, különösen nagyon hideg éghajlaton.

A különböző márkák és modellek áttekintése

A piacon számos márka megtalálható, és mindegyik kínál különböző modelleket az eltérő igényekhez igazodva.

  • Daikin: Egyik vezető márkának számít, a Daikin Altherma modelljei közül sok otthonban használják a légtípusú változatot. Az ár 1.500.000 és 3.000.000 Ft között mozog.
  • Bosch: A Bosch geotermikus hőszivattyús kazánjai különösen hatékonyak és megbízhatóak. Ezen kazánok 2.500.000 és 4.500.000 Ft közötti áron érhetők el.
  • Samsung: A Samsung a Smart Thermal rendszerrel kínál légtípusú hőszivattyús kazánokat, amelyek intelligens technológiával rendelkeznek és átlagosan 2.000.000 és 3.500.000 Ft közötti áron kaphatók.

Fontos, hogy mérlegeljük az otthonunk szükségleteit, a költségvetésünket és az elvárt hatékonyságot, mielőtt döntést hozunk egy adott márkáról vagy modellről.

Népszerű hőszivattyús kazán árak márkák szerint

Márka

Modell

Ár

Immergas 

Victrix Hybrid Plus

1.700.000 Ft

HAJDU

HTP300C

   900.000 Ft

Gree 

Versati III Split

2.000.000 Ft

Vaillant

HD400

   450.000 Ft

LG 

Therma-V

 1200.000 Ft

Midea

MHA-V10W

1.600.000 Ft

Daikin

Altherma

4.000.000 Ft

Panasonic

WH-MDC12H6E5

1.900.000 Ft

A fenti táblázatban látható a piacon kapható néhány népszerű hőszivattyús kazán márka az átlagos árakkal. Az árak függnek a kazánok kapacitásától, extra funkcióktól és az adott márkától.

Hőszivattyús, telepített kazán

Ha kérdéseink vannak a hőszivattyús kazánnal kapcsolatban, kérjük szakértők segítségét!

A hőszivattyús kazánok előnyei

A hőszivattyús kazánok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek szerte a világon, és ennek számos jó oka van. Ezek az előnyök között szerepel a már említett energiahatékonyság, a környezetvédelem, és a hosszú élettartam. De nézzük meg ezeket közelebbről!

Energiahatékonyság és környezetvédelem

A hőszivattyús kazánok egyik legnagyobb előnye az energiahatékonyságuk. Mivel a környezetben lévő természetes hőt hasznosítják, sokkal kevesebb elektromos energiára van szükség az otthonok fűtéséhez, mint a hagyományos elektromos vagy gázkazánok esetében. Egy átlagos családi ház esetében ez akár a fűtésszámla 30-50%-os csökkenésével járhat.

Napjainkban hangsúlyozott szerepe van a klímaváltozás elleni küzdelemnek, a kevesebb energiafelhasználás kevesebb CO2-kibocsátással jár, amivel hozzárálunk a környezeti terhek csökkentéséhez, ráadásul a kiadásaink is csökkennek.

Hosszú élettartam és alacsony karbantartási költségek

A másik fontos jellemző a hosszú élettartam, míg egy hagyományos kazán élettartama 10-15 év körül mozog, addig egy hőszivattyús kazán akár 20-25 évet is kiszolgálhat a megfelelő karbantartás mellett.

Valamint ezek a kazánok kevesebb mozgó alkatrésszel rendelkeznek, így a karbantartási költségek is alacsonyabbak. Nem kell aggódnunk a rendszeres szervizelés vagy a drága alkatrészcserék miatt. Egy átlagos karbantartás díja 20.000 - 50.000 forintba kerül, ami évente egyszer vagy kétszer szükséges.

Összefoglalva, a hőszivattyús kazánok nemcsak hatékonyak és környezetkímélők, hanem hosszabb távú megtérülést is kínálnak tulajdonosuk számára a hosszabb élettartam és az alacsonyabb karbantartási költségek révén.

Szeretnél többet tudni a kazánról?

Kérdezd a szakértőt!

Mire érdemes figyelni vásárláskor?

A hőszivattyús kazán egy komoly beruházás, ezért fontos az alapos tájékozódás vásárlás előtt. Melyek azok a kulcstényezők, amelyeket érdemes figyelembe venni? Elsősorban a kazán méretére, az energiabesorolására és a garanciafeltételek.

Méret és kapacitás

A hőszivattyús kazán megfelelő méretének kiválasztása elengedhetetlen a hatékony működéshez. Nem érdemes túl nagy kazánt választani egy kisebb otthonhoz, mivel ez pazarlással járhat, viszont egy túl kis kazán nem lesz képes kielégíteni a fűtési igényeket.

Példaként egy 100 négyzetméteres házhoz elegendő lehet egy 6-8 kW-os kazán, míg egy 200 négyzetméteres családi házhoz már 12-15 kW-os kazánra lehet szükség. Az árak itt 1.200.000 és 3.000.000 Ft között alakulnak, mérettől és márkától függően.

Energiabesorolás és hatékonyság

A kazán energiabesorolása kritikus tényező a választás során. Egy A+++ kategóriás kazán sokkal gazdaságosabban működik, mint C kategóriás társa.

Az energiacímkék segítenek eldönteni, hogy melyik kazán a leginkább kifizetődő választás. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az alacsonyabb besorolású kazánok ugyan olcsóbbak, de hosszú távon több energiát fogyasztanak.

Hőszivattyús kazánok energetikai besorolása és a megtakarítás

Energetikai besorolás

Megtakarítás/év

Példa márkák

A+++

60.000 Ft

Daikin, Immergas

A++

50.000 Ft

Hajdu

A+

40.000 Ft

Ariston

A

30.000 Ft

Saunier

B

20.000 Ft

Hotjet

C

10.000 Ft

[Nem ajánlott]

D

0 Ft

[Nem ajánlott]

A fenti táblázat az energetikai besorolást mutatja be, és azt, hogy mennyi megtakarítást várhatunk el az év során, attól függően, hogy melyik energetikai kategóriába tartozik a kiválasztott kazán. Adott márkán belül létezik magasabb és alacsonyabb energetikai besorolású termék. 

Garancia és márkahűség

A garanciafeltételeket is tartsuk szem előtt a döntés során. Egy hosszabb garanciális időszak bizalmat ébreszt a termék minősége iránt.

Emellett, ha korábban elégedettek voltunk egy adott márkával, akkor érdemes hűségesek maradni a gyártóhoz. A márkahűség előnye lehet a már ismert minőség, a könnyű karbantartás és a megbízhatóság.

Összességében, mielőtt meghozzuk a döntést a készülék beszerzéséről, érdemes átgondolni az igényeinket és az elvárásainkat, és alaposan tájékozódjunk a különböző lehetőségekről.

A hőszivattyús kazánok árak

Mindenki szeretne gazdaságos döntést hozni, különösen amikor nagyobb beruházásokról van szó. Ebben a szakaszban áttekintjük, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az ár tekintetében.

Alapár vs. teljes beruházási költség

Amikor hőszivattyús kazánt vásárolunk, ne csak az árcímkét nézzük. A teljes beruházási költséghez hozzá kell adni az esetleges szerelési és üzembe helyezési díjakat, valamint a kiegészítő eszközök, például a hőcserélő vagy a tároló árát.

Egy átlagos hőszivattyús kazán ára 1.500.000 és 3.500.000 Ft között mozog. A beszerelési költségek azonban további 200.000 - 500.000 forint közötti összeget jelentenek a munka bonyolultságától függően.

Ár-érték arány a különböző márkákat illetően

Mint minden piacon, a hőszivattyús kazánok között is vannak "prémium" márkák és költséghatékonyabb opciók. A prémium márkák, mint a Bosch vagy a Daikin, magasabb áron elérhető kiváló minőségű termékek, míg más márkák, mint például az Electrolux, kedvezőbb ár-érték arányt kínálhatnak.

Ezért fontos, hogy az ár és a minőség alapján hasonlítsuk össze a különböző opciókat, és gondoljuk át a hosszú távú megtérüléssel kapcsolatos szempontokat.

Támogatások és finanszírozási lehetőségek

Számos állami és helyi támogatás létezik, amelyek segítenek csökkenteni a hőszivattyús kazánok beszerzési költségét. Ezen túl, néhány bank és pénzintézet speciális hiteleket és finanszírozási csomagokat kínál az ilyen beruházásokhoz. 

Például, egy állami támogatási program keretében akár 30% támogatást is igényelhetünk a beruházás költségére. Emellett, a zöld beruházási hitel segítségével kedvező kamatozású hitelt is felvehetünk, amelynek kamata csupán 3-4% között van.

Végső soron a hőszivattyús kazánok árszabása sok tényezőtől függ. Érdemes alaposan tájékozódni és összehasonlítani a különböző lehetőségeket, hogy a legjobb döntést tudjuk meghozni.

Bízz a szakértőben és spórolj időt és pénzt!

  Írj szakértőknek

Beszerelési tippek és tanácsok

A hőszivattyús kazán beszerzése után a következő lépés a megfelelő beszerelés, ami alapvetően meghatározza a készülék teljesítményét és hosszú távú megbízhatóságát. Nézzünk meg néhány kulcsfontosságú tippet és tanácsot a beszereléssel kapcsolatban.

A kazán megfelelő helyének kiválasztása

A hőszivattyús kazán elhelyezésének létfontosságú a hatékony működéshez. Az ideális helyiségnek jól szellőzöttnek kell lennie, lehetőleg távol a napsütéses területektől, és természetesen legyen közel az elektromos- és a vízellátás helye.

A pincék és a garázsok ideális helyszínek, mivel hűvösek és szárazak. Egy tipikus kazán mérete 70x50x80 cm, így bőven elegendő a tér a környezetében a megfelelő szellőzéshez és a karbantartáshoz.

A karbantartás és szervizelés fontossága

A rendszeres karbantartás garantálja a kazán hosszú élettartamát és optimális működését. Ajánlott legalább évente egyszer szakemberrel ellenőriztetni a készüléket, még akkor is, ha nincsenek látható problémák. Egy átlagos karbantartási munka ára 20.000 és 50.000 Ft között mozoghat, attól függően, hogy milyen munkálatokat és alkatrészcseréket igényel a készülék.

Ne feledje, hogy a rendszeres karbantartással megelőzheti a drága javításokat és hosszabbíthatja a készülék élettartamát. Egy jól karbantartott hőszivattyús kazán akár 20-25 évig is szolgálhatja Önt probléma nélkül!

Napjainkban gyakori hely a kazán és bojler telepítésre a fürdőszoba.

Napjainkban gyakori hely a kazán és bojler telepítésre a fürdőszoba.

Kazánszerelő megbízása

Ha úgy döntött, hogy hőszivattyús kazánt szerel be otthonába, egy szakképzett és tapasztalt kazánszerelő megbízása létfontosságú. A szakember választása nemcsak a készülék megfelelő telepítését és működését garantálja, hanem az Ön és családja biztonságát is.

Munkadíj

A hőszivattyús kazán árán kívül számítanunk kell a telepítési munkadíjra is. Kazánszerelők munkadíja változó, ám általánosságban elmondható, hogy az óradíj 10.000 és 30.000 Ft között van. Ezen felül vannak fix díjas csomagok, amelyek magukban foglalnak bizonyos munkálatokat, például a kazán teljes telepítését. Egy átlagos kazán beszerelése például 100.000 és 200.000 Ft közötti összeg, attól függően, hogy milyen bonyolult a munka és milyen anyagokat igényel.

Hol keress szakembert? - Qjob!

Ha kazánszerelőt keres, akkor próbálja ki az online platform a Qjob.hu. Ez az oldal lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen találjon képzett szakembereket a környékén. A Qjob-on könnyedén áttekintheti a különböző szerelők értékeléseit, referencia munkáit és díjait. 

Ne feledje, hogy bár az ár fontos tényező, az olcsóbb nem mindig jelent jobbat. Tájékozódjon a szakember tapasztalatát, referencia munkáit és az általa nyújtott garanciákat illetően, mielőtt döntést hozna. Az Ön biztonsága és az új kazánjának hosszú élettartama múlhat ezen a választáson!

Ne vesztegesd az idődet!

Keress szakembert most!

  Szakember keresés

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül egy hőszivattyús kazán?

A berendezés ára eltérő az adott márka gyártója, a kapacitás és az extra funkciók alapján. Az átlagos ár 500.000 Ft-tól 1.500.000 Ft-ig terjed, de a prémium termékek és a speciális modellek ennél magasabb áron kerülnek forgalomba.

Megéri-e a magasabb árú berendezést vásárolni?

A drágább hőszivattyús kazánok gyakran energiahatékonyabbak, és hosszabb az élettartamuk. A kezdeti beruházás magasabb, de hosszú távon megtérül a kisebb energiafogyasztás és a kevesebb karbantartás révén.

Hol találhatok megbízható kazánszerelőt a beszereléshez?

A Qjob.hu egy remek platform a kazánszerelők kereséséhez. Itt könnyedén összehasonlíthatja a különböző szakemberek értékeléseit, díjait és referenciamunkáit.

Hogyan változik az ár az energiabesorolás alapján?

A magasabb energiabesorolással rendelkező kazánok drágábbak, mivel energiahatékony technológiát használnak. De ne feledjük, hogy ezek a modellek kisebb energiafogyasztással működnek, ami hosszú távon látványosan eredménnyel jár a villanyszámlán.

Barbara, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Több mint 2 éves tapasztalattal rendelkező szövegíró. Az adott, a hőszivattyús kazán ár cikk szerzője, körültekintően utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést