Article Image

Mennyibe kerül egy kútvizes hőszivattyú? – Az árak részletes elemzése

Ismerje meg, milyen költségekkel jár a kútvizes hőszivattyú beüzemelése és hogyan segíthet ez az innovatív technológia csökkenteni energiafogyasztását.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

A kútvizes hőszivattyúk egyre népszerűbbek a megújuló energiaforrások keresői körében. De mennyibe is kerülnek valójában? Megéri-e a befektetést? Ebben a cikkben részletesen kitérünk a berendezés és a telepítés költségeire, a karbantartás és szervizelés árára, valamint az energiamegtakarítás és a megtérülés kérdéseire.

Gyors navigáció

A kútvizes hőszivattyúk egyre inkább népszerűek a megújuló energiaforrások között. De vajon mennyibe kerülnek? És mennyi a kivitelezési költség? Ebben a cikkben részletesen kitérünk ezekre a kérdésekre.

Mi az a kútvizes hőszivattyú?

A kútvizes hőszivattyút néha geotermikus hőszivattyúnak is nevezik, ez egy olyan energiahatékony rendszer, amely a talajban rejlő hőt használja fel otthonunk hűtésére vagy fűtésére. A berendezés szivattyúja kihasználja a talajban tárolt hőt a ház melegítésére télen, és a ház hűtésére a föld alá szivattyúzott hő segítségével nyáron. Ez a típusú rendszer különösen hatékony olyan éghajlati körülmények között, ahol ritkák a szélsőséges hőmérsékletek.

A kútvizes hőszivattyú működése

A kútvizes hőszivattyú egy speciális hűtőköri rendszerrel működik, amely lehetővé teszi a hő átvitelét a föld és a ház között. A rendszer magában foglal egy sor alacsony hőmérsékletű, zárt hűtőköri csövet, amely mélyen a földbe van ásva. A csövekben lévő hűtőközeg felmelegszik a talaj hőjétől télen, majd ez a felmelegített hűtőközeg visszaszivattyúzódik a házba, ahol a hőszivattyú megszabadul a hőtől, így a ház belső terét melegíti.

Az energetikai hatékonyság

A kútvizes hőszivattyú az egyik legenergiahatékonyabb otthoni fűtési és hűtési rendszer. A hatékonyságuk a COP (Coefficient of Performance) értékkel mérhető, amely azt mutatja meg, hogy a rendszer mennyi használható hőt termel minden felhasznált energiaegységhez képest. Általános szabály, hogy a magasabb COP értékű rendszerek hatékonyabbak. A kútvizes hőszivattyúk COP értéke általában 3 és 5 között mozog, ami azt jelenti, hogy minden felhasznált energiaegységhez 3-5 egységnyi hőt állítanak elő. Ez akár 300-500% energiahatékonyságot is jelenthet, ami jóval magasabb, mint a hagyományos fűtési megoldásoké.

Kútvizes hőszivattyú

Modern, kútvizes hősziattyú rendszer

Kútvizes hőszivattyú árak

Amikor kútvizes hőszivattyúba fektetünk be, számos költségtényezőt kell figyelembe vennünk. Az árak a berendezés minőségétől, a kivitelezés mértékétől és az esetleges karbantartási és javítási költségektől függnek.

Új telepítés költségei

A telepítés több összetevőből áll, és mindegyiknek megvan a saját költsége.

Hőszivattyú telepítési költségek

Szolgáltatás

Ár (Ft)

Kútfúrás

300.000 - 500.000

Hőszivattyú berendezés telepítése

300.000 - 400.000

Szivattyú csővezetékrendszerének kiépítése

100.000 - 200.000

Hőszivattyú beüzemelése

100.000 - 150.000

Szükséges engedélyek beszerzése

  50.000 - 100.000

A fenti táblázat a kútvizes hőszivattyú rendszer létesítésének költségeit tartalmazza, beleértve a kútfúrást, a berendezés telepítését, a csővezetékrendszer kiépítését, a berendezés beüzemelését és a szükséges engedélyek beszerzését. Kérjük, tartsa szem előtt, hogy ezek becsült költségek, a konkrét árak az adott projekttől és szolgáltatótól függnek.

A hőszivattyú berendezés ára

A kútvizes hőszivattyú berendezések ára nagyban függ a berendezés méretétől, minőségétől és teljesítményétől. A kisebb, kevésbé hatékony modellek ára 2-3 millió forint között kezdődik, míg a nagyobb, többfunkciós egységek ára akár 6-10 millió forintra is rúghat. Ezen árak a szükséges kiegészítőket, például a hőcserélőket és a vezérlőrendszereket is tartalmazzák.

Kútvizes hőszivattyú modellek és az árak

Modell neve

Kapacitás (kW)

Ár (Ft)

Alpha Innotec LWD

8

1.200.000

Nibe Fighter 1140

10

1.500.000

Vaillant geoTHERM VWS

14

1.800.000

Bosch Compress 7001i

16

2.000.000

Stiebel Eltron WPF 27

20

2.500.000

Daikin Altherma 3 GEO

24

3.000.000

IVT Greenline HE C

30

3.500.000

Ez a táblázat néhány kútvizes hőszivattyú modellt mutat be, figyelembe véve a kapacitásukat és az árukat. Kérjük, számoljon az esetleges piaci változásokkal a termékeket illetően.  

Nem biztos benne, hogy milyen méretű kútvizes hőszivattyúra van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel, hogy segítsenek megtalálni a tökéletes megoldást!

 Beszéljen egy szakértővel!

A kútfúrás költségei

A kútfúrás ára változó, függ a kút mélységétől, szélességétől és a talaj jellegétől. A legtöbb kútfúrási projekt 500.000-1.500.000 forint között kivitelezhető, attól függően, hogy milyen mélyre kell fúrni a csöveket a megfelelő hőmérsékletű vízhez.

Szerviz és karbantartás költségei

A hőszivattyúk karbantartási és szerviz költségei éppúgy hozzátartoznak a rendszer általános költségeihez, mint a berendezés és a telepítés ára.

Szerviz csomag árak

A legtöbb hőszivattyú-szerviz csomag éves karbantartást és a rendszer ellenőrzését tartalmazza. Ezeknek a csomagok általában 50.000-100.000 forintba kerülnek évente, attól függően, hogy milyen szolgáltatásokat tartalmaznak.

Alkatrészek cseréjének költsége

Az alkatrészek cseréjének költsége a cserélendő alkatrész típusától és a munka bonyolultságától függ.

Szakember állítja be az új kútvizes hőszivattyú rendszert.

Szakszerű kútvizes hőszivattyú beüzemelése

Kútvizes hőszivattyú kivitelezése

A kútvizes hőszivattyú kivitelezése több lépésből áll, beleértve a tervezést, engedélyeztetést és a tényleges építést.

Tervezés és engedélyeztetés

A kútvizes hőszivattyú rendszer kialakítása során nagyon fontos a megfelelő tervezés és az összes szükséges engedély beszerzése.

Tervezési szakasz költségei

A tervezési fázis költségei magukban foglalják a tervezői díjakat, a műszaki vizsgálatokat és a különböző tanácsadási szolgáltatásokat. A tervezési költségek nagyban függnek a projekt bonyolultságától és méretétől, de általában 200.000 és 500.000 forint közötti kiadással kell számolni.

Engedélyek és szabályozások

A kútvizes hőszivattyú rendszerek telepítését számos szabályozás és engedélyeztetési követelmény szabályozza. Ezeknek az engedélyeknek a beszerzése időt és pénzt igényel. Az engedélyek és a szabályozási díjak ára széles határok között mozog, általában 50.000 és 200.000 forint között, a projekt méretétől és helyétől függően.

A kivitelezés folyamata

A tervezést követően következik a kútvizes hőszivattyú rendszer tényleges kivitelezése. Ez a folyamat magában foglalja a munkaerő, az anyagok és az eszközök költségeit.

A munkaerő költségei

A munkaerő költségei a projekt méretétől, a helyszíntől és a szükséges szakértelem szintjétől függnek. Egy átlagos kútvizes hőszivattyú rendszer telepítése 500.000 és 1.500.000 forint közötti munkaerő költséget jelenthet.

Anyagok és eszközök költségei

Az anyagok és eszközök költségei magukban foglalhatják a hőszivattyú egységet, a hűtőköri csöveket, a hőcserélőket és egyéb alkatrészeket.

Kútvizes hőszivattyú megtérülése

Az energiahatékonysági beruházások, mint például a kútvizes hőszivattyúk, jelentős befektetéssel járnak, de a megtakarítások hosszú távon kompenzálhatják a kiadásokat. Ennek megértéséhez vizsgáljuk meg az energia-megtakarításokat és a rendelkezésre álló pénzügyi támogatásokat.

Energia-megtakarítás

A kútvizes hőszivattyúk hosszú távú megtérülése nagyban függ az energia-megtakarítástól.

Az energiaköltségek csökkentése

A kútvizes hőszivattyúk hatékonyan használják fel a föld alatti hőt, csökkentve ezzel az energiafogyasztást és a havi energiaszámlákat. Az átlagos háztartások akár 30-50%-kal is csökkenthetik energiaköltségüket, ami évi 100.000-200.000 forintos megtakarítást jelenthet.

A környezeti hatások csökkentése

A kútvizes hőszivattyúk nemcsak pénzt takarítanak meg, hanem hozzájárulnak a környezetvédelemhez is. Az energiahatékony technológiák használatával csökkenthető a szén-dioxid és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, ezáltal mérsékelve a klímaváltozás hatásait.

Készen áll arra, hogy csökkentse energia-számláját és védje a környezetet a kútvizes hőszivattyúval?

Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel a következő lépésekért!

  Kezdje el most!

Pénzügyi támogatások és ösztönzők

Az állami és helyi támogatások jelentősen hozzájárulnak a kútvizes hőszivattyú rendszerek költségének csökkentéséhez, tovább növelve a megtérülés lehetőségét.

Kormányzati támogatások

A magyar kormány többféle támogatási formát kínál a kútvizes hőszivattyú rendszerek telepítéséhez, mint például az Otthonfelújítási Program, amely akár a projekt költségeinek 50%-át is fedezheti.

Helyi ösztönzők

Ezen kívül számos helyi ösztönző is létezik, amelyek tovább csökkentik a kútvizes hőszivattyú rendszerek költségeit. Ezek közé tartoznak például a helyi önkormányzatok által nyújtott támogatások és kedvezmények, valamint a zöld energia programok.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül egy kútvizes hőszivattyú rendszer telepítése?

A telepítés költsége sok tényezőtől függ, beleértve a rendszer méretét, a kivitelezési költségeket, a helyszínt és a anyagfelhasználást. Általánosságban, a teljes költség akár több millió forint is lehet, de a hosszú távú energia-megtakarítások kompenzálhatják ezt a befektetést.

Mekkora energia-megtakarítás várható a kútvizes hőszivattyú rendszertől?

A kútvizes hőszivattyú rendszerrel akár 30-50%-os energia-megtakarítás is elérhető, amely jelentősen csökkentheti a havi energiaszámlát. Ez évi szinten 100.000-200.000 forintos megtakarítást jelenthet.

Milyen támogatások állnak rendelkezésre a kútvizes hőszivattyú rendszer telepítéséhez?

A magyar kormány különböző támogatásokat kínál a kútvizes hőszivattyú rendszerek telepítéséhez, mint például az Otthonfelújítási Program. Emellett számos helyi ösztönző is létezik, amelyek tovább csökkenthetik a kútvizes hőszivattyú rendszerek költségeit.

Milyen szolgáltatásokat kínál a Qjob.hu a kútvizes hőszivattyú rendszerek telepítésében?

A Qjob.hu egy online platform, ahol szakemberek és vállalkozások kínálják szolgáltatásaikat, beleértve a kútvizes hőszivattyú rendszerek telepítését is. Az oldal segítségével könnyen összehasonlíthatók a költségek, így a felhasználók a legjobb döntést hozhatják meg.

Kíváncsi arra, hogy a kútvizes hőszivattyú használata milyen hatással lenne otthonára?

Szakértőinkkel könnyedén kiszámolhatja a megtérülési időt!

  Tudjon meg többet!

Összefoglaló

Összefoglalva, a kútvizes hőszivattyúk bevezetése komoly beruházás, de a hosszú távú megtérülési potenciál számos előnyt kínál, beleértve az energia-megtakarítást és a környezetvédelmi szempontokat. Fontos azonban, hogy alaposan megvizsgáljuk a különböző költségeket és az elérhető támogatásokat, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk meg. Az online platformok, mint a Qjob.hu, segítenek ebben a folyamatban, mivel általa összehasonlíthatók a különböző szolgáltatók és az áraik. Ne feledjük, hogy a legjobb döntés az lesz, amely hosszú távon a legtöbb előnyt kínálja számunkra. 

Barbara, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a kútvizes hőszivattyú ár című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést