Article Image

Mennyibe kerül a könnyűszerkezetes garázs?

Nézze meg, hogyan kap többet kevesebbért a könnyűszerkezetes garázsokkal. Érdekli? Kattintson most!
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Sziasztok, kedves Olvasóink! Mai cikkünkben a könnyűszerkezetes garázsok árairól fogunk beszélni, amit sokan kérdeztetek tőlünk. Ezen építmények népszerűségüknek köszönhetően egyre több figyelmet kapnak. De vajon mennyibe kerülnek?

Tartalomjegyzék

Miért válasszunk könnyűszerkezetes garázst?

A könnyűszerkezetes garázsok egyre népszerűbbek a magyar vásárlók körében, de miért is válasszuk egy hagyományos garázzsal szemben? Nos, ennek számos oka van, amit most részletesebben be is mutatok.

Előnyök

Elsődlegesen, a könnyűszerkezetes garázsok előnye a gyors és egyszerű telepítés. Képzeld el, hogy vásárolsz egy házat Balatonfüreden, és mellé gyorsan szeretnél egy garázst építeni, hogy a nyári szezonra készen is legyen. Egy könnyűszerkezetes garázs ebben az esetben a legjobb választás, mert gyors és egyszerű a kivitelezése, akár 1-2 nap alatt is elkészülhet.

Az ilyen típusú garázsok sokféle méretben és stílusban kaphatók, így könnyen megtalálhatod a neked legmegfelelőbbet. Például egy 6x4 méteres acél könnyűszerkezetes garázs ára 600.000 forinttól indul, míg egy 8x6 méteres alumínium garázsért már 2.000.000 forintot is ki kell fizetni.

Tervezd meg álmaid garázsát ma!

Szakértőink segítenek a legjobb könnyűszerkezetes garázs kivitelezésben.

Kapcsolatfelvétel

A hagyományos és a könnyűszerkezetes garázsok összehasonlítása

A hagyományos garázsok általában tartósabbak és természetesebb megjelenésűek, viszont az áruk gyakran magasabb a könnyűszerkezetes garázsokénál. Például egy 6x4 méteres betongarázs ára 1.500.000 forinttól indul, és ez még nem tartalmazza a belső tér végleges kialakítását és a garázskaput. Emellett a betongarázsok telepítése sokkal több időt vesz igénybe, és gyakran szükség van építési engedélyre is.
Ezzel szemben a könnyűszerkezetes garázsok olcsóbbak, gyorsabban telepíthetők, és kevesebb karbantartást igényelnek. Mindezek miatt ideális beruházásnak számítanak a mai modern, gyors tempójú életvitelhez.

Milyen anyagokból készülnek a könnyűszerkezetes garázsok?

A könnyűszerkezetes garázsokat különböző anyagokból rendelhetjük. Az anyag kiválasztása hatással van a garázs tartósságára, megjelenésére, és persze az árára is. Az acél és az alumínium a leggyakrabban használt anyagok. Nézzük meg miért!

Acél könnyűszerkezetes garázsok

A könnyűszerkezetes garázsok piacán az acélból készültek a legolcsóbbak. Az acél nagyon erős anyag, és jól ellenáll az időjárási viszontagságoknak. Egy standard 6x4 méteres garázs ára 600.000 forinttól indul, ami magában foglalja a szerkezetet, a tetőt, és az ajtókat is.

Az acél szerkezet azonban hajlamos a rozsdásodásra, különösen, ha nem megfelelően védett a nedvességgel szemben, emellett ezek a garázsok gyakran kevésbé esztétikusak, mint az alumíniumból készült társaik.

Alumínium könnyűszerkezetes garázsok

Ezek a garázsok valamivel drágábbak, de tartósabbak és esztétikusabbak, mint az acélból gyártottak. Az alumínium nem rozsdásodik és nagyon jól ellenáll az időjárási viszontagságoknak. Egy 6x4 méteres alumínium garázs ára 1.200.000 forinttól indul.

Az alumínium garázsok sokféle típusban, széles színválasztékban és esztétikus kivitelben beszerezhetők. Szinte egyetlen hátrányuk, hogy felületük könnyen karcolódik.

Könnyűszerkezetes garázs típusai és árai

Ebben a táblázatban az acél és alumínium könnyűszerkezetes garázsok néhány típusa és azok árai láthatóak. 

Garázs típusa

Méret (méterben)

Ár (forintban)

Acél könnyűszerkezetes garázs

5x3

800.000 Ft

Alumínium könnyűszerkezetes garázs

5x3

1.000.000 Ft

Acél könnyűszerkezetes garázs

6x4

1.200.000 Ft

Alumínium könnyűszerkezetes garázs

6x4

1.400.000 Ft

Acél könnyűszerkezetes garázs

7x5

1.600.000 Ft

Alumínium könnyűszerkezetes garázs

7x5

2.000.000 Ft

Mennyibe kerül egy könnyűszerkezetes garázs?

A végleges ár számos tényezőtől függ, többek között az épület méretétől, a felhasznált anyagoktól, és a kiválasztott szolgáltatásoktól. Érdemes az árakat összehasonlítani, hogy megértsük, milyen költségekkel kell számolni egy ilyen garázs építése során.

Acél és alumínium garázsok összehasonlítása

Ahogy már említettük, az acél könnyűszerkezetes garázsok általában olcsóbbak, mint az alumínium változatok. Egy 6x4 méteres acél garázs 600.000 forintba kerül, míg ugyanekkora alumínium garázsért 1.000.000 forintot kell fizetni. Azonban ne felejtsük el, hogy az alumínium garázsok tartósabb és esztétikusabb paraméterekkel bírnak.

A garázs mérete és az ár közötti kapcsolat

Természetesen minél nagyobb egy garázs, annál többe kerül. Például, egy 8x6 méteres acél garázs ára 1.500.000 forint, míg az azonos méretű alumíniumból akár 2.500.000 forint is lehet. Érdemes tehát alaposan megfontolni, milyen méretű garázsra van szükségünk.

Szerkezeti költségbecslés

Az alábbi táblázat egy acél könnyűszerkezetes garázs költségbecslését szemlélteti. Az összeg magában foglalja a garázs alapvető elemeit, a festést, a villanyszerelést, az alapozást, valamint a szállítást és az összeszerelést. Figyelembe kell venni, hogy a végleges költségek változhatnak az alapanyagok, a kiegészítők és a piaci árak függvényében. A táblázat csak tájékoztató jellegű, a tényleges árak eltérhetnek ettől.

Tétel

Leírás

Mennyiség

Egységár (Ft)

Összesen (Ft)

Könnyűszerkezetes garázs

Acélváz

1 db

800.000

800.000

Garázskapu

Manuális működés

1 db

100.000

100.000

Garázs oldalfalak

Szigetelt acéllemez

20 m²

5.000

100.000

Garázstető

Szigetelt acéllemez

15 m²

6.000

90.000

Festés

Külső és belső festés

1 db

100.000

100.000

Villanyszerelés

Alapvilágítás és konnektorok

1 db

150.000

150.000

Alapozás

Beton alapozás

1 db

500.000

500.000

Szállítás és összeszerelés

A garázs helyszínre szállítása és összeszerelése

1 db

250.000

250.000

Összesen

 

 

 

2.090.000 Ft

A szolgáltatások és az árak

A könnyűszerkezetes garázsok ára emelkedhet a különböző szolgáltatásokkal. Például ha szigetelés vagy elektromos garázskapu mellett döntünk, az extra költségekkel jár. A szigetelés 200.000 forinttól kezdődik, míg egy elektromos garázskapu ára 150.000 forinttól indul. Ezek a szolgáltatások növelik a garázs kényelmét és funkcionalitását, de fontos, hogy belekalkuláljuk őket a költségvetésbe.

Kiegészítő szolgáltatások és áraik


A második táblázat bemutatja a könnyűszerkezetes garázsokhoz kínált néhány további szolgáltatást és azok  árát. Ezek a szolgáltatások további költségeket jelentenek, viszont növelik a garázs értékét és használhatóságát.

Szolgáltatás

Leírás

Ár (forintban)

Garázskapu automatizálás

Automatikus nyitás és zárás

200.000 Ft

Szigetelés

Hő- és hangszigetelés

300.000 Ft

Villanyszerelés

Alapvilágítás és konnektorok

150.000 Ft

Festés

Külső és belső festés

100.000 Ft

Alapozás

Beton alapozás

400.000 Ft

Szállítás és összeszerelés

A garázs helyszínre szállítása és összeszerelése

200.000 Ft

Hogyan mérsékelhetjük a költségeket?

Bár a könnyűszerkezetes garázsok általában olcsóbbak, mint a hagyományos építésűek, az áruk még mindig jelentős lehet. Szerencsére vannak stratégiák a költségek csökkentésére, amelyek segíthetnek megfizethetőbbé tenni a garázs építését.

Tippek a költségek csökkentésére

Egyik módja a költségek csökkentésének, hogy összehasonlítod a különböző szállítók árait. Néha jelentős különbségek lehetnek a gyártók között, ezért érdemes alaposan utánanézni a lehetőségeknek.

Másrészt, fontolóra veheted a garázs méretének csökkentését. Talán nincs szükséged egy óriási garázsra, és egy kisebb méretű is elég lehet az igényeidnek, miközben jelentős összeget spórolhatsz.

Végül, mérlegelned kell a lehetséges szolgáltatásokat. Fontold meg, hogy valóban szükséged van-e szigetelésre vagy elektromos garázskapura? Ha nem, akkor ezeknek a szolgáltatásoknak a mellőzésével is spórolhatsz.

A DIY lehetőségek

A do-it-yourself, vagyis a saját kezű építés szintén egy jó módja a költségek csökkentésének. Sok könnyűszerkezetes garázskészletet úgy terveznek, hogy a tulajdonosok maguk is összeszerelhessék őket. Ha van némi építési tapasztalatod, és nem félsz a fizikai munkától, akkor ez egy nagyszerű lehetőség lehet a költségek csökkentésére.

Azonban ne feledd, hogy a saját kezű építés jelentős idő- és energia-befektetést igényel, és ha nincs megfelelő tapasztalatod, akkor a végeredmény nem biztos, hogy olyan lesz, amilyet szerettél volna. Mindig mérlegeld a saját képességeidet és a rendelkezésre álló idődet, mielőtt döntést hozol.

Hosszú távú költségek

A könnyűszerkezetes garázsok induló árán túl fontos figyelembe venni a hosszú távú költségeket is. Ezek általában karbantartási és javítási munkálatokban merülnek fel, és jelentősen befolyásolhatják a garázs teljes élettartamára vonatkozó költségeket.

Karbantartási és javítási költségek

A könnyűszerkezetes garázsok általában kevés karbantartást igényelnek, de bizonyos esetekben javításra lehet szükség. Például, ha a garázs rozsdásodik, vagy ha sérül a tető, ezek a javítások extra költségeket jelentenek.

Az acél garázsok esetében például a rozsda elleni védekezés évente 50.000 forintba kerülhet, míg egy tető javítására körülbelül 100.000 forintot kell költenünk. Az alumínium garázsoknál ezek a költségek általában alacsonyabbak, mivel az alumínium nem rozsdásodik, és kevésbé sérülékeny.

Ezen túlmenően, a garázs rendszeres tisztítása és karbantartása is időt és pénzt igényel. Ez magában foglalja a garázskapu kenését, a tető tisztítását és az esetleges sérülések javítását.

Összefoglalva, a könnyűszerkezetes garázsok telepítése során ne felejtsük el a hosszú távon felmerülő költségeket. A karbantartási és javítási költségek, noha általában alacsonyak, hozzáadódnak a garázs teljes élettartama során keletkező költségekhez, ezért fontos, hogy előre felkészüljünk rájuk.   

Hol találhatók a legjobb ajánlatok?

A könnyűszerkezetes garázsok beszerzése során számos lehetőség áll rendelkezésünkre, beleértve az online és a hagyományos boltokat. De hol találhatók a legjobb ajánlatok? És mire érdemes odafigyelnünk szerződéskötéskor?

Online vagy hagyományos boltok

Az online vásárlás kényelmes és gyors módja lehet a garázs megvásárlásának. Sok weboldal kínál könnyűszerkezetes garázsokat, gyakran széles választékban, és sokszor kedvezőbb árakon, mint a hagyományos boltokban. A hagyományos boltok előnye, hogy személyesen is megtekintheted a terméket, és közvetlenül beszélhetsz az eladóval. Ez lehetőséget ad arra, hogy alaposan ellenőrizd a terméket, és részletes kérdéseket tegyél fel a garázs tulajdonságairól.

Egy jó stratégia lehet, ha először online tájékozódsz az árakról és a rendelkezésre álló modellekről, majd hagyományos boltban is megnézed a terméket mielőtt végleges döntést hoznál.

Mire figyeljünk a szerződéskötéskor?

A szerződésben érdemes odafigyelni néhány fontos pontra. Először is, ellenőrizd, hogy a szerződés tartalmazza-e az összes költséget, beleértve az építési és szállítási költségeket, valamint az esetleges extra szolgáltatásokat, mint a szigetelés vagy az elektromos garázskapu.

Másodszor, győződj meg róla, hogy a szerződés tartalmazza-e a garanciára vonatkozó információkat. A legtöbb gyártó nyújt garanciát a könnyűszerkezetes garázsokra, de érdemes alaposan tájékozódni a garancia feltételeiről és időtartamáról.

Végül, ha nem vagy biztos a szerződés értelmezésében, vagy ha bármilyen kétséged van, érdemes jogi tanácsot kérni. Ez segít elkerülni a későbbi félreértéseket, és biztosítja, hogy teljes mértékben tisztában legyél a kötelezettségeiddel és jogaiddal.

Szeretnél többet megtudni a könnyűszerkezetes garázsokról?

Szakértők készen állnak, hogy segítsenek. Lépj kapcsolatba még ma!

Kapcsolatfelvétel

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a könnyűszerkezetes garázs árak című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést