Article Image

Mennyibe kerül egy könnyűszerkezetes ház építése?

Egy átlagos 50 m2-es családi könnyűszerkezetes házat már 30.000.000 forintért építhetünk. A könnyűszerkezetes ház árak négyzetméterre bontva 200.000-350.0000 Ft között mozognak.
🧮 Ár kalkuláció online
Számold ki a projekted költségét🧮 Ár kalkuláció online

Manapság, a jobbnál jobb építőanyagoknak köszönhetően rengetegféle ház közül válogathatunk kedvünkre. Vásárolhatunk régi vagy újépítésű ingatlant, de mi magunk is építtethetünk. Ha az építésben gondolkodunk, tökéletes választás lehet a könnyűszerkezetes ház. Hiszen egy 120 nm-es könnyűszerkezetes házat már akár 15-30 millió Ft-tól vásárolhatunk. Természetesen ez az ár nem tartalmazza a telek költségeit vagy az esetleges közművek bekötését, de így is jóval olcsóbban jöhetünk ki az építkezésből, mint egy hagyományos, téglából épült ház esetében.

Könnyűszerkezetes ház építő szakembereink

Összegyűjtöttünk minden céget és magán szakembert, akik könnyűszerkezetes ház építési szolgáltatásokat kínálnak, egyetlen helyen. Válaszoljon néhány kérdésre, hogy megtalálja az Önhöz legközelebbi szakembereket, akik képesek lesznek segíteni a projektjén.

Szakemberek Listája

Tartalomjegyzék


A fontosnak tartottuk kiemelni, hogy nem csak családi házak építése történhet könnyűszerkezetes megoldással, hanem akár garázsok, műhelyek, kerti tárolók is. A magyarok többsége még inkább ilyen kisebb, nem lakhatási célú épületeket készíttet ilyen megoldással. Viszont évről évre egyre nyitottabbak vagyunk és egyre inkább hajlunk ezen irány felé. Valamint az extrém magas, 45 milliós költség egy 200 négyzetméteres, 2 garázsos családi ház ára.

Kulcsrakész könnyűszerkezetes házépítés kell? Kapj ajánlatokat!
 

A gyorsház mellett nem csak az szól, hogy 4-6 hónap alatt is fel lehet húzni, de az is, hogy 195-325.000 Ft/nm-től már megvásárolhatók. Szemben egy már kész házzal. Megnéztük, átlagosan hány Ft-ba kerülnek a használt házak és a következőt tapasztaltuk:

Település          

Ingatlan ára nm-re levetítve

Budapest 

520.000-910.000 Ft/nm

Szeged

260.000-520.000 Ft/nm

Győr

325.000-650.000 Ft/nm

Kecskemét

390.000-780.000 Ft/nm

Debrecen

260.000-520.000 Ft/nm

Pécs

260.000-455.000 Ft/nm

Ahogy látható, az utóbbi pár évben eléggé magasra szöktek az ingatlanárak és éppen ezért éri meg sokszor könnyűszerkezetes, esetleg előre legyártott moduláris házakat vásárolni.

Honnan ered a készház elnevezés?

A „készház” szóból arra következtethetünk, hogy készen érkezik hozzánk a ház. Ez majdnem teljesen így is van. Előre legyártott elemek érkeznek az építési telekre, amiket egy daru segítségével emelnek a már el-, és előkészített alapra és a helyszínen megfelelően rögzítik, illesztik ezeket. Fontos, hogy jól válasszuk meg az építtető céget, mert egy nem megfelelően elkészített ingatlan sok gondot okozhat még nekünk a jövőben!

Kérj ajánlatot a könnyűszerkezetes házra egyszerre több szakitól
 

Azért olyan kedvelt kivitelezési mód ez Amerikában és most már egyre inkább Magyarországon is, mert rendkívül gyors, tiszta és testre szabható. Az előre elkészített alaprajzokból is nagyon könnyen és egyszerűen tudunk választani, de szükség esetén, 10-20%-os felár megfizetése mellett persze át is alakítják nekünk ezeket az alaprajzokat. Alapos kivizsgálásokon és minőségbiztosítási folyamatokon mennek keresztül az elemek, mire kiérnek az építési telekre és onnantól kezdve 4-6 hónapon belül már lakható is lesz az épület.

Mennyibe kerül a könnyűszerkezetes házépítése

Így költenek a magyarok szerkezetkész házakra

Mennyibe kerül egy könnyűszerkezetes ház 2024-ben?

A kulcsrakész könnyűszerkezetes ház árak átlagosan 245.000 és 400.000 Ft/nm mozognak. Az árak nagyban függnek a felhasznált burkolat, tető, nyílászárók típusától. Egy 60 nm-es könnyűszerkezetes ház kulcsrakész kivitelezése 40.000.000 összegbe kerül.

Megéri egyáltalán könnyűszerkezetes házba fektetni?

Habár a könnyűszerkezetes ház árak nem sokkal maradnak a hagyományos tégla építésű házak árai alatt, még így is sokkal jobban megérik. Főleg, ha fontos számunkra a környezetünk megóvása vagy csak gyorsan szeretnénk, modern technikával készült házat. Ezek mellett azonban az sem elhanyagolható tény, hogy a legtöbb passzív ház az könnyűszerkezetes, szendvicspanel elemekből készült házból valósul meg. De miért is éri meg a passzív ház? A következő grafikon megmutatja az egyes lakástípusok fenntartási költségeit.

Ilyen és ehhez hasonló panelekből is felépíthető egy könnyűszerkezetes ház.

A passzív ház a leginkább pénztárcabarátabb megoldás, amihez tökéletes alapot adhat a könnyűszerkezetes ház.

A könnyűszerkezetes ház árak alakulása a tervrajz szerint

Ahogy említettük, általában minden cégnél előre legyártott tervrajzból tudunk választani. Akik ezzel foglalkoznak, nagy többségében átlagosan 8-15 alaprajzzal dolgoznak, hogy legyen kisebb és nagyobb épület is, amik közül válogathatnak a megrendelők. Ugyanakkor fontos, hogy ne essenek a bőség zavarába sem. Hiszen úgy a megrendelő is nehezebben tud választani és a gyártó részlegnek is nehezebb dolga van, hiszen többféle elemet kell legyártani. Márpedig ennek az építési technikának pont az a lényege, hogy gyorsan, akár 1-2 nap alatt felhúzásra kerüljön maga az épület.

Kérj ajánlatot a meglévő tervrajz szerinti könnyűszerkezetes ház kivitelezésére
 

A következő táblázatban azt mutatjuk be, hogy mennyibe kerülnek a különböző alapterületű ingatlanok készházak kivitelezése esetében:

Alapterület 

Ár

50 nm

30 - 40 millió Ft

70 nm

40 - 50 millió Ft

80 nm

48 - 60 millió Ft

90 nm

50  - 65 millió Ft

100 nm

58 - 70 millió Ft

110 nm

60  - 72 millió Ft

120 nm

65 - 80 millió Ft

Mi az, ami befolyásolhatja az árak alakulását?

Igazából bármi. De, hogy kifejtsük egy kicsit, a következőket tudjuk összegezni. Amennyiben tervrajz szerinti házat szeretnénk, amin nem változtatunk, már elő van készítve az alap, minden szükséges munkaerő a rendelkezésünkre áll, akkor egészen közel leszünk a tervezett összeghez. Azonban tudjuk, hogy egy házépítés nem ilyen egyszerű. Csak, hogy néhányat említsünk a lehetséges költségnövelő tényezők közül:

  • Javítani kell a talaj minőségén.
  • Nem pontosan mérték ki a ház helyét az alaprajzhoz képest.
  • Változtatni szeretnénk az eredeti tervrajzon.
  • Nem kaptunk meg időben minden dokumentumot.
  • Gond adódik a közüzemi szolgáltatók bekötésekor.
  • Különböző vállalkozókkal csináltatnánk meg az alapozási, építési, burkolási, szerelvényezési munkákat. Később jövünk rá, hogy valami mégsem tetszik úgy, ahogy eredetileg kitaláltuk.

Az itt felsorolt néhány pont tényleg csak a jéghegy csúcsa, ha azt nézzük, milyen tényezők nehezíthetik az építkezést. Mindezek ellenére azonban egy nagyszerű hátunk lesz a végére, amiért megérte minden befektetett energia és pénz.

A szerkezeti hibrid ház az első perctől az utolsó napig 13 percbe összefoglalva.

Hogyan kerülhetők el ezek a plusz költségek?

Az egyik legalapvetőbb dolog, amivel elkerülhetjük az esetleges plusz költségeket a gyors építésű házak esetében, az a megfelelő szakemberválasztás. Ezt igazából kétféleképpen is megtehetjük. Egyrészt, ha vannak olyan szakmunkások, vállalkozók, akikkel évek óta együtt dolgozunk, őket is választhatjuk az egyes munkafolyamatok elvégzésére. Másrészt azonban akkor spórolhatunk a legtöbbet, ha egyazon céggel csináltatjuk meg az összes felmerülő feladatot.

Helyi szakembert keresel a könnyűszerkezetes házépítésre? Segítünk találni!
 

Hiszen a legtöbb cég esetében nem csak az építés szerepel a portfólióban, de a könnyűszerkezetes ház szigetelése, burkolása, szerelvényezése vagy éppen alapozása is. Az építőiparban pedig elmondható, hogy minél több munkát végeztetünk egy céggel, annál magasabb arányú kedvezményt kaphatunk tőlük az összköltséget illetően.

Könnyűszerkezetes ház tervek szerinti árazása

Ahogy azt már említettük, a legtöbb könnyűszerkezetes ház építése esetében előre meglévő tervekből tudunk választani. Ezeket a terveket a fentiek alapján négyzetméter alapján is kategorizálhatjuk, de a szobák/fürdőszobák száma szerint is. Ha pedig így szeretnénk árakat megfogalmazni, a következőt tapasztaljuk:

Szobák, fürdőszobák száma (nappali is szobának számítódik)

Könnyűszerkezetes ház árak

1 szoba, 1 fürdő

9-13 millió Ft

2 szoba, 1 fürdő

10-14 millió Ft

3 szoba, 1 fürdő

11-15 millió Ft

4 szoba, 1 fürdő

13-17 millió Ft

4 szoba, 2 fürdő

14-18 millió Ft

5 szoba, 2 fürdő

15-19 millió Ft

Milyen áron mozognak a könnyűszerkezetes ikerházak?

A könnyűszerkezetes ház árak ikerház kivitelezés esetében sem lesz sokkal több, sőt! Ha csak azt a tényt nézzük, hogy van egy közös fala a két épületrésznek, amit csak egyszer kell legyártani, arányaiban már olcsóbb is ez a típusú építkezés. Ha egy 2X80 nm-es családi ikerházat nézünk, akkor annak felépítése 25-30 millió Ft között alakulhat. Ahogy fentebb is említettük, érdemes lehet rákérdezni a kivitelezőnél, hogy tud-e adni mennyiségi kedvezményt, ha egyébként minden más munkálatot is vele végeztetünk.

Házépítés kanadai technológia alapján

Kanadában és az USA-ban a kanadai technológia alapján épült házak méltán népszerűek és teljes mértékben megfelelnek az ügyfelek elvárásainak. Mentalitásunk bizonyos kérdéseket vet fel a technológiával kapcsolatban, mivel a projekt megvalósításának sebessége és alacsony költségei kétségeket ébresztenek annak megbízhatóságával és tartósságával kapcsolatban. Valójában a kanadai technológiájú könnyű házak nagyszerű lehetőség azok számára, akiknek fontos a ház befektetési vonzereje és annak környezetbarát jellege.Házépítés kanadai technológia alapján

Árakról részletesebben

LEVIN - Összterület 70 m2Összterület 70 M² - 7.962.000 Ft *
* az ár nem tartalmazza: szállítási, alapozási, közműbekötési, belső és külső kivitelezési költségeket.

Családi ház projektje, hagyományos dőlt tetővel. Kényelmes és funkcionális belső tér egy fiatal család számára. Amerikai konyhás nappali, sok természetes fényt kap egy nagy ablakon keresztül, amely akár a teraszra is nyílhat. A projekt 3 hálószobát és egy nagyméretű fürdőszobát tartalmaz.

LUCION  - Összterület 118,61 m2Összterület 118,61 M² - 13.491.000 Ft *
* az ár nem tartalmazza: szállítási, alapozási, közműbekötési, belső és külső kivitelezési költségeket.

Családi ház, nagy hangulatos terasszal. Kényelmes elrendezés tágas szobákkal. A projekt tökéletes kertvárosi házként kisebb család számára.

WATERLOO - Összterület 132,11 m2Összterület 132,11 M² - 15.026.700 Ft *
* az ár tartalmazza: szendvicspanel házváz, tetőszerkezet, vízálló fólia a tetőn, tetőlécek.

Kétszintes ház pajta stílusban. Újszerűségét elsősorban egyszerű, szigorú körvonalak és a nappaliban található nagy üvegezett tér határozta meg. A tágas, világos stúdió-nappali a belső tér egyik központi elemévé vált. Tökéletes baráti találkozókhoz.

ZEFIR – Összterület 144 m2Összterület 144 M² - 16.419.000 Ft *
* az ár nem tartalmazza: szállítási, alapozási, közműbekötési, belső és külső kivitelezési költségeket.

Stílusos, modern high-tech kertvárosi ház. Tágas terasz egy nagy társaság számára a kikapcsolódáshoz. A nappali a konyhával van összekapcsolva, ahonnan a teraszra nyílik kilátás. Két tágas hálószoba és két külön fürdőszoba. Töltse le a projektet.

BORA - Összterület 240,51 m2Összterület 240,51 M² - 27.357.200 Ft *
* az ár tartalmazza: SIP házváz, tetőkeret, vízálló fólia a tetőn, tetőlécek.

Nagy, szép, modern. Garázs 2 autó számára, terasz, tágas erkély. A nappali, az étkező és a konyha egy nagy, nyitott területté alakult. Minden szinten fürdőszoba található. Ezen kívül van egy tároló helyiség, gardrób, külön mosóhelyiség. Töltse le a projektet.

Hogyan építkezzünk

A szendvicspanel házak nagyon különböznek a hagyományos könnyűszerkezetektől. Ezek állandó lakóhelyként szolgáló, energiahatékony családi házak. Szétszerelni és elszállítani nem lehet. A kiviteli munkák befejezése után lehetetlen szemre megállapítani, hogy az adott ház nem téglából készült. Akár padlófűtés is beköthető az emeleti szinten 6 cm aljzatbeton öntésével.

Találj a projektedre jó vállalkozót!
 

Mennyibe kerül egy könnyűszerkezetes ház építése az alapoktól a beköltözésig?

Ahogy már említettük, magát a szerkezetet és annak szállítását, összeszerelését már akár négyzetméterenkénti 221.000 Ft-tól is elvégzik a szakemberek. Ez, egy 80 nm-es családi ház esetében 17.000.000 Ft. De attól, hogy a falak állnak, az ingatlan még nem lesz lakható. Ez a költség csak az anyagok legyártását, elszállítását és telepítését fogja össze. A kulcsrakész könnyűszerkezetes ház árak ennél összetettebbek.

A következő táblázatban összefoglaljuk nem csak a költségeket, de azt is összeszedtük, hogy ezeknek az egyes folyamatoknak mennyi az elkészülési ideje. Hiszen mi is említettük már a cikkben, hogy a könnyűszerkezetes készházak már 2-3 nap alatt felállíthatók. Azonban ahhoz, hogy lakható legyen és a komfortérzetünk és magasan legyen, szükség van további munkálatokra, amik 4-6 hónapot is igénybe vehetnek.

Lássuk, milyen tételekkel kell számolnunk egy 80 nm-es, nappali+2 szobás, 1 fürdős ház esetében:

Tétel                    

Értéke

Becsült ideje

Telek megvásárlása

6,5 millió Ft

-

Könnyűszerkezetes ház alapozása

1,9-2,6 millió Ft

2-3 hét

Elemek legyártása, szállítása, építése

14-16,9 millió Ft

2-3 hét

Közművek bekötése, kiépítése

1,04-1,3 millió Ft

1-2 hét

Illetékek, adók

325-390 ezer Ft

-

Engedélyek díja

1,2-1,1 millió Ft

-

Ügyvédi költségek

65-130 ezer Ft

-

Burkolási munkálatok

104-130 ezer Ft

1-2 hét

Villanyhálózat kiépítése

130-390 ezer Ft

1-2 hét

Nyílászárók megvásárlása, beépítése

1,3-1,9 millió Ft

1-2 hét

Festés (kívül-belül)

520-650 ezer Ft

1-2 hét

Összesített becsült érték:

26-40 millió Ft

14-16 hét

 

Kérj árajánlatot a könnyűszerkezetes ház kivitelezésre 
 

 

Milyen egyéb költségekkel kellhet még számolni a könnyűszerkezetes ház árak meghatározása során?

Természetesen sokszor fordul elő az a szituáció is, hogy amikor valaki házat szeretne építeni, akkor nem egy teljesen üres telket vásárol. Így pedig előfordulhat, hogy akár olyan épület van a telken, amit le kell rombolni, akár olyan fa, domb vagy sziklásabb rész, amit ki kell tisztítani. De lássuk csak, mik lehetnek ezek a költségek és milyen anyagi vonzata van ezeknek a munkálatoknak!

Meglévő építmény elbontása

A meglévő épület elbontása, a törmelék elszállítása és a terület rendezése összesen 4-10 napot vesz igénybe. Amennyiben csak 1 kisebb épületet kell bontani, a munkások 3-4 napba is beleférnek. Ha azonban nagyobb vagy több részből áll a bontandó építmény vagy ha a terepviszonyok nehezítik a bontási folyamatot, könnyen 7-10 napot is igénybe vehet. Az épületbontás átlagos költsége 1-2 millió Ft is lehet.

Fúrt kút megszüntetése

Ha a ház tervezése során nem vettük figyelembe (vagy nem akartuk) azt, hogy egy kút is egybeesik a házzal, akkor bizony annak beásásával is foglalkoznunk kell. Szintén súlyos 100 ezrekbe kerülhet ez a művelet.

Könnyűszerkezetes ház hátrányai és előnyei

A házépítés egy komoly döntés, amit a lehető legkörültekintőbben kell megvizsgálni, átgondolni. Éppen ezért összeszedtük a könnyűszerkezetes ház előnyeit és hátrányait, hogy egyben láthassuk a döntésünk előtt.

Az elemek összeépítése a kevesebb, de nagyobb elemek miatt 1-2 nap alatt megtörténhet

Az elemek összeépítése a kevesebb, de nagyobb elemek miatt 1-2 nap alatt megtörténhet

Könnyűszerkezetes ház előnyei

  • Rendkívül gyorsan, 4-6 hónap alatt a 0-ról is fel lehet építeni.
  • Kiemelkedően energiatakarékos.
  • Kiváló a hangszigetelő tulajdonsága.
  • 200%-al jobb a hőszigetelése egy 20-30 cm vastag falnak, ha összehasonlítjuk a tégla építésű, ugyanilyen vastag társával.
  • Környezettudatosabb döntés a jobb hőszigetelés miatt kevesebb a környezetterhelés
  • Sokkal kisebb az esély a szerkezet lezárása után arra, hogy víz kerüljön a falakba, amik utána penészedéshez vezethetnek.
  • Sokkal rugalmasabb az átalakítása, hiszen az épület súlya leginkább a külső falakra nehezedik.
  • Nagyobb a lakótér, hiszen a falvastagság kisebb, így egy ugyanakkora alapterületű tégla épülettel összevetve, akár 10%-os különbség is tapasztalható a belső lakótér méretét tekintve.
  • Nagyobb védelmet biztosít tűz ellen, mert a gipszkarton általában 20-40 perc tűzgátlóságot is biztosít, így a kisebb tüzek (gyerta elborulása) még időben megfékezhetők.
  • Sokkal biztosabb a földrengések esetén. Habár ez itt Magyarországon kevésbé veszélyeztet minket, ez is egy kiemelendő tulajdonság.
  • Rendkívül időtálló. Külföldön utazgatva már akár 100-200 éves könnyűszerkezetes házakkal is találkozhatunk.
  • Nincsenek hőhidak, így elkerülhető a további penészedés.
  • Az egyenes az egyenes, a derékszög az derékszög. Ez egy kulcsfontosságú mondat a könnyűszerkezetes házzal kapcsolatban, hiszen egy tégla épület esetében is már sokszor nehézséget okoz ezeknek a tökéletes kivitelezése.

Így nő ki a földből egy ház 3 nap alatt

Könnyűszerkezetes ház hátrányai

  • Az egyik kiemelendő pont a hőtárolás hiánya. Azonban ez is kiküszöbölhető többféleképpen is. Akár 2 réteges gipszkarton fallal, vagy a fal elé emelt tégla előtétfallal. De ugyanilyen jó megoldás lehet a megfelelő tájolás, amivel a napsugárzást és a természet erejét kihasználva lehet felmelegíteni az épületet. Vagy éppen egy eresszel ellátott, könnyűszerkezetes terasz beépítés veranda vagy szélfogó formájában, ami tompít a házat érő szélen, esőn.
  • A legtöbb munka komoly szakdutást igényel. Sokszor nem elég az, hogy van egy ezermester a közelben, aki majd megcsinálgat ezt vagy azt az épületen. Sok esetben szükség lehet a szakképzettségre.
  • A nem megfelelően kezelt falazatba előszeretettel költöznek be rovarok és bogarak. Azonban a megfelelő kezelésnek köszönhetően ez is elkerülhető.
  • Kevesebbet érhet az ingatlanpiacon. (Ami ugyanakkor előny is lehet, ha nem eladni, hanem vásárolni szeretnénk, de jelenleg az építés oldaláról közelítjük meg, így az eladás valószínűbb kimenetel lehet, mint a vásárlás.)
  • Mára már nem 20-30%-al olcsóbb az építése, mint a téglaépületeké. Habár jó pár évvel ezelőtt még igaz volt, mostanra a végeredményt nézve pár milliós különbség van csak a két típus között.
  • Az emelet építése esetén erőteljesebben hallatszik az emeleten történő járkálás, mint a tégla épület esetében.
Kérj ajánlatot a könnyűszerkezetes házra egyszerre több szakitól
 

Gyakori kérdések

Lássuk csak, milyen kérdések merülhetnek fel bennünk a könnyűszerkezetes ház kialakítása során!

Ha 1-2 nap alatt felhúzzák a házakat, miért kell 4-6 hónapot várni a beköltözésre?

Attól, hogy a ház szerkezetének a felhúzása és rögzítése 1-2 nap alatt is megtörténhet, az még nem válik lakhatóvá. Be kell vezetni a közműveket, be kell építeni a nyílászárókat. Ezek mellett meg kell még ejteni a burkolási, festési munkálatokat is. Akkor pedig az engedélyeztetésekről, tervrajzok elfogadásáról még nem is beszéltünk. Ezek mind-mind napokat, heteket vehetnek el. Így a sok apró teendőből egyszer csak összeáll a 4-6 hónap a végső költözésig.

Mi az a passzív ház?

A passzív ház lényege, hogy olyan szigetelési technikákat, hűtési és fűtési megoldásokat alkalmaznak, amik lehetővé teszik, hogy a fenntartási költségeket minimálisra csökkenthessük. Egy ilyen passzív ház átlagos éves fenntartási díja 200-250.000 Ft között alakul. Nem utolsó sorban pedig még a szén-dioxid kibocsátása is minimális ezeknek az épületeknek.

Mennyire könnyen jutnak be a rágcsálók a könnyűszerkezetes házakba?

A legtöbb cég, aki könnyűszerkezetes ház építésével foglalkozik, gondosan ügyel arra, hogy megfelelő minőségű termékeket használjon. Éppen ezért a falpanelek gomba-, és rovar elleni anyagokkal vannak kezelve, ami a legtöbb rágcsálóféle számára is taszító.

Milyen technikával épülhetnek fel a könnyűszerkezetes házak?

Alapvetően 3-féle módot különböztethetünk meg: helyszíni szerelés, készház, vegyes technika.

Helyszíni szerelés esetén a tartószerkezet elemei külön érkeznek, ezekből szerelik össze a tartóvázat (ez készülhet akár fából, akár fémből). Készházat esetén panelek érkeznek meg az építési területre, amiket gyárban készítenek el és ebben az állapotban kerülnek kiszállításra. Gyakran úgy, hogy már a burkolásuk is megtörtént. A vegyes technikát pedig úgy kell elképzelni, hogy az előre legyártott vázszerkezetet a helyszínen összeszerelik, feltöltik szigetelő anyaggal és úgy helyezik fel a falpaneleket.

Akár nyílászárókkal egybeépített elemeket is megvásárolhatunk

Akár nyílászárókkal egybeépített elemeket is megvásárolhatunk.

Hogyan lehet szigetelni ezeket az épületeket?

Belülről kifelé haladva a következő az általános rétegrend: gipszkarton fal, páralezáró fólia, szigetelő anyag (kőzet-, vagy üveggyapot), légrés, külső réteg (OSB lap, fagyapot vagy gipszrost anyag). Tehát, ahogy látszik, a gipszkarton ház hő-, és hangszigetelése is megoldható.

A nyílászárókat külön kell megvásárolnom az épülethez vagy az ár tartalmazza?

Ez általában cégfüggő. A legtöbb cég esetében a nyílászárók költségét is tartalmazza az ár, de érdemes rákérdezni, nehogy meglepetés érjen minket.

Milyen az a szendvicspanel ház?

Ha könnyűszerkezetes ház témában keresgélünk az interneten, elég hamar rátalálhatunk a szendvicspanel kifejezésre. Ennek oka, hogy ez az egyik legmegbízhatóbb, legkorszerűbb építési technika. A szendvicspanel felépítését tekintve a következőképpen alakul: két, műanyag bevonattal ellátott, horganyzott acéllemez közé hőszigetelő anyag kerül. Azáltal, hogy ilyen elemből épül a ház, sokkal jobban ellen tud állni a tűznek is.

Ki építhet könnyűszerkezetes házat?

Ez szigorú szabályozáshoz kötött terület, hiszen a nem megfelelően elkészített és felépített ingatlannak súlyos következményei lehetnek. Éppen ezért Magyarországon csak az a cég építtethet könnyűszerkezetes házakat, aki eleget tesz a 3/2003-as együttes kormányrendeletben foglaltaknak. Emellett pedig rendelkezik mind Magyar Szabvánnyal, Harmonizált EU-Szabvánnyal és ÉMI minősítéssel, azaz ÉME számmal. Ahogy látható tehát, elég sok feltételnek kell megfelelni, de ennek köszönhetően lesz biztonságos mind a munkavégzés, mind a végső termék.


Szerző: Balassa Zoltán

Frissítve: 2024.01.02.

Szakember által ellenőrizve: Gecse Tamás

Ellenőrzés dátuma: 2024.01.02.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Szakember keresés   Szakemberként regisztrálok!

Zoltán
Építés szakértője
Több évtizede dolgozunk építőipari munkakörben. Az évek alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk a munkáink során. Elmondhatom hogy megrendelőink elégedettsége folyamatos ajánlást és új munkákra való felkérést eredményez. Reméljük önt is elégedett ügyfeleink között tudhatjuk a jövőben.

Hagyj megjegyzést