Article Image

Mennyi ma a nemesvakolat ár?

Megtudhatja, mennyit kell fizetnie a nemesvakolatért 2024-ben és milyen tényezők befolyásolják az árakat.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mindenki, aki építkezik vagy felújít, tudja, hogy a vakolatnak meghatározó szerepe van az épület megjelenésében és hosszú távon az állagának megőrzésében. De mennyibe kerül a nemesvakolat 2024. évben? Melyek a legfontosabb tényezők, amelyek befolyásolják az árát? Az alábbiakban összeszedtük azokat az információkat, amelyek segítenek a legjobb döntés meghozatalában.

Gyorsmenü:

Bevezetés

A legtöbbünk számára, akik építkezünk vagy felújítunk, a vakolat csupán egy falra kenhető burkolóanyag. A vakolat nem csupán a falak védelmét szolgálja, hanem a ház külsejét is meghatározza. A vakolatot alkalmazó szakemberek pedig mesterien formálják azt. Itt jön képbe a nemesvakolat, mellyel szinte művészi hatást lehet elérni. 

Miért fontos a nemesvakolat?

A nemesvakolat elsősorban esztétikai szerepet tölt be, de ennél jóval több funkciója van. A jó minőségű nemesvakolatok védik az épületet a külső hatásoktól, mint például a csapadék vagy a szél. Az is fontos, hogy a nemesvakolatot alkalmazó szakember rendelkezzen a megfelelő szaktudással és tapasztalattal, hiszen a rosszul felvitt vakolat nemcsak esztétikai hibákat okozhat, hanem a fal szerkezeti integritását is befolyásolhatja. Ezért mindig válassz olyan szakembert, aki garantálja munkája minőségét.

A nemesvakolat és vékonyvakolat közötti különbségek

Bár a nemesvakolatok és a vékonyvakolatok között sok a hasonlóság, vannak fontos különbségek is. Ezek az eltérések befolyásolják az anyagok teljesítményét és azok költségeit is.

Szeretné megtudni, melyik nemesvakolat a legmegfelelőbb az Ön számára?

Vegye fel a kapcsolatot a szakembereinkkel, akik szívesen segítenek a döntésben és a vakolásban! 

  Kapcsolatfelvétel

A nemesvakolatok főbb jellemzői

A nemesvakolatokat gyakran alkalmazzák tartósságuk és kiváló dekorációs tulajdonságuk miatt. Ezek az anyagok rendkívül ellenállóak, védik az épületeket a környezeti hatásoktól. A nemesvakolatok szilikon, akril vagy szilikát bázisúak lehetnek, és mindegyik különböző tulajdonságokkal rendelkezik. A szilikon bázisú vakolatok például nagyon jó vízlepergető és páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az akril vakolatok rendkívül rugalmasak és ellenállnak a repedéseknek. A szilikát vakolatok pedig  páraáteresztők és UV-állóak.

A nemesvakolatok általában drágábbak, mint a hagyományos vakolatok, de tartósabbak és jobban ellenállnak a külső hatásoknak. Egy jó minőségű nemesvakolat ára 3.000-7.000 forint között mozog négyzetméterenként.

A vékonyvakolatok összehasonlítása a nemesvakolatokkal

A vékonyvakolatok, ahogy a nevük is mutatja, vékonyabb rétegben kerülnek fel a falra, mint a nemesvakolatok. A vékonyvakolatok általában olcsóbbak és nem is annyira tartósak. Ideálisak belső terekben, ahol a megjelenés fontosabb, mint a tartósság.

A vékonyvakolat ára általában 1.500-3.000 forintba kerül négyzetméterenként. Ezek az árak a vakolat minőségétől, színétől és a gyártótól függnek.

A kültéri nemesvakolat felvitelenél nagyon fontos a szakszerűsség.

A kültéri nemesvakolat felvitelenél nagyon fontos a szakszerűsség.

A nemesvakolatok különböző típusai

A nemesvakolatok számos változatban kaphatók, mindegyiknek megvan a maga egyedi tulajdonsága és előnye. Íme a leggyakrabban használt nemesvakolatok és azok jellemzői.

A hagyományos kőporos nemesvakolatok

A hagyományos kőporos nemesvakolatokat elsősorban a természetességük miatt kedvelik. Ezek az anyagok nem tartalmaznak műgyantát, ezért lélegző tulajdonsággal bírnak, ami javítja a belső levegő minőségét és csökkenti a penészesedés kockázatát. Azonban ezek a vakolatok nem olyan ellenállóak a nedvességgel szemben, mint a műgyantás vagy szilikon alapú vakolatok.

A hagyományos kőporos nemesvakolatok négyzetméterára idén 2.500-4.000 forint, attól függően, hogy milyen gyártótól vásárolunk.

Műgyantás szilikátos nemesvakolatok

A műgyantás szilikátos nemesvakolatokat a tartósságuk miatt választják sokan. Ezek az anyagok rendkívül ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben, és nagyon jó vízlepergető tulajdonságokkal rendelkeznek. Azonban ezek a vakolatok nem lélegeznek olyan jól, mint a kőporos vakolatok, ezért a belső terekben való alkalmazásuknál ügyelni kell a megfelelő szellőzésre, a négyzetméterenkénti áruk 4.000-6.000 forint.

Szilikonalapú nemesvakolatok

A szilikonalapú nemesvakolatok a legmodernebb és legdrágább vakolatok közé tartoznak. Ezek az anyagok rendkívül ellenállóak a külső behatásokkal szemben, kiváló vízlepergető és páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint UV-állóak is, így színük hosszú ideig tartós marad.

A szilikon alapú nemesvakolatok ára 5.000-7.000 forint között mozog négyzetméterenként, a gyártótól és a választott színtől függően.

A legnépszerűbb nemesvakolatok és áraik (2024)

Nemesvakolat típusa

Gyártó

Ár (Ft/m2)

Hagyományos kőporos

Baumit

2.500 - 3.000

Műgyantás szilikátos

Caparol

3.500 - 4.500

Szilikon alapú

Sto

4.000 - 5.500

Hagyományos kőporos (színes)

Baumit

2.800 - 3.500

Műgyantás szilikátos (színes)

Caparol

3.800 - 5.000

Szilikon alapú (színes)

Sto

4.500 - 6.000

Ez a táblázat bemutatja a legnépszerűbb nemesvakolatokat és azok átlagos árát 2024 évben. Az árak változnak a gyártótól és a színtől függően.

A nemesvakolatok árszabása 2024 évben

A nemesvakolatok ára az adott gyártó vakolattípusa, a választott szín és struktúra, valamint az anyag minőségének függvénye. Az árak 2.500-5.000 forint között alakulnak négyzetméterenként, de ez nem tartalmazza a munkadíjat. Például, ha egy 100 négyzetméteres házra szeretnénk nemesvakolatot felvinni, az anyagköltség 250.000-500.000 forint közötti összeg. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a minőséget választani hosszú távra mindig megéri.

A nemesvakolatok árváltozásai 2021-től 2024-ig

 

2021 Árak (Ft/m2)

2022 Árak (Ft/m2)

2024 Árak (Ft/m2)

Maximális ár

2.500

3.100

4.200

Átlagos ár

1.800

2.200

3.000

Minimális ár

1.200

1.500

2.000

Ez a táblázat a nemesvakolatok árának alakulását mutatja be a 2021. és 2024. közötti időszakban. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezek az árak becsült értékek,  a piacon elérhető termékeknek széles skálája létezik. Mindig érdemes több beszállítótól is árajánlatot kérni a pontos árak megismeréséhez.

Fehér, hanyományos nemesvakolat felvitele a beltéri falra.

Fehér nemesvakolat.

Az árakat befolyásoló tényezők

A vakolat ára alapvetően a következő tényezőktől függ: az anyag típusa (kőporos, műgyantás szilikátos vagy szilikonos), a gyártó, a választott szín és a struktúra. Mindezek mellett az árat befolyásolhatja a vakolat minősége is, hiszen egy magasabb minőségű vakolat általában drágább, mint egy alacsonyabb minőségű.

Szín, struktúra és minőség: milyen hatással vannak az árra?

A színek közül a telítettebbek általában drágábbak, mivel több pigmentet tartalmaznak. A struktúra is befolyásolhatja az árat, hiszen egy bonyolultabb szerkezetű anyagot nehezebb felhordani, és több anyagot is igényel.

A minőség szintén jelentős tényező: egy magasabb minőségű vakolat, amely például UV- és penészedés elleni védelmet biztosít, illetve öntisztuló tulajdonsággal rendelkezik, drágább lehet, mint egy alapszintű vakolat.

A gyártók és az árak összefüggése

A gyártók által kínált árak között is lehetnek jelentős eltérések. Ezért érdemes több gyártó ajánlatát is megvizsgálni, mielőtt döntést hozunk. Ez az árkülönbség többek között a gyártás során felhasznált technológiától, az anyagminőségtől, a márka hírnevétől és a kiszolgálás minőségétől is függhet.

Mielőtt döntést hozunk, végig kell gondolnunk, hogy a vakolat milyen tulajdonságaira van szükségünk. Egy drágább, jobb minőségű vakolat hosszú távon gazdaságosabb lehet, mivel tartósabb és kevesebb karbantartást igényel.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő nemesvakolatot?

A megfelelő nemesvakolat kiválasztása elsőre bonyolult feladatnak tűnhet, de néhány alapvető szempont figyelembe vételével egyszerűbbé válhat a döntés.

Tippek a nemesvakolatok vásárlásához

  1. Fontolja meg az anyag típusát: Ha nagy páraáteresztő képességet szeretne, érdemes szilikon alapú nemesvakolatot választania. A hagyományos kőporos vakolatok természetes, rusztikus megjelenést biztosítanak.
  2. Figyeljen a színtelítettségre: A telített színek drágábbak, mivel több pigmentet tartalmaznak, de hosszú távon jobban ellenállnak a napfénynek és az időjárásnak.
  3. Gondolja végig a struktúrát: A vakolat felületi struktúrája meghatározza az épület esztétikai megjelenését.
  4. Tekintse meg a gyártó ajánlatait: A különböző gyártók eltérő minőségű és árú vakolatokat kínálnak.

Nem biztos, hogy melyik nemesvakolat a legjobb választás az Ön otthonához?

Szakértőink hozzáértéssel és személyre szabott tanácsokkal várják. Forduljon hozzánk bizalommal!

   Személyre szabott tanács

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyi területet fed le egy 25 kg-os nemesvakolat?

A lefedendő terület nagymértékben függ a vakolat típusától és a felhordás vastagságától. Általánosságban elmondható, hogy egy 25 kg-os nemesvakolat átlagosan 10-15 m2 területet képes befedni.

A legjobb nemesvakolatok és a fedési képességük 25 kg-os kiszerelésben

Nemesvakolat típusa

Fedettség (m2)

Ár (Ft/25 kg)

Hagyományos kőporos

10-12

25.000 - 30.000

Műgyantás szilikátos

8-10

35.000 - 45.000

Szilikon alapú

6-8

40.000 - 55.000

Hagyományos kőporos (színes)

10-12

28.000 - 35.000

Műgyantás szilikátos (színes)

8-10

38.000 - 50.000

Szilikon alapú (színes)

6-8

45.000 - 60.000

A fenti táblázatban található a különböző típusú nemesvakolatok fedési kapacitása az árakkal. Ez hasznos lehet a költségtervezés során, és segíthet meghatározni, melyik nemesvakolat a legköltséghatékonyabb választás az Ön számára.

Mennyibe kerülnek a kültéri nemesvakolatok?

A kültéri nemesvakolatok ára változó, többek között attól függően, hogy milyen anyagú vakolatot választunk. A hagyományos kőporos vakolatok ára általában alacsonyabb, míg a szilikonos nemesvakolatokért többet kell fizetni.

Mekkora a különbség a színes és a vödrös nemesvakolatok ára között?

A színes nemesvakolatok ára magasabb lehet, mivel több pigmentet tartalmaznak, amelyek ellenállnak az UV-sugárzásnak és az időjárásnak. A vödrös nemesvakolatok ára azonban a kényelmes és tiszta felhasználás miatt gyakran magasabb.

Melyik a legjobb nemesvakolat?

A legjobb nemesvakolat kiválasztása nagymértékben függ az egyéni igényektől és a költségvetéstől. Számos gyártó, például a Baumit, kínál kiváló minőségű termékeket.

Mi a kapart nemesvakolat és mennyibe kerül?

A kapart nemesvakolat egy speciális technikával készül, amelynek során a felhordás után a vakolat felületét egy kaparó eszközzel formázzák. Ez egyedi, rusztikus megjelenést eredményez. Az ára magasabb lehet, mivel a felhordási technika időigényesebb és több szaktudást igényel.

Konkrét ajánlatot szeretne kérni nemesvakolásra?

Szakértők készen állnak, hogy írjanak!

    Ajánlatkérés

Végső gondolatok

A nemesvakolat kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos szempontot kell figyelembe venni, többek között az anyagminőséget, a struktúrát, a színt, és természetesen az árat. Az árak 2024 évben is változatosak, hiszen a piac gyorsan fejlődik, új termékek és technológiák jelennek meg.

Fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a különböző típusú nemesvakolatokról, és megtaláljuk a legjobb ár-érték arányt. Ne feledjük, hogy a minőség megtérül, a nemesvakolat védelmet nyújt otthonunknak és hozzájárul annak esztétikai megjelenéséhez. Reméljük, hogy ezzel a cikkel segítséget nyújtottunk a döntésben, és sikerül megtalálni a legmegfelelőbb nemesvakolatot.

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt nemesvakolat ár című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést