Article Image

Mennyibe kerül a térkő?

Tájékozódjon a legfrissebb információkról és tippekről a térkő árakról. Nézze meg, hogyan változtak az árak, és mire számíthat a közeljövőben.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Tudja meg, mennyire befolyásolhatják a térkő árai a költségvetését, és hogyan lehet a legjobb döntést hozni. A térburkoló kövek kiválasztása óriási hatással lehet otthona megjelenésére és értékére. Olvasson tovább, hogy megtudja a legújabb árakat és tippeket a 2024 évben.

Gyors menü:

Miért fontos ismerni a jelenlegi térkő árakat?

Amikor felújítási vagy építkezési projekteket tervezünk, rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a különböző anyagokkal, így térkövek aktuális piaci áraival is. Egy szépen megtervezett és lefektetett térkő ugyanis nem csupán esztétikai élményt nyújt, hanem jelentősen növelheti otthonunk, kertünk értékét is.

Például, ha egy 50 négyzetméteres teraszt szeretnénk lekövezni, és a kiválasztott térkő ára 4.000 forint/négyzetméter, akkor már előre tudjuk, hogy a puszta anyagköltségünk 200.000 forint lesz. Ez a tudás lehetővé teszi számunkra, hogy reális költségvetést állítsunk össze, és elkerüljük az anyagi túllövéseket.

Ne hagyja, hogy az árak összezavarják!

Vegye fel a kapcsolatot a szakértőinkkel, akik segítenek megtalálni a tökéletes megoldást a költségvetéséhez!

  Beszéljen szakértőkkel

Hogyan változnak az árak idővel?

A térkő árai, akárcsak más építőanyagoké, nem állandóak. Sok tényező befolyásolja őket, beleértve a gyártási költségeket, a keresletet és kínálatot, valamint az inflációt is. Egy tipikus példa a változó árakra a 2021-es év, amikor a világjárvány miatt az építőanyagok árai meredeken emelkedtek.

Gazdasági tényezők, amelyek befolyásolják a térkő árakat

A térkövek árait számos gazdasági tényező befolyásolja. Az egyik legfontosabb ezek közül a nyersanyagok ára. Ha például a beton ára emelkedik, az szinte azonnal megjelenik a beton térkövek árában is. Ugyanez igaz a szállítási költségekre is - ha az üzemanyag ára nő, a szállítási díjak is nőnek, ami szintén növeli a térkövek árát.

A kereslet és kínálat is meghatározó szerepet játszik. Ha nagy a kereslet a térkövekre, de kevés a kínálat, az árak emelkednek. Ha viszont sok a kínálat és kevés a kereslet, akkor az árak csökkennek.

Végül, de nem utolsó sorban, az infláció is befolyásolja a térkövek árait. Ha az infláció magas, az árak emelkednek, míg alacsony infláció mellett az árak

Árak összehasonlítása 2021 és 2024 között

 

2021 (Ft/m²)

2022 (Ft/m²)

2024 (Ft/m²)

Minimális ár

2.000

2.500

3.500

Átlagos ár

3.500

4.500

6.300

Maximális ár

5.000

6.500

9.100

Ez a táblázat összehasonlítja a térkre vonatkozó árakat 2021, 2022 és 2024 között. A számokat a térkő típusától és minőségétől függetlenül, minimális, átlagos és maximális kategóriákban adjuk meg. Vegye figyelembe, hogy az árak területenként és szolgáltatóként is változhatnak.

Térkő árak és különböző típusok

Amikor térkőt választunk, többek között anyaguk, méretük, színük, forma és funkció szerinti besorolásuk, és természetesen az ár is meghatározó lehet. Nézzük meg, milyen lehetőségekkel találkozhatunk 2024 évben!

Különböző térkő típusok és áraik (2024)

Térkő típusa

Átlagos méret (cm)

Ár/m² (Ft)

Beton térkő

20x10

2.500 - 3.500

Műkő térkő

15x15

3.500 - 6.000

Természetes kő térkő

10x10

6.000 - 8.000

Beton térkő (színes)

20x10

3.000 - 4.000

Műkő térkő (színes)

15x15

4.000 - 6.500

Természetes kő térkő (színes)

10x10

6.500 - 8.500

Ez a táblázat bemutatja a különböző típusú térkövek átlagos méreteit és árait 2024 évben. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az árak változhatnak a piaci körülmények és a kő minőségének függvényében.

Beton térkő

A beton térkő az egyik legnépszerűbb választás. Sokféle színben, formában és textúrában kapható, emiatt szinte bármilyen stílushoz illik. A beton térkő árak változóak, a termék minőségétől, a gyártótól és a kereskedőtől függően 2.500 Ft/m² és 4.000 Ft/m² között mozognak. Például, egy népszerű, rusztikus stílusú beton térkő, mint a Bradstone Old Town, 3.500 Ft/m²-től kapható, míg egy modern, sík felületű térkő, mint a ViaBric HS 20, már 3.800 Ft/m²-től kezdődik.

A beton térkő előnyei közé tartozik az ár, a sokféle választék és a viszonylag könnyű telepítés. Mindemellett hihetetlenül tartós és ellenálló a külső környezeti hatásokkal szemben. Azonban a beton térkőnek vannak hátrányai is. Bár kezdetben olcsóbb lehet, mint más térkő típusok, idővel a színe halványulhat, és a felszíne megkophat. Ráadásul, ha nem megfelelően telepítik, akkor a beton térkő hajlamos lehet arra, hogy elmozduljon vagy megrepedjen. Mindezek ellenére, ha a pénztárcánkra szeretnénk kíméletesek lenni, és nem riadunk vissza a rendszeres karbantartástól, a beton térkő kitűnő választás lehet számunkra.

Természetes kő térkő 

A természetes kő térkő luxus megjelenést kölcsönöz bármelyik kertnek vagy járdának. Ennek megfelelően az ára is magasabb, mint a beton térkőé. A természetes kő térkő árai nagyban függnek a kő típusától, mint például a gránit, a mészkő, a homokkő vagy a palakő. A természetes kő térkő árak 2024 évben 4.500 Ft/m² és 8.000 Ft/m² között mozognak. Például, egy rusztikus homokkő térkő ára 5.000 Ft/m², míg a luxus gránit térkő ára elérheti a 8.000 Ft/m²-t is.

A természetes kő térkő előnyei között szerepel az egyedi megjelenés, a hosszú élettartam és a magas minőség. Továbbá, képes ellenállni az időjárás viszontagságainak, és a színét is megtartja az évek során. Azonban a természetes kő térkő költséges, és a telepítése is időigényes lehet. Továbbá, a természetes kő térkőnek gondos karbantartást igényel, hogy megőrizze szépségét és értékét.

Műkő térkő 

A műkő térkők egyre népszerűbbek az utóbbi években, mivel lehetővé teszik a természetes kő hatásának megteremtését, de alacsonyabb áron. A műkő térkő ára 2024 évben általában 3.500 Ft/m² és 6.000 Ft/m² között vannak. Például, egy közepes minőségű műkő térkő ára 4.500 Ft/m², míg egy magas minőségű, természetes követ utánzó műkő térkő ára elérheti a 6.000 Ft/m²-t is.

Előnyök és hátrányok a műkő térkő használatában

A műkő térkő előnyei között szerepel az alacsonyabb ár és a természetes kővel összehasonlítható megjelenés. Továbbá, a műkő térkő könnyen telepíthető és karbantartható. Azonban, bár a műkő térkő hasonlít a természetes kőre, mégis könnyebben sérülhet, és idővel elveszítheti a színét és textúráját.

Tippek a térkő vásárláshoz

A térkő vásárlása nem mindennapi dolog, ezért fontos, hogy a legjobb döntést hozzuk, legyen szó a költségvetésről, a stílusról vagy az igényekről. Lássuk, mire érdemes odafigyelni!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő térkőt a költségvetésünknek megfelelően?

A térkő vásárlása során az egyik legfontosabb szempont a költségvetés. Nem mindegy, hogy mennyit költünk a térkőre, hiszen ez befolyásolja a minőséget, a mennyiséget és a telepítés költségeit is. Az alacsonyabb árú beton térkő lehet a legjobb választás, ha a költségvetésünk korlátozott, míg a természetes kő vagy a műkő magasabb minőséget és esztétikusabb megjelenést kínál, de magasabb áron.

Mit kell figyelembe venni a térkő vásárlásakor?

Először is, fontos, hogy milyen stílust szeretnénk elérni. Másodsorban, fontoljuk meg, milyen funkciója lesz a térkőnek. Lesz-e rajta gépjármű forgalom, vagy csak gyalogos terhelésnek lesz kitéve? Továbbá, vegyük figyelembe a karbantartási követelményeket is. Végül, de nem utolsósorban, vegyük figyelembe a költségvetést és a térkő árát.

Térkő kiválasztási tippek és átlagos költségek

Tipp

Leírás

Átlagos költség (Ft)

Anyagválasztás

A térkő anyaga nagyban befolyásolja az árat. A beton általában a legolcsóbb, míg a természetes kő a legdrágább.

2.000 - 8.000/m²

Színválasztás

A színes térkövek gyakran drágábbak, mint az egyszínűek.

+500/m²

Méretválasztás

A nagyobb méretű térkövek gyakran drágábbak, mint a kisebbek.

+1 000/m²

Textúraválasztás

A textúrált térkövek gyakran drágábbak, mint a sima felületűek.

+1 000/m²

Szállítási költségek

A szállítási költségek jelentősen növelhetik a térkő árát.

5.000 - 20.000

Ez a táblázat bemutatja a térkő kiválasztásához adott tippeket és az ezzel kapcsolatos átlagos költségeket. Kérjük, vegye figyelembe, hogy az árak változhatnak a piaci körülmények és a választott szolgáltatások függvényében.

Hogyan találjuk meg a legjobb ár-érték arányt a térkő piacon?

A legjobb ár-érték arány eléréséhez érdemes több szempontot is figyelembe venni. Először is, hasonlítsuk össze a különböző típusú térkők árait, és mérlegeljük, melyik felel meg a legjobban az igényeinknek és a költségvetésünknek. Másodsorban, vegyük figyelembe a telepítési és karbantartási költségeket is. Végül, de nem utolsósorban, kérjünk ajánlatokat több kereskedőtől is, hogy megtaláljuk a legjobb árat. Ne felejtsük el, hogy a legolcsóbb nem mindig a legjobb, és hogy a minőség hosszú távon mindig megtérül.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerülnek a különböző típusú térkövek?

A térkő árak jelentősen változnak a kő típusától függően. A beton térkő általában a legolcsóbb, ára 2.000 Ft/m² és 3.500 Ft/m² között van. A műkő térkő költsége 3.500 Ft/m² és 6.000 Ft/m² között mozognak, míg a természetes kő térkő ára elérheti a 8.000 Ft/m²-t is.

Hol találhatok megbízható térkő kereskedőt?

Több online platformon is kereshet térkő lerakásban jártas szakembereket, például a Qjob.hu-n, amely egy magyarországi szakembereket összegyűjtő weboldal. Itt különböző szakembereket találhat és összehasonlíthatja az árakat és az értékeléseket is.

Mi befolyásolja az árakat?

A térkő árát több tényező is befolyásolja, többek között a kő típusa, a mérete, a színe és a textúrája. Emellett a piaci kereslet és kínálat, a gyártási költségek és a gazdasági helyzet is befolyásolja a térkő árakat.

Milyen karbantartási költségekkel kell számolni a térkő esetében?

A térkő karbantartási költségei nagyban függnek a kő típusától. A beton térkő általában a legkönnyebben karbantartható, míg a természetes kő térkő igényelhet speciális tisztítást és védelmet az időjárás viszontagságai ellen. A műkő térkő esetében is szükség lehet bizonyos karbantartási munkákra, hogy megőrizze szépségét és értékét.

Összefoglaló és záró gondolatok

A térkő vásárlása nem mindennapi tevékenység, ezért fontos, hogy alaposan felkészüljünk és tájékozódjunk a lehetőségekről. Az árak változhatnak a különböző gazdasági és piaci tényezőktől függően, ezért érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a piacot.

Emlékezzünk, hogy a térkő árát nemcsak a kő típusa és minősége határozza meg, hanem a méret, szín, textúra és egyéb tényezők is. A költségvetésünknek megfelelő térkő kiválasztásában nagy segítséget nyújthat egy megbízható kereskedő, mint például a Qjob.hu, ahol összehasonlíthatjuk a különböző típusú szakemberek árait és értékeléseit.

Bízza a térkő vásárlását profikra!

Szakértőink készen állnak, hogy segítsenek Önnek a legjobb térkő kiválasztásában.

 Beszéljen profival

Szövegíró, 2 éves tapasztalattal a háta mögött. Írta ezt a térkő ár című cikket. Alaposan utána járt a témának.

Hagyj megjegyzést