Article Image

Térkő lerakás házilag - tippek, lépések és árak

A térkő lerakás egyszerűnek tűnő, de precizitást igénylő feladat. Cikkünkben bemutatjuk, mit kell tudnod róla, mielőtt belevágsz vagy szakembert fogadsz!
Segítségkérés szakemberektől
Szakember segítségére van szükség??Segítségkérés szakemberektől

Házépítés során a külső felületek burkolása éppoly fontos, mint a konyha vagy a fürdő esetében, hiszen a kültéri felületburkolásnak sem csupán esztétikai funkciója van. Nagyon sok lehetőség közül választhatsz, melyek közül kétségkívül az egyik leglátványosabb a térkő burkolat.

A térkő nemcsak szép, de tartós, és sok esetben biztonságosabb is, felületét ugyanis csúszásgátlóval kezelik, így a téli, jeges időben is bátran közlekedhetünk rajta. 

Térkő választékból igen széles a paletta, ezért mielőtt kiválasztod, érdemes néhány kérdést tisztáznod. Az elsődleges szempont az, hogy milyen funkciója van annak a területnek, ahova a térkövet szánod, de ugyanilyen fontos a stílus és természetesen a költség is. Ha épp térkövezés előtt állsz, és érdekel, hogy milyen lehetőségeid vannak, olvasd el cikkünket!

Hozz létre egy feladatot és kapj árajánlatot a releváns szakemberektől és brigádoktól. Bármelyik szakemberrel beszélhetsz és kiválaszthatod a számodra megfelelőt a vélemények és a kapott árajánlat alapján.

Árajánlatot kérek

Az első ajánlatokat már pár percen belül megkapod

Tartalomjegyzék

Mennyibe kerül a térkő lerakása házilag és szakember által 2023-ban?

Ha térkövezés előtt állsz, minden bizonnyal az érdekel a legjobban, hogy ez mennyibe is fog kerülni. Amikor a költségvetést készíted, ne felejtsd el, hogy nem elegendő csupán az anyagköltséggel számolnod. Egy négyzetméter térkövezés ára ugyanis az anyag mellett tartalmazza a gépek bérleti díját, valamint a munkadíjat is, ha úgy döntesz, hogy mégis szakemberre bízod a térkő lerakását.  

Az anyagköltség természetesen nem csak a térkő árát jelenti, ami egyébként igen széles skálán mozog az egyedi igényekhez mérten: négyzetméterenként kb. 3.000 forinttól akár 10-12.000 forint is lehet. A térkő ára függ az anyagától, a méretétől, de még a színétől is, így itt komoly eltérések lehetnek attól függően, hogy mi felel meg az ízlésednek. Ehhez jön még a szegélykő, a homok, a sóder, a beton, valamint a szállítás díja, aminek eredményeként 1 négyzetméter térkő anyagdíjára nyugodtan bekalkulálhatsz 17-18.000 forintot. 

A munkadíj az anyagárhoz hasonlóan több tényezőből tevődik össze: helyszíni felmérés, ha szükséges, bontás, alapozás, szegélykő lerakása, a térkő lerakása, a fugázás, valamint a döngölés. Jelenleg ez 7.000 és 10.000 forint között mozog. Ezt számtalan tényező befolyásolja, így például az is, hogy hova kell a térkövet lerakni (van-e már valamilyen korábbi alap). 

A fentieket összeadva gyors fejszámolással kikalkulálhatod, hogy mindennel együtt 1 négyzetméter térkő lerakása 20-30.000 forint körül mozog, ami nem olcsó mulatság, bár kétségtelen, hogy a látvány megéri. 

Térkő típusok, áraik és felhasználásuk

A térkő típusokat a vastagság és méret szerint lehet megkülönböztetni, amelyek meghatározzák a felhasználási feltételeket is. A legelterjedtebb térkő vastagságok 4 cm, 6 cm és 8 cm, melyek különböző igénybevételnek vannak kitéve. A 4 cm vastag térkők kisebb gyalogos igénybevételre lettek tervezve, a 6 cm vastag térkők mérsékelt személygépjármű forgalomnak is ellenállnak, míg az 8 cm vastag térkők már teherautók súlyát is elbírják.

Az árak tekintetében a 4 cm vastag térkő átlagosan 3000-4500 Ft/m2-től indulnak, a 6 cm vastag térkő ára átlagosan 4500-6000 Ft/m2, míg az 8 cm vastag térkő ára 6000-7500 Ft/m2 körüli.

A térkő méretét tekintve is választhatunk kisebb és nagyobb méretűek közül. A kisebb méretű térköveket kerti térkövezéshez, míg a nagyobb méretű térköveket nagyobb területek burkolásához ajánlott használni. A nagyobb térkő méretek használatával kevesebb fugát kell használnunk, így gyorsabban is tudunk haladni vele, és a gyomok, növények és rovarok is kisebb eséllyel találják meg a repedéseket.

Így válaszd ki a megfelelő térkövet!

A megfelelő térkő kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat, hiszen olyan nagy a választék, hogy nem nehéz elveszni benne. Összeszedtük, hogy milyen szempontokat tarts szem előtt, hogy biztosan megtaláld a számodra legmegfelelőbb térkövet. 

Milyen lépéseket érdemes követni a tervezés során? 

Mielőtt elrohannál felvásárolni a legközelebbi bolt térkő készletét, gondold végig és tervezd meg, hogy hova is kerül majd a térkő, milyen funkciója lesz az adott területnek, milyen terhelésnek lesz kitéve. Ezek ugyanis meghatározzák, hogy milyen anyagra lesz szükséged. 

Térkövek helyrekalapálása

Fontos, hogy a térkövek megfelelően illeszkedjenek egymáshoz

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a térkő kiválasztása során?

Szín 

A szín kiválasztásakor arra kell figyelned, hogy stílusában és színében is harmonizáljon a házaddal. Ez mondjuk ízlés kérdése, és ízlésben lehetetlen igazságot tenni, szóval a lényeg, hogy olyan térkövet válassz, ami neked tetszik, te fogod nézegetni éveken keresztül. Mert azt azért jobb, ha tudod, a térkő tartós dolog. Az persze nem árt, ha van hozzá passzoló szegélykő is, bár az előző gondolatmenetet folytatva, lehet, hogy ez sem kötelező. 

Választhatsz egyszínű vagy mintás térkövet is. Az egyszínű nagyon jól mutat, cserében nehéz tisztán tartani, a mintás viszont jól elrejti az esetleges hibákat is. Akár a térkő lerakásából adódóakat, akár a rákerülő szennyeződéseket. 

Méret 

A térkő méretét alapvetően a rendelkezésre álló tér határozza meg. Ha kisebb a felület, érdemes kisebbet választani, míg nagyobb területet előnyösebb nagyobb méretű térkővel burkolni. Azt is érdemes átgondolni, hogy minél kisebb a térkő, annál több lesz a fuga, ezzel együtt pedig az a felület is, ahol gyom nőhet. 

A méret választásánál érdemes azt is figyelembe venni, hogy meghatározott helyre, minél kevesebb vágással lerakható legyen. Így szebb lesz a végeredmény, valamint a pénztárcánk sem bánja majd annyira. 

Forma 

A színnél talán csak formában van nagyobb választék térkő fronton. A legegyszerűbb alakzatoktól kezdve – mint például a téglalap, a négyzet vagy a rombusz -, az egészen különlegesig szinte bármit megtalálhatsz. Így például, ha szeretnéd burkolhatod az udvarodat csont, levél, kaptár, de akár banán alakú térkővel is. A forma kiválasztásakor is – az egyéni ízlés mellett – az adott terület adottságait kell figyelembe venni. 

Vastagság 

Minél vastagabb a térkő, annál inkább terhelhető, tehát az alapján kell választanod, hogy csak gyalog, vagy autóval is rá fogsz-e menni a burkolatra. Ha csak gyalogos forgalomra fogod használni, akkor elegendő a 4 cm vastag térkő is. Autós terheléshez azonban már szükséges a 6 cm-es, sőt, ha teherautóval is szeretnél rámenni, akkor pedig a 8 cm vastagságú térkő.

Tervezd meg a térkő rétegrendet házilag!

Ha sikerült a hatalmas választékból kiválasztanod a számodra leginkább tetsző térkövet, a térkő lerakás következő lépése a rétegrend megtervezése. Ezt érdemes egy rajzban felvázolnod a könnyebb átláthatóság érdekében. A rétegrend megtervezése elengedhetetlen, hiszen csak így látod, hogy miből milyen mennyiségre van szükséged. 

Térkövek lerakása

A szép eredmény pontosságot igényel

Annak érdekében, hogy a lerakott térkő valóban szép és tartós legyen, a következő rétegeknek kell alatta lenni: 

  1. Letömörített föld, amelyet minden esetben meg kell tisztítani a szerves anyagoktól. Nem lehet benne sem gyom, sem virág, sem fű, tehát a nulladik lépés az, hogy ezeket eltávolítod, és utána tömöríted a talajt. Ez lesz az egész alapja, ezért itt alapos munkát kell végezni. 
     
  2. A második réteg, az úgynevezett teherhordó réteg legalább 15 cm vastagságban - de az sem baj, ha 20 cm, vagy még több – lerakott homokos kavics, vagy csak kavics. Ez a réteg akadályozza meg, hogy a víz beszivárogjon a felsőbb rétegekbe, és sokkal egyenletesebben eloszlatja a terhelést is. 
     
  3. Ezután jön a beton nagyjából 8-12 cm vastagságban. Ezt már nem kell tömöríteni, azonban arra érdemes ügyelni, hogy egyenletesen dolgozd el, ellenkező esetben csúnya lesz a végeredmény. A betonágyazat ugyan nem kötelező eleme a térkő lerakásnak, ha csak gyalogos terhelésnek lesz kitéve, mégsem érdemes kihagyni ekkor sem. Ugyanis a betonrétegnek köszönhetően sokkal strapabíróbb és egyenletesebb lesz a lerakott térkő. A beton nagy előnye még az is, hogy nem gyomosodik, így kevésbé vagy kitéve annak a veszélynek, hogy a térkő fugája tele lesz gazzal. 
     
  4. A betonra kerül az a 2 cm-es homokágy, amelybe végül a térkő kerül. Ezzel mintegy megágyazol a térköveknek. A homokréteget már nem szükséges tömöríteni, elegendő egyenletesen eloszlatni. Arra azonban nagyon figyelj, hogy a beton sehol se látszódjon ki, mert azon nem lesz stabil a térkő. 
     
  5. A rétegrend utolsó elemeként következik maga a térkő, amelynek lerakását bízhatod szakemberre, de te magad is elvégezheted.

Térkő lerakás házilag lépésről lépésre

Ha úgy döntesz, hogy te magad végzed el az udvarod burkolását, bemutatjuk a térkövezés menetét. 

Előkészítés 

A megfelelően és alaposan előkészített terület az alapja és a garanciája a szép végeredménynek. Alighanem ez a térkövezés legnehezebb része, de elengedhetetlen a fagyálló és megfelelő vízelvezetésű alap kialakítása. Ehhez jelöld ki a térkövezni kívánt területet és 30 cm mélyen ásd ki a talajt. Nagyon fontos, hogy legalább 30 cm-rel szélesebb alapot áss ki, hogy ki tudd alakítani a vízelvezetést. Ez azért szükséges, hogy mind a kerted, mind a házad megóvd a nedvességtől. 

A földmunka elvégzése után jöhet a szegély lerakása, és lebetonozása. Ez azért fontos, hogy a térkő szépen a helyén maradjon, de csússzon el használat közben sem. 

Szeretnéd, hogy udavarod térkövezése precíz és esztétikus legyen, de kedvező áron?

Gyors ajánlatkérés

Ingyenes és mindössze pár percet vesz igénybe

Rétegek lerakása 

Az alap kiásását a rétegrend kialakítása, azaz a fagyvédő és a teherhordó réteg elkészítése követi. A ledöngölt, tömörített talajra először a 15-20 cm-es tömörített homokos kavics réteg kerül, hogy megakadályozza a víz beszivárgását. Ezt követi a beton 8-12 cm vastagságban. Minél vastagabb, annál jobb. Ha ez a két réteg alaposan tömörített és egyenletes, a térköved garantáltan igazán szép és tartós lesz. Bár a folyamatnak ezen része nem látványos, mégis végezz alapos munkát, hogy a végeredmény szemet gyönyörködtető legyen. 

Ágyazat elkészítése 

A térköveknek megfelelő ágyazatra van szükségük, hogy stabilan állhassanak. A legideálisabb ágyazat 2-4 centiméteres homokréteg, amelyet már nem szükséges tömöríteni, amennyire csak lehet, maradjon laza, hiszen ez majd a térkő súlyától tömörül. Ha szükséges, gereblyével fellazíthatod. Arra azonban ügyelj, hogy egyenletesen oszlasd el a homokot, és a beton ne látszódjon ki sehol, mert azon nem tud megállni a térkő, aminek a következménye egy idő után biztosan a törött térkő lesz. 

Térkő lerakása 

A térkő lerakását mindig a sarokból vagy a széléről kiindulva kezdd el a legmélyebb pontról kiindulva. Annak érdekében, hogy a végeredmény szabályos és szimmetrikus legyen, használj zsinórt, léceket és természetesen vízimértéket is. A lerakott kövek között maximum fél centiméteres réseket hagyj ki a fugának. Figyelj arra, hogy a fugák és illesztések jól álljanak, és amennyiben mintás követ használsz, ügyelj arra is, hogy a minta is megfelelően mutasson! A biztonság kedvéért ehhez érdemes előre kiszámolni, hogy miként is rakd majd le a köveket. 

Fugázás 

A fugázás a térkő lerakásának már majdnem az utolsó lépése. Bár egyszerűnek tűnik, mégsem olyan könnyű. Sima homokkal vagy speciális beseprő homokkal kell kitölteni a térkövek közötti hézagokat, azaz a fugát. Egyszerűen szórd a homokot a felületre, majd addig sepregesd, amíg teljesen el nem fedi a réseket. Közben vízzel is locsolhatod, hogy lásd, hova szükséges még homokot töltened. A nagyobb fugák esetén elegendő a sepregetés, de a kisebb rések esetén nem kizárt, hogy kézzel is rá kell segítened. 

Záró munkálatok 

A térkő lerakás a döngöléssel vagy vibrálással tekinthető befejezettnek. Ha leraktad a köveket és a fugákat is kitöltötted, a köveket le kell döngölni, hogy stabilan álljanak. Ez történhet farönkkel, vagy egy úgynevezett gumiborítású lapvibrátorral, amelynek segítségével addig döngöld a területet, amíg megfelelő szilárdságú nem lesz. Miután ezzel végeztél, söpörd le a lerakott térkövet, ami azonnal használatba is vehetsz! 

Térkövező szakember

A térkövezés precíz szakembert igényel

Térkövezés előtt állsz? Bízd profikra a munkát!

Bár leírva talán egyszerűnek tűnik a térkövezés, hidd el, mégsem könnyű feladat. Nem véletlen, hogy profi szakemberek szakosodtak erre a munkára. A térkövezést egyedül akkor érdemes megpróbálnod házilag, ha már csináltál ilyet, de még akkor sem lesz olyan tökéletes, mintha szakember csinálta volna!  

Végre nem kell keresgéléssel tölteni az időmet, egyszerűen és gyorsan tudok ajánlatot kérni, és a segítség is hamar megérkezik. Több időm marad az egyéb teendőimre.

Amennyiben úgy döntesz, hogy mégis szakemberre lenne szükséged, fordulj bizalommal a Qjob-hoz - segítségünkkel meg fogod találni a számodra megfelelő szakit! Neked csak annyit kell tenned, hogy a Qjob felületén létrehozol egy új feladatot, amiben leírod, hogy milyen munkára is keresel profi csapatot.  

A szakemberek a feladatot megismerve, ajánlatot adnak neked. Mielőtt döntesz, megnézheted az adott szakember profilját és értékeléseit, aminek köszönhetően már előzetesen kapsz egy képet a munkájáról. Ezután a beérkezett ajánlatok alapján összehasonlíthatod az árakat, és kiválaszthatod a neked legszimpatikusabb és legalkalmasabb szakembert. 

Megbízható és profi szakemberre van szükséged udvarod térkövezéséhez?

Ingyenes ajánlatkérés

Gyakori kérdések

Mikor érdemes a térkövezést megcsinálni?

A tartós, kemény fagyok kivételével szinte az év bármelyik időszakában el lehet készíteni a térkövezést. Kisebb felújítást, javítást akár a tél közepén is el lehet végezni, ha az időjárás engedi.

Van egy régi, töredezett járdám. Le lehet térkövezni vagy újra kell betonozni?

Általánosságban elmondható, hogy a régi betonjárdákra gond nélkül kivitelezhető a térkövezés. Minden esetben érdemes kötelezettség nélküli helyszíni felmérést kérni.

Lehet pótolni a szegélyezést a térkövezést követően?

A szegélyezés lépése mindig megelőzi a térkövezést, a kettő sorrendjét nem szabad felcserélni. Szegélyezés minden olyan oldalon szükséges, ahol a lerakott térkövet semmi sem határolná vagy támasztaná. Házfal vagy kerítés mentén nem szükséges a szegélyezés.

Milyen előnyei vannak a térburkolatnak?

A térkővel burkolt terület lerakás után azonnal terhelhető. Nagyon változatos anyagú, formájú, színű térkövek közül választhatsz, ráadásul ezek nagyon időtállóak. A térkövezés egy nagyon környezetbarát és költséghatékony megoldás.

Fagyállóak-e a térkövek?

Igen, a térkövek fagyállóak. A legtöbb térkő-típus ráadásul még sóálló is!


Szerző: Schubert Lajos

Frissítve: 2023.02.03.

Szakember által ellenőrizve: Gáspár Gabriel

Ellenőrzés dátuma: 2023.03.14.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Szakember keresése   Szakemberként regisztrálok!

10 éves tapasztalat térkövezésben

Hagyj megjegyzést