Article Image

7+1 tipp, hogy lerövidítsd a nagytakarítás idejét

A tavasz beköszöntével itt a tavaszi nagytakarítás ideje is. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy egy egész hétvégét ennek kell szentelni

A tavasz beköszöntével itt a tavaszi nagytakarítás ideje is. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy egy egész hétvégét ennek kell szentelni, hiszen néhány trükkel könnyedén lerövidíthetjük a takarítás idejét. Megkérdeztük a Qjob szakemberkereső portál szakembereit, milyen lépéseket ajánlanak a takarítási idő lecsökkentése érdekében.


 

Ha takarítanod kell vagy a házkörüli munkában kell segítség, akkor tegyél közzé a Qjob.hu-n feladatot, a beérkező ajánlatok közül válaszd a legjobb szakembert!

Rendelj takarítást a Qjob.hu-n!

Hozz létre egy feladatot


1: Legyen egy rendszered és tartsd magad hozzá!

A szakemberek szerint a takarítási idő csaknem a felére csökkenthető, ha egy kialakított rendszer alapján takarítunk. Ez azt jelenti, hogy mindig ugyanazokat a lépéseket követve, a lépések sorrendjét megtartva takarítjuk ki a lakást.

Ahhoz, hogy az időt minimalizálni tudd, következetesnek kell lenned. Alakítsd ki a saját rutinod, azt, ami neked a legkézenfekvőbb. Amikor ez megvan, mindig tartsd magad hozzá és meglátod, hogy egyre gyorsabban fog menni.

2: Takaríts felülről lefelé, balról jobbra haladva!

Veled is megesik, hogy miután letisztítottad a dohányzóasztalt, megpillantod a poros redőnyöket és a takarítása közben pont a szépen letakarított dohányzóasztalra száll a por?

Ez egyszerűen kiküszöbölhető, ha betartasz egy egyszerű szabályt: mindig felülről lefelé és balról jobbra haladva takaríts.

Így nem csak biztos lehetsz abban, hogy nem kell dupla munkát végezned, hanem kiküszöbölheted, hogy kihagyj valamit.

Porszívózáskor is használható ez a szabály: balról kezdve haladj végig a szoba egész hosszán és ezt ismételd meg egészen addig, amíg elérsz a jobb oldali falig.

3: Használd a megfelelő eszközöket!

Nincs szükség rengeteg speciális takarítóeszközre ahhoz, hogy tisztán tartsd az otthonod, de néhány alapvető kellékre biztosan szükséged lesz: néhány mikroszálas kendőre, tiszta szivacsokra, rongyokra, porszívóra, felmosóra, súrolókefére.

Érdemes a szükséges kellékekből jobb minőségűeket választani és figyelni rá, hogy mindig legyen belőlük otthon.

4: Takarítsd ki a mikrót villámgyorsan!

A mikróhullámú sütő takarításával sok idő elmehet feleslegesen, ha nem a megfelelő módszert választjuk. Annak érdekében, hogy könnyen megszabaduljunk a rászáradt ételmaradékoktól, érdemes egy trükköt bevetni: rakjunk egy bögrébe vagy edénybe vizet, helyezzük be a mikróba és melegítsük egészen addig, amíg el nem kezd forrni. Ezután a nedvesség hatására egyszerűen megtisztítható a mikró teljes belseje akár csak egy nedves ruhával is.

5: Először pakolj el, csak utána takaríts!

Rengeteg időt megspórolhatsz azzal, ha előbb elpakolod azokat a tárgyakat, amik csak útban lennének és hátráltatnának a takarítás közben, és csak ezután kezdesz el takarítani.

Ha van rá mód, mindennek legyen meg a saját helye, lehetőség szerint zárható tárolókban, és minél kevesebb minden legyen a földön. Így kevesebb tárgyat kell majd leporolni és kevesebb idő fog elmenni az ide-oda pakolászással is.

6: Takaríts kevesebbet, de gyakrabban

Annak érdekében, hogy kevesebb időt vegyen el a takarítás, takaríts kevesebbet, de gyakrabban. Egy nagytakarítás után sokkal tovább fenntartható a tisztaság, ha folyamatosan tisztán tartod a lakást, nem pedig évente egyszer akarod behozni az előző évi lemaradást.

Sokkal jobb érzés az év minden napján tiszta otthonban élni, mint csak a nagytakarítást követő néhány hétig. Továbbá egyszerűbb belekezdeni egy kisebb, rövidebb takarításba, mint egy akár egész hétvégén átívelő nagytakarításba.

7: Használj ecetet a vízkő eltávolítására!

A kávégépek és vízforralók tisztántartása napi többszöri használat mellett különösen fontos, hiszen a baktériumok melegágyai lehetnek.

A vízkő és baktériumok eltávolítására egy egyszerű módszer az ecetes átöblítés. Önts a vízforralóba vagy a kávégép tartályába vizet, néhány kanál ecettel elkeverve. Forrald fel akár többször is, majd ha végeztél, ismételd meg csak vízzel is, hogy megszabadulj az ecet szagától.

+1: Bízd a takarítást szakemberekre!

Amennyiben egyáltalán nem szeretnél időt tölteni a takarítással, nyugodtan bízd a takarítást szakemberekre. Legyen az akár egy heti, havi takarítás vagy egy évente ismétlődő tavaszi nagytakarítás, a Qjob szakemberkereső portálon könnyedén, pár kattintással találhatsz megbízható takarító szakembert a feladat elvégzésére. A Qjob garantálja a kockázatmentes üzletet, az oldalon könnyen és biztonságosan fizethetsz online az elvégzett munkáért.


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küld el történetedet vagy ötletedet a  info@qjob.hu  címre

Qjob szakember

Hagyj megjegyzést