Article Image

Mennyibe kerül a falátvágásos szigetelés?

Ismerje meg, mennyibe kerül a falvágással történő szigetelés, hogyan spórolhat vele és milyen előnyökkel jár.
Kérj ajánlatokat
Utólagos falvágásos szigelésre keresel szakit??Kérj ajánlatokat

A fűtésszámlája magasabb, mint szeretné? A falátvágásos szigetelés (utólagos) lehet a megoldás az Ön számára. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan működik ez a technológia, milyen anyagokra van szükség, és legfőképp, hogy mennyibe kerül.

Gyorsmenü:

Mi az a falátvágásos szigetelés?

A falátvágásos szigetelés egy korszerű módszer, amelyet főleg olyan épületek esetében alkalmaznak, ahol a hagyományos szigetelési technikák nem kivitelezhetőek vagy nem gazdaságosak. Ezzel a modern technológiával a már meglévő falakba utólag szigetelőanyagot helyeznek be anélkül, hogy a falak szerkezetét jelentős mértékben módosítani kellene.

A munkafolyamat során kis horizontális vagy vertikális vágásokat ejtenek a falak felszínén, amelyek segítségével szigetelő anyagot juttatnak a fal belsejébe. A leggyakrabban használt szigetelőanyagok közé tartozik a polisztirol hab, a cellulóz, vagy a kőzetgyapot. Ezek az anyagok kitűnő hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, és segítenek csökkenteni a hőátadást a falakon keresztül. A technológia alkalmazása során ügyelni kell a precíz munkavégzésre, hogy a fal integritása megmaradjon. A vágások mérete és elhelyezkedése függ a fal vastagságától és anyagától, tipikusan 2-3 cm széles és mély vágásokról van szó.

Miért fontos a megfelelő szigetelés?

A megfelelő szigetelés alapvető jelentőséggel bír egy épület energiahatékonyságának szempontjából. Egy jól szigetelt épület kevesebb energiát igényel a fűtésre és hűtésre, ezáltal jelentősen csökkenti az energiafelhasználást és a költségeket. Például egy átlagos 100 m²-es lakás esetében, ahol a falak nem megfelelően szigeteltek, a fűtési költségek akár évi 200.000 forinttal is magasabbak lehetnek, mint egy hasonló méretű, de jól szigetelt lakásban.

Továbbá, a megfelelő szigetelés hozzájárul az otthoni komfortérzet növeléséhez, hiszen egyenletesebbé teszi a belső hőmérsékletet, és csökkenti a külső zajok behatolását. Az energiatakarékos otthonok nem csak költséghatékonyabbak, de piaci értékük is magasabb, így a szigetelési beruházások hosszú távon megtérülnek.

Utólagos falak szigetelése legtöbbször fal vágás módszerrel jár.

A szigetelés utólagos hozzáadása gyakran magában foglalja a falak vágását.

A falátvágásos szigetelés ára

A falvágás szigetelés árak számos tényezőtől függ, beleértve az épület típusát, a falak állapotát, a felhasznált szigetelőanyagok minőségét és a munka bonyolultságát. Az átlagos költségek általában a következőképpen alakulnak:

Szigetelőanyagok költsége

Az anyagköltségek jelentősen eltérhetnek az anyag típusától függően. Például a polisztirol hab ára körülbelül 1.500–2.000 forint/m², míg a magasabb hőszigetelési értékekkel rendelkező kőzetgyapot esetén ez az összeg elérheti a 2.500–3.000 forint/m²-t is.

A falátvágásos szigetelés anyagköltségei

Anyag típusa 

 Egységár (Ft/m²) 

 Jellemző felhasználás

Polisztirol hab 

1.500 - 2.000

Alap szigetelési feladatok

Kőzetgyapot

2.500 - 3.000

Magasabb hőszigetelési igények

Cellulóz

2.000 - 2.500

Környezetbarát, természetes szigetelés

Üveggyapot 

1.800 - 2.300

Általános használat, közepes hőszigetelés

Fenolhab

3.000 - 3.500 

Speciális alkalmazások, nagy hőszigetelés

Poliuretán hab

2.800 - 3.600

Vízálló szigetelés, kiváló hőszigetelés

Ez a táblázat a szigetelés során felhasználható különböző anyagok négyzetméterárait foglalja össze. A különböző anyagokat különböző típusú szigetelési igényekhez ajánljuk, mint például alap, magasabb hőszigetelési vagy vízálló szigetelés.

Munkadíjak

A munkadíjat befolyásolja a szigetelendő falak mérete és a szükséges előkészítő munkák mennyisége. Egy átlagos családi ház esetében, ahol körülbelül 100 m² falfelületet kell szigetelni, a teljes munkadíj 400.000–600-000 forint között mozog.

Egyéb költségek

Ide tartoznak a tervezési és engedélyeztetési díjak, valamint esetleges plusz munkálatok, mint például a falak javítása vagy előkészítése a szigetelésre. Ezek az költségek további 50.000–100.000 forintot tehetnek ki.

Összességében, egy tipikus családi ház falátvágásos szigetelésének teljes költsége 900.000 és 2.000.000 forint között alakulhat, attól függően, hogy milyen anyagokat és munkaerőt választunk. Fontos megjegyezni, hogy ezek az árak csak tájékoztató jellegűek, és a konkrét ajánlatok jelentősen eltérhetnek a fentiekben említett összegektől. A pontos költségkalkulációhoz ajánlott több szakember ajánlatát is kikérni, hogy a legjobb ár-érték arányú döntést hozhassuk.

További esetleges kiadások 

A falátvágásos szigetelés során adódhatnak további költségek is, amelyek befolyásolják a projekt végösszegét. Ilyen lehet például a falak előkészítése, amennyiben azok javítást vagy megerősítést igényelnek a szigetelés előtt. Ez a költség további 50.000 - 100.000 forintot  jelenthet, a szükséges munka mennyiségétől függően.

Engedélyeztetési díjak

A szigetelési munkálatok megkezdése előtt gyakran kell beszerezni különböző engedélyeket, amelyek a díja önkormányzatoktól függően eltérő. Ez az összeg általában nem haladja meg a 30.000–50.000 forintot, de megéri az utánajárást, hogy elkerüljük az akadályokat és a lehetséges bírságokat.

Összességében a falátvágásos szigetelés költségei magasra rúghatnak, de a hosszú távú energiamegtakarítás és kényelem növekedése kompenzálja ezeket a kezdeti kiadásokat. A  költségek átlátásához érdemes több szakember ajánlatát összehasonlítani.

A falátvágásos szigetelés teljes költségvetése (100 m²-es területre)

Szolgáltatás típusa 

 Átlagos költség (Ft)

 Megjegyzések

Anyagköltségek

200.000 - 350.000

Anyagtípustól függően változik

Munkadíj

500.000

Komplexitástól függően emelkedhet

Engedélyek 

50.000 

Helyi előírásoktól függően változhat

Tervezési díj

100.000 

Szükséges tervezési és mérnöki munkákra

Váratlan kiadások

50.000 - 100.000

Lehetőséget biztosít a váratlan költségekre

Összesen

900.000 - 1.100.000 

A kivitelezés komplexitásától függően változik

A táblázat egy 100 m²-es területre vonatkozó teljes becsült költségvetést szemléltet, amely magában foglalja az anyagköltségeket, a munkadíjakat, a szükséges engedélyeket, a tervezési díjakat és a váratlan kiadásokat. 

A falátvágásos szigetelés folyamata

A falátvágásos szigetelés egy több lépésből álló folyamat, amely magában foglalja az előkészítést, az anyagok kiválasztását, és magát a falvágást is. Minden egyes lépés kulcsfontosságú a végleges eredmény szempontjából, így fontos, hogy ezeket szakszerűen és precízen hajtsák végre.

A szigetelés előkészítése

Mielőtt a szigetelőanyagot a falakba helyeznék, alapos előkészítés szükséges. Ez magában foglalja a falak állapotának felmérését, a szükséges vágások megtervezését, és az épület biztonsági ellenőrzését. Fontos, hogy minden részletre odafigyeljenek, mivel a falak szerkezeti integritásának megőrzése nélkülözhetetlen. Ebben a szakaszban azonosítják és javítják a falak esetleges repedéseit és egyéb hibáit is, hogy a szigetelőanyag optimálisan funkcionáljon.

Szigetelőanyagok kiválasztása

A megfelelő szigetelőanyag kiválasztása döntő fontosságú a szigetelés hatékonysága szempontjából. Többféle anyag közül lehet választani, amelyek mindegyike más-más tulajdonságokkal bír.

Természetes vs. mesterséges anyagok

A természetes szigetelőanyagok, mint például a cellulóz vagy a gyapjú, környezetbarát alternatívát jelentenek, és gyakran jobb páraáteresztő képességgel rendelkeznek, ami elősegíti az épület "lélegzését". A mesterséges anyagok, mint a polisztirol vagy a poliuretán hab, gyakran olcsóbbak és könnyebben kezelhetők, viszont kevésbé környezetkímélők. A választás során mérlegelni kell a költségeket, a szigetelési értékeket és az anyagok környezeti hatásait is.

A belső falak utólagos szigetelésre gyakran purhabot használják.

A belső falak utólagos szigeteléséhez gyakran használnak poliuretán habot.

Hol keressünk szakembert?

A legjobb szakemberek megtalálásához érdemes több különböző platformot is igénybe venni, hogy széles körből választhassunk.

Egyik jó kiindulópont lehet az online munkaerő-piaci platformok használata, mint például a Qjob.hu. Ezen a weboldalon lehetőségünk van részletesen megadni, milyen szolgáltatást keresünk, és böngészhetünk a szakemberek profiljai között, olvashatunk visszajelzéseket, értékeléseket, amelyek segítenek abban, hogy megbízható szakembert válasszunk.

Ne feledkezzünk meg a hagyományos építőipari és szigetelési szaküzletekről sem, ahol gyakran ajánlanak megbízható szakembereket. Ezek az üzletek rendszerint jól ismerik a területen dolgozó szakembereket és cégeket, így képesek lehetnek jó ajánlásokat adni.

Hogyan válasszunk szakembert?

A falátvágásos szigetelés sikerének egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelő szakember vagy cég kiválasztása.

Amikor szigetelő céget keresünk, több szempontot is figyelembe kell vennünk:

  • Szakmai tapasztalat: A vállalkozásnak megfelelő tapasztalattal kell rendelkeznie. Érdemes olyan céget választani, amelyik már több hasonló projektet sikeresen megvalósított.
  • Referenciák és vélemények: Keresünk fel korábbi ügyfeleket, olvassunk el értékeléseket és véleményeket a cég munkájáról. A pozitív visszajelzések biztosítékot adnak a minőségi munkavégzésre.
  • Szakmai engedélyek és biztosítás: Győződjünk meg róla, hogy a cég rendelkezik-e az összes szükséges engedéllyel és biztosítással, amelyek elengedhetetlenek a munka biztonságos és szabályos elvégzéséhez.
  • Árajánlatok: Informálódjunk több cégnél is, hogy összehasonlíthassuk az árakat és a felkínált szolgáltatásokat. Fontos, hogy az árajánlat részletes legyen, és tartalmazza az összes költséget, beleértve az anyagokat és a munkadíjakat.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyibe kerül átlagosan a falátvágásos szigetelés?

Az árak eltérőek a felhasznált anyagoktól és a munka bonyolultságától függően. Általában egy standard családi ház esetében a teljes költség 800.000 forinttól 2.000.000 forintig terjed. Ez magában foglalja az anyagköltséget, munkadíjakat és egyéb felmerülő kiadásokat, mint például az engedélyek.

Milyen tényezők befolyásolják a költségeket?

Többek között az épület mérete, a falak állapota, a választott szigetelőanyag típusa, az elvégzendő munka bonyolultsága, valamint a helyi piaci viszonyok befolyásolják a kiadásokat.

Hol kereshetek szakembert falvágásos szigetelésre?

A Qjob.hu egy kiváló forrás a szakemberek és cégek megtalálásához. Itt az oldalon országosan regisztrálnak, megtalálhatóak a szakemberek részletes profiljai, beleértve korábbi munkák leírása, ügyfélvéleményeket, valamint árajánlatokat is lehet közvetlenül kérni.

Milyen előnyökkel jár a falátvágásos szigetelés?

Ez a technológia jelentős mértékben javítja egy épület hőszigetelését, csökkenti a fűtési és hűtési költségeket, valamint növeli az ingatlan piaci értékét. Emellett hozzájárul a komfortérzet növeléséhez is, mivel egyenletesebbé teszi a belső hőmérsékletet és csökkenti a külső zajok beszűrődését.

Milyen gyakori problémák merülhetnek fel az eljárás során?

A leggyakoribb problémák közé tartozik a nem megfelelő szigetelőanyag kiválasztása, a szakszerűtlen kivitelezés és a falak előzetes állapotának alapos felmérése nélküli munkavégzés. 

Julianna, cikk szerkesztő
Tapasztalt szövegszerkesztő
Julianna, aki a "Falvágás szigetelés árak" című cikk szerkesztője és kutatója, szakmai hátterének köszönhetően kiválóan látja el feladatait. Szövegírás és javítás a fő szakterülete, amelyet szenvedélyesen űz, emellett a kutatás iránti elkötelezettsége is kiemelkedő. Iskolai évei során a DUE szervezésében megrendezett újságíró és címlap pályázaton országos első helyezést ért el, ami bizonyítja kiváló írói és szerkesztői képességeit.