Article Image

Mennyibe kerül a családi ház szigetelése?

A szigetelés árak 3-12.000 Ft/nm között mozognak. Az üveggyapot szigetelés átlagosan 5.000 Ft-ba kerül, míg a purhabos szigetelés 6-12.000 Ft körül van.
🧮 Ár kalkuláció online
Számold ki a projekted költségét🧮 Ár kalkuláció online

Szigetelés árak 2024-ben

Az otthonunk élettartamát tekintve általában minden fillér megtérül, amit szigetelésre költünk. Néha már rögtön néhány év alatt is. A megtérülési ráta szempontjából a szigetelés egy elég magas helyezést érhet el már az újépítésű és a már kész házak esetén is. A hőszigetelésnek köszönhetően nyáron hűvösebbnek, télen pedig melegebbnek érezhetjük lakásunkat. Ennek oka, hogy lassul a padlón, falon, plafonon történő hőleadás-, és -felvétel. A következőkben a különböző szigetelési típusokról és azok költségeiről olvashatunk.

 

Szigetelő Szakembereink

Összegyűjtöttünk minden céget és magán szakembert, akik szigetelési szolgáltatásokat kínálnak, egyetlen helyen. Válaszoljon néhány kérdésre, hogy megtalálja az Önhöz legközelebbi szakembereket, akik képesek lesznek segíteni a projektjén.

Szakemberek Listája

 

Szigetelés árak, ár statisztika, Qjob.hu


Tartalomjegyzék


Szigetelés árak ma Magyarországon

Árkategória

Árak/nm

Minimum ár

3.000 Ft

Maximum ár

12.000 Ft

Átlagár

7.500 Ft

Hasonlítsd össze a közeledben lévő szakemberek árait
 

Mennyibe kerül a szigetelés?

A szigetelés árak Magyarországon versenyképesek az európai árakkal összehasonlítva. A szigetelés árak általában 5.000-10.000 forint/m2 között mozognak, az árak nagyban függnek a szigetelés típusától és a felhasznált anyagtól. Azonban fontos tudni, hogy a szigetelés hosszú távon megtérül, mert jelentősen csökkenti az energiaszámlákat, így idővel megtakarítást eredményez.

Szigetelés négyzetméterenkénti költségei

A következő táblázatban a különböző szigeteléstípusok négyzetméterenkénti költségeit láthatjuk, ami - anyag és lerakási költség együtt. Ahhoz, hogy lássuk, mennyibe fog kerülni a teljes szigetelési folyamat, nem kell mást tenni, mint beszorozni a lent látott értékekkel a teljes szigetelni kívánt felületünket. Szigetelések esetében figyelnünk kell az R-értékre. Ez minél magasabb, a szigetelés annál jobb és annál hatékonyabb. Az árakat befolyásolhatja a technika, felhelyezhetőség, hőszigetelési tulajdonságok.

Hőszigetelés árak négyzetméterenként, ház szigetelés ár.

Üveggyapot szigetelés ára 

Az üveggyapot szigetelés költségei 4.000-10.000 Ft/nm között alakulnak. Ez a gyakorlatban egy 10 nm-es falfelület esetén 40.000-100.000 Ft közötti költséget jelent. Ebből az összegből 3.000-7.000 Ft az anyagár, a maradék költség pedig a munkaerő díja, a beépítési költségek és az egyéb anyagok ára. Professzionális felszerelés esetében az üveggyapot szigetelés esetében 25-30%-kal javítható a ház energiahatékonysága.

Üreges falszigetelés költségei 

Az üreges falszigetelésre legjobb példa a gipszkarton falak közti rés utólagos kitöltése. Akár hang-, akár hőszigetelés céljából. Ennek a költsége 3.000-12.000 Ft között mozog, attól függően, milyen anyagokat használunk és profi szakember végzi-e a feladatot.

Fújható szigetelések 

A szórt purhab szigetelés ára 3.500-12.000 Ft között alakul, ez a leggyakrabban alkalmazott fújható szigetelés, ami fehér cellulózból készül, aminek újrahasznosított fajtái is vannak. Általában padlástereket, gazdasági épületeket szigetelnek ezzel a módszerrel vagy olyan helyeket, amiket nehezen lehet megközelíteni.

Fényvisszaverő szigetelés 

A fényvisszaverő szigetelések elhelyezése nagyjából 3.000-8.000 Ft/nm között mozog. Maguk az anyagok átlagosan 700-1.100 Ft/nm között vásárolhatók meg. Egy 200 nm-es tetőfelület szigetelése ezzel a módszerrel 600.000-1.600.000 Ft között várható munkadíjjal, anyagköltséggel együtt.

Hab,- és táblás szigetelés és telepítési költségei

A különböző nyitott-, és zártcellás szigetelés 3.500-12.000 Ft/nm között kerülhetnek kivitelezésre. Habár a legdrágább szigetelési módszerek közé tartozik ez a forma, az R-értéke, ezáltal a hőszigetelési tulajdonsága ennek az egyik legjobb. A fújható szigetelések szinte maradéktalanul kitöltik a teret, így szinte 100%-os hatékonyságúak tudnak lenni.

Kérj ingyenes árajánlatot szigetelésre helyi szakiktól
 

Fújt szigetelés

A fújt szigetelések kivitelezéséhez speciális eszközökre van szükség.

A különböző merev szigetelések minden típusa valamilyen habosított táblát és egy szerkezetileg szigetelt panelt tartalmaz. Profi felszerelés esetén ezekről is elmondható, hogy minden élethelyzetben megfelelő lehet a ház teljes szigetelésére.

Szigetelés típus szerint, árak

Típus

Árak

PIR-szigetelés (poliizocianurát szigetelés)

5.000-10.000 Ft/nm

EPS szigetelés (polisztirol szigetelés)

3.000-6.000 Ft/nm

XPS szigetelés (zártcellás polisztirol szigetelés)

5.000-10.000 Ft/nm

SIP panel szigetelés

20.000-30.000 Ft/nm

SPF szigetelés (poliuretán hab szigetelés)

3.500-12.000 Ft/nm

Pir-szigetelés 

A poliizocianurát szigetelés árak 5.000-10.000 Ft között mozognak nm-enként. Előszeretettel használják lakossági is ipari felhasználás esetén is táblás formájában. Lambdaértékének köszönhetően kiemelkedőnek tekinthető az energiahatékonysága. Rendkívül hatékony szigetelő anyag, amely akár 40%-kal is csökkentheti a fűtési kötségeket.

Polisztirol szigetelés (EPS) 

A polisztirol lap átlagosan 1.500-2.500 Ft/nm között kapható. A polisztirol lépésálló fajtái is hasonló költségekkel rendelkeznek. A polisztirol lemez szigetelés R-értéke kb. 4, ami rosszabb, mint az XPS-szigetelésé, cserébe azonban majdnem feleannyi költséggel jár a szigetelés kivitelezése.

Zártcellás polisztirol szigetelés (XPS)

Az XPS szigetelés ára, akár a lépésálló XPS is, 5.000-10.000 Ft között mozog négyzetméterenként. R-értéke jobb, mint az EPS-é, költségei ugyan magasabbak, de sokkal helytakarékosabban kivitelezhető a szigetelési folyamat.

SIP-panel technológia 

A SIP-panel lényegében 2 rétegelt lemez vagy OSB lap közötti merev habréteg. Úgy tervezték és kivitelezték, hogy jól bírja a súlyokat, ezáltal terhelhető. Gyárban való előkészítés után kiszállítják és rendkívül gyors ütemben felhelyezhető. Ebből a típusú szigetelésből konkrétan házakat húznak fel Amerikában, de manapság már hétvégi házakkal Magyarországon is találkozhatunk. A költsége éppen ezért magasabb, 20.000-30.000 Ft/nm.

Szórt poliuretán hab szigetelés (SPF) 

A szórt poliuretán hab szigetelés költsége 3.500-12.000 Ft/nm. Tökéletes választás nagy területek szigetelésére. Ugyanakkor a nehezen hozzáférhető, üreges szerkezetek esetében is kiváló választás lehet.
A nyílt cellás permetezőhab 45.000-80.000 Ft között alakul átlagosan 1 nm-en. Míg a zártcellás változata 65.000-100.000 Ft között.
Nem minden szakembernél választhatjuk ezt a szigetelési formát, ugyanis még manapság is speciálisnak számít. Habár a kivitelezése drágább, sokkal hosszabb távon megőrzi minőségét és nagyon sokat javít a komfortérzeten.

Az otthonunk szigetelési költségei 

A következő táblázatban összegyűjtöttük azokat a helyiségeket, amiket a leggyakrabban szeretnénk leszigetelni. 

Helyiség típus szerinti szigetelés árak

Helyiség

Árak

Garázs

4.000-8.000 Ft/nm

Padló és kúszóterek

5.000-9.000 Ft/nm

Pincecfödém

5.000-12.000 Ft/nm

Padlás

4.000-8.000 Ft/nm

Tetőtér

6.000-8.000 Ft/nm

Falak

4.000-8.000 Ft/nm

Gazdasági épületek

3.000-7.000 Ft/nm

Garázs szigetelés ára

A garázs szigetelésének költségei átlagosan 4.000-8.000 Ft/nm között mozognak. A professzionális anyagok beszerzése és a szakképzett kivitelezők tudása okozhat emelkedést az árakban. Ezen kívül a különböző technikák más-más árat vonhatnak maguk után. 
Egy átlagos, 12 nm-es garázs szigetelése nagyjából 140.000-280.000 Ft között alakul.

Garázs hőszigetelése

A garázs szigetelését akár mi magunk is meg tudjuk csinálni, ugyanakkor, ha időt és energiát spórolnánk, bízzunk meg nyugodtan egy szakembert!

Padló és kúszótér szigetelési költsége

A kúszóterek szigetelése átlagosan 5.000-9.000 Ft/nm között alakulnak, függően a felhasznált anyag típusától. Ha utólagos szigetelést szeretnénk, számolni kell az esetleges bontási költségekkel vagy a fújható szigetelések magasabb díjazásával.
A legelterjedtebb anyagok közé tartozik az üveggyapot szigetelés, valamint a különböző fújható szigetelések.

A pincefödém szigetelés ára

A legtöbb pince esetében nincs szükség komolyabb szigetelésre, ugyanis a felette lévő épület és a körülötte lévő talaj segít megtartani a megfelelő hőmérsékletet. Ha mégis szigetelnénk, mi a fújható purhab szigetelést javasoljuk, az ugyanis nem fog penészedni, nem okoz gondot a későbbiekben. Ennek költsége átlagosan 5.000-12.000 Ft/nm.

Padlás szigetelés ára

A tetőtér szigetelése átlagosan szintén 4.000-8.000 Ft/nm között mozog. Mivel azonban nagyobb felületről van szó, így a végösszeg is sokkal nagyobb lehet. A leggyakrabban javasolt szigetelési forma a szórt purhab szigetelés. Gyorsan kivitelezhető és 100%-os szigetelést biztosít a padlástérnek. Mivel a hő felfelé száll, így ott kell megakadályozni leginkább annak kiszökését, így a padlástér szigetelése rendkívül fontos!

Tetőszigetelés 

Tetőszigetelésre általában akkor van szükség, ha padlásszobát, tetőteres lakhatást szeretnénk kialakítani. Ennek költsége 6.000-8.000 Ft/nm. 
A hőszigetelés kivitelezése akár az építés során, akár utólag is alkalmazható. Kialakítását tekintve, a zsindely alá helyezhetnek különböző táblás kiszerelésű szigeteléseket. Majd a szarufák mentén kőzetgyapot vagy fújható szigetelések alkalmazása is lehetséges a sokkal hatékonyabb hőmegtartás érdekében.

Falszigetelés költsége 

A falszigetelés költsége átlagosan 4.000-8.000 Ft/nm. A leggyakrabban erre üveggyapotot vagy kőzetgyapotot alkalmaznak. Ezek átlagos költsége 4.000-10.000 Ft között alakul. A kültéri szigetelés árak esetén gyakran találkozhatunk még hungarocell vagy nikecell szigeteléssel, ami egy olcsó szigetelési formának számít manapság.

Gazdasági helyiségek szigetelése 

Ezen helyiségek szigetelési 3.000-6.000 Ft közé tehető átlagosan, míg a fújt purhab esetében ez az összeg 5.000-12.000 Ft is lehet egy nm-en. A szakemberek üveggyapotot vagy vastagabb polipropilán fóliát javasolnak, esetleg ezek szórt purhabbal való keverését. Egy táblás kiszerelésű szigetelés lerakása után sokkal vékonyabb rétegben kell már csak felhordani a szórt purhabot, aminek sokkal magasabb az R-értéke.

Mobilház szigetelésének költsége 

A mobilházak szigetelése átlagosan 3.000-7.000 Ft/nm között várható. Ha azonban téliesíteni szeretnénk az ingatlant, akár az 5.000-12.000 Ft-os költségeket is elérhetik az árak négyzetméterenként.

Keress helyi vállalkozót az otthonod szigeteléséhez
 

Szigetelés cseréjének költségei

Bizonyos típusú szigetelési anyagokat időnként cserélni szükséges. Ez átlagosan 6.000-15.000 Ft/nm is lehet. Ez az ár tartalmazza az eltávolítási, valamint csere költségeket is. Cserélni általában a gyapot szigeteléseket, esetleg sérült nikecell elemeket szokták. A fújt szigetelések esetében a csere csak nagyon nehezen kivitelezhető.

Gurítható szigetelés

A különböző gurítható, teríthető szigetelések eltávolítása sokkal olcsóbb lehet, mint a fújt vagy akár a már levakolt társaié.

Szigetelés eltávolításának költségei 

A fenti összegből nagyjából 1.000-2.500 Ft-ot számolhatunk négyzetméterenként az eltávolításra. Ilyen esetben nem csak leszedik a szigetelőanyagot, de gondoskodnak az elszállításáról is a szakemberek. A fújt szigetelések eltávolítási költsége magasabb lehet, gyakran a 2.000-3.000 Ft-ot is elérhetik nm-enként.

A szigetelés beszerelésének munkaerőköltsége

A legtöbb esetben a nm alapján kalkulált szigetelés árak már a munkaerő költségét is tartalmazzák. Ha azonban le szeretnénk bontani, azt mondhatjuk, hogy egy segédmunkás átlagosan 1.700-3.000 Ft/óra között keres. Míg a szakmunkás vállalkozó 3.000-15.000 Ft-os órabért is elkérhet.

Saját felhelyezés vagy szakemberek megbízása? 

A legtöbb típusú szigetelési anyagok mi magunk is beszerezhetjük a barkácsáruházból. A legnagyobb hátránya ilyenkor a rendetlenség és az idő, amit elvesz tőlünk a kivitelezés. A legkönnyebben a kőzetgyapot és üveggyapot szigetelés vagy a különböző táblás formátumok helyezhetők el saját kezünk által.

A szigeteléseket, így az üveggyapot szigetelést is nagyon óvatosan kell felhelyezni. Minden rést le kell fedniük, ugyanakkor az üvegszálákat nemszabad összenyomni. A szigetelés hatékonyságát ugyanis a benne lévő levegőbuborékok adják, amiket, ha összenyomunk, veszít az értékéből. Kialakítás során érdemes figyelni a megfelelő védőöltözetre, mint a maszk, védőszemüveg, kesztyű és a teljes védőruházat. Szintén profi szakembert kívánnak a különböző fújható szigetelések felhordása. Rendkívül hatékonyak, viszont otthon nem rendelkezünk a hozzájuk szükséges eszközökkel, technikai tudással.

Kérj árajánlatot a szigetelési munkákra
 

Gyakori kérdések

Miért fontos a megfelelő szigetelés?

A megfelelő szigetelés nélkül otthonod nagyon hűvös vagy túl meleg lehet, amely jelentős hatással lehet az otthonod energiafogyasztására és a számláidra. A megfelelő szigetelés segíthet csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket, javítja a lakás energiahatékonyságát és kényelmesebbé teszi az otthonodat.

Milyen típusú szigetelőanyagok léteznek?

Többféle szigetelőanyag létezik:

  • Üveggyapot
  • Kőzetgyapot
  • Cellulóz
  • Polisztirol hab
  • Poliuretán hab
  • Ásványi gyapot

Mit jelent az R-érték? 

Az R-érték a hőellenállás mértéke. Egy terméknek azon tulajdonsága, hogyan tud ellenállni a rajta keresztül átáramló hőnek.

Ezt az értéket befolyásolhatja az anyag típusa, vastagsága egyaránt. Minél magasabb az érték, annál hatékonyabb a szigetelőanyag. Azaz, télen annál kevesebb hőt, nyáron annál kevesebb hideget ad le.

Milyen kedvezmények vagy megtakarítások érhetőek el otthonunk szigetelése esetén?

Családosoknak számos kedvezmény vehető igénybe, mint a babaváró támogatás, CSOK vagy éppen az otthonteremtési támogatás. Ezek mellett élhetünk korábbi lakáscélú megtakarításunkkal is vagy választhatunk a különböző pályázati lehetőségek közül is.


Szerző: Supel Attila

Frissítve: 2024.01.03.

Szakember által ellenőrizve: Schubert Lajos

Ellenőrzés dátuma: 2024.01.03.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Szakember keresés   Szakemberként regisztrálok!

Joó Péter
Felújítás szakértő
Több, mint 20 éve foglalkozunk a komplett házfelújításoktól kezdve egészen a kisebb munkálatokig beleértve a szigetelést is. A legfontosabb számunkra a megbízhatóság és a becsületesség, amelyet referenciáink is igazolnak.

Hagyj megjegyzést