Article Image

Minden egy cikkben a családi ház külső szigeteléséről

Cikkünk segít, hogy mindent megtudj a családi ház külső szigeteléséről, árakról, előnyökről, buktatókról, és eláruljuk, hogy találsz hozzá kiváló mesterembert!

Amikor önálló családi ház mellett döntünk, bizonyára számos előny megfordul a fejünkben: a tágas terek, a saját kert, a friss levegő. Az ingatlan vásárlásánál rengeteg szempontot pörgetünk át a fejünkben, például a méretét, az elhelyezkedését vagy az épület korát. Ugyanakkor a fenntartására is gondolnunk kell, amiben kulcsszerepet játszik a családi ház hőszigetelése is. 

Akár régi, akár új építésű az ingatlan, a nem megfelelő hőszigetelés komolyan megterheli majd a pénztárcánkat télen és nyáron egyaránt. Egy családi háznál többféle hőszigetelés is létezik. A padló, a kazán és a vezetékek, vagy éppen a tetőtér szigetelése. Energetikai szempontból azonban a külső, vagyis a homlokzaton használt szigetelésé a főszerep. Cikkünkből nemcsak azt tudhatod meg, hogy milyen hőszigetelő rendszerek léteznek, de arra is fény derül, hogy mekkora büdzsére lesz szükséged, ha korszerűsítenéd otthonod. 

Szeretnéd, hogy otthonodon a szigetelést magas minőségben, alacsony áron és gyorsan tegyék frl? Ne kockáztass azzal, hogy látatlanba, hirdetés alapján bízol meg valakit és ne fizess feleslegesen a kivitelező cégek munkájáért. Inkább találj egy ellenőrzött szakembert a Qjob.hu-n. Hozz létre egy feladatot és néhány perc elteltével ki is választhatod a megfelelő szakembert a visszajelzések és referenciák alapján. Add meg a számodra elfogadható árat és határidőt.

Hőszigetelés megrendelése

Ingyenes és mindössze pár percet vesz igénybe

A családi ház külső hőszigetelésének fontossága 

Érezhető változás a rezsiszámlában 

Minden falnak két oldala van: egy külső és belső. Sokan azt gondolják, hogy elég a belső felet szigetelni, például speciális festékkel, tapétával vagy hőszigetelő falburkolattal. Természtesen némi pozitív változást ezek is eredményeznek, a szigeteletlen külső falon azonban továbbra is elszökik az értékes hő a házból. A családi ház külső szigetelése tehát elengedhetetlen, ha kevesebbet akarunk költeni fűtésre és hűtésre. 

Családi ház külső szigeteléseCsaládi ház külső szigetelése

Egy átlagos családi ház energiaigényének kb. 60-80%-át a fűtés és a hűtés viszi el. A gyenge minőségű hőszigetelés, vagy annak hiánya magas fűtésszámlát, erős zajterhelést, sőt akár penészedést vagy gombásodást is okoz. Arról már nem is beszélve, hogy mennyire érezzük magunkat komfortosan a saját otthonunkban. Hőszigetelés (amibe a modern, új nyílászárók is beletartoznak) után akár 70%-kal is csökkenhet a rezsiköltségünk, jobban védve leszünk az utcáról érkező zajtól, és még az ingatlan értékét és élettartamát is növelhetjük. 

Utólagos hőszigetelés – de mikor? 

Ha eldöntöttük, hogy belevágunk a ház szigetelésébe, a következő kérdés, hogy pontosan mikor van itt ennek az ideje. Általánosan elfogadott vélemény, hogy +5 fok alatt már nem szabad elvégezni a külső hőszigetelést, mert a színezés tavasszal, amikor megemelkedik a hőmérséklet, megrepedhet vagy foltokban leeshet. Érdemes tehát inkább a tavaszi, őszi vagy kora téli időszakra ütemezni a munkálatokat. 

Sokan a kétlépcsős megoldásra esküsznek, aminek lényege, hogy a hőszigetelő lapokat a hideg idő beállta előtt felrakják és leglettelik, majd télre úgy hagyják. A felület a hideg hónapokban pihen, kicsit zsugorodik, azaz felveszi a végleges formáját. Amikor beköszönt a tavasz, egy másodkezeléssel kijavítják az egyenetlenségeket, majd jöhet az alapozás és a színezés. Ez a megoldás a családi költségvetésnek is kedvez, mert két részre oszthatjuk a kiadásainkat. 

A megfelelő szigetelőanyag kiválasztása 

Eldöntöttük, hogy mikor hívjuk a szakembereket, és a pénz is összegyűlt a családi házunk külső szigetelésére. Már csak egy döntést kell meghoznunk: hogy pontosan milyen anyag kerüljön a ház falára és milyen vastagságban. Alapvetően három lehetőség közül választhatunk, ami a felhasznált szigetelőanyagot illeti: hungarocell, kőzetgyapot és a cellulóz. 

  • A hungarocell előnyei és hátrányai: a jól ismert anyag legfőbb előnye az ára. A hungarocell-lap akár 20-40%-kal is olcsóbb lehet, mint a többi hőszigetelő technika. Mellette szól még az egyszerű beépítés és a könnyű szállíthatóság is, ugyanakkor a hátrányairól sem szabad megfeledkeznünk. Ezek közül is első helyen kell említeni, hogy a hungarocell párazáró, a légáteresztő képessége gyenge. Emiatt sajnos gombásodás vagy penészesedés is előfordulhat. 
     
  • A kőzetgyapot előnyei és hátrányai: a kőzetgyapot igen elterjedt és közkedvelt megoldás, noha ára magasabb, mint a hungarocellé. Ezt azonban számos előnyével kompenzálja: kiváló pára áteresztő, vagyis nem kell penészedéstől tartanunk, ráadásul remek a hő- és hangszigetelő képessége. Az épület biztonságához is hozzájárul, hiszen meggátolja egy esetleges tűz terjedését. 
     
  • A cellulóz szigetelés előnyei és hátrányai: a cellulóz a leginkább környezetbarát választás, mert ez anyag újrahasznosított újságpapírból készül, amit befújásos technikával használnak a szakemberek. Tökéletes hang- és hőszigetelő, és a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem tűzveszélyes. Sajnos azonban a cellulóz is párazáró, azaz nem engedi megfelelően lélegezni a falakat, ára pedig igen borsos. 

A méret a lényeg? 

Erre a kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni. Persze, minél vastagabb a szigetelés, annál jobb, ugyanakkor egy bizonyos szint után már nem térül meg a befektetésünk. 30 cm-es szigetelés esetén például sokkal többe fog kerülni az anyag, mint amennyit a rezsiszámlán spórolni tudunk, ráadásul ilyen vastagságnál a felhelyezés is speciális, tehát drágább megoldásokat igényel. Napjainkban általában 10-15 cm-es külső szigetelést javasolnak a legtöbb családi ház esetében, ugyanakkor a padlásfödémnél nem ritka a 20 cm-es szigetelés sem. 

A külső hőszigetelés menete 

Laikusként nem könnyű elképzelni, pontosan hogyan is zajlanak a munkálatok. Érdemes megismerni az egyes lépéseket, így ugyanis meggyőzödhetünk arról, hogy minden a tervek szerint és szakszerűen történik. Ebben a bekezdésben abban is segítünk, hogy megtaláld a tökéletes csapatot a munkálatokhoz és eláruljuk, mik a leggyakoribb hibák a szigetelés során. 

Fekete szigetelésSzigetelő anyagot számtalan modern megoldás közül választhatunk

Első lépés: az előkészületek 

A családi ház külső szigetelése nem „gyere, buci, hamm, bekaplak” típusú munka. Éppen ellenkezőleg: ahhoz, hogy a korszerűsítés tartós és minőségi legyen, alapos előkészületekre van szükség. Például – a ház méretétől függően – állványozásra, de legalábbis állásokra. Érdemes szigetelő- vagy maszkolószalagot tenni az ajtókra és az ablakokra, hogy a szigetelés végeztével könnyebb legyen a takarítás. 

Szeretnéd felesleges fejfájás nélkül letudni otthonod hőszigetelését?

Ingyenes ajánlatkérés

Mindössze pár percet vesz igénybe

A következő lépés a fal felkészítése. Ebbe beletartozik, hogy a málló, mozgó vakolatrészeket eltávolítjuk, majd pótoljuk, hogy egyenes felületet kapjunk (adott esetben teljes újravakolás is kellhet). Ha az új vakolat maradéktalanul megszáradt, jöhet a kezdősín helyének kijelölése és felhelyezése (itt fontos, hogy ennek egyenesnek és vízszintesnek kell lennie). A sínrendszer tartja majd a szigetelőtáblákat, ezért a következő lépésben ennek kiépítése jön. 

Második lépés: a lapok felhelyezése 

A lapok felragasztásánál két szempontot kell figyelembe venni. Az egyik a tartósság, hiszen a szigetelés évtizedekre szól. A szigetelőelemek tehát hosszú ideig lesznek kitéve az időjárásnak és a különböző hatásoknak. A második szempont pedig a biztonság. Ha lakástűz ütne ki, a táblák mögött nem áramolhat a levegő, mert ez csak táplálná a tüzet. Ezeket mérlegelve általában a perem-pont módszert alkalmazzák a mesteremberek. Ez a technika azt jelenti, hogy nemcsak a lapok szélét kenik be ragasztóval, hanem a tábla közepére is kerül 3-4 ragasztópogácsa. 

Miután az első tábla felkerült a kezdősínnél, a további lapoknál extra figyelmet kell fordítani a hézagmentes kialakításra és arra, hogy az ablakokhoz és ajtókhoz ne toldott lap kerüljön. Utóbbi azért lényeges, mert ellenkező esetben a vakolat később megrepedhet, sérülhet. Miután a homlokzatra felkerült az összes szigetelőtábla, következhet a lábazat. Itt elengedhetetlen, hogy a külső síkja pár centivel beljebb legyen, mint a homlokzat (hogy az esővíz nehogy a lábazatba jusson). Végül gondoskodni kell a vízszigetelésre is, mert a lábazat bizony a nedvességnek is ki van téve. 

Harmadik lépés: a dübelek ideje 

A ragasztás – bár tartós megoldás – önmagában nem elegendő. Hogy a szigetelőtáblák valóban hosszú ideig szolgálják családunk kényelmét, dübelezésre is szükség van. Hogy pontosan mennyi mechanikai rögzítést igényel a szigetelés, az függ az épület méretétől és a tartófal minőségétől is. A dübelezés a garancia, hogy a szigetelőlapokat egy erősebb szél vagy nagyobb vihar sem tépheti le otthonunkról. 

További lépések 

Fent vannak a táblák, a dübelezés is megtörtént. Egyelőre azonban még korai pezsgőt bontani, mert néhány további feladat is hátravan. A stabilitás érdekében például élvédőkre és üvegszövetre van szükség, majd jöhet az alapozó vakolat. Ezeknek az anyagoknak a száradási ideje tipikusan egy nap, amit érdemes kivárni a tökéletes eredmény érdekében. Végül, utolsó lépésként a színező vakolat is felkerülhet, ezzel családi házunk elnyeri új, szép és remekül szigetelt kinézetét. 

Ezek a hibák a leggyakoribbak a családi ház külső szigetelésénél 

Az egyik legkomolyabb probléma, ami szigetelésnél előfordulhat, a hibás rögzítés. Ha a munkások nem pont-perem technikát alkalmaznak, hanem csak a széleken ragasztják a táblákat, azok idővel leválhatnak a falról. Ugyanilyen tipikus hiba, amikor elmarad a kezdősín és a záróelem. Ilyenkor sajnos rés keletkezik a fal és a szigetelés között, ami esélyt ad a nedvességnek, a rágcsálóknak és más kártevőknek. 

A jó szakember aranyat ér! 

Igen ám, de milyen is pontosan a jó mesterember? Először is pontos. Vagyis ott van, amikor mondja és elkezdi a munkát, amikor ígérte. Másodsorban felkészült. Nem most csinálja életében először, hanem referenciákkal tudja igazolni a rátermettségét. Harmadrészt pedig garanciát vállal a munkájára. Ha két hónap múlva lepotyog az összes tábla, kijön és megjavítja. Hogy hol találsz ilyen szakikat? Például a Qjob-on, ahol te kérhetsz személyes ajánlatot a munkára megbízható és értékelt szakemberektől. 

Sokan ajánlották már hogy próbáljam ki a szakember keresésnek ezt a fajtáját, de bizalmatlan voltam. Végül kipróbáltam és nem csalódtam. Ajánlom mindenkinek.

Mennyibe kerül egy családi ház külső hőszigetelése? 

Beszéltünk a szigetelőanyagok típusairól, a felszerelés módjáról, itt az ideje, hogy a kulcskérdés is szóba kerüljön: az ár. A családi ház külső szigetelésének végösszege több tételből áll össze, egyebek mellett anyag- és munkadíjból és egyéb tételekből. Az anyagköltség erősen függ attól, hogy milyen terméket választunk és mekkora felületet kell szigetelni. A legelterjedtebbnek tekinthető 15 cm-es hungarocell lemez ára 2200-2600 Ft között mozog négyzetméterenként, míg az ugyanekkora vastagságú kőzetgyapot nagyjából az 1500-200 forintos sávban kapható. 

Hungarocell szigetelésA hungarocell jól bevált szigetelő anyag

A jó minőségű ragasztót 1800-2500 Ft-ért árulják a szakboltokban, 25 kg-os kiszerelésben. Egy négyzetméterre hungarocell esetében kb. 5 kg ragasztó szükséges, míg gyapotnál valamivel több, nagyjából 7-8 kg. Hasonló árban mozognak a vakolatok is, a 2500 Ft-os ársávban már a jobb fajtákból válogathatunk. A homlokzat- és lábazatfestékeknél szintén nagy a szórás, de itt is érdemes a kicsit drágább, 3000-3500 Ft/liter tartományban gondolkodni. Az anyagárba számoljuk még bele az élvédőket, szegélyeket, síneket és az üvegszövetet is. 

Ami a munkadíjat illeti, egyes szakemberek a komplett hőszigetelés árát adják meg, mások munkafolyamatokra bontják. A komplex díjazás nagyjából 5000 Ft-nál kezdődik és magában foglalja a ragasztást, hálózást, glettelést és a színezés. Ehhez jön még hozzá az állványozás (kb. 1800 Ft /m2), az ablakkávák hőszigetelése (kb. 1500 Ft/fm), a homlokzati díszek kialakítás (kb. 2800 Ft/fm) és az egyéb kapcsolódó munkák (pl. kapcsolók, falilámpák és esőcsatornák kiemelése) díja. A jó ár-érték arányt képviselő brigád megtalálása alapos utánajárást igényel, de a Qjobon pár kattintással Kérhetsz ajánlatokat

Kapható támogatások családi ház külső szigetelésére 

Sajnos Magyarországon a családi házak jelentős része egyáltalán nem, vagy hiányosan szigetelt. Szerencsére a döntéshozók is felfigyeltek a jelenségre, ezért 2021-ben állami segítséget is igénybe vehetünk, ha szigetelnénk a homlokzatot. Az Otthonfelújítási Program keretében akár 3 millió forintot igényelhetünk, ami a munka- és anyagdíj felének felel meg. Természetesen nem kötelező kimaxolni az összeget, ha a felújítás csak 4 millió forintba kerül, akkor ennek a felét, 2 milliót igényelhetünk vissza. 

A hangsúly a visszaigénylésen van: nekünk kell kifizetni a teljes összeget, majd a számlák ellenében kaphatjuk vissza a költségeink 50%-át. Ez további két részre oszlik: anyag- és munkadíjra. A visszaigényelt támogatás egyik felét a szakemberek munkadíjára kaphatjuk, a másik felét pedig a felhasznált anyagra. 

A személyi feltételeket is érdemes tanulmányozni, mielőtt belevágnánk a munkálatokba, hiszen a kritériumok sokrétűek. A legfontosabb, hogy csak akkor jár a támogatás, ha legalább egy gyermeket nevelünk a háztartásban, aki még nem múlt el 25 éves (viszont a 12 hetes magzat is gyermeknek számít). A jogosultsághoz minimum 1 év folyamatos TB-jogviszonnyal kell rendelkezni és nem lehet semmilyen köztartozásunk. 

Az Otthonfelújítási Program idén indul, a számlákat azonban egészen 2022. december 31-ig benyújthatjuk a Magyar Államkincstárnak. Rossz hír viszont, hogy ha már tavaly megvettük az anyagot, akkor sajnos nem leszünk jogosultak a visszatérítésre. A számláknál is lényeges a határidő: amikor megvan az utolsó is, 60 napunk van benyújtani az összeset egyben, majd a döntéshozók 30 napon belül elbírálják, hogy jogosultak vagyunk-e a támogatásra. Ha igen, 5 napon belül utalják a kiszámolt összeget. 

A támogatást egyébként nem kötelező egyetlen célra, például szigetelésre felhasználni. Akár szét is aprózhatjuk több kisebb munkára, ha kijön a keretből. Korszerűsíthetjük a nyílászárókat, kicserélhetjük a tetőt, modernizálhatjuk a fűtési rendszert vagy akár napelemeket is rakhatunk a házra. Sőt, beépíthető gépekre (bojler, kazán) is költhetjük a pénzt, de ilyenkor is fontos, hogy szakember, számla ellenében végezze a beüzemelést. 

Vágj bele bátran! 

A családi ház külső szigetelése hosszú távra szól, és ahogy láthattad, nem két forintba kerül. Ennek ellenére érdemes nekifognod a munkálatoknak, hiszen kevesebb lesz a fűtés- és hűtésszámlád, valamint komfortosabbá válik otthonod és értékesebbé az ingatlanod. Akár saját zsebből, akár állami támogatásból tervezed megvalósítani a beruházást, csakis profikkal dolgoztass. 

Használd a Qjob szakemberkeresőjét, ahol könnyedén, online kérhetsz árajánlatokat. Csak írd le, pontosan mi lenne a feladat, csatolj akár fényképeket is az épületről és tedd közzé a feladatot. Ezek után már nincs más dolgod, mint várni, amíg a mesterek ajánlatot tesznek a munkára. Ismerd meg jobban a szimpatikus ajánlattevőt, beszélj vele, és bízd meg a feladattal. Tényleg ilyen egyszerű! 

Bízd házad szigetelését profi és ellenőrzött szakemberekre verhetetlen áron.

Gyors ajánlatkérés

Szakember vagy és új ügyfeleket szeretnél? Regisztrálj Qjob szakemberként ITT!

tudja mindent a ház szigeteléséről

Hagyj megjegyzést