Article Image

Hogyan újítsuk fel a fürdőszobát házilag?

Cikkünk segít, hogy a fürdőszoba felújítás profi módon történjen az otthonodban, és eláruljuk, hogy találsz hozzá kiváló mesterembert!

Egy percre hunyd le a szemed, és képzeld el, hogy van az otthonodnak egy káprázatos, kellemes szeglete: a fürdőszobád! Ez a hely paradicsomi állapotokat tükröz, itt minden adott, ami testi és lelki energiával tölt fel! Most pedig képzeld el, hogy mindez csupán egy karnyújtásnyira van! Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, miként hozhatod létre álmaid fürdőszobáját!   

Nem titok, a fürdés élményének több évszázadra visszanyúló hagyományai vannak. A higiéniai alapszükségleteken túl a tisztálkodás lelkileg és testileg is frissen tartotta mindazokat, akik ebben a nem mindennapi időtöltésben részt vettek. Míg a régmúltban fontos közéleti eseménynek tartották a közös fürdést, napjainkban már rutinfeladatnak minősül. A szerencsések számára azonban a fürdőszobában töltött pillanatok jócskán túlmutatnak a megszokáson.  

Ha olyan szakembert keresel, aki olcsón csempéz, fugáz és más fürdőszoba felújítási munkákat végez a legjobb árakon - rendeld meg a Qjob-on regisztrált magán burkoló szakemberek szolgáltatásait. A fizetési és elszámolási kérdéseket egyedi alapon, jutalék nélkül oldhatod meg. 1711 bevált szakember kész arra, hogy bármely városban teljesítse a megrendelést.

Burkolási szolgáltatás megrendelése

Ingyenes és mindössze pár percet vesz igénybe

Attól függően, ki milyen életszakaszban van, mást jelenthet a fürdőszobában töltött idő. Felejthetetlen, vidám családi élmények helyszíne éppúgy lehet, mint romantikus pillanatoké, egy tökéletes smink megalkotásának terepe, vagy az elmélyült relaxáció kiváltságos alkalma. Legyen szó napindításról vagy zárásról, ez a helyiség megkerülhetetlen.  

Az alábbiakban összegyűjtöttük mindazokat a szempontokat, amelyek mérlegelése nélkülözhetetlen a tökéletes fürdőszoba megalkotásához. Áttekintést nyújtunk a folyamat egyes lépéseiről, felhívjuk a figyelmet a kritikus pontokra, valamint hasznos, pénztárcakímélő tippeket adunk. A forradalmi technikai innovációkra is kitérünk, de azt is eláruljuk, hogyan találhatsz profi szakembereket!   

Teljes fürdőszoba felújításMegfelelő szakemberekkel egy munka sem lehetetlen

A fürdőszoba felújítás lépései és menete 

Érdemes kellő komolysággal felkészülni, mielőtt a tettek mezejére lépsz. Egyfelől egy minden nap többször igénybe vett helyiségről van szó, másfelől ha valami balul sül el, nehéz a hibákat korrigálni. Míg egy átlagos szoba esetében odébb toljuk a bútorokat, a fürdőben ez közel sem ilyen egyszerű.  

Hogyan kezdj neki? 

Első lépésként alaposan meg kell tervezni a projektet. Ideális esetben már van elképzelésed az álomfürdőszobáról, de akkor sem kell kétségbeesni, ha nincs. Remek magazinok, blogok és applikációk léteznek, amelyek nem csupán a formabontó megoldásokról számolnak be, de ötletforrásként is szolgálnak. Az általános ötletelés azonban nem helyettesítheti a személyes preferenciák szem előtt tartását. 

A tervek véglegesítése előtt érdemes a realitással összevetni a vágyakat. Az aktuális és a jövőbeni családi helyzetből ésszerű kiindulni. Ha bővülés előtt áll a család, megéri gyerekcentrikus megoldásokban gondolkodni, vagy ha idősebb korosztály is fogja használni a helyiséget, nekik is lehetnek speciális igényeik. A funkcionális dolgokon túl a tervezés hatáskörébe tartozik a konkrét stílus, színárnyalat, illetve az atmoszféra megfogalmazása is.   

A fürdőszoba felújítás 10 legfontosabb lépése 

  1. Tervezés 
  2. Bontás  
  3. Anyagbeszerzés  
  4. Vízvezeték  
  5. Villanyszerelés  
  6. Gázszerelés  
  7. Kőműves munkák  
  8. Burkolás  
  9. Festés  
  10. Dizájn elemek, apró dekorok elhelyezése  

Ami a folyamatok időbeni lefolyását illeti, ideális esetben szorosan követik egymást a lépések, sőt, akár párhuzamosan bonyolódhat mondjuk a vízvezeték, a gáz vagy a villany installálása, már persze ha van mozgósítható szakember.  

A felújítás alfája és omegája: profi szakemberek kellenek! 

A mesteremberek közül biztosan szükség lesz vízvezeték-szerelőre, villanyszerelőre, kőművesre, de nagy eséllyel fog kelleni festő és gázszerelő is. Érdemes mielőbb konzultálni a szakemberekkel, nem ritka ugyanis, hogy a kőműves végzi a burkolást vagy a bontást, de egyéb átfedések is lehetnek. Mindezt jó időben pontosítani. 

Mikor kell szakember, és mikor nem? 

Annak ellenére, hogy a fürdőszoba felújítása rengeteg szakértelmet és tapasztalatot igényel, sokat tehetsz te magad is a munkálatok gördülékenyebbé tételéért. Az alaposan átgondolt ütemterv garantáltan időt spórol. A tervezésen kívül a dekorációs elemek elhelyezése mindenképpen ad lehetőséget a személyes ízlés hangsúlyozására, de az anyagbeszerzésnél is hasznossá tudod tenni magad. 

A Qjob.hu-n keresztül kértünk ajánlatot, és már aznap délután 2 szakemberrel is egyeztettem helyszíni felmérést. Gyors és profi segítség, ajánlom mindenkinek az oldalt.

 

A többi lépésnél nem érdemes kihagyni a profi kivitelezőket. Hogy egy példát mondjunk: nem kell feltétlenül burkoló szakembernek lenni, hogy elkészüljön a munka.  A burkoló lapokkal szinte bárki boldogul, de ha padlófűtés lesz, nagy a hibalehetőség, ami később megbosszulja magát. Sokan maguk végzik a festést, holott számtalan speciális tényező létezik, mondjuk a nagy páratartalom, amely később penészedéshez vezethet.  

Fürdőszoba burkolás
Jó szakember - szép burkolat

Miért félnek sokan a felújítástól? 

Sokan rettegnek a bontástól, rombolástól, ami a fürdő teljes felújítása esetén elkerülhetetlen. Az óvatosságnak rövid magyarázata van: a rossz tapasztalat. Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő szakember kiválasztásának fontosságát. Ezerszer jobb várni kicsit egy profi mesterre, mintsem később javítgatni a hibákat, netán egy életen át kerülgetni a felszínes munka eredményét.  

Hozz létre egy feladatot és kapj árajánlatot a releváns szakemberektől és brigádoktól.

Feladat létrehozása

Az első ajánlatokat már pár percen belül megkapod

Mire figyelj, ha panelben laksz? 

Különösen lényeges komolyan venni az előkészületeket, amennyiben panellakás fürdőjéről van szó, hiszen szemben egy családi ház esetével, a többi szomszédos ingatlant is érinti a munkafolyamat. Nem mindenkinek vannak türelmes szomszédai, ráadásul egy lakásban, a kisebb fürdőszobák esetében a helyszűke miatt minden lassabban megy. A rutinos szakemberek ilyen esetben is aranyat érnek. 

Megéri a fürdőszoba felújítás a gyötrelmeket? 

A temérdek nehézség és kiadás dacára mégis arra bátorítunk, érdemes belevágni a fürdőszoba felújítás cseppet sem egyszerű folyamatába. Ha kellően alapos tervezés előzi meg a munkákat, valamint hozzáértő szakemberek erősítik a kivitelező brigádot, nincsen mitől tartani. Az eredmény pedig egy lélegzetelállító szépségű, egyedi fürdőszoba.  

A fürdőszoba felújítás várható költségei 

Ha komolyan fontolgatod a fürdő felújítását, érdemes felmérni tételesen, milyen költségek várhatóak. Mindenképpen gondold át, mi az, amiben biztosan nem szeretnél kompromisszumot tenni.  

Mennyi az annyi? 

A fürdőszoba esetében a járólapok és a csempék teszik ki a jelentős hányadát a büdzsének. Míg a járólap kb. 2000 Ft/nm áron megvásárolható, a csempe általában kissé drágább, 3000 Ft/nm körül kapható. Néhány kiegészítő anyagra is szükség lesz, például a fúga vagy ragasztó, ezek 20 000 Ft körül mozognak egy átlagos helyiség esetében. Az ezzel kapcsolatos munkaköltség sem elenyésző, 5000 Ft/nm munkadíjjal lehet számolni.  

Nagy tétel még a kád, zuhanyzó, mosdó és a WC. A felsoroltak így együtt kb. 100 000 Ft-ért hazavihetőek, ha beéred az alapkategóriával, de nem mindig bölcs döntés a legolcsóbbat választani. Felső határ természetesen nincsen, ez hamar kiderül, ha betérsz egy szakboltba vagy egy fürdőszoba bútorokat árusító áruházba. A szaniter termékek felszerelése sincs ingyen, ezek darabját néhány ezer forintért szokták működésbe hozni.  

A festést sokan maguk végzik, de ha profikra bíznád, ez nagyságrendileg 20-30 000 Ft között megkapható. Valószínűleg vízvezeték-szerelőt is kell hívni, aki több tízezer forintot vihet a kasszából. Nem szabad kihagyni a világítás cseréjét, illetve a szerelést, amely 30 000 Ft alatt nem igazán valósítható meg. A felsoroltakon kívül persze egy sor egyéb költségtényező is felmerülhet, mint a szemét elhordása, a fürdőszoba szekrény beszerzése, dekorációs elemek és hasonlók.  

Szakemberek nélkül ne vágj bele! 

Ami a folyamatokat és költségeket illeti, muszáj kiemelni: megbízható, profi szakemberre nem szabad sajnálni a pénzt, hiszen nem csupán a munka oroszlánrészét végzik, de tanácsokkal is ellátják a sokszor tájékozatlan megbízót. Ha szeretnél szavahihető, tapasztalt szakemberekkel tárgyalni, és személyre szabott ajánlatokat begyűjteni, mindenképpen keresd fel a szakemberkeresőnket

5+1 tipp a fürdőszoba felújításhoz 

1. A nagy kérdés: kád vagy zuhanykabin?  

Ez egy örök dilemma: mi kerüljön a fürdőbe, kád vagy zuhanykabin? Az első és legfontosabb tanács megvizsgálni a helyiség méreteit, hiszen gyakran ezzel le is zárul a téma. Amennyiben nincsen megoldhatatlan helyhiány és van lehetőség választani, érdemes a személyes szokásokból kiindulni. Ha imádod hosszú, pihentető fürdőzésekkel kényeztetni magad, kár lenne lemondani erről az élményről. Persze sokan a gyors, frissítő tusolásra esküsznek, ezért gondold át, neked személy szerint mi a fontos.  

Sajnos itt még nem oldódott meg minden kérdés. A kád esetében kulcsfontosságú az anyaga (akril, acél, márvány, stb.), mérete, formája, stílusa. Mindegyiknek megvan az előnye és hátránya, nem érdemes mérlegelés nélkül dönteni. Jó gondolni a későbbi esetleges javításokra, például a szifonhoz legyen lehetőség hozzáférni. Ha a zuhanykabin mellett döntesz, meg kell fontolni a minőségibb darabokat, amelyek lehetőleg nem műanyag görgőket alkalmazva működnek, mivel ez könnyebben hibásodik.  

2. Időben nézz utána a burkolatoknak! 

A megfelelő burkolat kiválasztásánál figyelni kell az esztétikumra: színekre, formákra, mintákra, méretekre, de itt nem zárul le a döntések sora. A padlófűtés gyakori a fürdőkben, ehhez speciális burkolat kell, amire érdemes gondolni. Figyelni kell a vastagságra, a keménységi fokra. A csúszásgátlás is fontos szempont, főleg ha gyerekek és idősebbek is használják majd a szobát. Ma már nagyszerű vízálló festékek és dekorvakolatok is léteznek, ez szuper alternatíva lehet a klasszikusnak vélt csempékkel szemben.  

Fürdőszobai burkolat bontásaA Rossz burkolat választás bontással járhat

3. A színválasztás hosszú távon is fontos! 

Okos színválasztással sokat lendíthetsz a szoba atmoszféráján. Az erős színek, karakterisztikus csempe formák rendszerint csökkentik a teret, míg a világosabb árnyalatok tágas, légies benyomást keltenek. A padlót is meg kell fontolni, ha színekről van szó. A legjobb, ha van lehetőséged meglátogatni olyan bemutatótermeket vagy szakboltokat, ahol a saját szemeddel is meggyőződhetsz a színek hatásáról. Az sem árt, ha konzultálsz lakberendezővel, aki egy szempillantás alatt sok érdekességre felhívhatja a figyelmeted. 

Hasznos lehet apróbb dekorációs elemekkel hangsúlyozni azt a színt vagy árnyalatot, ami szimpatikus. Jó hír, hogy ezek később, fokozatosan is hozzáadhatóak a már kész helyiséghez. 

4. Terv a lelke mindennek! 

Nagyszerű ingyenes tervezőprogramok léteznek a világhálón, amelyek sokat segíthetnek a látványterv elkészítésében. Az efféle programoknak hála könnyebb becsülni a várható anyagfelhasználást, ebből adódóan a költségeket is.  

5. Legyen költségvetésed! 

Jó, ha a felújítás kezdetétől vezeted a kiadásokat, sőt, lehetőleg legyen egy papíron is létező elképzelés, amely mentén beosztod a költekezést. Alakíts ki kategóriákat, hogy mire mennyit költhetsz. A közreműködő szakemberekkel érdemes előre, majd folyamatosan is egyeztetni a számokról, hogy a végén ne érjen meglepetés.  

+1 Tipp: Ezt a hibát semmiképpen ne kövesd el! 

Nem szabad lebecsülni a felújítási folyamat megszervezését, legfőképpen ami a kiváló szakemberek kiválasztását illeti. Ritka a valóban megbízható, profi mesterember, de ha mégis sikerül ilyet találni, hónapokkal előre tele a naptára. Tekintsd a szakemberek kiválasztását kulcskérdésnek a fürdőszoba felújítási projektben, ez a tuti siker záloga! 

A jövő fürdőszobái – vevő lennél valami hasonlóra? 

Nem csak az okosórák és az intelligens otthonok világa van a küszöbön, de a mindentudó fürdőszobák sincsenek már a távoli jövőben. Ha három dolgot kellene kiemelni a jövő technológiáiról a fürdőket illetően, akkor a környezetvédelem, az adatok elemzése, valamint az összekapcsolt technológiák biztosan említésre kerülnének.  

Környezetvédelem a fürdőszobában? 

A környezetvédelem egyre hangsúlyosabb szerepet kap mindenütt, de hogy egy sokat emlegetett példát mondjunk, az ivóvízállomány rohamosan csökken világszerte. A fürdőszobák nem meglepő módon sok lehetőséget adnak a víz újrahasznosítására. A megfelelő megoldásokat alkalmazva könnyen újrahasznosítható a kézmosás során használt víz, mondjuk a WC lehúzásánál. A fenntarthatóságot a fény- és mozgásérzékelők is támogatják majd, de egy sor egyéb díjnyertes ötlet is megvalósításra vár.  

Tükröm, tükröm... 

A jövőkutató szakemberek szerint nagy szerepet kap majd a tükör, sőt, erre már nem is kell sokáig várni. Például tanácsot adhat a reggeli ruhaválasztásban, esetleg a sminket összehangolja a hajszínnel. Egy pillanat alatt a bőrödet is átszkenneli, majd egy rövid elemzés után javasol szépészeti terméket, esetleg beavatkozást. Más jóslatok szerint az „okostükör” mindent tud majd, amit egy okostelefon, csupán jóval nagyobb élmény lesz a használata. Ki ne szeretne fésülködés közben e-maileket olvasni a tükörben?  

Intelligens ülőke? 

A csúcstechnológiának hála az „okosvécé” nemsokára könnyen megbirkózik a vizeletteszttel, de egy csomó más szenzor is figyelemmel kíséri majd az egészségi állapotunkat, mondjuk a súlyunkat, hőmérsékletünket, bőrünket. A szenzorok ezen kívül a fények, hangok és egyéb hangulatjavító elemek alkalmazását is bevetik, hogy jobban induljon a nap. 

Minden jel arra utal, a mérnökök az összes létező technológiai vívmányt megpróbálják összekötni és alkalmazni, hogy elkápráztassák a jövő emberét. Mindez lehet, hogy nem egy-két éven belül, de a jóslatok szerint rövidesen megvalósul. 

Összegzésképp elmondható, rendkívül összetett projektről beszélünk, amikor a fürdőszoba felújítás kerül szóba. A végeláthatatlannak tűnő nehézségek ellenére azonban garantáltan megéri belevágni, hiszen óriási különbséget tapasztalsz majd, amikor egy igényesen kialakított, újszerű, minőségi tér vár a fürdőben.  

Noha az elején zavarosnak tűnhet a folyamat, van jó pár trükk, amire ha figyelsz, biztosan jól jössz ki a dologból. A tervezés például kulcsfontosságú, de a szakemberek kiválasztása is kiemelt jelentőséggel bír. Nem mindegy az sem, milyen áron és minőségben zajlik a folyamat, de hiszed vagy sem, ez mind rajtad áll!  

Ha meghoztuk a kedved, de nem tudod, hogyan fogj hozzá, van egy biztos tippünk: a Qjob tökéletes kiindulópont! Itt garantáltan megtalálod a legprofibb mestereket, személyre szabott ajánlatok sokaságát gyűjtheted be, hogy aztán a legjobb döntéseket hozd. Vedd kezedbe az irányítást! 

Szeretnéd, hogy otthonodban a fürdőszoba felújítását gyorsan és magas minőségben végezzék el? 

Megbízok egy szakembert

1711 szakember várja a megrendelésed

Szakember vagy és új ügyfeleket szeretnél? Regisztrálj Qjob szakemberként ITT!

László, cikk szerzője
Tapasztalt szakember
Megbízható, precíz kis csapatommal vállalunk teljeskörű lakásfelújításokat. Elkötelezettek vagyunk, hogy mindig kiváló, minőségi munkát adjunk ki a kezünkből. Az alábbi feladatokba tudunk önnek segíteni: Gipszkartonozás, festés, mázolás, tapétázás, kőműves munkák, betonozás, hideg, meleg burkolás, víz szerelés.

Hagyj megjegyzést