Article Image

Lépcsőkorlát megoldások – árak, stílusok és hasznos tudnivalók

Kültéri vagy beltéri, szűk helyre vagy nagy térbe, mindegyikre van ideális lépcsőkorlát megoldás. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és tippeket.

Egy lépcső korlát hiányában szinte úgy fest, mint egy befejezetlen épület. A lépcsőkorlát ráadásul a biztonságon túl esztétikai szempontból is sokat dobhat a lépcső kinézetén. Persze csakis akkor, ha a kialakítás megfelelő tervezés és kivitelezés folyamatán keresztül történik. 

A kellően stabil lépcsőkorlátban nyugodtan megkapaszkodhatsz, miközben stílus és design szempontjából még hozzá is ad a környezethez. Pláne az anyagválasztás, a hozzá leginkább passzoló stíluselemek és gyakorlati megoldások alkalmazásának köszönhetően. 

Cikkünk célja, betekintést engedni a kültéri és beltéri, otthoni, irodai vagy közcélú épületeknél használatos lépcsőkorlát építésének gyakorlati kérdéseibe. Végig nézzük a tervezés szempontjait, a szóba jöhető anyagok előnyeit, emellett pedig az otthonodhoz leginkább passzoló lépcsőkorlát kialakítása kapcsán is igyekszünk hasznos tippekkel szolgálni. 

Ha olyan szakembert keresel, aki olcsón, de magas minőségben készíti el új lépcsőkorlátod bízz meg egy értékelt szakembert a Qjob.hu-n. A kifizetési és elszámolási kérdéseket egyedi alapon, jutalék fizetése nélkül oldhatod meg. 1648 bevált szakember kész arra, hogy bármely városban teljesítse a megrendelést.

Lépcsőkorlát beépítés megrendelése

Az első ajánlatokat már pár percen belül megkaphatod

A lépcsőkorlát tervezés legfontosabb szempontjai 

Amikor lépcsőkorlát tervezése a feladat, akkor ideális esetben egyaránt sikerül figyelmet fordítani a funkcionalitásra, biztonságra, esztétikumra, illetve magához a lépcsőhöz való illeszkedésre. Nézzük meg egyenként, miért kiemelten fontosak ezek a szempontok!  

Drótos lépcsőkorlátA drótkorlát egy esztétikus, modern megoldás

Funkcionalitás 

Magához a lépcsőhöz hasonlóan a lépcsőkorlát tervezését is úgy érdemes megvalósítani, hogy a kényelmes és biztonságos közlekedés feltételei adottak legyenek. Fontos például, hogy a korlát teljesen és maradéktalanul kézre álljon, legyen minél könnyebb benne megkapaszkodni. 

A lépcsőkorlát tervezésekor a meredekség nem árt, ha szinkronban van a lépcső emelkedési szögével. Kiemelt mérőszám lehet ezzel kapcsolatban az emelkedési szög javasolt mértéke, aminek az optimális tartománya a 30-41°-os értékek között helyezkedik el. Méghozzá úgy, hogy az ideálisnak tekinthető 62-64 centiméteres lépéshossz is meglegyen. 

Biztonság 

Az egyik legfontosabb aspektus. Különösen akkor, ha a lépcső fokain rendszeresen közlekednek kiskorú gyermekek vagy idősebb személyek is. A korlát ugyanis kellő hatékonysággal segíthet elkerülni a nemkívánatos baleseteket. 

A lépcsőkorlát javasolt magassága minimum 80-90 centiméter között legyen. Íves lépcsőknél az indokolt magasság mértéke ennél magasabb, egész pontosan 110 centiméter. A magasságon túl persze egyéb tényezőkre is ajánlatos odafigyelni a tervezésnél. 

Ha például pálcás korlátot szeretnél kialakítani, akkor a pálcák közti távolság teljes hossza ne legyen több 10-12 centiméternél. Ezzel ugyanis proaktív módon el lehet kerülni, hogy a gyermekek valamelyike odaszorítsa a fejét, esetleg átessen a korláton a lépcsők mellé. 

Rengeteg kontár szakival volt már dolgom, így nagy segítség volt számomra, hogy a Qjob.hu szakember értékelései alapján tudtam szelektálni azok közül akik megkerestek. Elégedett vagyok, profi munkát végzett a mester!

Amennyiben a lépcsőn haladva a karszélesség nem több másfél vagy két méternél, úgy elegendőnek bizonyulhat az egyoldali kapaszkodó. A szélesebb lépcsőknél viszont már a kétoldali kapaszkodó a javasolt opció. 

A lépcsőkorlát biztonságos használatát célozva a szerkezetnek stabilnak kell lennie, miközben a markolat anyagának és vastagságának célszerű lehetővé tennie a könnyű kapaszkodást. 

Esztétikum 

A funkcionalitás és a biztonság meglétén túl a lépcsőkorlát ideális esetben szemre is tetszetős látványt nyújt. Ennek szellemében javasolt tervezni többek között az anyagválasztás, a design, a színek, illetve a kialakítás kapcsán. 

Érdemes lehet például előzetesen körbenézni és inspirálódni a manapság népszerűnek számító megoldások terén. Ezáltal megteremthető annak a lehetősége, hogy a lépcsőkorlát a környezetének minden elemével szinergiában lehet. Ami ugyebár kiemelt szempont az összkép szempontjából is. 

Illeszkedés a lépcsőhöz 

A korlát ideális esetben kifogástalanul passzol a lépcsőt alapvetően meghatározó stílusjegyekhez. Vagyis az anyagát, arculatát, színvilágát és méreteit ezen a szemüvegen keresztül nézve javasolt kiválasztani és megtervezni. 

Egy modern stílusú lépcsőhöz inkább újhullámos, a klasszikus stíluselemeket felvonultató feljáróhoz pedig a visszafogott, örökzöld designnal ellátott korlátok harmonizálhatnak leginkább. 

A lépcsőkorlát tervezésének javasolt lépései 

Tervezéskor a megvalósításra váró célok feltérképezésével érdemes kezdeni, majd pedig ezt kell összemérni a reálisan megvalósítható ötletekkel. Ideális esetben a korlát tervezési fázisa egybeesik magának a lépcsőnek a tervezésével is. 

Mindezt természetesen a felsorolt szempontokat szem előtt tartva. Most nézzük meg, milyen alapanyagok felhasználásával készülhet lépcsőkorlát! 

Szeretnéd, hogy egy profi tervezze meg új lépcsőkorlátod?

Megbízok egy szakembert

A következő anyagok felhasználásával készülhet lépcsőkorlát 

A következőkben végig vesszük a korlát készítéséhez alkalmazható matériák egyes típusait. Természetesen mindegyik opciónál megemlítjük a fontosabb előnyöket, a beszerzési ár körülbelüli nagyságát, miközben az esetleges hátrányokra is ki fogunk térni. 

Tömör fal lépcsőkorlát 

Pusztán az ár szempontjából a lehető legkedvezőbb megoldást jelenti. Elvégre a lépcső mellé gyakorlatilag egy fal készül, csak korlát formájában. A költséghatékonyság mellett pluszban a masszív és időtálló kivitel számít még ennél az opciónál kiemelt előnynek. 

A praktikus felhasználás és a könnyű kapaszkodás elősegítése végett érdemes lehet a tömör fal lépcsőkorlát peremére fém markolatot erősíteni. A festésénél pedig célszerű a környező fal színét választani, ellenkező esetben a végeredmény esztétikai szempontból kevésbé mutat jól. 

Fa lépcsőkorlát 

Sokan szeretik a természetes jellege, illetve a kellemes tapintás miatt. A fával ráadásul viszonylag egyszerű dolgozni, ennek köszönhetően a lépcső korlátjának a végleges formája és kialakítása is sokféle lehet. 

A fából készült lépcsőkhöz szinte kézenfekvő lehet a fa korlát kialakítása. A beszerzés, illetve megvalósítás árát persze jelentősen befolyásolhatja, hogy pontosan melyik típusú fából készült rudak alkalmazása a terv. Minél inkább kidolgozott és megmunkált fa elemekről van szó, annál magasabb költségekkel kell kalkulálni. 

Fa lépcsőkorlátA fa lépcsőkorlát klasszikus megoldás

Kovácsoltvas lépcsőkorlát 

A kovácsoltvas egyszerre számít megbízható, ugyanakkor precízen kimunkált matériának a korlátokhoz. A megfelelő stílusérzékkel megválasztott kovácsoltvas ennek köszönhetően igencsak kellemes látványt nyújthat a lépcső környezetében. 

A minőségnek ugyanakkor meg kell fizetni az árát. Úgyhogy a kovácsoltvas strapabíró jellegéért és tetszetős látványáért némileg többet kell bele invesztálni anyagi szempontból. 

Fémből készült lépcsőkorlát 

A fém alkalmazásának nagy előnye, hogy anélkül várható tőle kiemelt teherbírás, illetve hosszú és zavartalan használat, hogy indokolatlanul sokat kellene fizetni érte. A korlát két különálló részének számító kapaszkodók és kitöltő elemek egyaránt készülhetnek fémből. 

Míg előbbieknél sokkal inkább a funkcionalitásnak kell érvényesülnie, addig a köztes rész fémből történő kidolgozása teret engedhet a kreatív és esztétikus design elemeknek. 

Üveg lépcsőkorlát 

Az üvegezett lépcsőkorlát kétségkívül az egyik leginkább esztétikus, szemre leginkább tetszetős opciót kínálja. Az üveg ugyanis szinte láthatatlanul simulhat a környezetbe, miközben biztonságos közlekedést kínál magán a lépcsőn. 

A relatíve magasabb beszerzési árral ennek ellenére itt is érdemes számolni. Nem beszélve arról a tényről, hogy az üveg könnyen koszolódik, úgyhogy a rendszeres tisztán tartása több munkát igényel. 

Egyéb anyagok és rendhagyó megoldások a lépcsőkorlát kialakításához 

Többek között az üvegbe ágyazott bambuszrudak, a mennyezetre erősített kampókon és a lépcsőfokokon átfűzött hajókötélrendszer, vagy pedig az elasztikus, illetve fém pászmákból készült geometriai szőttes is alkothatja a trendi lépcsőkorlátok anyagát. 

Hála a modern technológia fejlesztéseinek, a hagyományos lehetőségeken túl még a gipszkarton, fém huzal, vagy akár az erősebb kötél alkalmazása is szóba jöhet. A kreativitásnak majdhogynem csak a képzelet szab határt. 

Lépcsőkorlát megoldások a lakásod stílusához igazítva 

Ideális esetben a választott lépcsőkorlát a választott színek, stílus és hangulat szempontjából is szinergiában van a lakás többi elemével. Az alábbiakban mutatunk néhány kreatív tippet és adunk némi inspirációt a kialakításhoz. 

1. Modern lakáshoz leginkább modern lépcsőkorlát passzol 

Ha az otthonban megtalálható színek, bútorok és stíluselemek a modern irányzatok mentén kerültek kiválasztásra, akkor ezt a sormintát a lépcsőkorlátnál sem érdemes megtörni. Ennek köszönhetően a korlát formailag és design szempontból is tökéletesen illeszkedhet a környezethez. 

2. A vintage életérzés a korláton is visszaköszönhet 

A lakásodban erőteljesen jelen van az indusztriális vonal? Szívesen alkalmazol vintage stílusú lámpatesteket, és közel áll hozzátok ez a fajta hangulat? Akkor érdemes lehet fontolóra venni az indusztriális jellegű korlát kialakítását, méghozzá a megfelelő fém alapanyagok felhasználásával. 

3. A tradicionális elemek klasszul vegyíthetők a modern stílussal 

A retro és modern stílus kapcsán a „vagy-vagy” opciók helyett bátran lehet gondolkodni a mixelés irányába is. Nyugodtan inspirálódhatsz egy-egy tematikus blogon vagy magazinban, hogy aztán a lépcsőkorlát kialakítása mindkét stílusirányzathoz hű maradjon. Nem megoldhatatlan tehát, hogy a két eltérő irányzat hatékonyan csúsztatható legyen. 

4. Könnyed játék a kontraszt, illetve a harmónia alkalmazásával 

A lépcső, a környező fal, no és persze a korlát hármasa könnyedén teret engedhet a harmonikus összhang, illetve a kontraszt tetszőleges kialakításához. Minden csak az egyéni preferencia, no és persze alapos tervezés kérdése. 

A világos lépcsőhöz remekül idomulhat például a sötét korlát. De szintén lehet játszani a felhasznált anyagok, illetve az alkalmazott formák és design elemek kapcsán is. 

5. Az elegáns kialakítás sosem okoz csalódást 

Karcsú oszlopok, finomra munkált korlát elemek, esztétikus színekkel megkoronázva. Az elegáns stílus nagy előnye, hogy nehéz tévedni az alkalmazásával, miközben szinte bármilyen otthonhoz remekül passzolhat. 

Elegáns lépcsőkorlátEgy elegáns lépcsőkorlát különböző anyagokat ötvözhet

Lépcsőkorlát építését tervezed? Ezért bízd a munkát szakemberre! 

A korlát minőségének, megbízhatóságának és szemre is tetszetős látványának a biztosítása végett az önálló megvalósítás helyett inkább megéri profi szakembert alkalmazni a feladatra. Hacsak nem számítasz ízig-vérig otthoni ezermesternek, a tapasztalt segítség a következő hozzáadott értékkel bír: 

  • a munka gyorsabban elkészül; 
  • a végeredmény pedig nemcsak tetszetős látványt nyújt; 
  • hanem tartós és időtálló megoldást kínál; 
  • mégpedig kedvező ár-érték arány mellett. 

Érdemes már a tervezés szakaszában bevonni a profi szakembert, mert hasznos tippekkel szolgálhat az anyagválasztás, a kialakítás, illetve a design kérdéseiben is. Egy hozzáértő csapat, illetve szakember pedig anélkül képes gyors munkát végezni, hogy a hatékonyság a minőség rovására menne. 

Tudatos kiválasztással, illetve több helyről történő ajánlatkéréssel pedig ár-érték szempontjából is kedvezőbb döntést hozhatsz. Vagyis az elkészült lépcsőkorlát kifogástalan állapota nem feltétlenül jár majd indokolatlanul magas anyagi befektetéssel. 

A „hol találjak megbízható és jó munkát végző szakembert” kérdésre pedig a Qjobon optimális megoldást kínálunk. Felületünkön ugyanis pikk-pakk létrehozható egy meghirdetett feladat, amire alsó hangon is érkezni fog 3-5 személyre szabott árajánlat. 

Az összehasonlításnál pedig a kínált áron felül az adott szakemberekkel kapcsolatos korábbi tapasztalatok és ügyfél vélemények is segítséget jelenthetnek. Vagyis a lépcsőkorlát kialakításához választott szakember alkalmazása szinte kockázatmentes lehet. 

Eleged van a kontár munkából és szeretnél minőségi eredményt kapni otthonodban?

Ingyenes ajánlatkérés

Szakember vagy és új ügyfeleket szeretnél? Regisztrálj Qjob szakemberként ITT!

ismeri a lépcsőkorlát számos megoldásait

Hagyj megjegyzést