Article Image

Alkalmazottból főállású villanyszerelő - István története

István villanyszerelő, aki az alkalmazotti létet lecserélte számára sokkal kedvezőbb foglalkoztatási formára: vállalkozós lett

István villanyszerelő, aki az alkalmazotti létet lecserélte számára sokkal kedvezőbb foglalkoztatási formára: vállalkozós lett. A körülmények kényszerítették a váltásra, de most már nem váltana. A vele készített interjúban elmeséli, honnan indult, miként lett vállalkozó, de arról is beszél nekünk, honnan tud megrendeléseket szerezni.


Ha egy problémára keresel megoldást, akkor tegyél közzé egy feladatot és válaszd ki a legjobb szakembert a beérkezett ajánlatokból!
Rendelj szolgáltatást a Qjob.hu szakembereitől

Hozz létre egy feladatot


Meséljen nekünk, honnan indult, mit tanult, mi volt az, ami elindította ezen a pályán?

Érettségi után szerettem volna szakmát tanulni, így végeztem Győrben, mint elektroműszerész 1988-ban. Leszerelés után sikerült a szakmában elhelyezkednem Pápán. Kerestem a helyem, folyamatosan újat akartam tanulni és ha nem tetszett egy munkahely, tovább álltam.

Az egyik munkahelyemen találkoztam a félvezetős PLC-vezérléses technikába, ami szinte ismeretlen technológia volt, de szerettem volna elsajátítani. Így a Bolyai Katonai főiskolán elektronikai műszerészetet kezdtem el tanulni 1996-ban. Közben az idős szakiktól, akikkel együtt dolgoztam, ellestem az ipari villanyszerelés mellett az épület-villanyszerelés titkait is. Ezeknek a készségeknek hála el tudtam kezdeni maszekolgatni a főállásom mellett.

Habár jó pár képzést elvégzett, klasszikus értelemben villanyszerelőnek mégsem mondhatta magát. Mi vezetett oda, hogy még ezt a képesítést is megszerezze?

Az ok az volt, hogy 2014-körül,az okmányirodából kaptam egy hívást, hogy baj van: egy központi rendelet értelmében az eredeti két villamos szakmámmal nem lehetek villanyszerelő vállalkozó, csak villanyszerelő alkalmazott. Viszont bedolgoztam egy villanyszerelő vállalkozásnak, aki felé számláznom kellett. A hivatalban segítettek olyan TEAOR számot keresni, amivel átmenetileg meg tudtam oldani a számlázást. Ahhoz azonban, hogy a villanyszerelő tevékenységemet hivatalossá tudjam tenni, a DEKRA Akademie továbbképző Központban végeztem el egy (eredetileg) kétéves villanyszerelő képzést fél év alatt.


 Nézd meg milyen feladatok vannak a Qjob-on! Nem szabad elmenni mellette, regisztrálj és keress pénzt a Qjob.hu-n!

Találj feladatot


Tehát végig a főállása mellett is végzett különböző plusz munkákat másodállásban. Mi vezetett odáig, hogy feladja a főállását és csak a saját vállalkozásával foglalkozzon?

Kényszerből kellett váltanom. Beleszaladtam egy svájci frankos lakáshitelbe, amit fizetni kellett. Ezért elkezdtem először csak hétvégenként maszekolni a főállású létesítményüzemeltetésen kívül. Szerettem, de az állandó hétvégi munka kezdett fárasztani és azt éreztem, a családomat is megviseli, hogy ritkán vagyok otthon. Így a főállásom lecseréltem a főállású egyéni vállalkozásra. Nem mintha nem dolgoznék most is hétvégén, de ha érzem, hogy fáradok, hét közben állok le pár napra, ha pedig családi program van, könnyebben csoportosítom át a feladatokat.

Vállalkozóként az egyik legnehezebb feladat talán a megbízások felkutatása lehet. Ezzel mennyire ért egyet, Ön mit tapasztalt?

Míg alkalmazottként kézhez kaptuk a feladatokat, megmondták, mit kell elvégezni és mi megcsináltuk, addig vállalkozóként kutatnunk kell. Résen kell lenni. Szerencsére a villanyszerelő, ha jól végzi a munkáját, szájról-szájra terjed a híre, így viszonylag gyorsan be tudja táblázni magát. Az elején az első pár megbízásig újságok apróhirdetéseiben, az interneten hirdettem magam. Utána azonban szerencsére jöttek már a megbízások. Mindenhol hagyok névjegyet is, mert úgy tapasztaltam, sokszor a szomszéd vagy egy ismerős az alapján értesül rólam.


Villanyszerelőre van szükséged, de nem tudod hol keresd? Hozz létre feladatot és kapj ajánlatot a QJob.hu szakembereitől!

Villanszerelő keresése


Hogy segítsünk kicsit azoknak, akiknek valamilyen problémájuk van villanyszerelés területén: Ön milyen munkafolyamatokat szokott a leggyakrabban elvégezni? Valamint ezeket milyen áron végzi?

Nézzük akkor mondjuk az 5 leggyakoribb tevékenységet, amit csinálok. Természetesen figyelembe kell venni, ezek csak a munkadíjak, az alapanyagdíjat nem tartalmazza az ár:

  1. Konnektor bekötés és csere: 3.500 Ft/egység
  2. Fi-Relé bekötés: 10-30.000 Ft (kialakítás függő)
  3. Villanyhálózat átvezetékelése: 20.000 Ft-tól (függ a falazat típusától, a vezetékelni kívánt területtől)
  4. Villanyóra csere: 70-100.000 Ft (kialakítástól, megoldástól függően)
  5. Villanybojler bekötése, javítása: bekötés: 7.500 Ft, javítás: 10-30.000 Ft (problémától függ)

Visszatérve kicsit a különböző hirdetési felületekre: Ön talált-e már megbízást Qjob-on? Vagy számításba jön-e Önnél ez a felület?

Abszolút számításba jön, szeretem tartani a tempót, regisztrálva is vagyok, viszont még nem sikerült munkát szereznem. Ennek pedig az az egészen egyszerű oka, hogy nem kerestek még szakembert a környéken, ahol dolgozom.


Találj villanyszerelői feladatot a QJob.hu-n

Találj feladatot


Mit tanácsolna egy kezdő vállalkozónak, aki hasonló munkakörben indít vállalkozást, mint Ön?

Legyen rugalmas! Sokszor kell majd új dolgot tanulnia (könyvelési alapok, marketing alapok, személyes eladás fejlesztése, közösségi média hatékony használata), így nem árt, ha nyitott rá. De a legfontosabb, hogy merjen megújulni és újabb és újabb technikákat, technológiákat elsajátítani!


Ha te is szeretnél egyik blogbejegyzésünk hőse vagy szerzője szeretnél lenni, küldd el történetedet vagy ötletedet az info@qjob.hu címre.

Qjob szakember

Hagyj megjegyzést