Article Image

Mennyibe kerül egy asztalos megbízása 2024-ben?

Az asztalos árak átlagosan 5.500-12.000 Ft között mozognak, így az átlagos díj 8.750 Ft/óra. A folyóméterenkénti kivitelezési költség átlagosan 102.500 Ft
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Mennyibe kerül egy asztalos megbízása 2024

Az asztalos költségek nagyon változatosan alakulnak. Átlagosan elmondható, hogy az egyedi gyártású bútorok folyóméterének kialakítása 100 és 200.000 Ft között is alakulhatnak. Az átlagos óradíjak pedig 5.500-7.000 Ft között mozognak régiótól és szakembertől függően. A bútorasztalos munkadíja minden esetben az adott projekttől, feladattól függ.

Honnan tudjuk az asztalos árakat

Van egy ötlet a fejedben, amit szívesen megvalósítanál, de nem tudod, mennyibe kerülne?

 Most ajánlatot kérhetsz rá!

Kérj egyedi árajánlatot!   

Akár lakás, akár ház tulajdonosaként előbb vagy utóbb szükségünk lehet egy bútorkészítés kapcsán egy profi szakemberre. Legyen szó mosogatótálca beépítéséről, beépített bútor kialakításáról vagy éppen valamilyen szobabútor készítéséről, egy jó asztalos a segítségünkre lehet.

Az egyedi bútor kialakítása mellett pácolás, élzárás vagy esetleg borítás csere kapcsán is tudnak nekünk segíteni.Amennyiben úgy döntünk, hogy kihagynánk a bútorkészítés házilag történő kivitelezését, bízzuk szakemberre a feladatot! Előtte azonban könnyedén készíthetünk egy becslést arról, mennyibe is kerülhetnek az elvégzendő feladatok.

Tartalomjegyzék

Asztalos költségek

 

Óradíj

Minimum ár

5.500 Ft

Maximum ár

12.000 Ft

Átlagköltségek

8.750 Ft

Hogyan alakulnak az átlagos asztalos árak?

A következő táblázatban összefoglaltuk az asztalos munka kapcsán felmerülő átlagos költségeket:

Asztalos költségek óradíjban ás folyóméter szerint

Ezek a költségek a kisebb és nagyobb munkálatok kapcsán egyedileg változhatnak a település, szakember tudása, az anyag minősége vagy éppen a szállítási költség függvényében!

Milyen órabérben dolgoznak az asztalosok?

Átlagosan 8.750 Ft/óra az alap órabére egy szakembernek, az árak azonban 5.500-12.000 Ft között mozoghatnak. Az országos átlagdíj területenként, megyénként és akár szakemberenként is változhatnak. Ezek a költségek pedig az anyagdíjakat még nem tartalmazzák.

Asztalos árak

Az átlagos órabér tehát 6.250 Ft. a végső árat azonban nem csak ez a költség adja. Nagyobb munkálatok során számíthatunk arra, hogy egy alap órabér mellé folyóméterenkénti szerelési és megmunkálási költséget is felszámolnak az anyagdíj mellé. Vannak, akik projektalapon határozzák meg a díjukat, tehát egy ágykeret elkészítése náluk pl. 50.000 Ft. Vannak azonban, akik az anyagdíj, a munkával töltött idő és a folyóméterenkénti elszámolás alapján alkotják meg a végső árat. 

Mi befolyásolhatja az asztalos költségek alakulását?

Ahogy említettük, az óradíjon felül lehetnek még költségek, mint a projekt bonyolultsága, a nyersanyag, az utazás. Ha nagyobb távra kell utazni, már az utazási költség és a szállítmányozás is komoly tétel lehet. Ha pakolással és cipekedéssel is jár a folyamat, akár 15-25.000 Ft-os többletköltséget is jelenthet.

Alapanyagárak

2022-ben az alapanyagár az egyik leginkább befolyásoló tényező. Amennyiben korábbról már meg van a szükséges nyersanyag, a kialakítási árat azzal csökkenthetjük. Ha most van rá szükségünk, számolnunk kell a fa magas árával, főleg, ha drágább, de minőségibb terméket szeretnénk, mint a dió, a fenyő vagy a mahagóni.

Fa típus szerinti négyzetméterköltségek

Fa típusa

Átlagos m2-kénti költség

OSB lemez (10 mm)

7.200 Ft

Faforgácslap

5.300 Ft

Táblásított fenyő lap (18 mm)

8.000 Ft

Tölgy tömörfalap

16.000 Ft

Asztalos szakember

 Az alapanyagárak drasztikus drágulása miatt többen elvetik a tömörfa használatát és inkább a forgácslapokat vagy laminált lapokat választják.

Utazás, földrajzi elhelyezkedés

Szintén befolyásolhatja az asztalos árak alakulását a megrendelő és az asztalos távolsága, így pedig az utazási idő, szállítási távolság. Sok szakembernél lehetséges a termék átvétele az asztalos műhelyében, azonban, ha szeretnénk házhoz szállítani vagy olyan a termék, ahol szükség van a beépítésre, számoljunk az utazási költséggel!

Ezen kívül az is befolyásoló tényező lehet, hogy Magyarország mely területén bízunk meg egy szakembert. A következő táblázatban az ország különböző területein tevékenykedő asztalos órabérek láthatók. 

Bútorasztalos árak különböző városokban

 

Átlagos költségek

Bútorasztalos Budapesten

12.000 Ft

Asztalos Pécsett

7.500 Ft

Bútorasztalos Debrecen környékén

9.800 Ft

Asztalos Győr vonzáskörzetében

11.500 Ft

Bútorasztalos Szeged területén

8.500 Ft

Asztalos Nyíregyházán

8.500 Ft

Bútorasztalos Miskolcon

9.800 Ft

Bútorasztalos Székesfehérvárott

8.000 Ft

Vágási munkálatok

Szinte minden munkálat során szükség van valamilyen vágásra. Ilyen asztalos munka lehet egy ferde vágás, ami átlagosan 250-300 Ft/fm között mozog vagy a mosogató helyének kivágása, ami 4-6.000 Ft között alakulhat. De ugyanide sorolható a csaptelep munkalapba történő bevágása, amiért 2-3.000 Ft-ot is elkérhetnek a szakemberek.

A vágási folyamatok mellett különböző borítás cserékkel is sokat dobhatunk a kinézetén a terméknek. Ezt átlagosan 2-4.000 Ft/fm díjért teszik meg nekünk. Ha pedig tényleg tökéletes végeredményt szeretnénk, gondolkodhatunk még világítástakarók kialakításában is, melynek költsége 2.800-4.500 Ft/fm között mozog.

Asztalos vágás, különleges minta vágása

Az egyedi minták kialakítása, kivésése többletköltséget jelenthet a végső ár meghatározása során!

Mennyibe kerülnek a különböző típusú asztalos munkák?

Más-más költsége lehet egy egyedi bútortervezéssel készült szekrénynek, egy szobabútor készítésének vagy éppen egy polc megjavításának. A következő diagramon néhány általános munkálat becsült költségét tüntettük fel:

Asztalos munkadíja munkatípus szerint

Nagyobb építkezési projekt során könnyen lehet, hogy nem mi intézzük a számlázást az asztalossal, hanem a fővállalkozó, a kivitelező az, aki ezeket az adminisztratív feladatokat végzi. Ez általában a végső elszámolásban látható is lesz.

Építkezések során nem csak bútorasztalosra, de épületasztalosra és ácsra is szükség lehet. Természetesen ezen költségeket is belekalkulálják az eredeti tervekbe.

Egyedi bútorkészítés

Az egyedi bútorkészítés költsége országos szinten egy elég széles skálán mozog. Ennek oka, hogy egy asztalos mester vagy éppen egy hobbi asztalos más-más árakon dolgozik, valamint az egyes régiókban egyszerűen többe kerülhetnek ezek a szolgáltatások. Ezen kívül a tárgy anyaga is nagyban befolyásolhatja annak költségét. Egy átlagos fa polcot pl. 15.000-ért, de 60.000-ért el lehet készíteni, annak függvényében, hogy milyen díszítést kérünk, mi az alapanyag, ki készíti.

Érdekel, mennyibe kerülne egy egyedi konyhabútor vagy gadróbszekrény kivitelezése?

Most ingyen kérhetsz árajánlatot a szakembertől! 

INGYENES ajánlatkérés   

Az egyedi bútorok kialakítása során gyakran számolni kell azzal, hogy az alap óradíj mellé a termék folyóméterenkénti költsége is felszámolásra kerül, ha a projekt bonyolultsága megkívánja. A következőkben néhány kisebb-nagyobb projekt költségét láthatjuk:

  • Polc: 12.000 Ft

50 cm széles, 20 cm mély fenyő polc

  • Tömör fa dohányzó asztal: 110.000 Ft

10 óra munka: 6.500 Ft/óra
anyagdíj: 35.000 Ft
egyedi tervezési díj: 10.000 Ft

  • Egyedi kivitelezésű franciaágy: 242.000 Ft

2 oldalt 2-2 fiók, hozzáépített éjjeliszekrény, kárpitozott fejtámla
18 óra munka: 6.500 Ft/óra
anyagdíj: 110.000 Ft
szállítási díj: 15.000 Ft

Egyedi beépített szekrény

Asztalos árak szempontjából az egyedi szekrények a legváltozatosabbak. Egy beépített egyedi szekrény egy panel fürdőjébe már 40-70.000 Ft között is kihozható. Ezzel szemben egy konyhát, ha megnézünk, ott nem ritka az 1-2 millió Ft-os költség. 
Ezek az árak annak függvényében változhatnak, hogy tömör fával szeretnénk-e dolgozni vagy beérjük esetleg valamilyen laminált felülettel.

Hiszen a laminált felületek m2-e már 2-3.000 Ft-tól megvásárolható, míg a tömörfa lapok átlagosan 50-80.000 Ft/tábla között mozognak. Ilyen tömörfa lap lehet akár cseresznye, bükk, dió, éger vagy éppen a borovi fenyő.

Asztalos fabútor polírozás

Az egyedi szekrény beépítése, habár költséges lehet, hosszú távon nagyon praktikus!

Mit érdemes tudni, mielőtt asztalost fogadnánk?

Ha nem szeretnénk melléfogni, érdemes lehet követni a következő tanácsokat az asztalos munka kiadása előtt:

  • Ne fizessünk előre 50%-nál többet. Így elkerülhető, hogy esetleges csalás áldozatai legyünk és a magát „szakembernek” mondó személy eltűnjön a pénzzel.
  • Ne fizessük ki a 100%-át a munkának, amennyiben nem azt kaptuk, amit kértünk és amiben megállapodtunk.
  • Még a megbízás előtt érdeklődjünk utána a szakinak, nézzük meg a korábbi asztalos munkákat, amiket ő készített, esetleg beszéljünk korábbi ügyfelekkel, amennyiben van rá lehetőségünk.
  • Kérjünk előre árajánlatot! Így mi is tudunk kalkulálni és nem ér meglepetés a kivitelezés végén, másrészt látható lesz, ha valamiért hatalmas mértékben megnőtt volna a munka díja, így ki tudjuk deríteni, mi drágította meg a folyamatokat.
  • Az árajánlat, amit kérünk, legyen részletes, az esetleges alapdíjak és extra szolgáltatások külön legyenek feltüntetve, hogy a végső összeg láttán esetleg mi magunk is tudjuk, mi az, amiről inkább lemondanánk.

Találj profi szakembert a környékeden!

Akár régi bútort szeretnénk megjavíttatni vagy egy újat kialakítani, nagy segítségünkre lehet egy asztalos.

Asztalos keresel?

Nézd meg, milyen áron dolgoznak a szakemberek a környékeden!

Szakemberek itt   

Gyakran Ismételt Kérdések

A következő kérdések foglalkoztatják az embereket leggyakrabban az asztalos megbízása kapcsán:

Mennyit keresnek az asztalosok?

Egy kezdő asztalos havi szinten 150-250.000 Ft között is kereshet, ha szépen és gyorsan dolgozik. Egy asztalos mester, aki több évtizede a szakmában van, ennek a többszörösét, akár havi 8-900.000-et is.

Ki az az asztalos mester?

Habár nincs kimondott és nyilvántartott hierarchia, mint mondjuk a katonaságban, mégis, azt illik asztalos mesternek hívni, aki több, mint 5-10 éve is a szakmában van és magas képzettségi és tapasztalati szinttel rendelkezik. Ilyen esetben az önálló munkát általában megelőzi egy másik mester melletti „inasi” szolgálat, tapasztalatgyűjtés.

Mit csinál egy bútorasztalos?

A bútorasztalos általában a nevéből is adódóan beltéri bútorok kivitelezésével foglalkozik az esetek többségében. Ilyen lehet egy beépített szekrény, egy komód kialakítása, de akár a parketta lehelyezése is. Ő az, akit megbízhatunk még az egyedi falburkolatok vagy éppen polcok kivitelezésével is,

Milyen típusú asztalosra lehet szükségünk?

Problémától függően kereshetünk bútorasztalost, épületasztalost, ácsot, vagy éppen a kárpitost, aki nem szorosan, de mégis kapcsolódik a szakmához.

A bútorasztalos a belső eszközöt kialakításáért felel, az épületasztalosok főleg a különböző nyílászárók beszerelését végzik. Ácsokkal a tetőszerkezet vagy épületszerkezet építése során találkozhatunk, kárpitost pedig bármilyen ülőbútor, ágy szövettel/textillel/bőrrel való bevonása miatt bízhatunk meg.


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Sándor, szakértő
Asztalos szakember
Sándor egy tapasztalt bútor- és épületasztalos, aki már több mint öt éve áll az ügyfelek szolgálatában, végzettségének és szaktudásának köszönhetően. Számlaképes vállalkozóként vállalja a legkülönbözőbb asztalosmunkákat, legyen szó egyedi bútordarabok gyártásáról vagy akár komplex épületasztalos feladatok elvégzéséről.

Hagyj megjegyzést