Article Image

Minden, amit az autószerelő szakmáról és a jó szerszámokról tudni érdemes

Egy autószerelő havi szinten 3-500.000 Ft között kereshet, míg márkaszervizben 7-800.000 Ft is lehet a bére. Vállalkozóként több millió Ft is lehet a bevétele.

1. Mennyit keres egy autószerelő?

Ahogy a legtöbb szakma, úgy az autószerelő esetében komoly szakemberhiányt figyelhetünk meg. Már 2018-ban is 4-600.000 Ft-os fizetéseket kínáltak néhány Pest megyei márkaszervizben. Ez pedig azóta csak fokozódott. Egy minimum 5-8 éves autószerelési tapasztalattal rendelkező szakember esetében 400-480.000 Ft-os kezdőfizetésre számíthatunk.

Amennyiben valaki pályakezdőként lép ki a munkaerőpiacra, 200-280.000 Ft-os kezdőbérrel kalkulálhat kisebb településeken. A fővárosban és környéként ezzel szemben akár 250-320.000 Ft-os bérrel is elkezdheti karrierjét, ha szorgalmas, alázatos és a munkáltató is látja a dolgozni akarást.

Autószerelés árak, ár statisztika, Qjob.hu

Tartalomjegyzék

1. Mennyit keres egy autószerelő?

2. Milyen munkafolyamatokhoz kell értenie egy autószerelőnek?

3. Autószerelő munkadíja a munka típusának megfelelően

4. Mi befolyásolhatja a szakemberek fizetését?

5. Hogyan lehetsz autószerelő?

6. Milyen alapvető szerszámokkal kell rendelkeznie egy autószerelőnek?

7.  Grupa Topex márka: Neo tools szerszámai a minőségi munkavégzés érdekében

8. Neo Tools termékek

9. Ők is a Neo Tools eszközeit használják

10. GYIK

2. Milyen munkafolyamatokhoz kell értenie egy autószerelőnek?

Az autószerelő szakma esetében is elkülöníthetünk 2 fő munkatípust. Egyrészt a szakemberek feladata a különböző meghibásodások megállapítása és kijavítása is. Ez érintheti a járművek motorját, az erőátviteli szerkezetet vagy akár valamilyen alépítményéhez tartozó darab hibájának orvoslását egyaránt. Másrészt tipikus feladatok még az időszakos kötelező felülvizsgálat, mely során a kötelező karbantartási munkálatokat is elvégzik. Ezek alapján – a teljesség igénye nélkül – a következő feladatokkal találkozhat egy autószerelő:

  • műszaki vizsgára való átvizsgálás, meghibásodások javítása
  • meghibásodás diagnosztizálása
  • javításhoz szükséges alkatrészek felmérése, beszerzése
  • olajcsere
  • futómű beállítás
  • klíma töltése
  • ózonos klímatisztítás
  • fékjavítás
  • kuplungcsere
  • mechanikus váltó megjavítása
  • autódiagnosztika
  • szűrők cseréje (üzemanyag-, pollen-, és levegőszűrő)
  • üzemanyag nyomásszabályzójának cseréje
  • szervizkönyv vezetése

3. Autószerelő munkadíja a munka típusának megfelelően

Ahogy látható volt eddig is és a későbbiekben is kifejtésre kerül, elég széles skálán mozoghatnak a bevételek ebben a szakmában is. Ha azonban egy irányvonalat kellene mutatni, hogy mely tevékenységeket milyen átlagos autószerelő munkadíjak fejében végeznek el a szakemberek, a következőket határozhatnánk meg:

Tevékenység szerinti autószerelő munkadíjak

Tevékenység

Költsége

Futóműállítás

10-20.000 Ft

Műszaki vizsgára való átvizsgálás

8-15.000 Ft

Lengéscsillapító cseréje

20-28.000 Ft

Fékbetét csere

10-22.000 Ft

Olajcsere

10-20.000 Ft

Akkumulátor csere

5-10.000 Ft

Ékszíjcsere

7-30.000 Ft

A munkadíjat még az alapján is megkülönböztethetjük, hogy az autószerelő óradíjas elszámolással vagy feladatok szerint történik a kifizetés. Az óradíjak a különböző tevékenységek és a járműtípusok fényében változhatnak. Így pedig egy személyautó átlagosan 12-22.000 Ft, egy kisteherautó pedig 18-28.000 Ft közötti óradíj ellenében kerül javításra. Egy olajcsere például átlagosan 10-13.000 Ft/óra.

4. Mi befolyásolhatja a szakemberek fizetését?

Azt, hogy mennyit is keres egy hónapban egy szakember, nagyon sok minden befolyásolhatja. Az autószerelők esetében a legfontosabb alakító tényezők a következők lehetnek:

  • Egyéni vállalkozó vagy alkalmazotti munkaviszonyban dolgozik?
  • Általános szervizben vagy szakszervizben vállalt munkát?

Egyéni vállalkozó vagy alkalmazotti munkaviszonyban dolgozik?

Nagy különbségek lehetnek a vállalkozói és alkalmazotti jövedelmek között. Ugyanakkor nem csak a bevételben, de stabilitásban, biztonságban is hatalmas szakadék van a két létforma között.

Az alkalmazotti munkaviszonyban, ahogy már említettük, 4-600.000 Ft-os fizetésre számíthat egy tapasztalt szerelő. Mindemellett az olyan béren kívüli juttatások, a munkájához szükséges eszközök is biztosítva vannak, mint az autószerelő overál vagy az autószerelő műhely szerszámokkal. 

Ezzel szemben egy vállalkozónak az alapvető autószerelő szerszámokról, a munkaruháról is magának kell gondoskodnia. Mindezt úgy, hogy közben arra is figyelnie kell, hogy mindig legyen megfelelő vevőköre. Így azonban az autószerelő fizetés ebben az esetben nem biztos, hogy megáll 4-600.000 Ft-nál. Havi szinten akár a több milliós tételt is elérhetik a bevételek.

Általános szervizben vagy szakszervizben vállalt munkát?

Ebben az esetben inkább az tudja nagyban befolyásolni az árakat, hogy milyen jellegű márkára specializálódik a szakember. Az általánosabb, tömegmárkák esetében nincs jelentős különbség az általános (minden típusú autót fogadó) szerviz és a márkaszerviz között. Abban az esetben azonban, ahogy presztízsmárkáról (Lamborghini, Alfa Romeo, Ferrari, stb.) van szó, sokkal többet kereshet egy jó, tapasztalt autószerelő. Ilyen helyen nem ritka a 7-800.000 Ft-nál kezdődő fizetés sem. Ehhez azonban szükséges, hogy megfelelő tapasztalat, rutin álljon a szakember rendelkezésére. Egy kezdő autószerelő 230-250.000 Ft között keres egy nagyobb városban.

Autószerelő munka

Egy autószervízben rendelkezésre állnak nem csak az eszközök, de a szakmai segítség is a további fejlődéshez

5. Hogyan lehetsz autószerelő?

Ahhoz, hogy valaki autószerelőként tevékenykedjen, először is el kell végeznie egy képzést. Ezt jelenleg a leggyorsabban egy érettségire épülő, 2 éves szakképesítés során teheti meg. A közlekedés szakmacsoporton belül az autószerelő képzésen a diákok elsajátítják a következő tárgyak adta készségeket:

  • járműkarbantartás
  • járműdiagnosztika

Ismereteket szereznek arról, milyen feladatai, részfeladatai vannak a szakmában dolgozóknak, hogyan tudnak megfelelően kommunikálni az autó tulajdonosaival vagy éppen azt sajátítják el, hogy a különböző konfliktus helyzeteket, hogyan tudják a lehető leghatékonyabban megoldani. 

Azonban nem elég csupán az autószerelő szakmai ismeretekkel tisztában lenni, további készségek is szükségesek ahhoz, hogy a vevő, megrendelő pozitív tapasztalatokkal távozhasson, ezáltal a következő felmerülő probléma esetén is minket válasszon.

Milyen további autószerelő oktatások közül válogathatnak a szakemberek?

Az autószerelő OKJ-s képzésre épülő további képzés az alternatív gépjárműhajtási technikus, az autótechnikus és a gázautószerelő. Ezeken kívül kapcsolódó szakképesítés lehet többek között az autóelektronikai műszerész, a gépjármű mechatronikus vagy éppen a karosszérialakatos is. Így pedig, ha egy autószerelő fejlődni szeretne, több területen is biztos tudással szeretne rendelkezni, arra is van lehetősége.

A szükséges papír megszerzése után dönthet arról a szakember, hogy egy cégnél, mint munkavállaló szerez tapasztalatot vagy elkezdi a saját vállalkozását.

Ha egy tapasztalt, több éves rutinnal rendelkező szaki véleménye számít, azt tudom javasolni, hogy érdemes pár évet lehúzni egy szalonban. nincs egy kifejezett márka, ami mellett elköteleződnénk, akkor érdemes márkafüggetlent szalont választani. Így az alatt az idő alatt, amíg ott dolgozik az ifjú kolléga, rengeteg tapasztalatot szerezhet, mindamellett szépen fokozatosan beszerezheti a szükséges felszerelést, valamint a speciális autószerelő szerszámokat esetleges saját vállalkozáshoz.

6. Milyen alapvető szerszámokkal kell rendelkeznie egy autószerelőnek?

Amennyiben alkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatnak egy cégnél, műhelynél, neked személy szerint semmilyen eszközzel nem kell rendelkezned ahhoz, hogy megfelelően el tudd látni a feladataidat. Hiszen minden munkaeszközt a munkáltatód biztosít. Abban az esetben azonban, ha saját vállalkozást viszel, számos szerszám, eszköz birtokában kell lenned, hogy minden felmerülő problémát meg tudj oldani.

Kéziszerszámok

Az olyan alapvető kéziszerszámok, mint a csillag-villás kulcskészlet, a sniccer, a nyomatékkulcs vagy épen a hajtószárak, egyik szakember repertoárjából sem hiányozhatnak.
További szükséges eszközök lehetnek még: fázisceruza, adapterkészlet, dugókulcskészlet, bitkészlet, bőrlyukasztó készlet, különböző méretű csapszegvágók, csapágylehúzók, csavarkulcsok vagy akár a csőfogó.

Speciális szerszámok

Nagyjából úgy tudjuk megkülönböztetni, melyek az általános kéziszerszámok ás mik a már speciális eszközök, hogy a kéziszerszámok esetében elmondható, hogy akár egy átlagos otthon eszköztárában is megtalálhatók. Ezzel szemben a speciális eszközök kifejezetten a szakmához kapcsolódnak.
Ilyen eszköz lehet az abroncsnyomás mérő, a különböző gyújtógyertyák vagy éppen rugós kompresszorok.

Gépek

Gépek esetében beszélhetünk kis-, és nagygépekről. Egy műhelyben szükség lehet különböző hegesztő berendezésekre akár a kipufogórendszerek szétszedése utáni javításhoz, akár némi karosszéria javításhoz.

További szükséges gépek lehetnek a különböző felvonók és emelők, hogy a lehető legtökéletesebb szögből érhessék el a szakemberek a hiba forrását. Valamint nem elhanyagolható eszközcsoport a diagnosztikai eszközök sem, amik nagyban segítik lokalizálni a problémát és ezáltal felállítani a szükséges javítási tervet.

7. Grupa Topex márka: Neo tools szerszámai a minőségi munkavégzés érdekében

Milyen cég a Grupa Topex?

A Grupa Topex egy lengyel alapítású vállalat, amely a kéziszerszámok és elektromos kisgépek elég komoly, széles választékával van jelen a piacon. A cég 6 márkája közül az egyik kiemelkedő a Neo Tools. Ezen eszközök kialakítása során figyeltek arra, hogy minden szabványnak megfeleljenek, hiszen használat közben folyamatos terhelésnek vannak kitéve az eszközök. A folyamatos termékfejlesztésnek, terméktesztelésnek köszönhetően sikerült olyan eszközöket gyártani, amik tökéletes kiegészítői lehetnek egy autószerelő műhelynek.

Mára már nagyjából 7000 termékből álló termékkatalógussal büszkélkedhet a cég. Éppen ezért minden olyan eszköz megtalálható a termékkínálatukban, amire egy autószerelőnek szüksége lehet.

Minden, amit a Neo Tools márkáról tudni érdemes

A Neo Tools márkán belül több, mint 1500 termék közül válogathatnak akár a lelkes hobbiszerelők, akár a profi szakemberek. Hiszen a minőségi kidolgozásnak köszönhetően olyan időtálló, strapabíró darabokról beszélünk, amik profi környezetben, mindennapos használat mellett jól bírják a gyűrődést. Mi sem mutatja jobban a márka népszerűségét, mint, hogy hosszú évekig Jan Chmielewki, lengyel rallybajnok volt a márka arca.

Hogyan működik a termékek tesztelése?

A Grupa Topexnél fontosnak tartják, hogy ne csak „papíron működjön” és legyen használható egy termék, hanem kiállja az idő próbáját is. Éppen ezért a laboratóriumi tesztek után valós munkakörülmények között is bevetik ezeket az eszközöket.

A piaci bevezetés előtt így a NEO Garage profi műhelyében használják, tesztelik az eszközöket. Itt a gépészmérnökök olyan hétköznapi feladatok során próbálják ki őket, mint a különböző időszakos ellenőrzések végrehajtása vagy a motorok, felfüggesztések, fékrendszerek vagy kormányrendszerek javítása. Sőt, még antik járművek javításában is fontos szerepet kapnak a tesztelendő eszközök, így mindenféle munkafolyamatról, javításról lesz visszajelzésünk nekünk, vásárlóknak.

Grupa topex márka - Neo tools autószerelő szerszámok tesztelése

A Neo Tools műhelykulcsok tökéletes társ lehet egy autószerelő műhelyben

8. Neo Tools termékek

A következő néhány sorban bemutatjuk a Neo Tools termékpalettájának egy apró kis szeletét. Hiszen a több, mint 1500 terméket bemutatni nehéz lenne, így szeretnénk kiemelni azokat a legfontosabb, legtöbbször használt darabokat, amik akár egy hétköznapi háztartásnak, akár egy autószerelő műhelynek is elengedhetetlen eleme lehet.

Ha 3 terméket kellene megemlítenünk, ami tényleg minden olyan háztartásban elengedhetetlen, ahol rendszeresen barkácsolnak, a következők lennének azok:

65 db-os szerszám és foglalatkészlet

A 65 db-os készlet elemei kiváló minőségű króm-vanádium acélból és S2-ből készültek. Ezek az eszközök egy nagyon jól és könnyen pakolható kofferban kerültek elhelyezésre, ami a kattanózárnak köszönhetően gyorsan ki-, és bepakolható. A termékekre jellemző, hogy TUV-tanúsítvánnyal lett ellátva és 25 éves gyártói garanciát vállalnak rá. A 65 db-os szett tartalmazza a következő szerszámokat:

  • dugókulcsok
  • kardáncsukló
  • racsni
  • bitadapterek
  • imbuszkulcs készlet
  • csillag-villáskulcs készlet
  • T típusú hajtószár
  • csőfogó
  • kalapács
  • kombinált fogó
  • zsebmérőszalag
  • tapétavágó
  • szigetelőszalag

Ez a termék tehát egy nagyon komplex, sok-sok eszközt magába foglaló eszközkészlet, ami a profi autószerelő szerszámok egyik kiemelkedő eleme lehet a minőségéből, sokszínűségéből adódóan.

Grupa topex márka: neo tools kézi szerszámok

Legmegbízhatóbb szerszámok márkája

50 db-os csavarhúzó készlet

A termék legfontosabb paraméterei, hogy 1000V feszültség alatt kerültek bevizsgálásra. „Az S2 acélötvözet alkalmazásának köszönhetően a csavarhúzó fejek keménysége 50 HRC”, láthatjuk a termékleírást is a Grupa Topex oldalán. Ez azért fontos információ, mert nem csak a munka minősége lehet jobb, de a termék élettartama is sokkal hosszabb lesz ezáltal! A 100 mm hosszúságú hegyek mellé még egy 1000V-os elektromos feszültségmérő is kapcsolódik.

Ha csak kisebb otthoni munkálatok kapcsán lenne szükség egy csavarhúzó szettre, ennek a „kistestvére” is elérhető a márkánál, ami egy 12 db-os szettet jelent. Így a hobbi-, és profi szerelők is megtalálják a nekik megfelelő termékeket.

A következő diagramon a piacon megtalálható, hasonló csavarhúzókészletek árait hasonlítottuk össze:

Csavarhúzó készletek összehasonlítása, csavarhúzó készlet ára

A csavarhúzószettek széles választéka megtalálható a piacon, azonban komoly mérlegelést igényel, hogy melyiket is válasszuk. Kiváltképp átgondolandó a minőség megfizetése, ha gyakran fogjuk forgatni ezeket az eszközöket. Mert lehet, hogy olcsó egy szett, de ha 1-2 évente cserélni kell, jobban megéri egy minőségi, 25 éves gyártói garanciával rendelkező termékcsalád tagjait választani!

Autószerelő munkaruha

A különböző munkaruhák nem csak autószerelőknek lehetnek hasznosak, de az otthoni bütykölőknek is! Hiszen ezek olyan speciális ruhadarabok, amik kifejezetten jól bírják a makacs szennyeződéseket, könnyebben takaríthatók, mint az átlagos ruhadarabok. A Neo Tools termékkínálatában válogathatunk szél-, polár-, és bélelt munkadzsekik, esőkabátok, nadrágok, de akár farmar munkásdzsekik vagy vékony, nyári munkaruházatok közül is. Minden munkaruházatra jellemző, hogy S-XXXL méret között választható.

9. Ők is a Neo Tools eszközeit használják

Zoran Kastratovic

A Neo Tools eszközhasználók közül az egyik legfontosabb a szerbiai származású Zoran Kastratovic autóversenyző, aki egész gyorsan kezdett cseh színekben, európai csapatban versenyezni.

Zoran Kastratovic, szerbiai származású versenyző

Zoran Kastratovic, szerbiai származású versenyző

Grzegorz Duda

Grzegorz Duda egy elég sokszínű, ezer arcú személyiség. Hiszen rally versenyző, a Duda Garage tulajdonosa, autóépítő, ugyanakkor televíziós területen is keresett. Már egészen fiatal kora óta komoly kötődést érzett az autóiparhoz, így nem nagy meglepetés, hogy a több tízezres követőtáborral rendelkező versenyző is a Neo Tools eszközeit használja.

Grzegorz Duda rallyversenyző a műhelyében

Grzegorz Duda rallyversenyző a műhelyében

10. Gyakori kérdések

A következő néhány kérdés a leggyakrabban felmerülő kérdések egyike, mely az autószerelő szakmát érinti.

Hogyan nyithatok autószerelő műhelyt?

Ahhoz, hogy hivatalosan működő műhelye legyen egy szakembernek, minden személyi-, és dologi feltételnek is teljesülnie szükséges. A gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló 1/1990 KHVM rendelet kimondja, hogy a következőknek kell teljesülnie, ha saját műhellyel szeretnél rendelkezni:

  • 5 fős létszámig (akkor is, ha egyedül vagy) egy személynek legalább mestervizsgával kell rendelkeznie
  • 6-20 fő esetén már szakirányú középfokú végzettséggel és mellette 5 éves szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie
  • Emelőgépkezelői OKJ-s végzettség, valamint egy teherkötöző vizsga (hogy meg tudd emelni és tudd, hol és hogyan kell szakszerűen megemelni az autót)
  • Telephely bejelentése a következő szerveknél: a területileg illetékes kormányhivatal szakigazgatási szervénél, a jegyzőnél.
  • Hivatalosan telephelyengedély nem szükséges, csak bejelentésköteles, azonban érdemes még a szolgáltatás nyújtásának megkezdése előtt elvégezni a telephelybejelentést, hogy a későbbiekben ne szolgáltassunk támadási (és büntetési) pontot.
  • Amennyiben nem egy fix telephelyes autószerelői műhelyet szeretne a szakember, gondolkozhat segélyszolgálat létesítésében, ami esetében a következőkre kell figyelni:
  • Rendelkeznie kell egy járművel, eszközökkel, alkatrészekkel, amiket a járműben tud is tárolni.
  • Amikor elindítja az autószerelő a vállalkozást, meg kell adnia annak székhelyét. Habár kézenfekvő lehet, hogy a saját házát vagy lakását válassza az ember, olyan csavarral találkozhatunk a szakmában, hogy a gépjárműjavítás és -karbantartás lakóövezetben nem végezhető tevékenység.
  • A fentiekből pedig következik, hogy ahhoz, hogy legálisan, biztonságban végezhesse autószerelőként a munkáját egy szakember, egy külsős telephelyet, műhelyet kell bérelnie.

Hogyan változhat a motor élettartama a gázrendszer használata során?

Az elnyújtottabb, lazább égés következtében és persze a megfelelő szabályok betartása és a helyes kivitelezés mellett az autó motorjának élettartama növekedik. Ennek oka, hogy a gázzal való üzemelés során a benzinből kioldódó anyagok nem jutnak be a kenőolajba. Ha pedig nem jutnak be, nem szennyezik a motorban található alkatrészeket. Ezen alkatrészek pedig ezáltal egy sokkal jobb minőségű kenőolajban tudnak futni.

Melyek a leggyakrabban felmerülő hibák fékrendszerek vonatkozásában?

Általában a betétek, tárcsák, pofák vagy éppen a dobok kicserélése szükséges a használat közben keletkező kopás vagy éppen a nem rendeltetésszerű használatból eredő meghibásodás miatt. A leggyakrabban ezek közül a kopó alkatrészek (betétek, pofák, tárcsák, dobok) cseréje szükséges csak.

Milyen gyakran kell megvizsgáltatni vagy cserélni a gumiabroncsot?

Erre sem törvényi előírás, sem kötelezően betartandó szabály nincs. Az azonban általánosságban elmondható, hogy 5 évente érdemes ellenőriztetni magát az abroncsot, de ha biztosra szeretnénk menni, minden szezon előtt is megnézethetjük szakemberrel. Amennyiben nem érzékelhető komolyabb kopás, ami miatt szükségessé válna a csere, akkor is érdemes minden 10. évben új abroncsokat beszerezni a balesetek elkerülése érdekében.

Mit kell tenni, ha újra forgalomba szeretnénk hozni egy autót?

Az újra forgalomba hozatalhoz szükség lesz egy műszaki vizsgára és egy eredetvizsgára egyaránt. A hivatalos műhelyekben ezeket a szakemberek el is tudják végezni és segítenek a tulajdonosnak a hivatalos dokumentációban is.

Hagyj megjegyzést