Article Image

Milyenek az autófényezés árak?

Magyarországon az autófényezés árak 5.000-40.000 Ft között mozognak elemként. Átlagos elem fényezése 10.000 Ft. Az árak függnek az autó típusától, méretétől és extra javításoktól.
🧮 Ár kalkuláció online
Számold ki a projekted költségét🧮 Ár kalkuláció online

Mennyibe kerül az autófényezés 2024

Autó fényezés esetén elég sok tényező nyom a latba, főleg alapvetően az, hogy csak elemet, vagy teljes, esetleg teljes külső-belső fényezést szeretnénk-e? Ha egy átlagos Opel Astra 5 ajtós személyautót veszünk alapul, akkor egy profi autófényezés akár 970.000 Ft-ra is rúghat, míg akadnak szép számmal nyilván ennél jóval akciósabb ajánlatok, kb 200.000-300.000 Ft-tól indulva.

Autószerelő Szakembereink

Összegyűjtöttünk minden céget és magán szakembert, akik autófényezési szolgáltatásokat kínálnak, egyetlen helyen. Válaszoljon néhány kérdésre, hogy megtalálja az Önhöz legközelebbi szakembereket, akik képesek lesznek segíteni a projektjén.

Szakemberek Listája

Autófényezés árak

Tartalomjegyzék

Találj a környékeden dolgozó autófényező szakembereket!
 

A teljes autófestés főbb lépései

  • Alapos karosszéria mosás
  • A karosszéria minden részének és elemének szétszerelése
  • Régi festék eltávolítása
  • Az autó elhelyezése homokfúvó kamrába
  • Olyan területeket, amelyeket nem kell festeni, maszkolószalaggal kell lefedni
  • Alapozó felvitele a karosszériára
  • Az egyenetlen területek vakolása (lehetővé teszi a tökéletes geometriai formát)
  • Csiszolás és poreltávolítás
  • Gépjármű festése
  • Lakkozás
  • Az autó szárítása optimális páratartalom és hőmérsékleti körülmények között
  • Az összes szétszerelt alkatrész beszerelése
  • A fényezést a polírozással fejezik be 

komplett autó festése

No de, nevezzünk meg mégis egy hozzávetőleges összeget, amiről majd tárgyalhatunk is:

Autófényezés árak/ kategória 

Autó típus

Teljes külső, Ft

Teljes külső-belső, Ft

Tuning, Ft

Közép (Opel Astra)

900.000

1.400.000

1.350.000

SUV (VW Touareg)

1.150.000

2.000.000

1.800.000

VAN (Citroen Jumper)

1.400.000

2.400 000

2.100.000

sport

1.450.000

2.600.000

2.150.000

 *egyszínű, metál, gyári lakk, jav.nélkül, 2 év garancia

Autófényezés átlagárak - Kategória szerint

Az autófényezés költségét befolyásoló tényezők

A minőség

Értendő ez mind a felhasznált autófesték és az autófényező műhelyben végzett munka minőségére egyaránt. Amennyiben a választott műhely professzionális és magas minőségű autófesték gyártó termékeivel dolgozik, ez esetben számíthatsz az emelt szintű ügyfélszolgálatra, kifogástalan minőségre, s akár 2+ év garanciára. Ezzel ellentétben azon egyszerűbb autófényező műhelyek, melyek a kevésbé prémium festékmárka mellett tették le a voksukat, dolgozhatnak akár kiváló szakemberek is a műhelyben, mégsem fogja ugyanazt a ragyogó minőséget produkálni a végeredmény, a kiszolgálás nívója néha kritikán aluli is lehet (pl.: unott recepciós), garanciát pedig nem, vagy kevesebbet vállalnak a kész munkára, érthető módon.

Az autó mérete / kategóriája

Gondolom ezt a részt nem kell túl bőven kifejtenem, nyilván egy VW Up, vagy Smart for 2 fényezése jóval kevesebb festéket emészt fel, mint egy hosszított-magasított Peugeot Boxer, amin csak elől vannak ablakok.

Egyszerűen fogalmazva: minél nagyobb a jármű, annál magasabbak lesznek a festés költségei. Pont.

Választott szín és a festék minősége

Ezt már részben érintettük az előbb, mégis külön bekezdést érdemel.

Bár egy fehér és egy sárga ing ugyanazt az árcédulát viselheti egy áruházban, a festék színe nem ugyanúgy működik. A szín befolyásolja az árat, és a szokásos színek, mint a fekete, a szürke és a fehér, sokkal olcsóbbak, mint a speciális színek. Ráadásul sokkal többet kell fizetni például, ha a prémium autógyártók által használt ritka színeket választjuk.

A festék minősége meghatározza a teljes fényezés költségét is. A jobb minőségű és tartósabb festék drágább, mint a gyári szabvány. De általában megéri, mivel sokkal ritkábban, vagy egyáltalán nem kell újrafújni az autót.

Hasonlítsd össze a közeledben lévő autófényezők árait.
 

Piros színű, mintás gépjármű

Például egy szintetikus autófesték ára 11.767-ért már kapható egy átlagos méretű személyautóhoz. Másrészről viszont több réteg kiváló minőségű autófesték több tízezer Forintba, vagy annál többe fájhat az ínyenceknek.

Tovább drágítja a kicsike színre fújását, ha egyedi dizájnt. vagy díszítéseket is óhajtunk rápingáltatni a verdánkra, mint pl a Viper csík, lángnyelvek, csillámpónik és még sorolhatnám napestig. Ezek további tízezrekkel könnyítik meg az autótulajdonosok zsebét, vagy pénztárcáját.
Autófesték átlagárak/metál,színkevert

Autófesték átlagárak

Autófesték típus

1 liter ára

0,5 liter ára

Olcsóbb

11.700 Ft

7.900 Ft

Közép

12.500 Ft

8.400 Ft

Drágább

14.500 Ft

9.800 Ft

Szükséges javítások

Nos, igen. A gittelési témakör. Ha az autónk fényezését, újra fújását azért tervezzük, mert előzőleg megsérült valamelyik elem és kicseréltettük, vagy több kisebb sérülés, karc, húzás, mattulás látható a karosszérián, akkor bizony ezeket ki kell javítani fényezés előtt.

Ahogy a lakás falát festés előtt kiglettelik gipsszel, az autókarosszéria fényezése előtt a hibák autógittel való korrigálása elengedhetetlen a szép és tartós végeredmény elérése érdekében.

Persze nem arról van szó, mint ahogy azt biztosan láttad/hallottad már “barátibb” szakik szájából: jóvan az, majd kigitteljük...nem! Az borítékolható, hogy a minőségi munka rovására fog menni.

Befejező műveletek

És akkor a hab a tortán, illetve pontosabban a habon lévő cseresznye, a pont az i-re...a finisezés, azaz a lakkozás, és a befejező műveletek.

Sok autófényező műhely extra szolgáltatásképpen waxolást, vagy polírozást is kínál a fényezéshez. Az átlagárakat összegyűjtve én a gyári lakkozással számolta, de egy extra lakkréteg 20.000 - 30.000 Ft-ért és egy waxolás/ polírozás további plusz 25.000 - 40.000 Ft-ért már egészen fennséges megjelenést fog kölcsönözni az autónak, ráadásul növeli az új fényezés élettartamát.

Létezik speciális bevonattal való felületkezelés is a karosszéria fényezéshez, mint például kerámia bevonat, mely durván, átlag 49.900 Ft-ba kerül a 2022 Májusi adatok alapján.

Meglehet, hogy amikor ilyen drága szolgáltatást veszünk, mint az autófényezés, akkor többnyire nagyon számít minden 1.000 Ft, mégis megéri befektetni ezekbe az extrákba, mert hosszú távon pénzt takarítunk meg vele.

Keress autófényező szakembereket és hasonlítsd össze az áraikat.
 

Autófényezés árak elemenként: centi, hossz, sűrűség, vastagság

Nos, a valóságban ez nem így működik! Nagyon ritka  a teljes külső / teljes karosszéria, vagy a teljes külső-belső fényezés! Inkább elemenkénti fújás jellemző, mint például lökhárító, motorháztető, tükrök, tipikusan karcolások, sérülések kijavítása után. Mégis ritkán fordul elő, hogy csak 1-2 elem újra fényezésére van szükség, mert általában úgy vagyunk vele, mi autó tulajdonosok, hogy akkor már "rakjuk rendbe az autót" és fújjunk le minden hibát az autón, ha már “úgyis ott vagyunk”.

Az autó átlagosan 14 különböző karosszéria elemből áll, így a következőkről beszélhetünk:

  • lökhárító fényezés vagy ködölés (spot fényezés)
  • sárvédő újrafényezés
  • motorháztető színre fújás
  • ajtók festése
  • küszöb fényezése
  • tető és csomagtér ajtó átfestése
  • egyéb alkatrészek: tükrök, kilincsek, díszcsíkok újra festése
  • belső karosszéria elemek fényezése: falcok, nyúlványok, fenéklemez, kerékjárati ív

Ezek alapján láthatod, hogy mennyi különböző része lehet lefestve egy autón. Ezek mind különböző méretűek, formájúak és adottságoktól függően eltérő módon kell őket fényezni (idő, idő és még több idő).

Fontos tudni azonban, hogy nincs program, sem számítógép, ami kiszámolja nekünk, hogy egy X márkájú, Y évjáratú autó bal hátsó sárvédőjének fényezéséhez pontosan milyen és mennyi cm, gramm, liter alapanyag szükséges, s a munkadíjat hozzácsapva kapunk egy kristálytiszta táblázatot a fix árakkal...

Alapanyag kimérése

Itt minden esetben a szakmai tapasztalat, tudás és precizitás adja meg a munka feltételeit, ehhez hozzájönnek az egyéni igények, így kapunk egy abszolút egyedi árajánlatot.

Autófényezés átlagos óradíak/Város

Autófényezés árak / elemenként 

Fényezendő elem

Minimum ár

Maximum ár

Lökhárító

24.500 Ft

49.700 Ft

Sárvédő

19.500 Ft

47.500 Ft

Első szárny

18.000 Ft

48.000 Ft

Hátsó szárny

21.500 Ft

50.000 Ft

Motorháztető

24.500 Ft

57.700 Ft

Ajtók

24.500 Ft

49.700 Ft

Külső tükör

4.900 Ft

9.700 Ft

Küszöb

14.900 Ft

27.500 Ft

Kilincs

4.900 Ft

9.700 Ft

Lényeg: az autófényezés a fenti tényezőktől függően elemenként 4.900-57.700 Ft-ba kerül, teljes külső karosszéria fényezése 900.000-1.5000.000 Ft között mozog, a teljes karosszéria külső-belső fényezése 1,5-2,5 millió Ft, míg egy tuning fújás, fényezés, egyedi design kategóriától függően 1,3-2,2 millió Ft magasságáig terjedhet, de mint említettem, ezek átlagárak.

Lökhárítót átlag 20.000-50.000 Ft-ért, motorháztetőt átlag 25.000-60.000 Ft-ért, ajtókat pedig átlag 24.000-50.000 Ft-ért fújnak színre.

Az autófényezés óradíjai 14.200-24.000 Ft között mozognak.

Mikor érdemes megfontolni az autófényezést?

Nincs egyértelmű szabály arra vonatkozóan, hogy mikor kell festeni az autót és mikor elegendő például egy autófóliázás.

Leginkább sérült, törött autók javításakor szokott felmerülni a fényezés, vagy ha az autó gazdája ínyenc és egyedi megjelenést szeretne a kis kedvencén, ami fóliázással nem megoldható.

Goldoltál már az autófóliázásra?

Ha úgymond, csak új színre vágysz, érdemes megnézned a fóliázás árakat, mert az autófóliázás (tulajdonképpen egy öntapadós tapéta szerű fóliatekercs, amely egy autó vinyl anyaggal történő bevonását jelenti) klasszisokkal olcsóbb, mint a teljes autófényezés, sokkal kreatívabb megoldások is kivitelezhetőek, mint az autófestékkel, ráadásul a fólia később eltávolítható anélkül, hogy károsítaná az eredeti festéket. Itt pedig az autófóliázás cikkünket, 2024-es árakkal: link

HasAutófényezésre keresel szakit? Segítünk találni!
 

Autófényezés általában akkor javasolt, ha aza eredeti, gyári lakkozás, fényezés már megkopott, a polírozás és waxolás sem hozott esetlegesen hosszantartó javulást.

Károsíthatják az karosszéria gyári fényezését az alábbiak: időjárás, maró anyagok az úttesten közlekedés közben (só, fékolaj, kavics stb.)

Autó polírozás

Fekete autópolírozása

Az autófényezést csakis szakértelemmel kell csinálni!

Autó polírozásának semmi szín alatt nem ajánlott otthon, megfelelő szaktudás nélkül nekiesni, megfelelő gép és paszták hiányában, mert helyrehozhatatlan károkat okozhatsz autód fényezésében! Megégetheti a fényezést, leszedheti a festéket, és teljesen össze hologramozhatja a felületet!

Az is megeshet, ha túl sok lakkot távolítasz el autópolírozás közben, hogy azt már csak fényezéssel lehet majd korrigálni!

2024-es magyarországi árakat tanulmányozva átlagosan 10.000-35.000 Ft között készítenek profi polírozást.

Autó polírozás ár

Eladás előtti polírozás

20.000 Ft-tól

Az egyik alkatrész fényezésének a helyreállítása

  8.000 Ft-tól 

Az egész autó polimérrel való polírozása

40.000 Ft-tól

Kisebb rész polírozzása

  4.000 Ft-tól

Az alkatrész helyreállító polírozása

  6.000 Ft-tól

Autó karcolásoknak a polírozása

  6.000 Ft-tól

A polírozás a karosszéria esztétikai hibáinak javítására szolgál, melyek a többnyire a mindennapi használat közben keletkeznek.

Szinte már mindenki tapasztalta, hogy bármennyire is vigyáz az autójára, azon mégis keletkeznek sérülések. Ezek sokfélék lehetnek, némelyiket polírozással is ki lehet javítani. Ilyenek az apró, kézzel nem, vagy alig tapintható karcok, vagy a mosás során keletkező fényvesztés/mattulás. Ezen fajta "nüansznyi" felületi sérülések polírozással való “eltüntetése” egy profi polírozó szakember számára egyáltalán nem okoznak gondot, hiszen minden felszerelése és szaktudása megvan hozzá.

A polírozás noha egyszerűnek tűnik, de mégis szaktudást és körültekintést igényel, hiszen elég magas a hibafaktor, ha nem szakértő kezek garázdálkodnak a karosszérián, ezzel pedig  több kárt okozunk, mint hasznot. Ilyenkor már csak a fényezés segíthet.
Gépjárművünket érdemes políroztatni értékmegóvás céljából, valamint az évszakokra való felkészítéskor.

A wax amit a polírozás befejező lépéseként felhordanak az autóra, védi a karosszériát a téli sós létől, nyáron meg a bogárnyomok könnyebben távolíthatóak el a felületről, s nem mellékesen esztétikailag széppé varázsolja gépjárművünket. Az esővíz is könnyebben lepereg, nem hagy apró pöttyöket a karosszérián.

A fényezés befejezéseként is felpolírozzák a karosszériát több okból is: eltávolíthatóak a fényezésbe került „szennyeződések”, felfényesítik ködölés nyomokat, illetve a régi fényezésen megjelenő festékbeszívódásokat is gyönyörűen orvosolni tudják ezáltal.

Találj a feladatra megfelelő szakembert!
 

Profi fényezés, vagy "csináld magad otthon"?

Ez a kérdést te fogod eldönteni, mi csak segítünk benne, de én személy szerint biztatlak a profi szakember felkeresésére, mindenképp! Íme néhány kérdés, amelyet érdemes megfontolni:

  • Mennyibe kerülnek a "barkács-fényezés" munkák?
  • Mennyi időt szánsz arra, hogy saját magad fényezd le az autódat?
  • Megvan-e ehhez minden alapfeltétel: hely, alapanyag, eszközök, idő?
  • Őszinte vagy magaddal szemben azzal kapcsolatban, hogy mennyi időd megy majd el összesen ezzel és valóban képes vagy-e lefújni te magad a teljes karosszériát?
  • Meddig tart a barkács-fényezés?
  • Hogyan fog kinézni egy otthoni autófényezés a profi autófényező szakember munkához képest?
  • Mi a fontosabb? Időt és bosszúságot, vagy pénzt spórolni?

Rossz állapotú piros színű autó fényezésének előkészítése

Rozsdás autó festése

Gyakori kérdések

Mennyi ideig tart egy teljes autó karosszéria fényezés?

Ha a karosszéria jó állapotban van és az összes szükséges anyag megérkezett, illetve rendelkezésre áll a műhelyben, akkor átlagosan 1 hét múlva már kész is lesz a gépsárkányunk. Amennyiben extra javítások, egyedi igények vannak, úgy átlagosan 2-3 hét lesz a munkaidő. Ebben benne van a javításra és az extra festési munkálatokra szánt idő is természetesen.

Mennyi ideig tart egy autópolírozás?

Átlagosan azt tapasztaltam, hogy 5-7 óra alatt kész egy teljes autó polírozás, elemenként 1-3 óra jellemző kb. Előfordulhat nagyobb intervallum is, mint az 40-50 óra, de ez nagyon extrém és egyedi eset.

Mi az a SMART karosszériajavítás?

A SMART a „Kicsi és közepes méretű javítási technológia” rövidítése, és ez egy olyan folyamat, ahol a szakember javíthatja a kisebb (maximum A4-es méretű területen található) horpadásokat, karcolásokat és karcolásokat a helyszínen anélkül, hogy a járművet a műhelybe kellene vinni. A festék a helyszínen az autó színhez igazítható, csakúgy, mint a kisebb javítások, például a horpadás és a kisebb hornyok kiegyenesítése.
Alkalmazható pl jégverés okozta horpadásoknál.

A szín azonos lesz az autó gyári színével?

Többek közt ezért érdemes profikra bízni az autófényezést, mert ők pontosan tudják, hol kell kikeresni az autód eredeti festésének szín és gyártó kódjait, ezt meg is rendelik, így gyakorlatilag garantáltan ugyanazt a színt fogod kapni, csak újkori állapotában (feltéve, hogy azonos színt kértél, nem pedig színváltoztatást.

Mi az a ködölés?

Azt jelenti, hogy egy kisebb karosszéria javítás után, festékszóró pisztollyal az azonos színű festékkel, úgymond átmenetesen lefújják a javítás területét, így elkerülhető az elem fényezése, s gyakrolatilag szinte észrevétlenül kivitelezhető, ha ügyes és profi szakemberre bízzuk.

Melyik jobb, fényezés vagy fóliázás?

A kettő egyáltalán nem ugyanaz, nem jobb, vagy rosszabb, csak más. Alapvetően fóliázni csak kívül lehetséges a kocsit, fényezni kívül és belül is lehetséges.

Fóliázásban a kreativitásnak nagyon teret engednek, a fényezés viszont a teljesen gyári, újkori állapotokat tudja visszaadni. Mindemellett fényezéssel is lehet gyönyörű, egyedi dolgokat villantani az autó "fém-festővásznán"

Kell-e módosítani a forgalmit, és ha igen, mennyibe kerül az új forgalmi?

Ha azonos színnel fényeztetünk, akkor nem kell, minden más esetben újra be kell jegyeztetni a forgalmiba az új színt, színeket.

A forgalmi engedély illetéke 2021-ben 6.000 Ft,a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala, kormányablaka, okmányirodája jár el az ügyben. személy szerint melegen ajánlom az online időpont foglalást, sok bosszúságtól kíméled meg magad és rengeteg időt spórolsz!

Mennyibe kerül egy nanotechnológiás kerámia bevonat autóra?

Magyar piaci árak azt mutatják, hogy átlagosan 49.900 Ft-ba kerül.

Mennyibe kerül egy waxolás+polírozás?

Általában 25.000-35.000 Ft

Érdemes otthon polírozni az autó karosszériát?

Egyértelműen nem ajánlott, a fent kifejtett okok miatt! Csak, hogy a legnyomósabb indokot említsem, leszedheted a festék/lakk réteget foltokba, amit utána csak fényezéssel lehet korrigálni.


Szerző: Jóra Gyura

Frissítve: 2024.01.03.

Szakember által ellenőrizve: Váradi Dávid

Ellenőrzés dátuma: 2024.01.03.


Ha olyan szakembert keresel, aki jó áron megcsinálja az autód karosszériának a polírozását vagy fényezést, akkor hozz létre egy feladatot és kapj árajánlatot a releváns autófényező szakembereitől. Bármelyikkel beszélhetsz és kiválaszthatod a számodra megfelelőt a vélemények és a kapott árajánlatok alapján. 

Szakember keresés      Szakemberként regisztrálok!

Jóra Gyura, cikk szerkesztője
Autófényezés szakértője
Gyula több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik az autóiparban, különösen az autófényezés területén. Szakértelme és precíz munkája révén Gyula a fényezés minden aspektusát tökéletesen ismeri, legyen szó az aktuális trendekről, a legjobb anyagokról vagy a legmodernebb technikákról.

Hagyj megjegyzést