Article Image

Mennyibe kerül egy bébiszitter?

A bébiszitterek átlagosan 1.700-2.000 Ft/óra közötti díj ellenében dolgoznak. Sajátos nevelési igényű vagy több gyermek esetén pedig 2-3.000 Ft/óra között mozoghatnak a költségek.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

A bébiszitter átlagos költségei 2024-ben

A bébiszitter óradíjak nagyon különbözőek tudnak lenni annak függvényében, hogy szakképzett, tapasztalattal rendelkező gyermekfelügyelőt bízunk meg, vagy éppen a bébiszitter diákmunka keretei között dolgozik.

Ha olyan személyt bíznánk meg, aki nem rendelkezik képesítéssel, nem szükséges, hogy tudjon vezetni, rendelkezzen gépjárművel és csak alkalmi felügyeletre lenne szükség, akkor is 1.500-1.800 Ft között fog alakulni az óránkénti költsége. Ha már végzettséggel is rendelkezik a bébiszitter, akkor 1.700-2.000 Ft között is mozoghatnak az óradíjak.

Bébiszitterre van szükséged?

Találj bébiszittert perceken belül! Csak egy kattintás!

Bébiszittert keresek

Tartalomjegyzék 

Bébiszitter szolgáltatás ára

Költségekkel  kapcsolatban felmerülő kérdések

Van néhány fontosabb pont, téma, aminek az ismerete a segítségünkre lehet, ha bébiszettert, vagy angolosan mondva, babysittert keresünk és fogadnánk fel.
Mindig alapos tájékoztatást adjunk a bébiszitter-jelöltnek a gyerkőcök koráról, nevelési igényéről, feladatkörökről, hogy ebből később ne lehessen probléma!

Bébiszittert keresek!

Időnként minden szülőre ráfér a kikapcsolódás, a pihenés gyerekek nélkül is. Mert bármennyire is szeretjük csemetéinket, az is jó, ha tudunk a párunkkal, önmagunkkal is időt tölteni. Ilyenkor pedig vagy a rokonok vagy a bébiszetter segítségét a felügyeletben.

A KSH Gyermekek napközbeni ellátása tábláját vizsgálva látszik, hogy a gyerkőcök napközbeni elhelyezésére választhatunk intézményes kereteket és napközbeni gyermekfelügyeletet. 2018 óta azonban nagyjából harmadára csökkent azon gyerekek száma, akiket napközbeni gondozásban részesítettek. Ez mit is jelent? Annyit tesz, hogy míg Amerikában a szülők nagyjából 48%-a igénybe veszi időről időre a bébiszitteri szolgáltatást, nálunk nem feltétlen van rá olyan szintű igény.

Viszont így is rengetegen vannak, akik ha nem is állandó felügyelettel, de alkalom adtán szeretnének élni a lehetőséggel, hogy a csemeték nélkül mehessenek kikapcsolódni. Lássuk, milyen költségekkel és feltételekkel kell számolniuk!

Az otthonom  helyszíne  befolyásolhatja az árakat?

Határozottan igen! A nagyvárosokban alapvetően magasabb díjakat számolhatnak fel gyermekfelügyeletre. Ezen kívül pedig, ha a bébiszitter munka nem csak magát a gyermekfelügyeletet foglalja magába, de még iskolába, óvodába is el kell vinni a gyerkőcöt, akkor az üzemanyagköltség miatt esetleg plusz költségekre számolhatunk.

Ebben az esetben az 1.500 Ft-os óradíj mellé, lehet, hogy 1-1.500 Ft plusz költség is társul majd.Ha pedig nincs saját gépjárművünk, de el kell vinnünk máshova a gyermeket, a tömegközlekedési jegyet is belekalkulálhatják a dajkák, ami további 280-400 Ft/ utazási díjat jelentenek.

Magyarország egyes részein mennyibe kerül a bébiszitter szolgáltatás?

Ahogy arról már tettünk említést, a bébiszitterek városonként is különböző árakon dolgozhatnak. Most összeszedtük Magyarország nagyobb városait, megyeszékhelyeit, valamint ezek átlagos bébiszitter költségeit, hogy össze tudjuk hasonlítani.

Érdekel, hogy a környékeden akadnak-e bébiszitterek?

 Hozz létre egy feladatot, kapj egyéni árajánlatot és válaszd ki a neked megfelelő bébiszittert!

Ingyenes árajánlatkérés

Elhelyeszkedés szerinti árak

Város

Költségek

Bébiszitter Budapest környékén

1.800-2.500 Ft/óra

Bébiszitter Debrecen környékén

1.200-1.800 Ft/óra

Bébiszitter Kecskemét környékén

1.500-2.000 Ft/óra

Bébiszitter Tatabánya környékén

1.700-2.000 Ft/óra

Látható, hogy nagyjából egy sávon belül mozognak, hiszen 1.500-2.500 Ft/óra közötti összegeket találhatunk a fenti nagyvárosok között. Egy bébiszitter állás Sopron környékén is hasonló, 1.800-2.500 Ft/óra díjas jövedelmet hozhat.

Több gyermek esetében többet is kell fizetni a gondozásért?

Természetesen igen, hiszen minél több gyermekre kell vigyázni, annál nagyobb a felelősség is. A bébiszitter ár meghatározása során figyelembe veszi, hogy milyen korúak a gyermekek, akikre vigyázni kell, valamint, hogy hányan vannak. Hiszen könnyebb dolga van, ha 2 csecsemővel kell foglalkoznia, mintha 2 olyan tipegővel, akik 2-3 év közöttiek és már aktívan rohangálnak és sok mindent elérnek. A következő táblázatban összefoglaltuk, hogy nagyjából milyen díjakkal kell számolnunk több gyerkőc esetén:

Mennyibe kerül a felügyelet több gyerkőc esetén?

Képzettséggel vagy képesítéssel rendelkező bébiszittert kell keresnem? Ez befolyásolhatja az árakat?

A szülők többsége, ha nem a nagyszülőket bízza meg a gyermek felügyeletével, akkor szeretik, ha rendelkezik képesítéssel. Lehet ez a képesítés akár csecsemő-, és kisgyermek gondozó, dajka vagy éppen óvodapedagógus.

Mivel ezek a szakemberek nem csak szórakoztatják és ellátják az alapvető szükségleteit a gyermekeinknek, de mellette még oktató, nevelő munka is történhet, így ők költségesebbek lehetnek. Egy gyermek esetén 1.700-2.000 Ft között is mozoghat a díjazásuk.

Milyen szolgáltatásokat nyújthat még egy bébiszitter?

Fontos tisztáznunk, hogy alapvetően az tartozik bele a munkaköri kötelességei közé, amiről eredetileg megegyeztek a családdal. Nem várhatjuk el tőlük, hogy a növekedési ugrás következtében nyűgös gyerkőccel, a mosással és a takarítással is foglalkozzanak, ha nem ez volt megbeszélve és nem ezért kapja a fizetését.

A következő táblázatban összefoglaltuk, hogy mely kiegészítő szolgáltatásokkal tudjuk még esetleg bővíteni a bébiszitter tevékenységi köreit, ha ő is nyitott minderre. Az alap szolgáltatások közé tartozik a gyermek ellátása, etetése, játék és olvasás egyaránt.

Bébiszitter szolgáltatások listája árakkal

Szolgáltatás

Költsége

Bentlakásos bébiszitter

80-100.000 Ft

Esti rutin (fürdetés, vacsoráztatás, lefektetés)

500-1.000 Ft

Reggeli rutin (ébresztés, öltöztetés, reggeliztetés)

500-1.000 Ft

Szállítás (iskolába, óvodába, különórára)

5-800 Ft

Egyéb takarítási munkálatok

500-1.000 Ft

Főzés, nem csak a gyermeknek

1.000-2.000 Ft/alkalom

Korrepetálás

700-1.200 Ft/alkalom

Kutyasétáltatás

1.000-1.500 Ft/alkalom

Van többletköltsége a rövid határidős bébiszitter szolgáltatásnak?

Könnyen előfordulhat, hogy nem előre lebeszélt időpontban kell igénybe vennünk egy bébiszetter szolgáltatásait. Ha sürgősen, pár órán belül kell találnunk valakit, aki vigyáz a csemeténkre, míg mi távol vagyunk, akkor számíthatunk felár felszámítására. Ilyen esetben akár 2-3.000 Ft/óra is lehet a költsége a gyermekmegőrzésnek.

Mennyibe kerül egy sajátos nevelési igényű gyermek felügyelete?

Nem véletlenül szerepel már a megnevezésben is a sajátos szó. Ezzel arra utalnak, hogy valamilyen szempontól, de másabb gondoskodást igényel a gyermek. Ez a sajátosság lehet akár mozgásszervi fogyatékosság, mint a végtaghiány vagy bénulás, érzékszervi probléma, mint a látás-, vagy hallássérülés. De ide tartozhatnak még az értelmi fogyatékos vagy pszichés fejlődési zavarral (pl.: autizmus) küzdő gyermekek is.

Ezek közül vannak olyanok, akiket egy gyors „betanítás” után bárki el tud látni, akikre tudnak vigyázni speciális képzettség vagy tapasztalat nélkül is. Azonban egy halmozottan fogyatékos gyermek mellé mindenféleképpen olyan bébiszetter, gondozó szükséges, aki rendelkezik a speciális képesítéssel. Az ő költségeik peidig jóval magasabbak lehetnek. 2-3.000 Ft/óra között alakulnak a költségeik.

Két gyermek felügyelete

2 gyermek esetén nagyjából 2.000-2.200 Ft/óra költséggel kell kalkulálnunk, ha bébiszittert fogadnánk

Milyen egyéb tényezők lehetnek befolyással az árak alakulására?

Az egyik legfontosabb, árakat befolyásoló tényező a tudás mellett a tapasztalat. Készítettünk egy rövid összefoglaló táblázatot arról, hogy milyen óradíjakkal dolgozhatnak a különböző tapasztalati szinten lévő bébiszitterek. 

Tapasztalati szint szerintí árak

Tapasztalati szint

Óradíj

Kevesebb, mint 1 év

1.000-1.200 Ft

1-3 év

1.200-1.500 Ft

3-10

1.500-1.800 Ft

Több, mint 10 év

1.500-2.200 Ft

A tudáson és a tapasztalaton kívül pedig a korábban már említett elemek is fontosak lehetnek, mint a napszak, amit érint a gyermekfelügyelet vagy éppen az, hogy milyen kiegészítő tevékenységgel bízzuk meg a szitterünket.

Hogyan találhatunk bébiszittert?

Manapság, az internetnek köszönhetően már nem csak a család, rokonok és barátok ajánlásaira támaszkodhatunk, hanem magunktól is kereshetünk bébiszittert gyermekünk mellé. Fontos azonban, hogy amennyiben csak lehetséges, leinformálható és megbízható gondozót találjunk a csemeték mellé.

Inkább tapasztaltabb bébiszittert keresel? 

Akkor nézd meg a jelentkezők referenciáit, hasonlítsd össze tapasztalati szintjüket és válassz ki egyet!

Megnézem a lehetséges szittereket

Rendszeres bébiszitter - hosszútávú foglalkoztatás

Adódhat olyan ok, ami miatt rendszeresen bébiszitter segítségére szorulhatunk. Ha például a párunkkal mindketten olyan munkarendben dolgozunk, hogy nem tudjuk a reggeli óvodába, iskolába való elkészülést megoldani vagy éppen a délutáni szakkörök és fürdetés közötti időszakra kellene felügyelni a gyerkőcöket.

Ebben az esetben kicsit több időnk lehet megtalálni a megfelelő személyt. Hiszen nyugodtan megtörténhet a hirdetésfeladás, jelentkezések fogadása és átnézése. Ezek után a jelentkezők interjúztatása, esetleges háttérellenőrzése, ha van rá lehetőségünk vagy éppen a gyerkőccel való első találkozás, ami rögtön perdöntő is lehet. Hiszen ha nincs meg a kölcsönös bizalom, a kapcsolat közöttük, lehet, hogy szerintünk jól érzik magukat, de közben a gyermekünk végig szenvedheti az egészet.

A megfelelő bébiszitter megtalálásához először érdemes az ismerősöknél érdeklődni, hogy van-e egy megbízható, már ismert szitter, akit alkalmazhatnánk mi is. 
Ha ezzel esetleg nem értünk volna el sikereket, felkereshetünk különböző munkaközvetítő vagy szakemberkereső portálakat. Ilyen felület például a Qjob.hu is, ahol egymásra találhat bébiszitter és megbízó!

Ha te is megbízható és leinformálható szakembert keresel gyermeked mellé, akkor egy kattintással megteheted!

Megbízható szittert keresek

Sürgős bébiszitter - alkalmi megbízásra

Ebben az esetben általában csak pár óránk van találni valakit, aki vigyázni tudna a gyerkőcökre, így nem tudunk olyan alapos munkát sem végezni. Érdemes ilyen esetre előre keresni valakit, akiben megbízunk és akit tudunk, hogy esetleg hívható lesz sürgős esetben.

Ha azonban nincs ilyen személy az ismerőseink körében, szintén érdemes lehet a különböző bébiszitter kereső portálokon vagy szakemberközvetítő oldalakon szétnézni. Fontos kiemelni, hogy ilyen esetben érdemes fokozottan felhívni a figyelmet arra, hogy sürgős, pár órán belüli munkavégzésre lenne szükségünk.

Sürgős bébiszitter

Ha sürgősen kell bébiszittert találnunk, lehet, hogy úgy tudják már csak elvállalni csemeténket, hogy egy másik gyerkőccel együtt vigyáznak rá.

Gyakori kérdések

Összegyűjtöttük a válaszokat a leggyakrabban feltett kérdésekre. Lássuk, mi foglalkoztat minket a bébiszitter szolgáltatásokkal kapcsolatban!

Takarítást is vállalnak a bébiszitterek?

Van, aki igen, van, aki nem. Ez sok mindentől függhet. Ha 1 gyermekre kell vigyázni és a bébiszitter is hajlandó rá, hogy akár felár ellenében elvégezzen apróbb takarítási feladatokat, általában nem szokott vele probléma lenni.

Ha azonban több gyermekre vagy olyan gyerkőcre kell vigyázni, aki sajátos nevelési igényű, lehet, hogy nem marad már energiája és ideje a takarítással is foglalkozni a bébiszitternek. Így mindenféleképpen előre érdemes tisztázni, hogy csak a gyerkőc utáni elpakolás vagy egyéb munkálatok is beletartoznak-e a munkakörébe.

Szoktak késni a bébiszitterek?

Természetesen mindenkivel előfordul, hogy nem várt akadály, esemény gátolja meg, hogy időben odaérjen a helyszínre. Nincs ez másként a bébiszitterekkel sem. Ha azonban ügynökségen keresztül történik a foglalkoztatás, egy kicsivel több esély van a pontos érkezésre, hiszen akkor nem csak a saját, de az ügynökség hírneve is rombolódik. De természetesen ez teljesen egyén függő.

Mit tehetünk, ha rendszeresen késik a bébiszitter?

Először is érdemes lehet szépen megkérni, hogy már nem első alkalommal fordult elő a késés és szeretnénk, ha pontosan érkezne. Hiszen mi is akkor tudjuk időben átadni a gyerkőcöt és tudunk elindulni a dolgunkra.

Ha a figyelmeztetés után sem történik változás, még egy esélyt adhatunk neki úgy, hogy elmondjuk, hogy ha a továbbiakban sem tud pontosan érkezni, kénytelenek leszünk más bébiszittert keresni, mert így mi sem tudjuk kiszámítani a napjainkat és az érkezésünket. Ha pedig tényleg nem tudunk mást csinálni, egyszerűen keresnünk kell egy másik bébiszittert.

Kell adnunk borravalót a bébiszitternek?

A borravaló egyáltalán nem kötelező a gyermekfelügyelet esetében. Azonban vannak olyan szituációk, amikor illik honorálnunk a szitter fáradozását.

Ilyen lehet, ha késő estig kell maradnia, ha házi feladatot is kell a gyerkőccel csinálnia vagy éppen, ha neki kell gondoskodnia a vacsoráról, reggeliről és ezek egyébként nincsenek belefoglalva az árba. Tehát igen, vannak szituációk, amikor érdemes lehet borravalót adnunk, főleg, ha szeretnénk megtartani a bébiszitterünket. Ilyenkor egy 500-1.000 Ft is nagyon jól tud más esni az embernek.

Gyermekfelügyelet

Ne legyenek irracionális elvárásaink a bébiszitterekkel kapcsolatban, hiszen ők elsősorban azért vannak felfogadva, hogy a gyermekünkre vigyázzanak, nem azért, hogy az éves nagytakarítást elvégezzék!

Vállalhatunk csak részmunkaidős bébiszitter állást is?

Természetesen igen! Sőt, sokszor találkozhatunk olyannal is, hogy akár képzett, akár tanulmányaikat folytató óvónők, dajkák, csecsemő-, és kisgyermek gondozók vagy éppen ápolók vállalnak alkalmi bébiszitter szolgáltatásokat.

Nekik egy jó kis jövedelem kiegészítés lehet, nekünk pedig remek lehetőség, hogy hatékonyan intézzük el a tennivalóinkat, míg gyermekünk szakértő kezek között lehet.


A Qjob-ot hónapról hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megbizonyosodhatsz arról, hogy olyan szakemberrel van dolgod, aki tényleg ért a dolgához. Megnézheted az ajánlásait, referencia munkáit vagy éppen a készségeiről, tudásáról tájékozódhatsz a felületünkön!

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Bettina, cikk szerzője
Tapasztalt szövegíró
Bettina, több mint 5 éves tapasztalattal rendelkező szövegíró, aki már számos témában írt cikket, ezúttal a "Bébiszitter árak" című cikkével segíti az olvasókat. Cikkében részletesen bemutatja a témát és részletes információkat nyújt a kezelések árazásáról.

Hagyj megjegyzést

Az összes hozzászólás

Viola V.
Viola V.
17 napja

Ez a tevékenység adóköteles, vagy adómentes 2024. évben? Mármint a gyermekvigyázás vagy angolosan babysitter-kedés.

0
0
Válaszolok