Article Image

Mennyibe kerül egy lakástakarítás?

A takarítás árak 5.000 és 35.000 Ft között mozognak 2024-ben. Az árak függnek az otthon méretétől és a takarítás típusától. A takarító átlagos óradíja 2.500 forint.
🧮 Ár kalkuláció online
Számold ki a projekted költségét🧮 Ár kalkuláció online

Az árak nagyban változhatnak 1.200 - 2.800 Ft/óra annak függvényében, hogy az ország mely területén és milyen településeken veszik azt igénybe. Továbbá az egyszeri takarítás esetében 5.000 - 60.000 Ft szintén befolyásoló tényező lehet még az épület mérete, a típusa vagy a szolgáltatásra kötött szerződési idő hossza is.

Takarító Szakembereink

Összegyűjtöttünk minden céget és magán szakembert, akik takarítási szolgáltatásokat kínálnak, egyetlen helyen. Válaszoljon néhány kérdésre, hogy megtalálja az Önhöz legközelebbi szakembereket, akik képesek lesznek segíteni a projektjén.

Szakemberek Listája

Takarítási árak

Hasonlítsd össze a közeledben lévő takarítók árait
 

De lássunk egy rövid példát! Magyarországon a takarítás árak 2024 folyamán a következőkképpen modellezhetők. Egy 100 m2-es, 3 hálószobás családi ház takarítása 15.000 - 45.000 Ft között, míg egy 40 m2-es garzonlakás tisztítása 5.000 - 10.000 Ft között mozoghat attól függően, hogy milyen extra szolgáltatásokat venne igénybe a megrendelő. A sütő tisztítása, a gépjármű fertőtlenítése vagy éppen a mosogatógép zsírtalanítása könnyen növelheti az árakat. De, hogyan és milyen formában tudunk 2024-ben tiszta udvart, rendes házat biztosítani maguknak? Erről írunk ebben a cikkben.

Tartalomjegyzék

A takarítási árak meghatározásának különböző típusai

Az árak meghatározása takarító céggel, szobalányokkal vagy éppen egyéni vállalkozókkal is általában a négyzetméter árak vagy a takarítás mélysége alapján történik. Mivel minden munka teljes mértékben egyedi, így nem lehet egy általános árat mondani, amiért elvégezhető a munka. 

A fentieken túl a leggyakoribb az órabérben történő elszámolás szokott lenni. Ezen kívül gyakran az előzetes helyszínfelmérés utáni árkalkuláció alapján számláznak, de olyan céggel is találkozhatunk, aki amerikai példa alapján szobák és fürdőszobák száma alapján határozza meg az árait. De lássuk ezeket külön-külön is!

Átlagköltség

15.000 Ft

Minimum költség

5.000 Ft

Maximum költség

60.000 Ft

A négyzetméter árak alakulása a takarítás mélységének függvényében

Ahogy azt már korábban említettük, a takarítási árak meghatározásánál általában az játszik szerepet, hogy mekkora területű a tisztítandó ingatlan. Azonban ezen kívül is számos tényező van, ami befolyásolhatja a költségeket.

Nem mindegy ugyanis, hogy egy 150 m2-es családi ház, egy ugyanekkora irodaház vagy éppen egy étterem alapos tisztítására, fertőtlenítésére bérelnek fel valakit. Ezen kívül, ha csak a lakhatási célú épületeket is nézzük, meg kell különböztetnünk lakásokat és kertes házakat, valamint a különböző szállásokat is.

Ezeket kategorizálva, átlagosan ezen árak mentén határozható meg a takarítás értéke:

 

Általános takarítási m2 árak

Nagytakarítás m2 árak

Lakás

100 Ft/nm

130 Ft/nm

Kertes ház

120 Ft/nm

150 Ft/nm

Apartman, szálloda

150 Ft/nm

170 Ft/nm

Kérj ingyenes árajánlatot a helyi takarítóktól!
 

Takarítási óradíjak

A négyzetméter áron kívül a másik leggyakoribb ármeghatározási módszer az óradíjban való kifizetés. Ez sok esetben csábító lehet a munkavállalónak és némiképp riasztó a munkáltatónak, megbízónak. Hiszen nem minden esetben láthatja, hogy mivel mennyi időt is foglalkozik a takarítója. Ehhez a fizetési és elszámolási módhoz feltétlen bizalom szükséges munkáltató és munkavállaló között.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezt mondhatjuk, hogy míg a takarítócégek általában csomagajánlatokkal szerződnek, addig a magánvállalkozók, bejárónők között megoszlik a döntés. Vannak, akik órabérben dolgoznak, de olyanok is, akik vagy a fentebb olvasható négyzetméteráron, vagy a lentebb is látható módokon állapodnak meg. Az általános órabér 2024-ban nagyjából 1.200-2.500 Ft között mozoghat majd.

Gáztűzhely takarításA háztartási gépek takarítása gyakori feladat a takarítók számára

Szobák és fürdőszobák száma alapján való elszámolás

Ahogy azt említettük, néhány magyar cég esetében is megfigyelhető, hogy úgy határozza meg a takarítási árakat, hogy azt nézi, hány szobát és fürdőt foglal magába az ingatlan. Ennek megfelelően egy 3 szobás, 2 fürdőszobás családi házat jóval drágábban fognak elvállalni, mint egy 1 szobás, 45 nm-es garzont. De lássuk csak, mennyibe is kerül nagyságrendileg egyik és másik!

Találj egyszerűen helyi takarítót!
 

Takarítás árak részletező

1 szoba + 1 fürdő(30 m² terület)

7.000 Ft

1 + 1 fél szoba + 1 fürdő (44 m² terület)

7.200 Ft

2 szoba + 1 fürdő (55 m² terület)

9.900 Ft

2 + 1 fél szoba (74 m² terület, 1 fürdő, 6 m² erkély)

12.500 Ft

3 szoba +1 fürdő (70 m² terület)

11.200 Ft

2 + 2 fél szoba + 1 fürdő (97 m² terület, 15 m² erkély)

16.000 Ft

3 szoba + 2 fürdő (110 m² terület, 6 m² erkély)

17.600 Ft

Szobák takarítása, fürdőszoba takarítása

Természetesen itt sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy vannak olyan dolgok, amik ezek mellett is befolyásolhatják az árakat. Ilyen lehet a kiemelkedően nagy alapterület, a speciális gépet igénylős tisztítás vagy éppen az extrém módon szennyezett munkaterület. De a szolgáltatás igénybevételének helye és ideje is sokszor más-más költségeket eredményet. 

Csomagajánlatok alakulása a takarítás minőségének függvényében

A csomagajánlatok és a takarítás árak 2024 során a következőképpen alakulhatnak Budapesten:

Csomagajánlatok   

 Ár

Általános takarítás

100 Ft-tól/nm

Nagytakarítás

160 Ft-tól/nm

Takarítás kiköltözés esetén

170 Ft-tól/nm

Rendezvények utáni takarítás

170 Ft-tól/nm

Ezek a csomagok a takarítás mélysége alapján kategorizálták az árakat. Így, ahogy látható, egy általános takarítás jóval olcsóbb, mint egy időszaki nagytakarítás. Az előző éves árból jelenleg számíthatunk minimális drágulásra, köszönhetően a pandémiás körülmények miatt kialakult gazdasági helyzetnek.

Kapj ingyenes ajánlatokat a közelben lévő takarítóktól!
 

Speciális létesítmények takarítása

Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a nyaralók, apartmanok vagy éppen az Airbnb lakás takarítását is. Ugyanakkor az éttermek, irodaházat, fodrászatok és összességében bármilyen vállalkozáshoz használt helyiség is ide sorolható. Hiszen mindegyik területnek meg vannak a maga szabályai és HACCP-s követelményei, aminek meg kell felelni. Valamint ezen épületek, üzletek takarítása gyakran nem munkaidőben történik, hiszen akkor az ott dolgozók is tevékenykednek. Így vagy késő délután, este, vagy éppen hajnalban szükséges ezeket tisztán tartani. Ez pedig sokszor plusz költséget és extra szervezést igényel akár a takarítócégektől, akár magánvállalkozóktól.

Takarítás árak 2024 – takarító céggel vagy bejárónővel dolgozzak együtt inkább? Melyik éri meg jobban?

A választ szintén sok minden befolyásolhatja. A munkák tekintetében a céges keretek között dolgozó alkalmazottak gyakran jobb minőségű vagy több olyan eszközzel rendelkeznek, amivel sokkal hatékonyabb munkát tudnak végezni, mint az egyéni formában dolgozó magántakarítók. Az épület, homlokzat takarítás, a medence fertőtlenítés vagy éppen az ózonos fertőtlenítés is kevesebb gondot okozhat nekik. Azzal azonban, hogy bejárónőt vagy magánvállalkozót fogadunk fel, sokszor havi szinten tízezreket spórolhatunk meg. Hiszen ha csak egy általános lakás takarítás a cél, akkor nagyon könnyen találhatunk megbízható, ugyanakkor a cégeknél jóval olcsóbban dolgozó személyeket. Találj a neked megfelelő takarítónőt vagy céget!

Takarítás Budapest egész területén. Ha te is gyűlölsz takarítani vagy nincs időd, rendelj! Megbízható, alapos takarítók, korrekt árak. 100% pénzvisszafizetési garancia!

A következőkben szeretnénk bemutatni a takarítócégeket és a bejárónőket/magánvállalkozókat az árak, valamint az előnyeik és hátrányaik szempontjából egyaránt!

Takarító cég vagy magánvállalkozó

Kedvezőbb árak

Ha a takarítás árak 2024 egészére vonatkozó becsült adatait megnézzük, akkor elég nagy eltérést láthatunk a két lehetőség között. Míg egy-egy takarítócég egy 80 nm-es, nappali+2 szobás lakás takarításáért könnyedén elkérhet 18.700 Ft-ot is (takarítóeszköz bérlés nagytakarításhoz - 4.999 Ft, kiegészítő tisztítószer - 2.500 Ft). Egy magánvállalkozó ára a tapasztalatok alapján, ugyanezekkel a paraméterekkel olyan 10.700 Ft között mozoghat ugyanolyan mélységű takarítás esetén.

Hasonlítsd össze a közeledben lévő szakemberek árait
 

Mit tartalmaz a lakás általános takarítása?

Minden szobában:

  • Minden hozzáférhető felület portalanítása vagy nedves tisztítása szükség szerint
  • Pókhálók eltüntetése
  • Asztalok, párkányok és szekrényajtók tisztítása
  • Tükrök tisztítása
  • Lámpák portalanítása, tisztítása (amennyiben elérhetőek)
  • Minden felület porszívózása (parketta, szőnyegpadló, darabszőnyeg)
  • Hidegburkolatok felmosása
  • Szemetesek kiürítése

Konyha:

  • Összes pult tisztítása
  • Sütő előlap-, főzőlap-, mikrohullámú sütő-, hűtőszekrény-, mosogatógép előlapi tisztítása
  • Összes szekrény és fiók külső felületének tisztítása
  • Kis és nagy konyhai berendezések külső tisztítása és portalanítása
  • Mosogatók és csapok vízkőmentesítése, kisúrolása
  • Mosogatás (1 adag bepakolása mosogatógépbe, kézi mosogatást nem tartalmaz)

Fürdőszoba (Fürdőszoba takarítást rendelek):

  • Vízzel érintkező csempefelületek vízkőmentesítése (zuhanyozó-, kád-, mosdó környezete), tisztítása
  • Kád, mosdó, bidé vízkőmentesítése, tisztítása
  • WC tisztítása erős vízkőoldóval és kefével
  • Összes szekrény és fiók külső tisztítása
  • fürdőszobai szőnyegek portalanítása kirázással
  • hidegburkolat felmosása
  • Szemetesek kiürítése

Különböző takarítási típusok költségei

Szakképzett takarítók

Egy vállalat esetében folyamatos képzésekkel, tréningekkel biztosítják a munkavállalóknak a megfelelő minőségű tudás megszerzését. Ugyanakkor egy magánvállalkozó is éppúgy tudhat ugyanannyit, vagy éppen többet, mint egy vállalati rendszerben tevékenykedő társa. Egészen egyszerűen utóbbinak nagyobb esélye van a modernebb technológiák és a mélyebb képzés megszerzésére.

Találd meg a legmegfelelőbb takarítót a projektedhez
 

Munkaerő pótlásának rugalmassága

Egy takarító cégen belül ha egy alkalmazott lebetegszik, vagy valamilyen sérülést szenved, sokkal könnyebben tudják pótolni, így kisebb eséllyel kell lemondani vagy átütemezni a munkát. Így a cég megőrizheti a hitelességét és a megbízója bizalmát. Azonban, ha egy vállalkozóként, bejárónőként tevékenykedő takarító betegszik le, vagy el kell végeznie úgy a munkát (amennyiben fizikai állóképessége és egészsége engedi), vagy le kell mondania. Az így lemondott megrendelések azonban halmozódhatnak és akár el is veszíthet egy-két megrendelőt, ha huzamosabb ideig nem tud munkába állni.

Magasabb minőségű felszereltség

Talán az egyik legtriviálisabb pont, hiszen egy cégnek megéri magasabb minőségű, drágább eszközökre is befektetnie a magasabb kihasználtság miatt. 

Egyszerűbb szerződésmódosítási lehetőségek

Az egyéni vállalkozóknak azért van könnyebb helyzetük, mert nekik „csak” önmagukra és a szerződő félre kell tekintettel lennie. Így, ha délelőtt telefonál a megbízó, hogy neki inkább egy másik nap lenne megfelelő vagy, hogy a nagytakarítás helyett egy általános takarítás legyen, akkor könnyebben tudnak változtatni. Egy céges keretek között tevékenykedő takarító esetében sokkal körülményesebb és időigényesebb ez a folyamat.

Last-minute rendelések rugalmasabb kezelése

Szintén a fenti indoklás miatt sorolható ez pozitívumként a vállalkozók oldalához és negatívumként a céges oldalra.

Hűtő takarításA rendszeres hűtő takarítás elengedhetetlen egy higénikus konyhához

Hogyan spórolhatsz pénzt takarító fogadása során?

Ahogy a fentiekben is látszik, a takarítás árak 2024 során sem csökkennek, sőt egy kicsit még növekednek is az előző évekhez képest. A következő lehetőségek mindenki előtt nyitva állnak, akik segítséget is szeretnének igénybe venni otthonuk tisztán tartása érdekében, ugyanakkor egy kis pénzt is szeretnének spórolni:

1. Kérj csomagajánlatot, extra kedvezményt!

Az egyszeri, alkalmi takarítás helyett kérd meg, hogy akár heti rendszerességgel látogasson meg és segítsen rendben tartani az ingatlanod. Persze, az elején egy alkalmi megbízással tesztelheted, hogy megfelelő-e számodra a munkája minősége. Azonban, ha hosszú távon gondolkodsz, köss éves szerződést és lehet, hogy kedvezményt is kaphatsz mellé!

2. Vásárold meg te a használandó tisztítószereket!

Azzal, hogy te magad biztosítod a takarítónak a szükséges eszközöket és tisztítószereket, több hasznod is lehet. Egyrészt, pénzt spórolhatsz, ugyanis nem fogod megvenni a legdrágább vízkőoldót, ha van egy, már jól bevált márkád. Valamint amennyiben a környezetbarát tisztítás mellett teszed le a voksod, akkor is nyugodt szívvel hagyhatod otthon munka közben a takarítót, hiszen tudhatod, hogy nem fog mindenféle vegyszert felhasználni a házad makulátlanná tétele közben. Ha bizonytalan vagy, hogy melyik márka lehet a leghatékonyabb, nyugodtan kérdezd meg a takarítódat, de utána kiderítheted, melyik helyen tudod azt a legolcsóbban beszerezni.

3. Őrizd meg a rendet a rendszeres takarítással!

Ahhoz, hogy ne szabaduljon el időről-időre a káosz, fontos, hogy figyeljünk a lakás tisztaságára. Könnyebb ugyanis megőrizni és fenntartani a rendet, mint havonta egyszer teljeskörű nagytakarítást csinálni. Éppen ezért árban is sokkal jobban megéri, ha hetente 1-1 órát takarítanak nálunk, mint, hogy havonta egy teljes hétvégét elvegyen ugyanez a folyamat. Rendeljünk tehát rendszeres szolgáltatást, hogy vastagabb maradhasson a pénztárcánk!

A bejárónő rendszeres takarítást végezBejárónőt gyakran kérnek fel rendszeres takarításhoz

A rendszeres takarítás nem csak a takarítókra vonatkozhat, hanem akár rád is. Ugyanis az apró, 5-10 perc alatt elintézhető feladatokat, ha te magad megcsinálod még akkor, amikor benne vagy a folyamatban, kevésbé fog felszaporodni a tennivaló, mire megérkezik a segítséged.

4. Priorizáld a feladatokat!

Amennyiben nincs rendszeresen használva a vendégszoba vagy tudod, hogy a szülői hálószoba sokkal ritkábban igényel komolyabb takarítást, mint a gyerekszoba, egyszerűen priorizálj. Kérd meg a szolgáltatót, hogy hetente csak bizonyos helyiségeket takarítson és havonta kerüljön csak sor a ritkábban használt vagy kevésbé koszolódó helyiségekre.

5. Ellenőrizd, mit is rendeltél!

Ha egy csomagajánlatot választasz ki, ellenőrizd, hogy miket tartalmaz és mondd le azokat, amikre neked egyáltalán nincs szükséged! Ilyen lehet a szúnyogháló takarítás vagy éppen a lakás ózon tisztítása.

Hol keresel szakembert?

Takarító Budapest

Kérj ajánlatot 1849 takarítónőtől

Takarító Debrecen

Kérj ajánlatot 148 takarítónőtől

Takarító Pécs

Kérj ajánlatot 124 takarítónőtől

Takarító Győr

Kérj ajánlatot 47 takarítónőtől

Takarító Miskolc

Kérj ajánlatot 116 takarítónőtől

Takarító Szeged

Kérj ajánlatot 72 takarítónőtől

Takarító Veszprém

Kérj ajánlatot 111 takarítónőtől

Takarítás Balatonfüred

Kérj ajánlatot 22 takarítónőtől

Takarítás Göd

Kérj ajánlatot 6 takarítónőtől

Takarítás Sopron

Kérj ajánlatot 5 takarítónőtől

Takarítás Budakeszi

Kérj ajánlatot 9 takarítónőtől

Takarítás Dunaharaszti

Kérj ajánlatot 28 takarítónőtől

Takarítás Dunaújváros

Kérj ajánlatot 8 takarítónőtől

Környezetbarát takarítási módszerek

Annak eldöntése érdekében, hogy takarító céget vagy bejárónőt fogadjunk, segítségünkre lehet annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy szeretnénk-e ha csak és kizárólag környezetbarát módszerekkel tisztítanak. Manapság szerencsére már egyre több cég és magánvállalkozó is tisztában van azzal, hogy sok megrendelője számára olyan szinten fontos a környezetbarát takarítószer, hogy nem enged be mást az otthonába.

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy azért szeretnék kerülni az ipari erősségű tisztítószereket, hogy a háztartásban élő gyerekek, állatok, semmilyen körülmények között se találkozhassanak velük vagy azok maradványaival. Hiszen számos olyan összetevőt tartalmazhatnak ezek a szerek, amik irritáló hatásúak lehetnek akár a szemre, orrnyálkahártyára egyaránt. Éppen ezért lehet kifejezetten vonzó az olyan cég vagy vállalkozó, aki környezetbarát tisztítószereket alkalmaz munkája során. Még úgy is, hogy sokszor akár 3-600 Ft-al is drágább lehet ez a megoldás.

Milyen takarításért mennyi felárat számolhatnak fel felárat akár a cégek, akár a bejárónők?

A takarítás árak 2024 során is leginkább az alap szolgáltatásokat tartalmazzák és a plusz vagy kiegészítő szolgáltatások plusz költséget jelentenek a megrendelőnek is. Nem árt ezzel előre tisztában lenni és azokat a szolgáltatásokat lemondani, amire esetleg nincs szükségünk.

Lássuk, mik lehetnek ezek a már említett szolgáltatások!

 

Takarító cégek árai

Magánvállalkozók árai

Szőnyeg és kárpittisztítás

750-1.750  Ft/nm

 1.500-3.700 Ft/nm

Sütő tisztítása

1.500 - 4.000 Ft

3.000 - 5.000 Ft

Mosogatógép tisztítása

2.000 - 4.200 Ft

1.800 - 2.300 Ft

Szúnyogháló tisztítása

500 - 900 Ft/db

250 - 450 Ft/db

Árnyékolók tisztítása

650 - 1000 Ft/db

500 - 1000 Ft/db

Hűtő takarítás

1.500 - 2.000 Ft

1.700 - 2.500 Ft

Ablaktisztítás

350 - 900 Ft/nm

900 - 1.500 Ft/nm

Kristálycsillár tisztítás

1.000 - 2.000 Ft/db

1.000 - 2.000 Ft/db

Felújítás utáni takarítás

450 - 550 Ft/nm

500 - 600 Ft/nm

Építkezés utáni takarítás

450 - 500 Ft/nm

500 - 550 Ft/nm

Festés utáni takarítás

500 - 5500 Ft/nm

450 - 600 Ft/nm

WC tisztítás

500 - 600 Ft/nm

550 - 700 Ft/nm

Fertőtlenítési díjak

23.000-48.000 Ft

23.000-48.000 Ft

Továbbá, a táblázatban felsoroltak mellett további plusz szolgáltatásokkal is találkozhatunk, amikért felárat számíthatnak fel akár a cégek, akár a magánvállalkozók. Ilyenek lehetnek:

Graffiti eltávolítás 

Mivel ez egy elég hosszadalmas, gyakran több munkafolyamatot is jelentő feladat, így érthető, hogy szintén feláras tevékenység lehet. Hiszen azokról, a felületekről, ahonnan le lehet szedni valamilyen oldószer használatával, tisztítani kell. A többi felületről azonban csiszolni, majd újra festeni. Érthető, hogy sok takarítócég vagy magánvállalkozó nem is foglalkozik ilyen feladatokkal. Találj szakembert!

Klímatisztítás

Habár alapvetően ez egy klímákkal foglalkozó cég feladata, általános klíma fertőtlenítés házilag is megoldható. Sőt, ajánlott is legalább 2-3 havonta a rendszeres használat mellett. A komolyabb, szakemberrel való átnézés pedig évente 1-2 alkalommal javallott.

Rendezvények utáni rendrakás, takarítás, fertőtlenítés

Mivel ez is egy elég komoly feladat tud lenni (főleg egy vad, átbulizott rendezvény után), így minden eshetőségre fel kell készülniük mind a takarító cégeknek, mind a vállalkozóknak. Hiszen sokszor leragadt alkohol foltokkal, nem túl bíztató mellékhelyiségekkel kell szembenézniük a vállalkozószellemű takarítóknak. 

Keress helyi takarítókat és hasonlítsd össze az áraikat!
 

17. Hogyan választhatjuk ki a tökéletes jelöltet a takarításra?

Legyen az akár céges, akár magánszemély, a megbízható takarítónő kiválasztása rendkívül fontos feladat. Kereshetünk akár különböző takarítónő kereső oldalakon, akár ajánlás alapján, fontos, hogy mindig mérjük fel az illető tudását, tapasztalatát! A következő folyamatábrán a tökéletes takarító kiválasztása látható!

A tökéletes takarítónő kiválasztásának folyamata

Hogyan találhatom meg a közelemben lévő takarítókat?

Használd a Qjob.hu szakemberkereső portált! Akár egyszeri, rendezvények utáni rendrakásról és komplett takarításról van szó, akár hosszú távú együttműködésről, mindenhez találhatsz szakembert az oldalon! 

Nagy segítségeid lehetnek a házimunka során, aminek köszönhetően több időd marad magadra, a családodra, párodra, gyerekeidre. Ha pedig valamilyen vendéglátó hellyel vagy szállással rendelkezel, sokat segíthetnek abban, hogy a további fejlődésre összpontosíthass, hiszen leveszik a takarítás terhét a válladról!


Ráfér a lakásra egy takarítás? - Keress szakképzett takarítót a Qjob segítségével, és perceken belül ajánlatokat kapsz. Vesd össze az árajánlatokat, válaszd ki a megfelelő szakembert a vélemények alapján.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Anita
Takarítás szakértője
Cikkünk szerzője, Anita, egy igazi szakértő a takarítás terén. Több mint 10 éves tapasztalattal a háta mögött, Anita 2024-ben is azon dolgozik, hogy praktikus és hatékony takarítási megoldásokkal könnyítse meg az emberek mindennapjait.

Hagyj megjegyzést