Article Image

Mennyibe kerül a szőnyegtisztítás?

Egy szőnyegtisztítás 15-70.000 Ft között mozog, átlagosan 30.000 Ft. A legalacsonyabb költség 15.000 Ft, a legmagasabb pedig 105.000 Ft volt a tavalyi évben.
Árkalkulátor
Nincs időd böngészni??Árkalkulátor

Ma Magyarországon az emberek átlagosan 39.000 Ft-ot költenek el egy-egy szőnyegtisztítás alkalmával. Ha egy intervallumot kellene meghatároznunk, akkor azt tudnánk mondani, hogy olyan 32.500 és 45.500 Ft között költenek általában az emberek a szőnyegtisztításra. Ebből a legalacsonyabb költség 19.500 Ft, a legmagasabb pedig 136.500 Ft volt a tavalyi évben a megkérdezettek szerint. 

Mennyibe kerül a szőnyegtisztítása

Kérj ingyenes árajánlatot egy közelben dolgozó szőnyegtisztító cégtől vagy takarítótól! 

Ajánlatot kérek!

A szőnyeg makacs foltjait ipari poszívóval érdemes kimosniEgy ipari szőnyegtiszító gép használata után szönyegünk biztosan ragyogni fog

A professzionális szőnyegtisztítás ára természetesen sok tényezőtől függ. A végösszeget befolyásolhatja mind a tisztítandó szőnyeg mérete, mind az anyaga vagy éppen a szövéstechnikája. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy elvitetjük a szőnyeget vagy a saját otthonunkban tisztíttatjuk vagy éppen, hogy egy kárpithoz vagy éppen többhöz kell kiszállniuk a takarítóknak. Átlagosan elmondható, hogy minél több és nagyobb felülethez kell kijönniük, arányaiban annál olcsóbb lesz a takarítás. 

Átlagos költségek 

Árak 

Átlagos ár 

39.000 Ft 

Minimum ár

19.500 Ft 

Maximum ár

136.500 Ft 

Tartalomjegyzék

1. Mennyibe kerül a szőnyegtisztítás?

2. Négyzetméterár alapján való tisztítás 

3. Szőnyeg típusa, anyaga, szövési technikája az ár szempontjából 

4. A kárpittisztítók által alkalmazott szőnyegtisztítási technikák 

5. Gőztisztítás 

6. Szőnyegtisztítás díjkalkulátor

7. Vegytisztítás 

8. Száraz tisztítás 

9. Kézi tisztítás 

10. Szőnyegtisztítási kiegészítő szolgáltatások 

11. Milyen sűrűn érdemes kitisztíttatni a szőnyegeket? 

12. Pénztárcabarát megoldások, spórolási trükkök 

13. Végezd el te magad a szőnyegtisztítást! 

14. Találd meg a közeledben munkát vállaló szőnyegtisztító cégeket ás magán takarítókat!

1. A szőnyegtisztítás árakat befolyásoló tényezők 

Ahogy említettük, számtalan tényező befolyásolhatja a szőnyegtisztítás árát. Vannak azonban olyan támpontok, amik mentén elindulhatunk, ha azon gondolkodunk, mennyibe is kerülne számunkra egy szőnyegtisztítás. A legtöbb cég esetében van egy meghatározott alapár, amire plusz költségek jöhetnek különböző szempontok szerint. Lássuk ezeket! 

2. Négyzetméterár alapján való tisztítás 

A legtöbb helyen az alapárat a négyzetméter alapján határozzák meg. Így nyilván, minél nagyobb a tisztítandó felület mérete, annál többe kerül a tisztítás. A későbbieknek azonban olvashatjuk, hogy sokszor éppen ezért tarthatunk majd igényt valamilyen kedvezményre. 

A következőkben néhány szőnyeg esetében mutatjuk be, mennyibe is kerülne egy alapos tisztítás: 

Szőnyeg mérete 

Tisztítás körülbelüli ára 

60 X 120 cm 

3.000-15.600 Ft/szőnyeg 

90 X 150 cm 

7.020-29.250 Ft/szőnyeg 

120 X 240 cm 

15.000-48.000 Ft/szőnyeg 

180 X 300 cm 

22.500-90.000 Ft/szőnyeg 

90 cm átmérőjű kör alakú szőnyeg 

2.700-14.000 Ft/szőnyeg 

120 cm átmérőjű kör alakú szőnyeg 

10.000-39.000 Ft/szőnyeg 

360 cm átmérőjű kör alakú szőnyeg 

30.000-78.000 Ft/szőnyeg 

3. Szőnyeg típusa, anyaga, szövési technikája az ár szempontjából 

A szőnyegek anyagát tekintve a természetes szálakból készült termékek, mint a gyapjú vagy selyem szőnyegek tisztítása, gyakran jóval többe kerülnek, mint szintetikus társaiké. Ennek oka, hogy különlegesebb elbánást igényelnek, hogy kevésbé sérüljön az anyag. Minél finomagg az anyag, annál költségesebb lehet a tisztítása. A berber szőnyegeket a legkönnyebb általában tisztítani, míg a kézi szövésűeket, vagy gyapjúszőnyegeket nehezebb is és ezáltal költségesebb is. 

A következő grafikon egy-egy 10 nm-es szőnyeg tisztítási árait tartalmazza annak függvényében, hogy milyen anyagból vagy milyen szövési technikával készült.  

10 nm-es szőnyeg tisztítása az anyag és szövés függvényében
Akár meg is duplázhatja a szőnyeg anyaga, szövési technikája az árakat 

4. A kárpittisztítók által alkalmazott szőnyegtisztítási technikák 

Szőnyegtisztítás tekintetében alapvetően megkülönböztethetjük a gőztisztítást és a vegytisztítást. Teljesen háztartásfüggő, hogy melyik család melyiket preferálja jobban. Lássuk, melyiknek milyen előnyei, hátrányai vannak, melyiket kinek ajánlhatjuk, és persze mennyibe kerülnek ezek a szolgáltatások! 

5. Gőztisztítás 

A gőztisztítás az egyik legelterjedtebb formája a szőnyegtisztításnak. De miért ilyen kedvelt? A választ a kérdésre a működési elvében kell keresnünk. 

A gőztisztító berendezések ugyanis 100-150 °C körüli hőmérsékletre melegítik fel a vizet, majd ezek után permetezik azt a szakemberek a tisztítandó felületre. Ennek a szélsőségesen magas hőmérsékletnek köszönhetően könnyendén feloldja a megmakacsabb szennyeződéseket is, mint a zsír például.

Valamint halmazállapotának köszönhetően olyan mélyen eljut a szövetben, ahol az egyéb tisztítószeres megoldásokkal csak nagyon nehezen vagy sehogy sem menne a tisztítás. Ez a megoldás is eltávolítja a legtöbb kórokozót, így nem csak tisztít, de fertőtlenít is úgy, hogy egy környezetbarát és az emberi szervezetre teljesen biztonságos módszer. 

Rendeld meg a gőztisztítást még ma, hogy megszabadulj a kórokozóktól! 

Megrendelem a takarítást!

Éppen ezért tökéletes választás lehet minden háztartásban. Kifejezetten hasznos azonban azoknál, akiknél allergiások, gyerekek vagy valamilyen betegség következtében meggyengült immunrendszerűek élnek.  

A gőztisztítás az egyik leghatékonyabb szőnyegtisztítási technika. 

6. Szőnyegtisztítás díjkalkulátor

Vékony műszálas szőnyeg tisztítás

1400 Ft /m2

Gumi hátú ès szennyfogó szőnyeg tisztítás

2.000 Ft /m2

Samponos padlószőnyeg tisztítás helyben

1000 Ft /m2

Szárazhabos padlószőnyeg tisztítás ára (helyben)

900 Ft /m2

Perzsa-gèpi perzsa szőnyeg tisztítás

1.600 Ft /m2

Shaggy jellegű, és acryl szőnyeg tisztítás

1.600 Ft /m2

Szőnyeg porolás

400 Ft /m2

Gyapjúszőnyeg tisztítás

1.500 Ft /m2

Két oldalú szőnyeg tisztítás

1.800 Ft /m2

Vizelettel szennyezett és extrán szennyezett szőnyeg

1.800 Ft /m2

7. Vegytisztítás 

A vegytisztítás alapvetően annyit jelen, hogy mesterséges tisztítószerek alkalmazásával történik a szőnyegek és kárpitok kitisztítása. 

A vegytisztítás során mesterséges tisztítószrekkel történik a szőnyegtisztításVegytisztítás során a mesterséges tisztítószereké a főszerep

A legtöbb cég a takarítás előtt egy előkezelést is végez, mely során manuálisan végzik a szőnyegek előtisztítását annak megfelelően, hogy milyen anyagból készültek. Ez azért fontos, hogy utána a gépi tisztítás sokkal hatékonyabb, gyorsabb és gördülékenyebb lehessen. Ha nem a megrendelő otthonában történik a szőnyeg tisztítása, akkor síkmosógépekkel tudják elvégezni az alapos tisztítást (természetesen csak azoknak a szőnyegeknél, ahol azt az anyag is engedi). 

Sokak számára az a megnyugtatóbb, ha vegyszeres tisztítással szabadítják meg a kosztól, kórokozóktól a szőnyeget, így nekik mindenféleképpen ezt a módszert javasoljuk. 

8. Száraz tisztítás 

Ezen tisztítási forma során minimális vízzel és vegyszerrel dolgoznak csak a szakemberek. Jó megoldás lehet, ha évente többször is tisztíttatjuk a szőnyegeket, vagy ha nincs komoly mértékben elkoszolódva. 

Ezzel a módszerrel ugyanis sokkal kevesebb szennyeződést képesek eltávolítani a szakemberek, mint a fentebb említett gőztisztítással vagy éppen vegytisztítással. 

9. Kézi tisztítás 

Kézi tisztítást igényelnek a nagyon speciális anyagból készült vagy extrém módon szennyezett szőnyegek (például, ha rágógumi ragad a szálak közé). Nem csak a kézi, antik szőnyegek tulajdonosai igényelhetik a kézi tisztítást, hanem azok is, akik valamilyen különleges csomózott darabbal rendelkeznek és féltik az anyagot. 

Valamint nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy habár némelyik szőnyeg tisztítható ugyan géppel, bizonyos részeit akkor is kézi erővel kell egységesíteni. Ilyen lehet a szőnyeg szélén található rojt, aminek kezelésére elengedhetetlen a kézi bánásmód. 

Találd meg a céget vagy takarítót, aki kellő odafigyeléssel bánik a különleges szőnyegeiddel! 

Ajánlatot kérek

10. Szőnyegtisztítási kiegészítő szolgáltatások 

Foltok, szagok eltávolítása 

A takarítócégek minden folt eltávolítása előtt mérlegelik, mennyibe is fog kerülni az adott paca kitisztítása az adott szőnyegből. Hiszen nem mindegy, hogy egy vörös bor folt egy hófehér gyapjú szőnyegen vagy egy sötétbarna rongyszőnyegen. Mivel más-más tisztítószert, technikát kell az eltávolításához alkalmazni, így az ára is nagyban változhat egy folttípus takarításának is. 

Ami még várhatóan plusz költséget von maga után, az a kisállatok pisi-, és kakifoltjainak eltávolítása, hiszen ezek nem csak foltot tudnak hagyni, de kellemetlen szagot is. 

Szőnyegjavítás 

Egyes szőnyegtisztító cégek nem csak a makacs foltok eltávolítását, de a szőnyeg javítását is tudják vállalni. Ilyen javítás lehet a megkopott, meghibásodott szegély javítása. Ezen kívül a kézi csomózású szőnyegeket is meg tudják menteni, bár ebben az esetben mivel szintén kézi csomózást kell alkalmazni, elég magas lehet a felár. Azonban nagyon megérheti, ha egy családi ereklyéről vagy hőn szeretett darabról van szó! 

Szőnyegtisztítás árkalkulátor a szolgáltatások fényében 

Ahogy láthattuk tehát, elég sok minden befolyásolhatja az árakat. A legáltalánosabb plusz szolgáltatások, amiket a szőnyegtisztító kínálni szoktak, a következők: 

Szolgáltatás 

Ára 

Folteltávolítás 

250-420 Ft/nm 

Szageltávolítás 

250-420 Ft/nm 

Foltvédelem 

80-200 Ft/nm 

Bio tisztítás 

190-300 Ft/nm 

Erősen szennyezett felár 

180-280 Ft/nm 

Moly elleni védelem 

80-250 Ft/nm 

Szőnyeg gépi szegése a régi levágásával 

550-800 Ft/folyóméter 

Szőnyeg gépi szegése a régi lefejtésével 

750-1000 Ft/folyóméter 

A további takarítás árakról egy másik cikkünkben olvashatsz.

11. Milyen sűrűn érdemes kitisztíttatni a szőnyegeket? 

Az általános szabály az, hogy a szőnyegeket évente egyszer legalább jó alaposan ki kell tisztíttatni. Ez természetesen változhat annak függvényében, hogy mennyire nagy forgalmú helyiségben van az a szőnyeg, vagy, hogy mennyire nedves a közeg, ezáltal hajlamos lehet-e a penészedésre. 

Egy alapos szőnyegtisztítás csodát művel a szőnyeggelEgy alapos tisztítás után, mintha új szőnyegünk lenne! 

Mivel a legtöbb szőnyeg pont az ilyen nagyobb forgalmú területeken van (nappali, folyosó), így érdemes lehet inkább évszakonként, de legalább félévente egy alapos tisztításon, atkamentesítésen átesniük. Hiszen a tiszta és makulátlan szőnyegek hatalmasat tudnak dobni a helyiség megítélésén! 

12. Pénztárcabarát megoldások, spórolási trükkök 

Természetesen tudjuk, hogy egy szőnyegtisztítás nem éppen olcsó mulatság, így összeszedtünk most pár tippet, amivel esetleg megspórolhatunk egy kis pénzt: 

Vidd el te a szőnyeget a céghez! 

Ha amúgy is mennél a szőnyegtisztító cég felé, dobd be reggel a tisztatandó szőnyegeket és add le munkába menet, vagy amikor a gyerkőcöt viszed a suliba. Természetesen, könnyen lehet, hogy nincs olyan autó, amibe beférne vagy egyáltalán nem is jársz arra, akkor marad a kiszállás díja. 

Kérd az állandó és aktuális kedvezményeket! 

Sok cég rendelkezik állandó kedvezményekkel. Például minél több szőnyeget viszel, annál nagyobb kedvezményt kaphatsz, vagy ha 1-2 nappal később is ráér a kitisztított szőnyeg, azzal is tudsz 1-2.000 Ft-ot spórolni. Feltétlenül kérdezd meg, milyen kedvezményeket tudnál igénybe venni! 

Bízz meg egy megbízható takarítót a szőnyegeid tisztításával! 

Megbízható takarítók itt

Tisztíttasd gyakrabban a gyorsan szennyeződő szőnyegeket! 

Igen, elsőre furcsa javaslatnak tűnhet, de ha gyakrabban tisztíttatod a gyorsan koszolódó szőnyeget, elkerülheted, hogy súlyos felárakat számítsanak fel a foltokra, a mélyen a szövetbe taposott koszra. 

Kerüld a beltéri dohányzást! 

A házon belüli dohányzás következtében a szőnyegek, kárpitok, függönyök, de még a falak is képesek magukba szívni a szagokat, így ha tiszta és illatos szőnyegeket szeretnénk úgy, hogy ne kelljen több tízezret költeni egy-egy szőnyegtakarításra, kerüljük a házban való dohányzást! 

Figyeljünk, hol és mivel játszanak a gyerkőcök! 

Akinek gyereke van, az nagyon jól tudja, hogy nincs olyan, hogy ne firkálnának össze valamit, vagy ne borítanának ki valamit az apróságok. Viszont a szőnyegeink pénztárcánk védelme érdekében különösen figyeljünk arra, hogy mit tudnak esetleg belekenni a szőnyegekbe a csöppségek! 

A következőkben szeretnénk nektek megmutatni, milyen költségekkel kell számolni egy 10 nm-es szőnyeg tisztítása esetén, a különböző plusz költségeket figyelembe véve: 

Szőnyegtisztítás árának alakulása
Nagyon meg tudja növelni a tisztítási árakat az, ha a hétköznapok során nem figyelünk a szőnyegek védelmére. 

13. Végezd el te magad a szőnyegtisztítást! 

Ha nem szeretnél semmilyen cégnek sem fizetni, hogy makulátlanná varázsolják a szőnyegeidet, te magad is megpróbálhatod kitisztítani! Sokszor ez nem hoz olyan eredményt, mint amit a profi cégek tudnának elvégezni, de arra is tökéletes lehet, hogy nyerjünk egy kis időt két takaríttatás között. 

Padlószőnyeg tisztítása otthon 

A padlószőnyeg a fix helyzete miatt nem olyan könnyen tisztítható. Egy olyan nap kell a cégeknek jönni, amikor nem zavarnak, amikor nyugodtan dolgozhatnak. Ha magunk szeretnénk a tisztítást elvégezni, a szőnyegtisztító gép bérlése egy remek opció lehet. Már nagyon szuper és könnyen használható eszközöket találhatunk, amikkel mi magunk is egyszerűen el tudjuk végezni a takarítást! 

Száraz szőnyegtisztítás otthon 

A száraz szőnyegtisztításhoz a legjobb barátunk a szódabikarbóna. Beszórjuk vele a tisztítandó szőnyeget, hatni hagyjuk 50-60 percen keresztül, majd felporszívózzuk. Amíg a szódabikarbóna a szőnyegben van, magába szívja a szőnyegben ragad nedvességet, frissebb, olajos foltokat.

Az anyagba dörzsölve pedig annak mélyéről is kiszedi a szennyeződés nagy részét. Mivel ez a módszer egy elég gyors szőnyegtisztítás, így kiválóan alkalmazható nagyobb családi események előtt is, ha szeretnénk egy extra tisztaságot csempészni a lakásba. 

Ha a száraz tisztítást szeretnéd kiegészíteni nedves tisztítással is, a következő házi receptet nagyon tudjuk ajánlani: 0,5 liter forró vizet kell összekeverni 1 dkg szappanpehellyel, 1 dl ecettel és 4-5 csepp teafaolajjal (helyettesíthető levendula-, citrus olajjal vagy bármilyen illóolajjal, ami kedvünkre való).

Ezt alaposan össze kell ráznunk és egy szórófejes falon segítségével bőségesen lespriccelnünk vele a szőnyegeket. Így nem csak illatos lesz a szőnyeg, de a kellő fertőtlenítést is megadhatjuk neki. Sokan esküsznek arra, hogy ennek a kettőnek a kombinálása a legjobb szőnyegtisztítás otthon elvégezhető formája! 

A teljes tisztítás érdekében, egészítsük ki a szódabikarbónás tisztítást egy kis ecetes frissítővel! 

14. Találd meg a közeledben munkát vállaló szőnyegtisztító cégeket ás magán takarítókat! 

Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg éppen a szőnyegtisztításon töröd a fejed. Ha meg akarod spórolni a munkát és az idődet hasznosabban szeretnéd eltölteni, akkor keresd meg a közeledben található szőnyegtisztító cégeket és válogass kedvedre! 


A Qjob-ot hónapról-hónapra egyre több szakember és megbízó használja. Ennek köszönhetően egyre hatékonyabban találhatnak egymásra megbízó és megbízott. Megnézhetjük a szakemberek ajánlásait, referencia munkáit, a készségeiről tájékozódhatunk a profilukon.

Létrehozok egy feladatot!   Szakemberként regisztrálok!

Anita, cikk szerzője
Takarítás szakértője
Anita, egy igazi szakértő a takarítás terén. Több mint 10 éves tapasztalattal a háta mögött, Anita 2024-ben is azon dolgozik, hogy praktikus és hatékony takarítási megoldásokkal könnyítse meg az emberek mindennapjait.

Hagyj megjegyzést